Идеална возраст да се стане мајка

Дискусија во 'Брак' започната од Sesil, 29 јуни 2017.

1. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    31.218
    Гледам некои велат дека оние кои не раѓале за да можеле да ужуваат биле себични. Бидејќи ова не го знаев и ме просветливте, ете и јас се пријавувам во групата на себични жени затоа што:
    1. Пред да имам дете сакам убаво да се изнапатувам и сметам дека патување со дете и без дете не е исто.
    2. Истото важи и за вечерни излегувања, сакам да заглавувам и не би било во ред дома да оставам мало дете и да го тутнам на некоја од бабите да го чува.
    3. Сакам да постигнам барем една сигурна егзистенција и да не чекам на маж и родители да заработуваат и за мене и да бидам зависна од некого.
    4. Сакам пред да станам мајка да обезбедам и засебно живеалиште, да не се туткам дома со свекрва и свекор и после да се жалам по темите како бил лош заедничкиот живот.
    5. Сеуште сакам да седнам со пуканки пред тв, да ги исклучам телефоните и ништо ама баш ништо да не ме натера да станам од кревет.
    Знам дека еден ден сето ова ќе ми здосади ама дали ќе биде тоа за една година или пак за десет, воопшто не ми е битно. Имам пишано претходно некоја долна и горна граница според мене при што горната не би имала проблем да ја поместам а сега сум тек на возраст на долната. Кога ќе имам дете сакам тоа дете да има барем еден убав и пристоен живот со среќни и задоволни родители кои не се откажале од куп други работи за тоа дете и кои ќе можат да му го обезбедат сето она кое му е потребно како емоционално така и материјално. Не сакам да се доведам во состојба да завидувам на оние кои се слободни и длабоко во себе да се обвинувам дека сум избрзала или погрешила. Да, детето е многу убаво нешто ама во животот има и други убави нешта. Секој со својата судбина нормално, ништо не мора да значи. Да знам дека никогаш нема да станам родител па не би тргнала по тој пат на 18 год. На таа возраст привршував трета средно! На крајот на краиштата секој со своите желби и размислувања. За некој е најголемо достигнување брак и дете, за некој можеби да изгради кариера на која многумина ќе подзавидат или пак нешто сосема трето.

На littleflower, CameliaMiller, bittersweet и 7 други им се допаѓа ова.
  2. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.348
    Допаѓања:
    90.125
    Ova definitivno ne e normalen forum.
    Trudnici nad 35 treba da si gi znaat rizicite, a ne da se plasat od linkovite sto gi postiram.

3. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.636
    Допаѓања:
    174.936
    Јас ич и да не помислувам да забременам. За раѓање и маабет да не правевме. 40 веќе убаво ми е раситнета. Ич да не се мачам,чим е така страшн работата:)

На SuperGirl24, eli25, Annath и 2 други им се допаѓа ова.
  4. moonlight-girl.55

moonlight-girl.55 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    1.566
    Допаѓања:
    3.272
    Сигурна сум дека си ги знаат.

Кажи ми отворено, што мислиш пак за оние жени што воопшто не сакаат да раѓаат? Еве, има и такви. Не се гледаат ко мајки, не им е тоа цел во живот ... Што за тие?

На eli25, Annath, Nausicaa и 3 други им се допаѓа ова.
  5. sunshine96

sunshine96 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    224
    Ауу жено, напна. Сигурно тие од 35 те "чекаа" ти да ги предупредиш и просветлиш за ризиците.

На eli25, Glasna, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.960
    Допаѓања:
    13.677
    Ти познаваш некоја жена постара што родила дете со некој синдром?

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.371
    Допаѓања:
    41.859
    @Cosmi Добро жено, не мораш на секое едно цитирање и мислење да враќаш посебно, моеш да почекаш пола саат па да вратиш одеднаш. А моеш и да не вратиш, и онака едно те исто вреглаш пола година. Океј е , те разбравме, аман.|(

На mssuniquee, eli25, Glasna и 10 други им се допаѓа ова.
  8. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.668
    Навистина незнам зошто таков став кон староротките.
    Не секоја жена има прилика и можност да роди на 20-25.

Земете и друг факт.
    Мајката на 40 години е изнашетана, со изградена кариера,со брачен статус, обезбедена финансиски и станбено...(и да не набројувам) така што целото внимание на светот ќе биде посветено на тоа детенце.

Ризик...ризик постои секогаш и на секоја возраст..нели?

Јас сум мајка на 40+ а и на 20...знам точно што зборам.
    Не велам дека нема ризик, ама ризик имав и првата бременост..

Сакам да кажам, не ги обесхрабрувајте мајките што се трудат да родат (се лечат, вештачки се оплодуваат....) и кои веќе навлегле во 4-тата деценија од животот.

Поентата на целата тема беше да си каже кој што мисли, а не да убедува некој во издржаноста на својот став.

Сметам дека детенце заслужува секоја жена па било на 40 години па и подоцна

На CameliaMiller, bittersweet, Lilit и 24 други им се допаѓа ова.
  9. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.272
    Допаѓања:
    226.751
    Ќе бидам кратка... дур чекав да ме чистат првиот пат (спонтан), влезе жена баеги повозрасна. Може 48 имаше. Среќна примаше прогестерон, петта недела бремена, после може 10 спонтани, природно останата неочекувано. Се радував за неа..

На CameliaMiller, bittersweet, Lilit и 18 други им се допаѓа ова.
  10. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    Се замараш со животот на комшивката :)
    Нели она била 60 годишна, а ќерка и имала 14 години...Вчера викаше дека ти е жал за девојчето и дека мајката е себична што ја родила доцна.

Тоа ако не е замарање за туѓ живот, не знам што е.

Најпрво си имаше пишано дека зборуваш за имагинарни ликови, ама после си кажа дека се работи за реални луѓе т.е. твои комшии....Значи сепак не си гледаш пред нос, туку се мешаш во туѓа интима.
    За жал мислењата се избришани...Немаше навреда, ама мислењата ги нема.

Идеална возраст за раѓање нема, затоа џабе постираш „научни трудови“ од Википедија, верувај дека нема да промениш ничие мислење...Единствено влегуваш непотребно во конфликт, обидувајќи се да ги оцрниш мајките што родиле доцна, а не гледам причина зошто го правиш тоа.

Дали заради комодитет, или немање прав партнер покрај себе, или од здравствени причини, или од ќеф, или од финансии тоа не е ни твој, ни ничиј проблем за толку главоболки да си ставаш....Секој си има проватност, интима и проблеми, а луѓе со осет си ја бркаат својата работа.

На ForeverYoung, CameliaMiller, bittersweet и 16 други им се допаѓа ова.
  11. moonlight-girl.55

moonlight-girl.55 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    1.566
    Допаѓања:
    3.272
    Ваква поддршка треба да се има од жена кон жена. Барем за вакви работи, бидејќи ниеден маж не може да не сфати, ова е наше комплетно.
    Дали родила на 18, на 25, на 30, на 45, дали воопшто не родила, не осудувајте аман.

На CameliaMiller, AURUA, mira.mira и 8 други им се допаѓа ова.
  12. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.523
    Каква себичност?
    Посебично е неспремна да роди и да не знае како да се грижи за него, отколку да почека и да роди во вистинскиот момент за неа.

На CameliaMiller, Macito007, sparklie и 16 други им се допаѓа ова.
  13. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Многу ми се лицемерни изјавите во темава "не зборувам за тие со проблем со зачнување, со надворешни фактори" и се прави осуда божем на останатите. Ризикот што го носи возраста е ист и ако се решиш да раѓаш на 40+ заради 20 години неуспешни обиди за бременост, и заради 20 години шетање. На може едните да ги храбриме, другите да ги осудуваме.
    И да, ризикот постои секако, и е поголем, но на крај сето тоа е статистика. За таа што на 19 раѓа дете со Даунов синдром процентот не е 1 од 2000 туку е 100%, за таа што родила здраво дете на 45 процентот не е 1 од 20 туку е 0%.
    А тоа со прашањето дали ова ти е баба или мајка можам само до небо да превртувам очи. Поглупаво, здравје. Особено во денешно време кога изгледот и младоста на умот многу повеќе зависат од личноста одошто од бројката на личната карта.

На CameliaMiller, bittersweet, Ruzica00 и 11 други им се допаѓа ова.
  14. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    Според мене идеална возраст е до 30 барем да се роди едно дете бидејќи знаете кај нас се почесто има смртни случаеви, спонтани и ред др раб..

Многу случаеви знам каде после 30та година ем потешко остануваат трудни, ем комплкации во раѓањето (иако тие 9 месеци им било се во ред), сепак не е исто нели.. Многу случаеви има и кога девојката на свои 30 години влегува во менопауза.. така да..

Секој организам е различен и не е исто како си поминуваат годините и сами знаете дека е потешко.. многу парови се соочуваат со овие проблеми од кои повеќето имаат финансиски проблеми и неможат да си дозволат ин витра на приватно и сл раб..

Да не забегувам од темата, сепак тоа е мое мислење :)

На Rabbit, mira.mira и eli25 им се допаѓа ова.
  15. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.098
    Допаѓања:
    7.407
    Sekoj neka si ragja koga si saka i koga misli deka treba. Malku se zenite koi se blagosloveni pokasno da ragjaat.Naseto podracje e juzno i devojcinata porano dobivaat menstruacija a zenite pobrzo vleguvaa vo klimaks. Temata e da se iskaze mislenje za idealnata vozrast da se stane majka a ne nekoj nitu da se osuduva, nitu da se ubeduva, nitu da se omalovazuva ako razlicno misli.
    Lichno mislam a i zivotnoto iskustvo me potvrdilo deka vo bioloshki pomlada vozrast e polesno zachnuvanjeto ili ako ima nekoj problem zenata ima vreme da go reshava za da se ostvari kako majka. No sekoj si e gospodar na svoeto telo, si reshava sto i kako so sebe , a i se nosi so posledicite na sopstvenite odluki. Nema potreba od volku losha energija na eden forum na koj samo si kazuvame toa sto mislime.

На referentka, eli25 и LiliBoz им се допаѓа ова.
  16. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Нема граница.
    Додека може жена да раѓа нека раѓа.

На CameliaMiller, crazylady, referentka и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Идеална возраст е возраста кога жената е спремна психички да стане родител. Дали не е решено стамбеното прашање, дали студира, дали гради кариера или шета, не е наш проблем. Тоа е прашање кое се решава меѓу двајцата партнери и толку.

Да, со тек на годините ризикот е поголем, ама ете медицината овозможува и бременост после 30тата да помине без компликации. Од сите искуства што сум ги прочитала тука на форумот или искуства на мои блиски, можам да кажам дека компликации и ризици има и на 20 и на 30.

Неколку генерации во една куќа, свекрва како фактор за нервоза, а со тоа и ризик за бебето, не е голем проблем, битно "на време" да се роди. Плитко размислување, тоа имам да кажам...

На CameliaMiller, mirandaa, AURUA и 12 други им се допаѓа ова.
  18. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.975
    Oвa бoлдирaнoвo прoсек е земен oд вoзрaст или брoјчaнo? Убеденa сум декa е втoрoтo, a сo oглед нa тoa декa мнoгу пoвеќе рaѓaaт дo 35 oткoлку нaд, ти пaѓa вo вoдa.
    И нели не верувaше нa сaјтoви рaндoм oд нет? Oвa Систинa е?

Последна измена: 9 ноември 2017
  19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.285
    не е Систина
    приватна лаб во Скопје е

20. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.007
    Темава е Идеална возраст да се стане мајка, што за мене е многу поширок концепт од тоа да се роди дете, затоа што бара многу повеќе од здрави јајце клетки и помал ризик во бременоста. Јас би рекла дека возраста не е таа што треба да биде идеална, туку истата треба да биде само една од работите кои водат кон идеален момент за една жена да стане мајка - во пакет со физичка, психичка и емоционална зрелост, семејна, финансиска стабилност и ред други работи. Некој побрзо доаѓа до нив, а некој подоцна. Некој па не чека да му се наместат сите коцки во животот за да стане родител. Примери во секојдневието имаме сите - и вакви, и онакви. Можеме до бескрај овде да зборуваме за статистики, за реални случаи, за проценти и ризици. Ама на крајот на денот, секој за себе си знае што е најдобро и секој знае како се чувствува. Нема да убедувам, уште помалку да осудам некоја што родила на 20, или друга што родила на 40, само затоа што, под претпоставка, тоа не се поклопува со мојата лична перцепција за идеалното. Јас го живеам мојот живот, а не некој туѓ, па немам никакво право да кажувам некому дали постапил правилно или направил грешка кога одлучил да стане родител.

На AthenaAsamiya, CameliaMiller, ivi1987 и 23 други им се допаѓа ова.