Индивидуално е кај секој. Ако некој се чувствува спремен на 23/24 години, на друг можеби му треба повеќе време. Идеална возраст за бебе е тогаш кога ќе се обезбедат добри услови за истото, како финансии, стабилен брак, постојано место на живеење и слично. Годините и не се одлучувачки фактор.
Лесно е да кажеме "види ја наполнила 30+ , мажена, изнашетана, а абер нема за дете" . Ама не им пишува на чело, нели? Познавам многу такви "себични" , и секој од нив е со различна приказна. Некој не може да си најде сродна душа, некој се бори со неплодност, некој сака да поужива во првата година од брак итн итн. Да е така лесно, сите ќе имавме деца кога ќе посакаме, или да се мажиме/жениме... Нема идеална возраст за да се стане мајка. Не можеме да знаеме какви предизвици ни носи животот...
Дали може да се фати одма од прва одма после дента на завршување на менструацијата или не, има ли некој досега такво искуство или мора да се погодат плодните денови...
Според мене 25+. Жените на овие години се веќе едуцирани, имаат financial freedom, и се во стабилна врска.
Нема идеална возраст за бебе . Јас на 18 го добив првото и не се каам . Точно , скратено е шетањето , ама ќе пораснат па ќе шетам . За шетање има време и на 50+ , а децата се тие и треба да бидеме благодарни на Бог што не благословил со пород , било тоа да е порано или подоцна . Ете јас на 18 , друга на 28 трета на 38 .. Правила нема . Важно е секоја мајка да се оствари во таа родителска улога , секој татко да си добие ангелче во раце па не е важно кој на колку години го добил
Ако се прашувам јас,премногу е рано на 18 години. Веќе и ромките кои се едуцирани не раѓаат толку мали. Незнам која е таа подготвеност на 18 да се стане мајка. Прво на 18 години нема образование мајката завршено што автоматски ја става во лоша позиција и си ги крати можностите за убава работа и убави услови за детето во иднина. Неодамна читав една статија на интернет баш на оваа тема. Експерти од кои повеќе се професори на високо реномирани универзитети во Америка, Канада, Британија на кои оваа тема им е една од проблематиките кои ги истражуваат, повеќето од нив се согласуваат дека една нормална девојка треба најпрвин да го заврши високото образование, да се вработи, па дете да има после 26-та година, кога веќе ќе биде образована,и ќе има сигурна работа каде што ќе осознае.па ќе гледа многу поинаку на светот и тогаш е веќе психички спремна за дете, по што и ќе може да го роди истото и да го издржува, да го едуцира и да му овозможи образование. Истите тие велат дека девојката од 26-30 година тогаш е највеќе сигурна и слободна да стане мајка, што ако се размисли подобро и навистина е така. Образование завршено и најдена работа, и тоа е најидеалната возраст. Исто така напоменуваат дека според истражуваните 1000 парови дошле до заклучок дека многу полошо е да девојката роди пред 26 година, отколку тоа да го направи после 30тата година. Според истрагата брачните заедници во кои што девојката родила пред 26 година се соочиле со поголеми проблеми и биле многу повеќе несреќни во бракот. Додека брачната заедница во која жените родиле после 26 година биле многу посреќни и со многу повеќе успех. Оваа беше детална истрага со пишани дури и проценти( ако го најдам ќе го постирам линкот ми се чини на Sky или DWele го бев читал) и разликата беше огромна. Ако не се лажам 17% за раѓање пред 26 и 73% за после 26тата година. Сега кога ќе се навратам на тоа што го имам читано, и увидам во околината навистина сметам дека експертиве се апсолутно во право Пример за тоа како раѓањето на детото на млади години пред завршено високо образование може буквално да ти го уништи животот е една моја познаничка. ( ќе гледам да не откријам многу, за да не се препознае ликот) Она беше генијалец, голем талент и пример за ученик за физика, хемија и неколку пати беше прогласувана за најдобар ученик и незнам веќе колку пати одеше на натпревари низ балканот. Кога бев покрај неа, знаеше да направи и мене да ми биде интересна физиката со нејзините експерименти, а и верувам на било кој друг. Едноставно ни беше права гордост на нас во цело маало. Сите прашувавме, што ли ќе запише Факултет бидејќи средно учеше гимназија но и тоа не и беше проблем бидејќи девојчето имаше интерес и знаење многу поголемо од било кој друг кој учи физика или хемија во стручно школо. Во разговор со неа секогаш велеше дека ја обожава физиката и дека по завршување на средното школо ќе запише физика но некаде надвор. Проблем беа финасиите но за кратко доби неколку стипеднии и одбра да запише во Белград, а потоа ќе аплицира за некој институт на Наса. бидејќи и уште пред завршување на средното образование имаше неколку понуди токму од Наса. Да напоменам дека до тој момент таа никогаш и немала врска барем не посериозна, туку комплетно беше посветена на учењето, иако во разговор велеше дека и се допаѓаат момчиња па знаеше да им даде комплимент. Настраната од тоа што е голем генијалец, беше и многу убава. Но сето тоа нажалост се сруши кога за време распуст од факултет и еден одмор во Охрид се вљуби во некој, и по некој месец легнала со него и остана трудна. Да го скратам текстов. Роди дете на 18 години и нормално се отпиша од факултет. на големо разочарување на сите. Обврските си го направија своето па наместо да го заврши факултетот и да работи на местото кое и беше од соништата се пропадна таа мораше да оди и шета деца. Едноставно тркалатно се сврти за неа. Денес таа сеуште е со мажот и се гледаме најчесто на прослави, но она што мене ме иритира и ми паѓа незгодно е што многупати знае мажот да и се развика, и да ја понижи пред нас со изговор дека само он работи итн. Не им стигнуваат пари и покрај тоа што татко им ги помага, а секој ден се мачат да го запалат југото. Жално делува но како што вика мажот, абе се снаоѓаме. Секогаш Мислам дека она не го заслужи тоа и дека одлуката и била грешна но тоа е. На моето прашање зашто го направила тоа, таа ми рече дека многу се заљубила во него и многу му верувала, па и било страв да не го изгуби. Страшно нешто и многу девојќи и денес јап рават истаата грешка па се мажат и порано од што се подготвени, со мисла дека ако не се омажат рано, ќе го изгубат момчето и ќе им отиде за друга, Завршете си образование и остварете си ги вашите желби па ако тоа некое момче ве сака ќе остане со вас,ќе ве подржи и ќе ве чека
Образованието не е никакво мерлио на интелегенција, ниту физиката ќе ти помогне психички да се подготвиш за мајчинство.
Od 18-25 e najdobro devojkata da se ostvari ko majka.Shkolo se douchuva,kariera se sozdrava i pokasno i toa zavisi od vashiot trud. Ragjanjeto deca e polesno i zachnuvanjeto kaj pomladi zeni.Kolku e postara devojkata se ponekvalitetni jajce kletkitw, poteshko e zachnuvanjeto i iznosuvanjeto na bebeto. Ne se zanesuvajte deka i na 40 se ragjalo kako glumicite, tie ne se nivni j.kletki vo najgolem broj slucai. I bez golemo obrazovanie se zivee ubav zivot, zosto site treba da se obrazovani, koja garancija e sreka so obrazovanie??? Odnosot vo brakot zavisi od sopruznicite.Ako mu dozvolis ke ti vika i ke se dere.Jas znam mnogu sto zavrshija fakulteti vo brak i imaat kariera.Epa chekaj da specalis stan, kola.,kariera i posle daleku bilo ke se davaat pari za deca po bolnicite.Zivotot brzo odi i ne mora se da bide podredeno kako sto mislime po red...
@mira.mira после родени деца доучување и кариера бркање многу потешко. Едно е теорија друго е пракса. Праксата кажува дека повеќе од 50% парови кои не се оствариле пред децата, финансиски се нестабилни и не се независни, а со тоа е покомплициран животот па и брачните односи се нарушуваат. Викаш која гаранција е среќа е со образование? Многу е едноставен одговорот: во нашава државичка со средно образование тешко да најдеш работа која ќе биде платена повеќе од 12 000. Со две плати од по 12 илјади се живее ли? Исто викаш бракот зависи од сопружниците, да, навистина е така. Но дали млади луѓе со помалку од 25 години го имаат искуството за да преминат преку секоја пречка и одговорност која бракот како институција го носи? Јас би рекла дека го нема скоро никој, па на првата поголема пречка во бракот паѓаат како студенти на испит. Еве доказ ми е и форумот во оние теми со проблеми во бракот, доаѓаат тука да бараат решение наместо сами да си ја решат ситуацијата, чекаат друг да им каже, водат инает на партнерот и тн. Животот брзо поминува, точно, но ако на време завршиш образование ќе имаше време за се'. И не мора се' да биде по ред, но ако раѓаш на 18 може воопшто да не стигнеш до етапата што си ја прескокнал
@Albertos @Kitten јас случајно останав бремена на 17 ипол . Со полни 18 родив прво дете . Образованието не е мерило за интелигенција , како што вели @mira.mira , во право е . Не е дека спаѓам во таа група , туку се почесто гледам 35+ год , кои одат вонредно на факултети па завршуваат без проблем . Имам 2 примери за тоа во фамилија . Мајката на мм , кога дојдов , го спремаше последниот испит . Го заврши успешно факултетот со две деца возрасни и внуче . Тетка на мм исто така има завршено факултет додека децата и биле мали . Тешко е , ама ако се сака се може
Majchinstvoto e edinstvenoto nesto sto celosno go ispolnuva zenskoto bitie i niz koe devojkata sozreva emocionalno i telesno. Se drugo mozete da da go napravite vonredno no realiziranjeto kako majka e primarno. Devojkite nesmeat da go trampaat majchinstvoto so obrazovanie, finansiska stabilnost i dr.
Не сите ги исполнува мајчинството Уште помалку мајчинство на 18... Многу генерализирате..ај што генерализирате, па и наметнувате ваше мислење како единствено точно и правилно .. Притоа заборавате на зрелоста и подготвеноста на лицата на кои им се обраќате.. Да почне човек да се осеќа виновен што не раширил нозе на бокс на 17
Мајчинството е многу важно, но не секој е за дете. Не секоја мајка е добра мајка. Имам пример пред очи од мајка која роди доцна од неможности да најде партнер, но брзо и бракот пукна и сега има дете, ама не може едно чоколадо да му купи и едни влажни марамици. Каква мајка е тоа? Не сака да работи, не сакаше порано, ниту во иднина планира, ама важно се реализирала, родила. Не е само да го родиш, треба и да го чуваш. Oткако ќе родиш, да доучуваш и да бркаш кариера. Каква кариера ќе градиш на повеќе од 40 години, кога ќе те прегазат млади од 22-25 години. На тие години нема да имаш кариера, туку ќе бидеш почетник и ќе те шутираат деца. На тие години ќе ти кажат стара си, примаме помлади. Така е во нашата земја. Важно е и убаво е да се биде мајка. Со една познаничка која се ближи скоро кон 40 години, правиме муабет, и вика абе може со вештачко оплодување. Може, но не секој успева, и тоа е процес кој бара време и пари. За да се дадат пари по лекари, треба од некаде да се заработат, а за да одиш на вештачко, па прегледи, па често не лекар, кој во приватен сектор сака работничка која отсуствува често од работа? Мој совет, не сум мајка, но бркајте го животот паралелно ако можете. Не оставајте од денес за утре. Борете за подобро. Лажат тие што викаат да се биде мајка, а парите не се важни. Важно е. Се е важно. Утре во школо да се срами ли детето оти мајка му е со средно 3 години, ама важно родила млада.
Дали прочитав школо се доучува!? Епа ајде сите во втора средно родете па доучете после со детето. Сериозно, јас пред 25 ни на крај на ум не планирав. Работа, факултет... друг е паметот тогаш. И муабетон- ќе пркне ќе завршам факултет не ми држи вода затоа што тоа значи ќе го запоставиш детето сакала ти или не сакала да признаеш. Онда зашто прво да не завршам се што сум решила и потоа раат да си гледам дете!?
Temata e idealna vozrast da se stane majka. Otvori druga tema dobri i loshi majki . Za mene e podednakvo losha ili dobra majka taa sto ne moze da mu kupi vlazni maramici so taa koja se mu kupuva do izobilie poveke od kolku sto mu e potrebno. Vo ochite na dugite pa i na decata moze da sme loshi majki no ulogata na majkata e da go dade najdobroto od sebe si za svoeto dete. Site majki imaat razlicen potencijal za realizacija no site se trudat najmnogu. A nashite ochi razlichno gledaat i sudat. Za toa kakva majka e taa, ili kakva majka sum jas ili ti vo idnina ke bides ne moze nikoj da sudi pa duri ni decata. Sekoj neka si pravi kako saka no staroto pravilo uchi zavrshi vraboti se ti , toj , magistriraj , doktoriraj, specali stan, kola pa ragjaj -NE GO PREPORACHUVAM. Toa e samo nametnata programa od okolina i od roditeli i vodi mnogu chesto do problem sterilitet i neplodnost koj e mnogu seriozen problem i cestopati so pari ne se reshava. Mnogu se teshki bolnichkite hodnici za dobivanje na zdravo potomstvo.
На 18 години личноста уште се смета за дете. Па и како не би, некои од тие девојчиња уште се во пубертет и уште се развиваат. Уште важат за тинејџери. Само уште улога мајка им фали па да процветаат. Јас сметам дека сè во животот си има свое време - секоја етапа си има период. Па не за џабе и животниот век ни е поделен во етапи на некој начин и не е лага она кога постарите викаат „сè во свое време.“ Сега е во тек етапата кога сум млада, без фамилија, без обврски, без работа и во тек на дообразување за подобро утре. Тука во моментов не гледам место за друга улога и цврсто стојам на тоа дека изборот не е ниту малку погрешен. Не гледам зошто би избрзувала да „родам“ и да земам улоги за кои не сум ниту доволно зрела, ниту ми се приоритет во моментов, ниту пак се доживувам како родител во наредните неколку години. Прво сакам да си го завршам образованието и да се остварам како личност во сопствената бранша, па потоа да стане збор или време за размислување околу брак и родителство. Ако некоја не планира да продолжи со образование - тогаш go ahead. Ама да се држат лекции дека тоа е најправилно од сите избори кои постојат на светов и дека школо може да се заврши било кога (ете, моето не може, не постои можност, а на 40 години се сомневам дека ќе имам време и нерви да висам по факултетски ходници дури чекам термин за вежби), да не се лажеме - не чини и не треба да се генерализира воопшто затоа што секоја си знае најдобро за себе. Секоја жена треба да се оствари како мајка тогаш кога ќе се почувствува спремна, а не само затоа што достигнала полова зрелост и оти едноставно мора да роди, тоа ми е апсурдно и смешно. Па и кога мајка ми пред четврт век ме родила на свои полни 30 години, јас имајќи ја предвид денешницата со сите збиднувања во неа, не гледам зошто би брзала да се остварам како родител кога едноставно гледам дека не е време за тоа.
Те сфаќам, но кај нас е тешко во наши услови. Пишав дека е тешко во 40 години да се роди, а за многу жени ќе биде и невозможно, но потребни се и други фактори, партнер, услови итн.
18 години идеална возраст? Не знам ова во кој паралелен универзум би било, ама гарантирам дека во 21 век никој не планира потомство бар до 22. Според мене идеална возраст е 30-35 кога си доволно исполнет, зрел и стабилен во животот, пред тоа едноставно не би била спремна, не е животот само работа, брак, дете и се тоа до 25.