И јас смислам дека треба да се одложат изборите беа избрзани и да се одржат во септември, за да имавреме заедничи да се одработат реформите кои се во интерес на нас народот. Цела работа ке биде закочена заради изборите.Избрзана беше одлуката од владата.
Си јa зaвршијa oни рaбoтaтa јa зaкoпaa мaкедoнијa, oни не дoјдoa зa рефoрми ни имaaт кaпaцитет, сaмo нивнoтo членствo летa вo oблaци.
Јас еднаш бев на последните 4 избори, и курац му нацртав околу сите бројки, ама што смена ништо. Оти не разбирате дека двете партии имаат доволно гласачи што му е ветено работно место. Ако сакате да смените нешто на денот на изборите протест со уринирање на партиските штабови.
За жал така е и двете партии имаат премногу неспособњаци кои чекаат работа државно или се веќе државно и многу им е гајле за нас останатите.
Како ме нервираја вморовците со фалење ова напрајвме она напрајвме, потрчковците што лепеја плакати, од по селата собрани сите ги напикаја државно, дипломи му направија, што сакаме правиме на власт сме, сите партиски војници со 8мо завршено, се правеја кој сум јас, сила покажуваја над останатите, глумеа безсмртници, па дојдоја овие неспособните од сдс, сите вечити лузери и педери и нив ги напикаја по државни а и приватни фирми. Одма си најдоја партнер благодарение на партиското вработување инаку уште ќе се онадеа ручно. Одат по улица со носот в облаци, мислат папата за мадиња го држат. Бате дојде живот, кој живот бе гној? И ние што ќе правиме, не му одиме на избори. Ех ми иди да си каснам од таквото
Сепак изборите се потребни. Жалосно е што не може да се развие трета опција,но не сме единствени со таков проблем.
Секaкo не излегувaв нa избoри, a вчерaшниoт нaстaп нa мицкo мaнулaч пред бoрисoв уште пoвеќе ме убеди, дoле рaмкoвен дoле преспa дoле бугaрски. Мaкедoнијa ќе биде субјект нa бaлкaнoт сaмo без сдс и дпне.
Искрено, досега никогаш не сум гласала, иако сум имала право неколку пати, поради горенаведените причини на другите. Меѓутоа, сега конечно сум мотивирана да гласам за некои трети, бидејќи ми се допаѓаат нивните ставови, а и во дебати (само Канал 5 ги повикува, па не можат да се пласираат помасовно на телевизија) ги газат противниците со факти. Би гласала за Левица или Интегра. Знам дека Левица имаше скандали, се делеа, се тужеа, што и да правеа, меѓутоа гледам различен пристап од „ние покачивме плати и ја водиме Република Северна Македонија на прав пат“ на СДСМ и „лажгото Заев и најлошата влада СДСМ“ на ВМРО, кои ми ја потекоа главата и е и апла колку само ги користат тие фрази за да им ја полнат главата на граѓаните, а и двете партии не понесуваат одговорност за своите и претходни, а и сегашни злодела. Е сега, Левица ја класифицираат како „националистичка“, меѓутоа сметам дека тоа намерно им се наметнува од другите две партии кои сакаат да не им стане конкуренција, бидејќи најбрзо се шират. Некогаш ги класифицираат и како на страна на ВМРО, ама јасно се имаат изјаснето против двете, беа дел и од Шарена Револуција, а и се строго против коалиции пред избори, само после. Јас од оние дебати што ги гледав на Youtube не добив такви впечатоци, туку видов аргументирани и објективни ставови. Тие се борат да успеат да станат парламентарна партија, т.е. да добијат пратеници (@igork - овие се залагаат за работничката класа). Од друга страна, во око ми паднаа и Интегра, и исто човекот кој зборува во нивно име скроз ја годи с'ржта на проблемите и се гледа дека навистина е патриот и навистина си ја сака државата. Проблемот со нив е што се навистина нови (постојат само 9 месеци), па скоро да немаат шанси, меѓутоа од некаде мора да се почне, зарем не? Дури и ми е криво што едните се левичари, а другите конзервативци и малку повеќе кон десничари, бидејќи баш би било добро да можеа да се спојат. И едните и другите се навистина учени луѓе и тоа се гледа од начинот на кој се претставуваат и изразуваат. Па, сите што не сакате да гласате и кои апсолутно ве разбирам, еве разгледајте ги и следете ги овие 2 опции во наредните месеци, па можеби ќе се премислите како мене и колку-толку можеби ќе допринесе вашиот глас, наместо да оди „јабана“ .
Јас не знам ни да гласам, а каму ли да искочам. Ќе си се наспијам таа недела дома или ќе си запалам колата и ќе се прошетам во природа.
Интегра не може да учествува на избори бидејќи уште не е регистрирана како партија, две години се, а не можат 1000 потписи да соберат за регистрација.