Идеална возраст да се стане мајка

Дискусија во 'Брак' започната од Sesil, 29 јуни 2017.

1. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    @minion.girl мислам дека еден ден ќе се кае. Не мислам, туку верувам!

2. minion.girl

minion.girl Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2017
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    15
    Многу беше лута кога се породи, ама сепак не ми е човечки, ама и сто пати му кажа дека нејќе дете, тој запна. И сега е надвор од Македонија, се разведоа, тој сам го гледа детето :(
    @manja666 не знам, нејќам ни да ја осудувам, ни да ја поддржам, не е ферски без дете сум а да и судам.
    Она не го остави привремено, она немаше ни недела како се породи, правец на нотар да се откаже, му го фрли на кревет детено со сета сила, многу беше бившиот тажен, инаку комшии.
    Сега му е само биолошка мајка, не го ни признава.Му рекла ајде чувај го, исто како да сум ти позајмила јајце клетка и да сум ти била сурогат :( Не го сака, тоа е факт.
    И јас не сум спремна за дете, ама не знам....

3. lilo

lilo Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.293
    Taa ima problem so mozokot

На azelea и mira.mira им се допаѓа ова.
  4. minion.girl

minion.girl Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2017
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    15
    Сите и го викаат ова.
    Ама пред да се пресели се видовме, ми викаше да се ставиме на нејзино место, како и било тешко, како му рекла дека не сака да роди, и дека не ја интересира. Не знам, ако дојде некогаш можеби ке ја видам.Гадно е сепак...

5. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.447
    Допаѓања:
    20.078
    @minion.girl, а детето било сакано и планирано од двајцата или сопругот педерски намерно ја забременил зошто тој сакал дете па после не и дозволил да абортира? Зошто нечовечки е да примораш некого да биде инкубатор.

На theowndemon и Glasna им се допаѓа ова.
  6. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Сепак имала опција абортус на почетокот, ако толку го нејќела. Отпосле вака да му ја запечати судбината е жалосно.
    Сега таа нека се стави на местото на детето, и нека замисли како би се чувствувала татко и' да и соопшти- мајка ти не те сакаше!

На joy1 и lilo им се допаѓа ова.
  7. minion.girl

minion.girl Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2017
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    15
    @Nausicaa не знам и двајцава различно зборат.
    Комшијава, таткото немаше пред нејзе ни девојка, ни симпатија.Прва му е.
    Но мајка му, постојано го напињаше дека му е време, многу погрено го воспитуваше за некој работи.
    Брат му негов на 18 се ожени, и цело време беше подобриот, и за да стане како него мислеше дека тоа е правилно.
    Кога се земаа со снашкава, и вети дека нема да ја забремени, дека ако нешто се случи ке и помага, за веднаш да ја забремени и да ја слуша мајка му.Не и дадоа да доучи тука, не и дозволија многу да шета, и викаше да се навикне на детето.И после 2 недели така нешто си замина снаата и се пресели некаде далеку од мк, не ни сакаше да има дете, на сите ни е чудно како го роди здраво, наводно доцна разбрала дека е бремена, не знам.
    Сега се откажа од него, сакаше да го даде во дом, ама заради што беше во брак не и успеа.
    @Kitten
    Е сега, додека живееше во комшии, викаше дека не е фер што овој ја натруднил, можеби сето ова го направи од револт.Ако некогаш ја видам и успеам да направам муабет, ќе ја потпрашам.Инаку татково многу е во депресии, се му е на товар :(

Сега ми текнува на едно видео од Боки 13, нели и помогна на една девојка од источна Македонија за детето? Мислам дека и она се имаше откажано од првото, или немаа пари не сум сигурна, што ли се случи со нив?
    Не знам други примери за оттргнување од детето, оваа само ја знам

Последна измена од модератор: 18 септември 2017
  8. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.090
    Допаѓања:
    136.715
    Да била она така фина, одговорна, едуцирана и се нај ниту ќе се вплеткала со некој што и врши притисок, ниту секс без заштита ќе имала, послето олеле мајко. За се превентивно треба да се реагира а не изговори и не прифаќање на одговорност. Како тоа родителите не ја подржале да абортира, да и помогнат околу тоа туку ја подржале коа се откажала од него и заминала во странство.

На theowndemon, Tanjamm, minion.girl и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Joi

Joi Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2014
    Пораки:
    606
    Допаѓања:
    1.995
    Извини вaкa, aмa штoм нa 14 гoдини некoј јa излaжaл дa зaбремени, не билa тoлку интелигентнa кaкo штo јa прикaжувaш. Нaјверoјaтнo имaлa прoблеми сo сoцијaлизaцијa или рoдителите, oти aкo нa пoвеќетo 14-гoдишни aкo им спoмнеш дете ќе се изнaсмејaт.

На crimson, minion.girl, lovemme и 2 други им се допаѓа ова.
  10. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    6.710
    :o :o :o

Господи Боже сачувај, што ли крепи оваа земја :o
    Не можам да се изначудам.
    Ај таа ке речеш мала уште ни 15 немала, лесно е да ја изманипулира човек.
    Ама кај биле нејзините кога останала бремена?

Неедуцирана, за греотка девојката.
    А тој маж и скот, па уште имала дете што и фалело???
    Него му фали ум, и на неговите.
    Заостанати во кој век живеат бе овие луѓе? :x
    Башка и роднините уште аплауз да и дале за успешно мењање на пелени.....

Спичлесс.........

На theowndemon, minion.girl и Arthur им се допаѓа ова.
  11. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.315
    Допаѓања:
    76.240
    Не сакам да навредам никого ама читам го спомнуваат некои животното искуство. Кое животно искуство го има девојче на 16-17 години?
    Животно искуство заминала во школо фатила дечко и останала бремена. :clap:

Ах да и на ваквите најголемиот успех во животот им е што станале мајки.

На joy1, crimson, theowndemon и 10 други им се допаѓа ова.
  12. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.767
    Тешко на тоа дете ако чека мајката да созреее после неговото раѓање.
    А тоа што некој се смета за созреан во тинејџерските години не значи дека е така и во реалноста...
    @minion.girl браво за школските кои со 20тина год. Не само што веќе дипломирале туку веќе се професори, со бизниси, со изложби... :^).

На crimson, Kitten, Someonespecial и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    25.540
    Никаде не реков дека си за жалење или не знам што . Жена од фамилија поради дипломи и се она што вие велите дека треба да се направи пред да роди , остана со едно дете . Сега е во менопауза веќе и се кае што навреме не родила уште едно дете . Не велам дека кај секој е така , некој нема услови па се одлучува да има само едно дете , некој сака само едно дете да има , некој од здравствени причини итн . Имајте на ум дека не секој завршува факултет на 25 години и не секој е зрел човек на 50 години .
    Ние не бевме на терет на ничии родители . Мм сам заработуваше за сите потреби на детето . И сега е така . Зошто девојче од 17 години да не е способно да се носи со целиот тој процес ? Здрава сум со 2 раце и 2 нозе , фала богу паметот ме служи , родителите чуваат деца само ако патуваме надвор од државава или сме на ноќна свадба . Секаде си ги носиме децата со нас , воопшто не ги бараме родителите за чување деца на сметка на раат кафе да испиеме . Единствено сега што чекам е да си најдам било каква работа , и веднаш да си запишам факултет . Не сакам да барам од мојте да ми плаќаат или пак мм да ми плаќа . Сакам сама да си плаќам школување па колку сака нека ми е тешко . За децата си има институции пак нема да бидат на ничив товар .

На mira.mira му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.801
    Допаѓања:
    173.179
    Баш е убаво кога мажот ти ќе го сноси целиот товар околу финансиите во семејството.. Среќа па има постабилна работа, а да работеше како магационер или продавач и да се тресеше од месец за месец...

Јас би се чувствувала како инвалид да немам свој денар, а да сум трудна па може и на боледување..
    Тука еднаш на форумов читав од некоја членка дека чекала пари од мажот и за улошки.. епа да ти се плукнам во таквиот убав живот ако треба да побарам 100 денари од маж ми..
    Друго е кога си работиш, па си отвориш боледување, па си своја единка, своја на своето..утре не дај Боже нешто се случи, не си како утка сама на себе оставена..
    Ама секој со своите ставови..
    И секој со својот животен стил.. во некои позиции не можам да се замислам од овие што ги пишувате, макар и никад да не родам..

Ова горниот дел се однесуваше на @CrazyGirl15

На Doozy, theowndemon, bittersweet и 2 други им се допаѓа ова.
  15. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    Ќе се убедуваме дали подобро било на 17 години да родиш, кога немаш завршени ни средно образование, појма немаш од животот и паметот уште ти лета... или... да дипломираш, да се вработиш, да најдеш сродна душа, па да родиш.

Секако е индивидуално ама ајде направете анкета па ќе ги видиме размислувањата на денешните млади луѓе.

Никој не вика да се каат тие што родиле многу рано, ама факт е дека едно поглавје од животот го скокате.
    Ќе шетате и на 40 години ама не е исто.

На crimson, Doozy, theowndemon и 7 други им се допаѓа ова.
  16. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.098
    Допаѓања:
    7.407
    Pred da rodi zenata treba da najde srodna dusha da saka da e vljubena i togash ke pocuvstvuva da rodi i da cuva plod na zaednichka ljubov. Mnogu diskusii i razlichni stavovi zatoa sto sme robovi na nekoi sopstveni predstavi na zivotot.Normalno i tuka e jaz na generacii i razlichni zivotni iskustva. Zivotot ni gi smenuva mislenjata i prioritetite. Sekoj si zboruva od svoe iskustvo. Zenata mnogu rano pochnuva da vleguva vo klimaks pa ima zeni od 35sto se veke vo klimaks(rezultat na modernoto ziveenje) a so toa e skraten reproduktivniot period na zenata. No najdobro se uchi na sopstvenite iskustva, taka i mojot stav e od sopstveno iskustvo. Za 10-15 godini nekoj ke se seti na ovoj nash muabet i ke sfati sto sme sakale da kazeme. No sepak ke recam sekoj neka si odluchuva za sebe i posledicite sami si gi snosime.
    Vjubete se srekno i potoa zboruvajte koga e najdobroto vreme za zenata da rodi. Najdobroto vreme e koga e srekno vljubena vo tatkoto na svoeto dete.

На Tanjamm, minion.girl, Cosmi и 2 други им се допаѓа ова.
  17. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    25.540
    Па и немаше стабилна работа , возеше такси па пак живеевме . Сме имале доволно фала му на Бога .
    Поентата е што сите велат да дипломираш па ќе имаш доволно за да обезбедиш се за децата , а јас велам не секој успева да дипломира до 25 и да се вработи до 30 . Многу луѓе на 40 остануваат технолошки вишок , денес ниту една работа не е стабилна , така да автоматски доаѓам до заклучок дека нема мерило за идеална возраст за бебе .

На ZAHRA, elimkd, mira.mira и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.348
    Допаѓања:
    90.125
    Ама сте ја испревртеле темава.
    Таа беше отворена за жени кои се реализирани,факултети,работа ,пари,партнер имаат, ама не раѓаат за да не го нарушат комодитетот,односно да шетаат !
    Бидејки нели како и неколку од вас напишаа не исто шетањето на 25 и на 40.Ама не е иста ни биологијата и бременоста на 25 и на 40 !
    Па сега секој со свои приоритети.
    Инаку има доста примери за одлични мајки кои родиле на 17, и факултет завршиле и работа нашле,изгледале прекрасни деца,а се шетаат на 40 и ниедна од нив не се кае,зошто?

Точно така,животот не е патека на која се е предвидено ,кој сака ќе најде начин и ќе се снајде,кој не, ќе наоѓа изговори и ќе купува време,за сопствената неспособност да заплови во реален живот и обврски од кои бегаат сите што ја одложуваат бременоста.

Последна измена од модератор: 18 септември 2017
    На lilo, elimkd, CrazyGirl15 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. minion.girl

minion.girl Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2017
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    15
    Не сме врснички, туку се поголеми од мене.
    Не знам што да кажам, кога ова се деси, сите до еден ја убедуваа барем да доучи па после да мисли што и како :(

20. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.436
    Како прво ти многупати имаш кажувано дека мајката на сопругот и неговата нина ти биле најголемата помош и со нив си ги изгледала децата,да не барам низ постови сега,ме мрзи.
    Како второ со овие примери со менопаузиве се тешиш или?

На Dust му/ѝ се допаѓа ова.