Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Идеална возраст за брак?

Дискусија во 'Брак' започната од lavce, 7 март 2010.

1. Unica

Unica Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2010
    Пораки:
    536
    Допаѓања:
    603
    Леле, зависи кога ќе ти созрее тиквата за такво нешто. Јас не се гледам во следниве 5/6 години во брак, едноставно имам многу други работи што сакам да ги направам, завршам и доживеам пред да го почнам тој живот. Не сакам, чувај Боже на 40 години да ми дојде желба за авантури за една ноќ и пиење текили на метар.
    Не се брзам никаде, башка што нема потенцијален кандидат сеуште :D Полека полека, факсот ми е приоритет сега за сега, па друштво, одмори, пријатни вечери со моите домашните, па текилите на метар со најдобрите пријателки... има има уште многу искуства да се трупаат.
    Сепак, идеална возраст за брак е кога ќе се осетиш спремен за тоа, и кога ќе ги имаш можностите за тоа, од финансиски и станбен аспект. Барем тоа би ми било битно мене. :)

На verica81 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ale.Ambrosio4

Ale.Ambrosio4 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2011
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    50
    Ти изгледа погрешно си ме сватила....ја на крајот пишав дека сепак е индивидуално на колку години ке се омажиш.Незнам што ти е смислата на муабетов како сум го чувала детето??????? Ти може не си била доволно способна за дете на 20 год, па затоа се чудиш :P или можеби пред менопауза е најдобро да се роди дете????
    читај малце по интернет и ќе видиш на колку години се смета најповолно жената да роди прво дете,па после пиши чија ситуација е пожална :fubar: :fubar: :fubar:[/quote]
    21 век сме! Медицината е напредна! :!:

3. Kim-Dash

Kim-Dash Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    55
    До 30 не се давам :D уште ми се ужива ... :D бракот е сериозна работа и одговорна .дури не си најдам асална работа од каде што ке можам барем цигарите да си ги иставам да не барам еј мажу немам цигари дај ми 100 денари да си купам :o не фала :)

4. flowergarden

flowergarden Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    418
    Пред се најважни се емотивната и психичката зрелост. Нема потреба од брзање, во брак ке бидете потоа цел живот (дај боже). Јас би рекла што подоцна, но кога веќе сме ограничени од тој некој часовник за плодност и формирање семејство, тогаш би рекла 27-30

На aprokovic и verica81 им се допаѓа ова.
  5. lola-86

lola-86 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2011
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    198
    Според мене од 25 до 27 години.Јас стално сакав на 25,а сега имам толку.Имав врска сега сум слободна и сега што да правам да запаѓам што ми тече 25та и останав немажена,ма не...За кој како,не се знае кога ќе биде тоа,кога ќе си ја најдеме сите личноста што ја бараме и веќе сме спремни за брак тогаш е идеална возраст.Немаме сите иста среќа и не созреваме сите на иста возраст.

6. verica81

verica81 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    55
    Многу убаво размислување глеј да го оствариш јас уште така функционирам и супер ми е . Продлжи така и нека не те лажат дека неможе све да е погодено може и тоа како . Само продолжи така. :D

7. HurremSultan

HurremSultan Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2012
    Пораки:
    241
    Допаѓања:
    119
    Пред 35 не сакам ама се може да бидне во животот. Ако се заљубам и се осетам доволно зрела за во брак може кога било да се случи.

8. Dinamickid

Dinamickid Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    27
    ПРВА РАБОТА ! .. - денеска се земаат на втор ден одкако ќе напраат 18 години.
    вич ис бед...нели ?!
    БРАК 38 + ..... ! толку од мене

9. t.i.n.k.e.r.b.e.l.l

t.i.n.k.e.r.b.e.l.l Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2011
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    335
    За секого е индивидуално. Еве јас на пример пред помалку од година велев пред 28 ништо. Сега пак не мислам така, во голема мера ми го смени мислењето дечко ми, и заклучив дека убава возраст е од 24 па натака. Бидејки сметам повеќето имаат завршено факултет, се изградени како личности и карактери, знаат што сакаат. Покрај другото знаеме дека веќе и од 30та год. почнува и да очукува биолошкиот репродуктивен часовник кај жената (така велеше мојата професорка по Гинекологија) и не е ни случајно што имаме токлу инфертилни жени :( (покрај др-те причини).

Еден другар секогаш кога ке кажев јас ке се мажам од 28 па натаму, тој ке ми речеше, -Да бе, кога ке одам на родителска и ке ко прашаат другарчињата, кој ти беше дедо ти.. хехехе :D

10. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.303
    Допаѓања:
    285.343
    Јас се венчав на 25 год. што сметам дека е прифатлива возраст за брак, посебно после повеќе годишна врска.
    Бракот за мене е институција во која индивидуалните потреби, цели, желби стануваат заеднички и со тоа временскиот процес на нивно исполнување е значително скратен.
    Јас не се чуствувам ништо поразлично од девојките кои се во врска или живеат во заедница со партнерите.
    Тоа парче хартија не ме спречило да учам, работам, шетам....не гледам причина за поддршката од партнерот во врска да биде поразлична од онаа во брак.
    Заедно работиме, градиме кариери, шетаме....и најважното инвестираме во заедничката иднина и штедиме.

А за да бидам родител е веќе сосема друго прашање.
    Подготвеноста за живот со партнерот и брак не секогаш автоматски значи и подготвеност за деца.
    Родителскиот инстикт кај секого проработува на различна возраст, тука нема правило.
    Ниту во моментот на стапување во брак, ниту сега ниту во блиска иднина ние не размислуваме за деца.
    Ние си бевме спремни за брак, не и за деца.

11. CrazyStupidLove

CrazyStupidLove Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    586
    Доста дискутабилно прашање. За мене лично од секогаш ако некој ме прашал, како од пушка сум одговара после 27-28, може дури и на 30. Сакам да работам, да се обезбедам сама себе, па после да живеам во заедница со партнерот, па кога ќе видиме дека функционираме на финансиски план, а пред се меѓу нас двајца дека се е ок, тогаш и деца. Ама во последно време си размислувам, на таа возраст нема голем избор, конкретно јас ако имам деца, сакам да имам повеќе од едно, што значи ќе треба се набрзинка тоа да се случи бидејќи биолошкиот часовник со брзина на светлината ни се намалува. На 50тина години јас уште ќе ги издржувам целосно моите деца, од кои здравје најстарото тогаш би било студент, или матурант евентуално :D За разлика од тоа, на пример они кои родиле деца на 22-23 години на 50 години веќе имаат возрасни деца и можат да си „уживаат“ во староста, да прошетаат негде ако имаат можност, сеуште да имаат сила да си ги кренат во раце внуците, итн итн.
    Значи и едното и другото си имаат предности и недостатоци. Така да за мене искрено идеална возраст за брак е кога ќе се деси, па кога сака тогаш нека е. Ако воопшто се деси некогаш :!: :D

На srcekrsacka, Nine25, thinkerbell и 2 други им се допаѓа ова.
  12. SarahTayMomsen

SarahTayMomsen Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2011
    Пораки:
    959
    Допаѓања:
    650
    Според мене 26-30 :)

13. Diamondkiss

Diamondkiss Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2011
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    39
    Јас си ја замислувам мојата “свадба“ (ич нејкам свадби-традиционални значи нема да правам хихихи) на 25-26 год и после значи една год или 2-3 подоцна да родам дете, и после уште едно и уште едно. ТРИ ДЕЦА САКАМ И ТОА МАШКИ ! :rofl: дај боже да ми се оствари сонов. :$

14. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.765
    Допаѓања:
    6.519
    нема идеална возраст за брак.што би се стучило кога на 26-27 години не пронајдрте сродна душа?ќе се омажите со некој што воопшто не го познавате,ќе му изродите деца и што е најбитно секое утро ќе се будите несреќни.се тоа само за да не ја носите таа етикете СТАРА МОМА.

На srcekrsacka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. simona-i

simona-i Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    30
    25-26 дефинитивно :)

16. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.585
    Допаѓања:
    40.012
    Од 25 до 27 мислам дека е најидеална возраст за брак.

17. ilipili

ilipili Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    1.310
    Допаѓања:
    4.992
    Јас имам 25 и сакам одма сега :rofl: ама треба да добијам понуда од мажулето ми идно :$ Така да најверојатно за мене до 27-мата година :rofl: :P Не е касно се надевам :D

18. Neodlucna

Neodlucna Популарен член

Се зачлени на:
    30 септември 2010
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    1.053
    Секој кога ке сака,тоа е вистинската возраст, Сепак јас лично не ги разбирам на 19 кога се мажат..??еве ако грешам нека ме поправи некоја нека ми каже зошто и како го направила тоа?

19. Leika

Leika Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    49
    Ubavo e da si se iznazivees ali nema vozrast, vistinskoto vreme e koga ke go najdes soodvetniot paartner i uzivas so nego ... jas se veriv prilicno rano za da posle toa sfatam deka nie ne sme eden za drug i da se razdelime iako premnogu go sakav ... rabotata kaj 19 godisnite e kolku tie se svesni za institucijata brak i dali se zatreskani ili sovrseni partneri, so taa rabota ne se izbrzuva, treba dobro da go zapoznaes partnerot i da bides svesen i realen za idninata i covekot so koj treba da zivees :D

20. Mecheto1

Mecheto1 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    52
    Според мене 23-24 :)