Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Идеална возраст за брак?

Дискусија во 'Брак' започната од lavce, 7 март 2010.

1. Strumka22

Strumka22 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    2.444
    Свадбата е најмалку битна за бракот а парите не се гаранција за успешен брак. Она што е битно е да знаеш што сакаш и да знаеш со кого влегуваш во брак. Се ми се чини дека денес се помалку се познават оние кои влегуваат во брак. Инако ако гледаат сите да се финансиски обезбедени и стамбено ситуирани веројатно 90% од луѓето ќе бидат осудени доживотно да бидат самци.
    Според мене бракот е сосема непотребен ако сите сме финансиски независни, бракот е пред се создаден како институција заради социјална сигурност на партнерите. Инаку ако сме финансиски независни тоа парче хартија ништо не значи. Што се однесува до децата тие можат да бидат признати и без заснован брак и да ги имаат истите права како и децата родени во брак.

На eloves, LUCI 99, Golden Rose и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Hajdi22

Hajdi22 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2015
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    373
    Зборам лично за себе, за мене најидеална возраст за брак е 30 години. Нема жива сила што ќе ме натера порано да се омажам. Кога ќе ми текне дека сакав да се мажам на 17 ми иде да се обесам. За некои е доцна, за некои не. Норрмално не знаеме што утре ќе биде ама секој човек треба да си планира...

На LUCI 99, nadja.d, Vilince и 3 други им се допаѓа ова.
  3. jagotka123

jagotka123 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2012
    Пораки:
    1.765
    Допаѓања:
    314
    28-30

На LUCI 99 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.970
    Допаѓања:
    134.912
    Се е индивидуално, зависи од зрелоста на личноста. Знам особи што на 20-21година стапиле во брак, па потполно зрело си се справуваат со обврските и особи што и на 35 не се спремни да стапат во брак или сеуште не им е јасно како воопшто стапиле во брак.

На eloves, crazylady, Golden Rose и 4 други им се допаѓа ова.
  5. s1a1n1d1r1a1

s1a1n1d1r1a1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2010
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    14.360
    Над 27

На crazylady, LUCI 99, samovila.red. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Arabella

Arabella Активен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2013
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    79
    Околу 30 години, сметам дека тоа период, кога личноста си го има до некој степен средено животот, кариера такви работи,знае што сака и е спремна за ново поглавје.

На crazylady, LUCI 99, samovila.red. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    Јас лично порано (читај пубертет) во оние муабети и гледања на хартивчиња со другарките секад сакав 23, идеално ми беше. Но сега се промени за нијанса па би сакала да е 25/6 години, а на дечкото ќе му дое 26/7 години. Тие работи не се планираат за сигурно но тоа би ми била желбата.

И таа желба е според некој план кој лично мојот е прво да завршам факултет,да се вработам и да родам 1,2 дечиња кои би потпркнале до почетокот на 30тите (да не се зависни 24 саати од мене) за да можам да си се посветам на кариерата и да продолжам со учењето (специјализација).

На тој начин лично би била успешна на и полето кариера и на полето семејство, но ако покрај себе го немаш човекот кој го сакаш и те сака и се поддржувате меѓусебно, џабе е се. Само мое размислување, вака го замислувам сега тоа, не значи дека ќе биде. Може а и не мора :D

На CrazyGirl15, eatpraylove90 и Tanjamm им се допаѓа ова.
  8. Golden Rose

Golden Rose Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    174
    Јас имам 23год. Во врска бевме 5 и пол години. Од 1ви август бевме на одмор кратко и таму ме изненади и ми даде прстен. Прифатив, многу се сакаме и се разбираме, иако знаеме да се спречкаме во некои ситуации. Сега сум кај него, двајцата сме на работа, дипломиравме. Односот со свекор свекрва ни е горе долу ок. Не се мешаат за ништо, а и го почитуваат моето мислење, макар и нив да не им е драго. Јас сум отворена личност се шалиме дома и со свекорот и свекрвата, мамо и тато не викам, неможам. Незнам дали е нормално ама тешко ми падна разделбата од дома, првите два-три дена, можеби поради тоа што неочекувавме воопшто вакво нешто. Секој ден ги посетувам мајка ми, некогаш седам и ми недостасуваат, ама има телефони си ѕвониме, ама не пречесто, несакам ништо што е претерано.

На zekzeki и kala21 им се допаѓа ова.
  9. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.959
    Допаѓања:
    219.317
    Сметам дека идеална возраст за брак нема и не постои.
    Не се битни годините за овој свершен чин, туку напротив возраста на мозокот и паметот.
    Катактерот на една особа е најбитен и највреден во цела ситуација, дали си спремен или не си, зависи од самиот човек, од неговиот карактер и гледиштата кон животот од паметот способноста што ја има итн..
    Да така сметам дека идеална возраст не постои а и не треба да постои, некои се чуствуваат спремни на 30 некои на 35 некои на 20 а некои воопшто и не сакаат брак.

На LUCI 99, Golden Rose и Rama им се допаѓа ова.
  10. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.477
    Допаѓања:
    55.023
    Сметам дека не постои идеална возрасна граница за брак,всушност не секој созрева на една иста возрасна граница,се е индивидуално и зависи кој кога се осеќа спремен,јас лично сум што покасно тоа подобро,е сега не да ме сватите тоа да биде и на 40 или 50,ама до 32 за женско ми е максимумот а за машко 35 :D некој ќе рече треба порано,стара е ако се омажи на 32 па кога деца,абе тука влијаат многу многу други фактори,знам некои кои се омажиле на 18 па немаат деца,кај нас се научени само да зборуваат со тие муцките големи,и ми се смачија веке,имам 26 години и секој ден ме прават стара мома и ме притискаат за брак:oмислам хелооу !!!? со кој ум бре луѓе,ете кажав сакам да си поживеам вака,не се осеќам спремна за обврски и не сакам да бидам во брак по никоја цена наредниве години8) не дека не знам да гледам куќа и основни домаќински работи,тоа знам,исто имам искуство во гледање деца(покрај внук ми) ама сакам живот без обврски едноставно и ми е гајле кој што зборува и мисли:D

На 2212 и samovila.red. им се допаѓа ова.
  11. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.090
    30

На toogood му/ѝ се допаѓа ова.
  12. mirandaa

mirandaa Форумски идол

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    24.750
    Od 25 do 30. :)
    Pred toa treba da se oformime kako licnost, da bideme sigurni sto sakame vo zivotot, da se nadograduvame, obrazuvame, najdeme ubava rabota, bideme spremni da zapocneme eden nov del od zivotnoto podglavje, da bideme podgotveni da oformime semejstvo, da staneme roditeli...

На mssuniquee, India, simoncelicius и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Едно Чупе

Едно Чупе Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.067
    Ако бараме конкретна возраст за женско се согласувам ама не значи дека ако си помала од 25 дека не си доволно зрела или ако си постара од 39 дека си доволно зрела за брак се е индивидуално мислам јас.Аза машко од 28 до кај 33 мислам дека е таман.

На India и mirandaa им се допаѓа ова.
  14. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.611
    Допаѓања:
    79.313
    Јас мислам дека на 28 е идеално да е стапи во брак.

На crazylady и oblando им се допаѓа ова.
  15. anakonda88

anakonda88 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2010
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    4.503
    а што доколку човек на 28 години нема партнер ?

На crazylady и oblando им се допаѓа ова.
  16. Bitter-Sweet

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.611
    Допаѓања:
    79.313
    @anakonda88 тогаш ќе мора подоцна. Не е ни тоа трагично. Познавам особи што од таа причина подоцна стапиле во брак, тоа е тоа. Сепак се е игра на судбината.

17. oblando

oblando Активен член

Се зачлени на:
    31 декември 2015
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    446
    И јас исто мислам дека некаде на 28 год е најдобро да се вплови во брачните води, секако ако за тоа постојат реални услови.

18. anakonda88

anakonda88 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2010
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    4.503
    @Bitter-Sweet те прашав бидејки јас имам 27 год , немам партнер , ближам 28 , и ти ми тврдиш дека требало на 28 девојките да се мажат ! Сакам само да се надоврзам на муабетот дека не постои никаква граница на години се додека човек најде вистински партнер за него ! Макар и на 35-40 години ..... немаат некој таква срека рано да запознаат таква личност !

19. Bitter-Sweet

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.611
    Допаѓања:
    79.313
    @anakonda88 да те поправам малку, никаде не спомнав јас дека на 28 треба да се омажат. Јас само тоа го наведов како идеална возраст, но тоа што е идеална (спрема мене, не мора спрема сите да е) не значи дека баш тогаш и треба да се стапи во брак.

На Annora му/ѝ се допаѓа ова.
  20. India

India Популарен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2016
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    15.688
    26
    Ем си уште млада и да родиш и да завршиш школо и кариера да почнеш.
    Тоа е моја претстава за мене.
    Па и 30 и 40 не е само колку да се омажиш ради реда :)

На Hapburn Audrey и Annora им се допаѓа ова.