Еве 22 сум и многу другарки на моја возраст умираат да бидат запросени а други веќе ми рекле "наши врнички имаат деца а ние дечко немаме,баба ми вели врене е да се мажиме " Јас лично сметам дека да стапам во брак на овие години сигурно ќе се каам подоцна,ова е време кога треба да работиме на себе да ја изградиме иднината ,а брак 26+ (искрено јас би сакала 30 )
Кога ќе се најде вистинската личност. Не ги разбирам оние луѓе кои брзаат од страв '' возот да не им помине '' па следуваат расправии, нервози, деца со цел да се зближат.. Не се битни годините, битни се чувствата. Од каде знаете можеби утре во бус ќе ја запознаете вистинската личност.
Според мене годините не се фактор некој за тоа кога треба брак. Идеална возраст нема има само идеална подготвеност.
Не би кажала дека има идеална возраст, но од моја гледна страна прво да се заврши образованието, да се најде стабилна работа и обезбеди место за живеење. Кога овие услови ќе се исполнат, тогаш може да се размислува за брак. Веќе и си доволно зрел за да се сносиш со предизвиците и обврските кои ги носи бракот.
Идеална возраст нема. Се зависи од спремноста за таков чекор. Ако некој не е спремен и на 35 за такво нешто, не е поентата да стапи во брак само поради тоа што се смета за стар според општото мислење. Исто и некој ако се чувствува спремен на 20, не гледам никаков проблем. Јас лично не била спремна да стапам во брак пред 26 години, иако познавам девојки кои ми се врснички и веќе се решија на тој чекор и се среќни
Пред некое време останав буквално во средина помеѓу разговорот на мои две пријателки.Едната има 30 години,мажена околу 20 години и има две деца,нема факултет но работи . Втората има 33 години,мажена околу 30години и има едно дете со факултет и не работи . Седевме на кафе а јас имам 24 години и помалата пријателка ми рече ајде поскоро кај тебе да играме на свадба.Тогаш настана хаос.Затоа што постарата рече дека прво треба да дипломирам, да прошетам ,да се вработам.Помалата натоа реплицираше "мене што ми фали".Сега сум во дилема зошто сум сеуште студент на тежок факлтет и многу пати размислував да се откажам зошто некои без факултет имаат добра работа а некои со дипломата седат дома,како во случајот со моите пријателки.
Воопшто да не си во дилема и да размислуваш да се откажеш ако добро ти оди и имаш желба тоа да го работиш. Секој со својата среќа. На темата, според мене идеална возраст за брак е тогаш кога и двата партнери ќе се спремни за тој чекор, финансиски независни, со решено станбено прашање.
Feminki sakam da ve prasam za sovet...so mojot decko vo vrska sme skoro 2 god od doma mu pravat pritisok deka treba da se zheni da ima familija itn. I pocnuva da otvorA temi za brak deca ...no jas ne sakam ne sakam brak barem zasega....mu imam kazano deka ako me pobara ke recam ne no ne covekot e resen saka da se zeni ...sto dokolku me zaprosi kako da postapam ???
Знам дека е непријатна ситуација ама не можеш да прифатиш кога не сакаш. Веќе си му кажала дека сега не си спремна за брак, нема право да те притиска. Тие работи не се прават со сила.
Над 35 години. Формирана личност, материјално независни во најголем број случаи, изживеан живот, големи шанси за посветување на партнер/ка и семејство.