Се извинувам што пишувам едно по друго мислење, не можам да редактирам. Каква врска има векот? Зарем векот треба да ни ги диктира тие важни животни одлуки? Нема да правам нешто само затоа што тоа го налага времето во кое живееме. Ќе се водам по сопствените убедувања.
^Dobro sto ja napadnavte tolku devojkata?si ima nejzino mislenje i si se vodi spored toa vo zivotot,fakt e deka denes sve pokasno stapuvat vo brak i mazi i zeni,i sve poveke razmisluvat deka prvo sakat da se otstvarat samostojno kako licnosti pa potoa da vlezat vo brak... Toa sto citam tuka deka na 20 do 25 mozi pobrzo da se ostani bremena e mn.smesno do koga so predrasudi i so babinski razmisluvanja ne mi e jasno,toa zavisi od zenata a ne od godinite,i samite znajme na tie godini deka ima zeni koj se macat da zabremenat a ima zeni vo 30tite koj zabremenuvat vednas... Mene licnost sto e do 25 godini uste mi e nezrela bez razlika dali e masko ili zensko,i smetam deka tie godini seuste se istrzuvas kako licnost samiot studiras,ili rabotis izleguvas poveke mlad si i energicen i sve sakas da iskusis od zivotot taja e faza koja mora da ja pominis,i taja vozdras ne mi e za brak voopsto a da ne zborvam za 18-19 godini... Za mene taja vozdras e poslem 26 godini....
^ Не ја нападнав него реалноста е таа.По план не се забременува.Некој одма некој чека и по 10 год. А зрелоста со годините не иде.Ја сум од тие младите мажени .На 28 год имам 2 деца своја кола нова,свој стан,работа што ја сакам и по струка.Со мм не сме неизживеани воопшто. Имаме големо друшто,одиме на кино на концерти,патуваме често сами.Не висам на шпорет 24 часа.Носам и кратко и шорц,и се што прави секоја 28 годишна девојка. Глупо е што се прават класификации тука. Млада омажена одма е затупена нели? А тие постарите одма се стари моми? Дајте ве молам Кој знае да си го живее животот годините не се битни.
Според мене идеална возраст за брак е оној момент кога ќе сфатиш дека си ја сретнал/а вистинската личност со која би можел/а и сакал/а да го поминеш својот живот, кога ќе се почувствуваш зрел/а за таков чекор и кога ќе се создадат барем основни услови за заеднички живот. Дали е тоа на 18, 20, 25 или 35 години - не е важно. Некои луѓе созреваат на 20 (иако мислам дека се ретки), некои на 35 години. Некои никогаш. Мене моите родители веќе ме имале на мои години, а од друга страна пак јас не сум подготвена за дете (бидеќи најчесто, особено постариве бракот го поврзуваат со деца). Да се регирстрирам - не се брзам, верена сум неколку години, имам долга врска, живеам со него... Исто како да сме земени. Регистрацијата не бега. Само ме иритираат повозрасниве - ајде, кога ќе се мажиш, кога дете... Едноставно: не е нивна работа, нека не го пикаат носот во туѓи животи. Во 21 век слушам муабети како пред 100 години и повеќе.
Tokmu poradi vakvite slucaevi jas ne gi razbiram tie sto vikaat "do 30 ne se mazam"...godinite se pred tebe mila i jas ti ja pustam seta sreka na svetot sto pobrzo da se izraduvas No tie sto se treskaat od zemja i se smeat na tie sto se mazat/zenat pomladi sto tie ke pravat ako se soocat so istiov problem, a veke nacukale 30+ godini. Zatoa jas sekogas sum za sto pomladi i so poveke zivci za deca toa podobro. Ali ipak sekoj so svoja sreka
ma ostavi gi neka zboruvaat sto sakaat , nekoi ovde na femina.forum se zaclenati samo da remetat nekogo da se priklucuvaat vo necija kavga od sto nemaat druga popametna rabota , toa e moeto mislenje , oni vikaat deka vo povozrasni godini deka potesko se ostanuva bremena , toa do nekade e tocno posle 35 godini e potesko da se ostane bremena toa e moe mislenje , a sto e so toa deka mladi ne mozat da zabremenat ??? Jas imam edna komsivka ovde se omazi na 18 godini sega ima 28 i uste ne mozi da zabremeni , odi po bolnici vamu tamu od slaba ko ceckalica sega e mn zdebelena od tie terapiii , poznavam i drug slucaj mlada se omazi kun 20 god i 12 godini nema deca se trudi da zabremeni ama nisto , edna moja profesorka od sredno se omazi na 32 godini i si rodi 3 deca , i itn , toa e moe mislenje deka modernata devojka se mazi na 30 godini , Cao .Prijatno
Епа еве ти доказ дека по план не се останува бремена ко што викаш ти на 30 ке се мажам и на 30 ке родам.Не рачунаш дека 9 месеци се носи И не го кревајте одма носот ако ве демантира некој. Не поднесувате критика ама ич
и ти не се јавувај кога никој ништо не те прашува , не дека не прифаќам критики или спротивно мислење прифаќам различно мислење , дискусија , но ти човек и уште две членки се пикате во секоја дискусија , караница и одма напаѓате , ти и преходно влегуваше со мене во расправија без да те прозевам ниту да те нападнам ни ништо , тие членки ги ставив на игноре и тебе ке те ставам наигнорирање, стварно си негативна личност , моето мислење си го кажав и останувам на тоа , Чао Пријатно
најди си друга занимација , троши си го времето на убави работи и зборови , а не да реметиш и да контрираш на секого заради да се издуваш , ти и тие две членки можам да ве најдам само на караници препокување , дури некој со некого да се расправа ти одма се впушташ демек некој има потреба од тоа реметење , според тоа што го кажа дека си од младите мажени и ти било убаво -зошто си толку негативна ??? желна да се расправаш макар и никој да не те прозева тебе ??? некако како фрустрирана ми деловаш .... п.с . Тоа со парирањето мн ме изнасмеа , боље ке те игнорирам него да се замарам со некоја личност како тебе што си лечи фрустраци цццц
Ти си таа шо колнеше се живо и диво на една тема??? Шо одеше по бајачки бидејки неможе сама да си го среди животот ? И зошто уште ми пишуваш ма ај игнорирај ме Или неможеш?
Нема идеална возраст за брак. Постои приближно идеално време кога и двата се зрели со решени финансиско и станбено прашање. Или поедноставно битно е дали имаш пари за свадба или немаш пари за свадба. Свадба на кредит не е баш добар почеток на брак според мене. Значи не се битни годините, битни се парите штедна книшка на банка и подготвеноста за брак.
За брак не е битна возраста, битно е колку си подготвен со избраниот животен сопатник да се соочиш со сите предизвици и обврски кои те чекаат.