Иднината на земјата по референдумот

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Nigredo Odor, 20 октомври 2018.

1. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.593
    Иднината на земјата ќе ни биде:
    НАТО ќе не брани
    ЕУ ќе не рани
    а ни ќе го дрвиме на форуми по цел ден:mm::mm:

На realGirl, Tetrapak, Alishan30 и 8 други им се допаѓа ова.
  2. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    македонија само историја има (минато) далеку е од иднина али како било. Како досега така и одсега

На Shmizla94 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.469
    Како започнувач на темата ќе се потрудам да го напишам и своето мислење најкритички што умеам.

По не знам кој пат мора да им се додели орден на двете најголеми политички партии, за дефокусирањето на јавноста од реалните проблеми. Да им заблагодариме, што во текот на овие дваесеттина дена ни помогнаа да "заборавиме" на нашите мизерни финансиски примања, за недостигот од материјали и ресурси неопходни за работа во клиничките центри и оддели, за болните кои и понатаму чекаат со денови за да дојдат до инсулинска терапија, реагенси или базична медицинска опрема како стегачи и игли за вадење крв и пункција..
    И секако, за неисплатените плати на агрономите, сточарите, земјоделците.. За целата низа дупки во системот која не следи низ целокупната транзитна криза, за која имам пишувано и реков дека ќе пишувам во секој следен пост од политички карактер.

Сиот овој џагор, преплавувањето на медиумите и социјалните мрежи со централниот настан, е перфектно изрежирано сценарио, за да народот се замолкне и насилно натера да се помири со ненормалната ситуација која го крши граѓанското право во една држава.
    Обидот да се скрши уставот и автономноста на државата се граничи со лудило, и може да бида одлика само на деспотски систем кој ние како народ толку очајнички се обидувавме да го спречиме за да донесеме нов - пофункционален, а добивме идентичен, а можеби и полош.

На кратко - Не мислам дека ваквата клаузула ги отвара вратите кон НАТО, а уште помалку кон ЕУ. Но, дури и кога би се случил влезот во НАТО, заштитата која би ја добиле од обединетите нации во случај на било какво ескалантно сценарио би била минимална.
    Додека, што се однесува до национални обележја, мислам дека ќе претставуваат збир од обележја соодветни на етничкумот кој живее во оваа земја. Во нив претпоставувам, стандардно ќе бидат содржани симболите како (македонско) сонце, (албански) орел, (бошњачки) ѕвезди, кои ќе бидат прикажани како структурално унифицирани елементи карактеристични за народите, со вметнување на религиски мотиви.
    Што се однесува до обежејата на војската, доколку би се примениле горе споменатите одредби, голема е веројатноста дека би наликувале на паљачо борци од циркуски редови.

Следниот проблем со кој ќе се соочиме, се секако документите и нивната правна (не)лигитимност. Преголемиот фонд на зборови кои за еден просечен човек е тешко да ги изговори, а не пак напише и повика. За останатите работи нема ниту да дискутирам.

Постоењето на верските празници или комплетно ќе се избрише или ќе се слават сите. (Позитивна ствар е тоа што ако се оствари втората опција, бар ќе биде весело цела година со по едвај 100 работни денови во просек). :D

Што се однесува до економијата, очекувам повторно минимално 5-10% покачување на платите за најдоцна неколку месеци од сега, и укинување на повисоките пензии. Додека социјалната помош очекувам да остане иста.

Историјата на државата ќе изобилува хеленско - бугарски идеолошки борци и андрогени детали преземени од сите соседни народи, јер сме мултиетнички пацифисти. (Оксиморон е знам, иронично е напишано).

Очекувам умствено продлабочување на постоечките меѓуетнички тензии, наместо како што мислат оптимистично ориентираните про - евроспки овдешни членови и народи дека ќе се надмине и подобри. ;)

Очекувам правниот систем и понатаму да доцни со случаите, да нема слух за граѓанската правда, а СЈО да гони и осудува фантомски убијци за Смилковско езеро. И воопшто, апсурдно комични ситуации кои многу ќе наликуваат на романот ,,Процес"..

И за крај очекувам неустишување на народската надеж за подобро утре, кое..нема никогаш да дојде. Времето ќе поминува, и наместо да се работи на подобрување на условите за живот, ветените креветчиња и детски соби, само ќе бидеме сведоци на сиромашни семејства на кои покривот ќе им се руши врз глава. Многу Тамари, Мартини, Сари, кои очајно бараат помош од институциите за лекување во странство.
    Генерации кои ќе растат со нова чудна и бесмислена историја чија структура не нуди идентитетска припадност која е важна за постоењето на една држава.
    А до тогаш ќе бидеме сведоци на многу убиени деца поради етничка тензија, изгубени животи поради километарските улични премини, и луѓе кои ќе чекаат полноќ за да пробуричкаат во локалното ѓубриво само затоа што некаде на телевизија чуле дека ,,храната се расфрла во изобилство"..

Ех, мој народе..

Последна измена: 21 октомври 2018
    На MarigoldA, Alishan30, Harper и 10 други им се допаѓа ова.
  4. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.958
    Допаѓања:
    2.207
    Еј луње многу се прават тензии. Да престанеме со нив не ни се потребни
    Сето ова го правиме за да ни биде подобро и убеденесум дека ке биде.
    Нема да ни биде мед и млеко, никаде не е.
    Но после овој процес што ни се случува, мораме да се надеваме дека ке бидеподобро, треба да почнеме со сите претпристапни преговори ке треба да имаме пофукционални институции, ке имаме помош од европски фондови но и да знаеме правилно да ги искористиме. Сето тоа ако сме паметни и работата на тоа политичариве со помош на странците ке успее да имаме поквалитетна држава. Се од нас зависи но важно е дека го фативме правецоти ке се движиме во тој процес.Државата ке си ја сочуваме тоа е најбитно.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.958
    Допаѓања:
    2.207
    A [што ги жигосуваат пратениците ако гласале?
    Тоа е нивно право како ке гласаат.
    Зошто да идат затвор ако некој друг им наредил за 27?
    Нивна грешка е што го направилетоа тогаш,но несе должнида идат затвор зашто нема да гласаат. Големите структури на Вмро треба да се срамат со тој чин тогаш што беше тој хаос за 27. Никој не им е крив, Самите сисе виновни но не се должни да одат затвор ради нив.
    Ја отворија вратата кон еУи Нато тоа не емала работа.

6. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.638
    Допаѓања:
    14.088
    И овој пат Македонците изгубија, а другите или им е сеедно или ќе добијат. Ние по обичај со празни раце. Ќе јадеме макарони од 25 денари, и ќе сонуваме за Европа. Жално за нас. Мислам дека ова е сериозна грешка, направена на сила.

На Јаневски, H.VAGA, orevka и 3 други им се допаѓа ова.
  7. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    Цела Источна Македонија е со бугарски пасоши. До 2014 само, имало над 100.000 македонци кои своеволно се декларирале како бугари. Од мерак сигурно не. Така да, нон сенс е сега да се натегаме и глумиме патриоти.
    Скоро триесет години стоиме во место, во мртва точка. Глумејќи патриотизам, пола држава ни се побугарчи и исели. Спорот со името порано или покасно мораше да се реши. Прашање беше кој ќе биде тој што ќе се нафати да го реши. Претходниве преговараа и шпекулираа со истово име и ќе го договореа, ама да не им беше криминалот посладок од напредокот на замјата.

На Nausicaa, referentka, oblace1 и 10 други им се допаѓа ова.
  8. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.850
    Допаѓања:
    173.350
    Од надеж не се живее.
    Само затоа што некоја самохрана мајка се надева, не значи дека утре пред врата некој ќе и остави кошница со леб и млеко..

Знаеш ли во пракса како се искористуваат сегашните?
    Или знаеш само од тоа на тв што зборат политичарите што ЌЕ има...некогаш..

На H.VAGA, Harper, SummerGirl и 6 други им се допаѓа ова.
  9. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.638
    Допаѓања:
    14.088
    Сите кои владееја во Македонија досега се криви. Луѓето во Источна Македонија од мака земаат, што да прават. Јас не ги обвинувам нив, туку оние кои земаат бугарски пасош од што немаат што да прават. Бугарски пасош немам, никој дома немаме, и немаме намера ниту потреба да земаме.

На H.VAGA му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.241
    На H.VAGA му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.390
    Допаѓања:
    17.611
    Ха ха, да, да, секако. До денес зимаа бугарски пасоши ама од утре сите ќе бидеме со северномакедонџки(европски) и не глумејќи патриоти ќе му ја летнеме у Европа, евентуално Канада, Острелија, САД, Нов Зеланд бидејќи и за преку океани ќе имаме бољи услови, нема да бидеме веќе од третиот свет. Јак просперитет ќе има овде, затоа едвај чекате европски пасош, не дека ќе се гордеете со него овде, туку побргу да му ја киднете. Затоа џабе е потсмевање со лажните патриоти со бугарски пасош затоа што сте исти. Се продадовте за европски пасош, оние бугари, вие северномакедониџи, исти курац, мислите нешто подобри сте (во множина се обраќам на сите оние кои гласавте да ви отворат врата за во ЕУ) . Тие барем се пишаа бугари, а вие утре нема да знаете што сте, некоја нова мешавина. За жал ќе останете само како Катица(отвори, отвори,отворииии!!) Ниту ќе влезете во ЕУ, ниту тука ќе процвета, ниту пасоши за арбаитен.

А ова со промена на името, жал ми е ама повеќе изгледа дека ќе добиете само променет устав во полза на шиптарите одн. новите северномакедониџи. Рамо до рамо, државотворен народ. Ниту спор ќе се реши, ниту пари од дрво ќе растат.

По промената на Уставот, не само што ќе немаме минато, ќе немаме ниту иднина.

На Tanjamm, Girly90, Nigredo Odor и 7 други им се допаѓа ова.
  12. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.958
    Допаѓања:
    2.207
    Zboram da se nadevame vo pozitivno smisla, no i da rabotime. No sega cim se nafativme ke rabotime po eden drug terk toa e razklikata. Rabotite ke pocnat da se menuvaat i nie poleka ke gi osekame tie promeni, no ne se preku nokj.
    Zemete citajte za zemjite clenki kako gi iskoristuvaat, se razbira sekoja razlicno spored kapacititetot no imaat podrska da.

Чим зимаат значи имаат мака, неможеме онака обично да гледаме на тоа. Тое е проблем што не треба дапродолжи. Ние губиме со тоа,а интересно е и тоа што пола Вмровци имаат па пак се бунат за името.

А од кај сте вие сигурни дека нема давлеземе во Нато и Еу?
    Од кај вие таа информација
    Ние допрва ја почнуваме процедурата, Грција ако не ја ратификува не важи договорот. Така е договорено.
    Ке влеземе во Нато ако кога ке се заврши цела процедура. Сигурно нема да се брукаат пред цел свет Странците а им одговора и да влеземе и на нив. Така не ширете дезинформации.
    И за Еу ни се отвора вратата но допрва таму имаме работа.Тоа беше работа штодо Пред некое време ни до тука не бевме стигнати.Непознато за нас.

13. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.390
    Допаѓања:
    17.611
    Аууфф, далеку сме стигнати северномакедониџи или како и да беше.
    Никаде не стигнавме, се самоуништивме.
    Ако ние, што мислиме дека ќе биде полошо и дека нема да влеземе во ЕУ, шириме дезинформации, тогаш ве молиме и вас, сонувачите, да се симнете на земја и да не ширите дезинформации дека ќе влеземе во ЕУ. Колку имаме право едните, толку и другите.

Ама ми се допаѓа твојата поетичност, оптимизам на долги патеки, пишување со толку возвишеност за унијата, што просто се губам и заборавам каде живеам, чувствувам како да сум отсекогаш дел од ЕУ, се до крај на твојот пост. :wasntme:

На Harper, Dust, Tanjamm и 5 други им се допаѓа ова.
  14. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.226
    Допаѓања:
    25.837
    За жал многумина си го замислуваат баш таков влезот во Еу и Нато, е кога ќе ги плесни вистината тогаш ќе биде "весело"

На Dust, Tanjamm, Abeja и 4 други им се допаѓа ова.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.301
    Сега имам надеж дека ќе не биде.

На lovestoneddd и Feminka22 им се допаѓа ова.
  16. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.151
    Допаѓања:
    221.729
    Спомнав веќе после не знам колку време де се изјаснив дека внатре во душата воопшто не е ми е мило што името ќе се смени.. не сум за..
    Шубе ми е не убаво ми е не знам еве..

Ама јас мислам дека македонија нема да влезе во еу ни сега ни за 5 6 години.. можеби за 20 30 ама денес нема нити во блиска иднина оти навистина е нереално, навистина немаат капацитети никакви за да влезат..
    А и да влезат што не е можно што ќе се смени?
    Во бугарија и романија што се смени, масовното иселување?
    Јес да бугарија е пред нас ама и бугарите се пола излезени од таму за подобра иднина и ич не се фалат од тамошниот живот
    А кој си имал и ќе си има тоа нормално е.

Не, не можам да поверувам никогаш дека ќе влезе во еу а камо еве среќа да влезе што ќе се случи уште пола од народот што остана ќе се исели..

Не знам, читам гледам слушам се полошо и полошо
    Грутка и срцево имам а не сум патриот ама па ич не убаво ми дојде кога едни срби ме нарекоа тука северно македонка
    Сепак сум кажувала дека сум македонка иако не сум истакнувала и не сум била никаков патриот сепак ми е жал што нема веќе да е така.
    Мое мислење.

На Shmizla94, ane.bella, Harper и 2 други им се допаѓа ова.
  17. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.301
    Наредно проширување за ЕУ е 2025та.
    Годинава на самитот го изјавија тоа.

НАТО ќе има проширување 2019та.

18. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.151
    Допаѓања:
    221.729
    Дај боже вајлд да се случи чудо и да се влезе..
    Еве дај боже сакам и јас
    Ама скептична сум од причина што капацитети ниедни не исполнуваме

И пак ќе кажам не ми е мило за името
    Ова за себе си зборувам

19. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.301
    Сите знаеме дека не исполнуваме услови. Ама за 6 години, држава со помалку од 2 милиони жители (каква што сме), може да се адаптира, донесе и спроведе закони и регулативи..

20. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.151
    Допаѓања:
    221.729
    Читав некна на вести едни викаат статистика вика дека над 600 000 жители се иселени.
    Татко ми вика повеќе биле
    У скопје е друга приказна и друг свет појдете накај истокот у малите гратчиња никого нема само пензионери паралелки со по една група од 15 20 дечиња..
    Фамилии и фамилии масивно се селат од малите градови само летото колку видов низ фб мое пријатели заминаа словенија со се деца, може едно 10 фамилии по 4 души сите..

Којзнае тој пописот што ќе каже

Нешто помалку од 3000 души гласале за парламемтарните..

На Tanjamm, H.VAGA, lovestoneddd и 2 други им се допаѓа ова.