@Lostinparadise Убаво пишав дека не е гаранција дека и на 30 некој ќе биде стабилен и способен за воспитување деца и градење дом. Ама си има години за се. На 20 веројатноста да имаш завршено образование за отворање бизнис е нула зошто минималното високо образование е 3години. Одлично што ти се поклопиле коцките и до пред 25 си успеала да заштедиш сопствени средства за отворање бизнис и купување автомобил. Никој не дојде да ти ги земе затоа што немаш 30 години. Ама тоа не те прави апособна за брак. Реалноста да се случи тоа со сопствени средства е под 10%. Не е само материјалното, но и животното искуство. Јас не потценувам, секоја чест на луѓето што се снашле со било која работа, ама имањето бизнис и кола не е животното искуство за кое зборувам. На 20 е ок да се пијаниш да излегуваш на дејтови и запознаваш различни карактери на луѓе. Ок е да смениш неколку работни места за да си го пронајдеш местото. Никој нема да ти замери што спиеш до касно и непрестанно излегуваш. Генерализирањето дека девојките на 30 кои не се мажени се интересираат само од кафиња и оговарање, е исто како јас да кажам дека оние кои се мажени под 25 се интересираат само од манџи и бришење прашина. Бракот не те дефинира тебе каков си, ти решаваш што тоа значи за тебе.
А зошто моите години не ме прават способна за брак? И што има врска високото образование со бракот и со паметот? Кое образование ми треба за да отворам бизнис те молам кажи и другите да си знаат да завршат некое школо за да отворат фирма Јас никаде не реков дека поседувањето на материјални работи е животно искуство. Тоа што сакав да го кажам е дека кога си со правиот човек, заедно можете да направите се. И јас не ги генерализирам луѓето, ти си таа што рече дека тие под 25 години се неспособни.
Jas imam 18 pred 6 meseci na 18 isto se omaziv samo sto zavrsiv skolo i bash mi e super Ne se vazni godinite tuku ljubovta Ako se raboti brak od ljubov i sloga togash nisto ne e vazno
28 godini a maz mi 35 dodeka ne steknave sami zivealiste da si ziveeme sami i sami da si gi resavame problemi te ne da ne slusaat vo druagta soba ili kuka i koj ni dosol na gosti ne stepivme vo brak
Имам 34 полни, си терам 35. Имам вереник, не сме сеуште званично во брак, но во текот на оваа година ќе биде и тоа... Некои ја наоѓаат љубовта на 20, некои на 25, а јас еве скоро на 35, а некои можда на 40 и повеќе... Но, НЕ сите што се во брак ја нашле љубовта. Дел од браковите се склучени ради што така треба, да се помине низ редот, да се тргнеш од дома... Меѓутоа се восхитувам и се радувам на оние што се сакаат како јас што се сакам со мојот вереник... И кога сум со него и кога го гушкам и допирам имам чувство дека и во тој момент си недостасуваме еден со друг... Идеална возраст има само за прорачунатите бракови, а за овие склопените со љубов не постои идеална возраст...Спонтано доаѓа и се случува све ..
Ова ми е исто како темата идеална разлика кај децата.. нема такво нешто како “идеално”.. кој како се осеќа спремен тогаш нека стапи во брак.. како што кажа Војдана дека сите си ја наоѓаат љубовта на различни години.. еве јас се омажив на точно 20 години сега имам 24 и чекам второ дете.. за мене тоа е најдобрата одлука што сум ја донела зошто го имам баш тој “вистинскиот” до мене. Јас си ја најдов љубовта прилично млада и не, не се каам воопшто.
Па ваљда ко ќе си го најдеш вистинскиот партнер. Ја пред да се фатам со мм, не ни мислев на брак. На 22 години не ми се мислеше на тоа. На 23 се омажив Идеално е ко ќе најдеш љубов, разбирање, почит. Некој на 19, некој на 30. Секој со својто
Нема идеална возраст, ама јас не им посакувам на моите деца да склопат брак млади. Се што е под 25-27 ми е пребрзо. Како ќе знаат дека некој е вистински ако не сменат партнер, ако не прошетаат, ако не се дружат и т.н. Колку и човек да е лабав бракот си носи одговорности.
Идеална возраст за брак е годината во која си психички зрел за брак. Некој порано, некој покасно. Бракот е заедница и сепак треба нерви, зрелост, толеранција. Многу парови пребрзуваат. Бракот не е љубов како на филм, мислам дека е предизвик.
Идеална возраст НЕ ПОСТОИ. Секој си влегува во брак тогаш кога ќе си се чувсвува спремен. Дали тоа било на 40 или 20 е апсолутно небитно.