Избори во САД 2024

Дискусија во 'Политика и настани' започната од DS10, 22 април 2024.

?

Кој ќе победи на изборите во САД?

Анкетата е затворена на 8 ноември 2024.
  1. Камала Харис

20 глас(а)
    13,3%
  2. Доналд Трамп

130 глас(а)
    86,7%
  1. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.943
    Допаѓања:
    4.814
    Ами ако не да ги ставиме и австралијанците у устав и австријците шо викаш ти? Ја знам как живеам и мене многу убаво ми е јасно дека од вакви ко тебе шо незнаат шо се и кај се продадени души стигнавме до ова што сме сега.
    Дефинитивно не ја бранам македонија за вие да живеете ко цареви, имате и вие фамилии и мажи, деца почнете вие да браните па сеа ние да шлапаме по форуми како не бива ништо

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.943
    Допаѓања:
    4.814
    Нато е терористичка организација, непотребна после 90 та година оставена од прозападњаците за да угнетуваат и поробуваат народ и да лапаат туѓи ресурси. Секаде каде што реагирал нато останало пустош.
    Еве се најде голем колку нато русија шо се чека? Повелеле другару

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.568
    Допаѓања:
    13.944
    Што од тоа што реков не е вистина? Дури зборуваш тие 120.000 пасоши, станаа 121.001. Дали ќе ги внесеш или не, исто ти се фаќа. Штетата е огромна и нема назад. И се криви Македонците и само Македонците, оти не работат, политичарите и оти народот се продава за една чоколада. Избрале да бидат Бугари, да ја закопаат Македонија, за пари, и да живеат во тие земји што ги пропагираат за вакви такви. Па јас да сум на место на некој Германец, оооффф, по улици има да ги зезам, па да знам дека ме хејтаат по форуми, оооо.

4. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.943
    Допаѓања:
    4.814
    Има и над 500 000 со австалиски де имаат сега и словенски над 40к австрики околу 15к да ја ставиме цела европа у уставот и да не примат веќе тоа те прашам не само бугарите?
    Иначе се сложувам и секогаш су за тоа дека само македонците се криви за се во државава, и да ја изгубевме ама да беше достоинствено губење вака ја прорадоа

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. RespectAndObey

RespectAndObey Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2019
    Пораки:
    969
    Допаѓања:
    269
    Ич не разбираш за какво зло е способен човекот ако мислиш дека НАТО станала непотребна. НАТО ти изгледа непотребна бидејќи НАТО се уште постои. НАТО е тоа што тебе те предизвикува да мислиш дека е непотребна.

Зошто војна има во Украина, една од неколкуте земји во Европа што не се во НАТО? Зошто нема војна во некои од другите земји што се во НАТО? Одговорот е многу прост: НАТО.

Па зошто да не ја ставиме цела Европа? Штом сме запнале за устав базиран на етничка припадност, треба сите етникуми да ги покрива најдобро.

Последна измена: 22 јануари 2025
  6. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.943
    Допаѓања:
    4.814
    Да не е обратно да не е нато причината шо има војна во украина. Незнам ја мене така ми стое

7. RespectAndObey

RespectAndObey Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2019
    Пораки:
    969
    Допаѓања:
    269
    Не, нападната беше Украина дури и кога немаше аспирации за НАТО во 2014-та. Но еве и да ја тргнеме Украина. Во 2008, Русија ја нападна Грузија - пак држава во Европа што не е во НАТО. Дали е тоа коинциденција или буквално НАТО осигура да нема војна кај нејзините земји-членки?

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.568
    Допаѓања:
    13.944
    Bo eдна реченица ќе ја брани државата, во друга нема да ја брани поради таквите како мене, небитно, ако не сум јас, некои други ќе се. Епа сите други народи имаат и очи и уши, и одамна имаат сфатено кого зезаат. Ако сме реални, Македонија проблеми со безбедноста има од самото осамостојување. Самите тепачки по автобуси и протести со етнички карактер каде не смееш да чекаш автобус кај Судска палата се безбедносен ризик. Тоа е загрозена безбедност. Друго, има места каде Македонец не стапнува во државата. И тоа е многу сериозен проблем. Македонија и вака е за никаде, не па да изгуби заштита од некои повисоки инстанци кои демек се тука да гарантираат граници. Зошто Русија не ја нападне Латвија која истера неколку илјади Руси оти не зборувале лативиски јазик? Ги депотираат назад, што за мене е сосема ок мерка. Нелојалниот и треба да му удриш клоца, ако имаш сила, а Латвија гледам избрка Руси како ништо, значи има сила штом тоа го спровела на дело. Значи Украина смеат, ама Латвија, како Македонија не смеат Русите да ја напаѓаат? Зошто?

9. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.943
    Допаѓања:
    4.814
    Братче неможам дс те учам јас кога ти си пристрасен и испран од цнн и ббс и грузија и украина и сега романија е иста игра ако неможеш сам да отвениш кога некаде има влијание од злото ја неможам да те учам шо е зло. Имај ми убава вечер се ќе си дојде на свое место.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯ Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2021
    Пораки:
    331
    Допаѓања:
    1.604
    НАТО е едно големо зло. Само некој кој нема појма, може да тврди дека НАТО гарантира некаква сигурност. Да се вратиме во историјата и да повториме кој фрлаше касетни бомби на деца во Србија. Епа НАТО фрлаше. И тоа прекршувајќи ги правилата на војување со прекршување на забраната за употреба на касетни бомби.

На SummerGirl, nextredstyle, eliesaab и 5 други им се допаѓа ова.
  11. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.108
    Допаѓања:
    9.411
    Правиш многу нереални споредби. Истата таа Русија која ја одзеде Абхазија на која и вети гас, нафта и заживување на туризмот, која сега во прва прилика ја оставија среде зима ем без пари, ем без струја, ем без гас, ем без нафта, сега и ја враќа на Грузија во замена за оддалечување од членство во ЕУ и НАТО. Истата таа Русија која остана да војува со Северно Корејци и муслиманите од Чеченија, за на крај да се испотепаат сојузниците меѓу себе пошто јазично не се разбираат. Истата таа Русија која се здружи со Иран, кој требаше да биде нуклеарна воена сила за на крај во првиот напад Израел да им ја уништи целата контролна воздушна база и да не знаат што ги снашло. Русија е финансиски распаднат џин со многу природни ресурси и исклучително лош политички мнаџмент.

Војна помеѓу НАТО сојузници може да има и меѓу Турција и Грција за Кипар. Може да има и помеѓу нас и Албанија, помеѓу нас и Бугарија, помеѓу Бугарија и Албанија, помеѓу Грција и Албанија... Светот е во пред воен период никој не може да ти гарантира дека нема да има и внатресојузничка војна..

На SummerGirl и Realist1 им се допаѓа ова.
  12. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.568
    Допаѓања:
    13.944
    Eeej, како би се исмејувале некоја земја да каже дека нема пари за 5% од БДП за НАТО, па да сака да се ценка за 3%. Ќе фрчеа квалификации тука.

И да, сакате да сте на место на Латвија, па едно тестирање, кој не знае јазик, правец од кај дошол во неговата вукојебина. Помина доста време, може 1.5 години откако ги набркаа Русите што не знаат латвиски, зошто не се нападнати како Украина? Знам „можат, ама не сакаат“. Латвија 1.8 милиони, Русија 154 милиони, Латвија набрка Руси, а Латвијци да им платиш не би живееле во Русија. Зошто така?

@Antebellum цело време мислев дека Абхазија е скроз очистена од Грузијци, оти имаат убиено преку 10.000 луѓе и плус 300.000 раселени, арно ама, се гласаше во парламентот на Абхазија, кога видов дека го поништуваат стратешкиот договор со Русија, таму од советниците само 13 се Руси, што се гледа од имињата и гласаа против, а 23 беа за и се Грузијци. Циркуз, и со толку масакри и геноцид, пак немаат власт во таа територија и практично како да ја вратија Тбилиси да им мисли. Русија окупира места кои не се нејзини, каде живеат некоја смешна бројка на Руси и ги остава на прва кривина, кога треба да им бере гајлето. Ахбазија е се уште со доминантно грузиско население, договорот се поништи за партнерство со Русија, практично како да ја вратија таа окупирана територија под капа на државата Грузија. Нешто како квази окупатор ти е тоа. Окупатор, ама не презема обврски да те владее.

На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.568
    Допаѓања:
    13.944
    Самите Руси од Русија не одат поради туризам во Абхазија, туку во Батуми каде ги маваа со шишиња, јајца, Каков туризам ќе им развијат на тие во Абхазија, таму Русите никогаш не биле повеќе од 16%, а ако мислат на Грузијците да им градат, нека повелат.

14. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.108
    Допаѓања:
    9.411
    Очистена е според тоа како им одговара за поткусурување на големите држави или е со Грузија или е независна. Тешко на народот што живее таму...

15. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    23.642
    Јас изгледа не сум доволно едуцирана, но мислам дека премногу се драматизира во врска со Трамп? Уште за време на неговиот прв мандат тој сакаше да ја извлече Америка од Парискиот климатски договор, точно се сеќавам дека се збореше за тоа, дури до пред малку мислев дека веќе го има направено тоа. Цело време истите муабети се вртат околу него, секогаш се збори дека ќе направи нешто многу лошо, страшно за Америка и на крај никогаш не го прави тоа, само се крева многу голема драма од страна на демократите. Значи иииистиве работи се вртеа и во 2016, само што тогаш јас заедно со многу други, верував дека ќе е крај за сите people of color во Америка. :D

Да, проблематичното е што толку лесно, толкав дел од една огромна нација гласа за силувач, криминалец и генерално језив човек и што самата негова појава ги поттикнува екстремистите да се гласни и слободни, но тој како кандидат за претседател, не мислам дека е нешто посебно проблематичен во однос на други кандидати и претседатели, со исклучок можеби на Камала. Можеби за 4 години ќе сфатам дека грешам, океј, ама навистина не мислам дека е потребно толку вознемирување...

На SummerGirl, CameliaMiller, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.568
    Допаѓања:
    13.944
    Русите таму немаат мнозинство, само се перчат, затоа и падна тој договор во Парламентот на Абхазија. Ги читав имињата, Грузијците си имаат скроз други имиња, ако се христијани. Русите гласаа За, Грузијите против и секако дека ги надгласаа оти се повеќе. И терористи има секако, поддржани и вооружени од Русија и безбедноста не е нај, нај. Не дај боже да живееш со такви, а еве ги пакуваат куфери три години, кој од Скопје, кој од Берлин, ќе оделе да живеат во Русија. Се пакуваат и никако да отидат. Еејј, да сум Германка и да ми дојдат некои такви, од Македонија, да ми донесат браќа, сестри, родители, деца, кумови, да ми го промовираат Путин и да ми се прават газди во мој двор, има да ги третирам како оној сељакот што ги пцуеше Корејците на видеото короништа, мрш у Кина, е така би им правела. Се тоа е за трајно протерување од таму и дома, мотика, нива, корка сува леб, промовирај си антицивилизациски вредности на плус 40 степени.

17. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.550
    Допаѓања:
    62.310
    Секако дека closeted гејови на темава најмногу се израдуваа на победата од Трамп. Сеа можат да здивнат, како викаат далеку од очи, далеку од срце. Абе срцки (копирајт @FriendOfDorothy ), најзагадени сме, туркаме рекорди во токсичен воздух, имаме жени без органи што останале заради нелегални абортуси, секој трет човек на денешницава има рак, ниеден закон не важи, ама битно сеа нема да има знамиња од педери.

Можеше Камала и цел тим многу подобро тактички да изиграат со геноцидот во Газа, немаше да им се припари нит Трамп, нит конзервите ќе имаа толку залет, ама тоа е проклетството на лево ориентираните партии, што гласачкото тело им се индивидуи со критичко размислување, за разлика од десничари, безмозочни офци на кои Трамп во уста да им се посере, овие пак ќе го гласаат.

Иста песна како вмро и сдсм кај нас, вмро не победи, туку сдсм изгуби.

Да ги поздравам сите тие, како што кажав може да дишете, нема веќе педери во војска, нема знамиња, готово, ви заврши кошмарот, сеа ќе може да дишете чист воздух, овај не. И ќе може да мигрирате таму, пошто Трамп е ептен про миграција.

На crimson, theowndemon, Angie1432 и 6 други им се допаѓа ова.
  18. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.726
    Допаѓања:
    10.242
    Илегалците во САД и децата нивни се сигурно гласачко тело на демократите. Со тоа што Трамп ќе ги врати дома, дополнително ќе го намали нивниот број и републиканците ќе имаат уште појака победа во 2028. :toivo:

На SummerGirl, Букерко и DS10 им се допаѓа ова.
  19. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.193
    Допаѓања:
    56.970
    Не си единствена што мисли така, ама ајде си реков да не бидам the odd one out на темава. :) Човек да не знае што се дешаваше и се дешава на политичката сцена, ќе си речи пред Трамп дека ружи цветале, и Камала да дојдела исто ќе продолжело, ама не, сега дојде Трамп и доаѓаат најмрачните времиња што човештвото ќе ги види. :D
    Тој е далеку од соодветен за претседател воопшто, исто и како овој старецот пред него чии раце му се валкани со крв од војните со Палестина и Украина, ама тука некои се радуваа на секој мртов Палестинец и на секое праќање оружје за повеќе мртви Руси. Дека Трамп толку ужасни работи ќе дозволи да се направат не знам еве, можеби грешам ама ќе видиме.
    Но победувањава на десниците lately мислам дека е како одговор на трендот со терањето екстремни левичарски политики. Не знам еве, јас отсекогаш идеолошки сум лево ориентирана, ама ќе излажам ако кажам дека не ми е страшно на каде се оди, бидејќи it's that deep and not okay. На повеќето луѓе им дојде преку глава и гласаат за другиот екстрем. Ко кај нас со ВМРО СДСМ истото.
    Ние во Македонија имаме многу проблеми за решавање кои не зависат од Трамп, туку од нас ко народ и од нашата власт, така да и тоа е малце драматично да се спомнува. :)

На SummerGirl, CameliaMiller, nextredstyle и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.943
    Допаѓања:
    4.814
    во право си сега на пример наместо милион евра за лубриканти ќе може да се направи една градинка кај шо бар 50 деца би имале престој.
    кој ти бране да бидеш геј, ја имам 30 души познаници геј сите си живеат живот ниеден не се пожалил дека бил навреден или дека нешто му се случило оти е геј.
    Пропагандата да си ја соберете и да си ја чувате а за средствата не се секирајте се е подобро од тоа да се инвестира во лубриканти

На SummerGirl и eliesaab им се допаѓа ова.