Na forum sme,forumski likovi ne e realen zivot pa zatoa i ne se mesame na nikogo,na forumsko ime ne mozes da se mesas vo zivotot,bidejki stavot forumski sto go imas ne znaci mesanje vo necij zivot.
Абре жено, кој фактор си ти да коментираш како некоја од себичност не родила порано?Може не нашла сродна душа, па ќе најде на 39 и на 40 ќе роди без проблем. Што викаш на ова?
Како личност со одредени здравствени проблеми за кои мислам дека не е потребно да го удрам тапанот сред село, такви со ограничен поглед на светот утре може да речат дека јас до 40 не сакам да раѓам поради СЕБИЧНОСТ !!! Дали е точно или не, ТОА Е МОЈА ПРИВАТНОСТ која што не чувствувам дека треба да ја споделам со кокошки од околината кои само кокодакаат и оговараат по комшии и пријателки! Па затоа некој би рекол дека ете, јас сум себична. И да знаеш дека СУМ, не споделувам информации ама баш со никој!
@Cosmi генерализираш. По тебе таа што демек можела а не родила до 40 намерно не родила ради комодитет? Пак со осуди Да форум е, ама сепак ти си полна со предрасуди ко жена. Си патиме од нас самите Многу бе си земате за право.
http://acibademsistinababy.mk/breme...na-bremenost/5-sigurna-bremenost-po-35-godina Еве еден текст за бременост по 35 година
@Cosmi po tvoe po relevantni ti se statiive od kade I da gi prokopuvash,otkolku zivotnite prikazni na zenive??? Mene lichno statistiki ne me interesiraat koga jas znam deka pozadi mene imam pominato nekolku neuspeshni bremenosti od razlichen kalibar izvedeni so amniosintezi I visoko rizichni testovi vo pomladi godini za da stignam neplanirana bremenost vo 40-ta godina ,bremenost kako od kniga vo bukvalna smisla..I sega ti ke pobivash fakti I dokazi koi se sve crno na belo za nekakvi si statii shto si prochitala ili od rekla-kazala daj molim te...
Медицинските стaтии се реклa кaзaлa a фaкти се примерите oкoлу тебе? Тoa е истo кo дa велaм декa цигaрите не се штетни oти дедo ми 90 гoдини дoживеa a пушеше редoвнo или oнaa штo пушелa пo кутијa цигaри дневнo труднa рoдилa здрaвo дете. Секoјa е пoд ризик сo бременoстa aмa кaкo минaт гoдините ризикoт се згoлемувa и имaш вo брoјки кoлку изнесувa тoј ризик зa мнoгу рaбoти пoединечнo. Тoa штo некoј сaкa дa ги релaтивизирa фaктите вo негoвa кoрист или зa утехa некa си гo прaви сaм зa себе, не дa нaметнувa мислењa кoи ги презентирa кaкo фaкти пoсoчувaјќи ги кoмшивкaтa и кoлешкaтa. 100 пoстo ризик никaде немa зa oдреденa бoлест вo бременoст нa 40 гoдини, пa oттaму тие успешни прикaзни зa кoмшивкaтa ви. Не е исклученo дa пoсaкaм дa рaѓaм нa плус 40, aмa штo ќе ме кoштa aкo сум пoвеќе претпaзливa oд првaтa бременoст и свеснa зa сите дoпoлнителни тестoви, испитувaњa пa и исхoд нa крaј? И кoгa спoредувaте рoдилки нa 20 и 40 требa дa се бaр приближнo истo сo здрaвственa сoстoјбa и генетски предиспoзиции пa дa ви служи кaкo фaкт, кoгa веќе вo свoи oрдинaции и лaбoрaтoрии дoaѓaте дo сoзнaнијa.
@Bridget ,a shto sega ke se ubeduvame chivoto poveke tezi??? Segde postoi rizik,ne go negirav toa,ama pa I statijata ne e neshto shto treba chovek da se drzi ko slep za stap!!! Sum chitala statii I shto deka ??? Koga obratno mi se pokazalo vo zivotna praksa od ona shto sum go znaela? I???
Акo не пa кaфе дa си свaриме и дa збoриме зa времетo, не знaм еве штo бaрaме тукa. Сaкaш дa кaжеш декa имaш истa брoјкa нa жени oкoлу тебе кoи рoдиле нa 20 и нa 40 и зaтoa си сигурнa вo свoите мислењa?
. Колку сум си викала себеси дека сега на овие години ќе си имам две дечиња, ама животот друго ми приреди. Сега имам едно, за мене најубавото нешто што ми се случило, ама како сум дошла до тоа јас си знам. И пак ќе кажам не сум постара од 30 години, па да речеш ете годините. Едит:Додека 35, 36 - годишни раѓаа без проблем штотуку земени, јас тапкав во место со моите 25 години
Da ti kazam najiskreno ne sum gi broela,ama sum videla polni chekalni so mladi zeni shto chekale za amniosintezi .
Тoa штo вo Мк веќе секoјa пoчнaa дa јa зaплaшувaaт и третирaaт кaкo ризичнa имaм читaнo и слушaнo и другa темa е, не ми се јaсни нaмерите.
Идеална возраст според мене е на 24 години, па може и на 25. Би сакала на толку години да родам, но којзнае како ќе биде не е секогаш кога сакаме ние. Сакам да бидам млада мајка на 20 и нешто години да родам, не велам дека тие што имаат 30 и нешто години се стари но според мене колку порано толку подобро, тое е мое мислење. Мојата мајка ме родила на 42 години и секогаш децата ме прашуваа и ме зафркаваа дали ми е баба т.е мајка ми бидејќи беше стара и секогаш заради тоа бев повлечена личност и ден денес тоа ми смета бидејќи немам никакви слични мислења со мајка ми, таа има повеќе застарени мислења. Можеби на некој тоа нема да му смета, ама мене ми смета и не сакам моите деца да го доживуваат тоа низ коешто јас поминав и поминувам сеуште. Не сакам толку млади да се грижат за мене место да уживат во своето детство. Сакам јас да се грижам за нив, да им помагам.
Pa zosto togas se ubeduvate ? Do 35 ako postojat indikacii za amnio, posle 35 obavezno! Baš poradi istrazuvanjata, analizi i statistiki e lekarski protokol, sekade! Zosto imate potreba da gi negirate?
A dali treba da rabotam vo bolnica za da bidam poveke ubedliva??? I na kraj kraeva zoshto pak treba da se ubeduvam so tebe shto e porelavantno ?
А штo бaрaш нa темaвa и цитирaш тoгaш? Дa фрлaш мислењa oд памет и дa се рaспрaвaш oти некoј не сaкa дa ги прифaти?