Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Изгоре модуларната болница во Тетово

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Ahoy, 8 септември 2021.

1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.154
    Допаѓања:
    181.046
    Јас како дете сум била сама во болница, брат ми како возрасен не многу одамна. Сепак, пред повеќе од 10 години.
    А за во странство, не знам во кое странство. Во моето постои само посета, пола саат во денот и толку.

На IRBBB, Idedemja, Cherry333 и 5 други им се допаѓа ова.
  2. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.506
    Допаѓања:
    115.010
    Немам коментар за тоа. Ептен ме изнервира на пресот.

На LejlaD и nextredstyle им се допаѓа ова.
  3. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.091
    Допаѓања:
    135.058
    Ама на ЗАРАЗНО
    НИКОГАШ!

Двајцата бевме со брат ми, ин 3 јас 7 години, не даваа ни мајка ми да иде оти имавме некој вирус ужасен од кој 21 ден бевме у заразно. Јас го чував брат ми демек поголема додека истурцме црева и повтаќавме, не снимаа и се сами бевме оти имаше опасност она на другиот брат да однесе дома ако е со нас. Никогаш нема да заборавам како плачев ноќе по неа и една сестра спиеше до мене за да се смирам.
    Немојте сеа да релативизирате и да оправдување у Ковид центар посети, кога ако имаат контакт ПО ЗАКОН МОРА ДА СЕ ВО ИЗОЛАЦИЈА а не да се шетаат.

На Neda997, marchi-cool, noteforself и 20 други им се допаѓа ова.
  4. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.655
    Допаѓања:
    29.370
    Реалноста е таа дека во Македонија во државниве болници воглавно се дозволува да седиш таму со пациент, и јас сум правела операции и мајка ми седеше со мене за да ми помогне тие периоди. И мајка ми и тетка ми кога лежеа во болница со операции сум седела таму за да им помогнам. Се знае дека ретко убаво се поминува, освен ако немаш некој твој човек/сестра па да доаѓа редовно да те ѕирка и да ти помогне. Ако не седи со тебе некој, ако си во соба со некој што може да станува тој ти помага.

Е сега во нормална држава да седиш со ковид пациенти не би било дозволиво, ама со оглед на тоа дека нема кој да помогне, нема толкав кадар и да сакаат, сфаќам зошто се жртвувале и себеси да им помогнат на своите во болница, само што грешката е што тие лица искачаат и после шират, одат дома/пазарат/што год.

На noteforself, Billy Idol, Bezimenka90 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.670
    Допаѓања:
    35.488
    Во кое странство? Прецизирај плс?

На Mantub, JuLleE, deskarada и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Како и колку придружници биле во ковид-болницата најпрвин ќе направиме анализа, која ќе почне од утре од страна на Државниот санитарен и здравствен инспекторат (ДСЗИ). Засега знаеме дека биле двајца во посета, рече министерот за здравство, Венко Филипче, на попладневната прес-конференција во врска со пожарот во Тетово.

Тој нагласи дека посетите за ковид-пациенти начелно се забранети насекаде, но добил информација дека со серификати за вакцинација роднините биле пуштани да ги посетат пациентите, а не да ги чуваат.

„Тоа е нешто што е традиционална глетка во нашите болници и од лично искуство знам дека тоа е тешко да се менаџира“, посочи министерот.

Филипче рече ѝ дека засега може само да се шпекулира дали починатите се само пациенти или меѓу нив има лица и од придружбата, а за точна информација ќе треба да се почекаат резултатите од ДНК-анализата.

Во пожарот во модуларната ковид-болница во Тетово животот го загубија 14 пациенти, од вкупно 26 што биле таму на лекување. Преживеаните 12 се префрлени во тетовската болница и се во стабилна состојба. Покрај тоа, според податоците на Филипче, присутни биле и двајца лекари и 4 медицински сестри.

Министерот исто така истакна дека починатите биле на возраст од 29 до 79 години.

©Makfax.com.mk

7. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.176
    Допаѓања:
    15.493
    На инфективно во Штип на пример знам дека отсекогаш се забранети посети. Кесите болните ги земаа со спуштање јаже од прозорец.

На oblace1, Idedemja, Tanjamm и 2 други им се допаѓа ова.
  8. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.670
    Допаѓања:
    35.488
    Досадна сум со насилничкиве идеи ама... се додека сме јаки на тастатури и не излеземе на улица, вака ќе ни прават!!!
    Ова не е ниту прво, ниту последно нема да биде, за жал. И ќе се заташка!!!
    Државата сме ние!

На Harper, PaLaVa, Reina.Gitana и 13 други им се допаѓа ова.
  9. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.091
    Допаѓања:
    135.058
  10. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.387
    Допаѓања:
    12.765
    Ќе ги гласаат! Во оваа земја работите не се менуваат преку ноќ, а политиката е во една позитивна повратна спрега/зачарани круг и ситуацијата станува се полоша, до тотален колапс. :x

На GirlRose, Mikha4 и deskarada им се допаѓа ова.
  11. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.506
    Допаѓања:
    115.010
    За заразно да. Нрмало никогаш. Јас генерално зборев. Знам дека на инфективна нема никогаш. А сега се си било распашана команда зашто немало кадар. А каде е кадарот?? На сред пандемија си замина во приватни болници. За подобра плата, со потполно право. Важно стиропорот во Ск2014 го ставија, овие сега продаваат лудило дека ќе сме влегле во ЕУ.. Ма све нека иде у мајчината. Сум рекла, кој ќе оправи здравство, социјала, образование, пожарна нека остане како фараон на власт.. Се друго не ме занима!!!! Нека им е светол патот таму горе..

На Neda997, LejlaD, violetblue и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.867
    Допаѓања:
    19.578
  13. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.506
    Допаѓања:
    115.010
  14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.154
    Допаѓања:
    181.046
    Аман, не туку го копирај, ако не интересираше ликов ќе го читавме кајшто има пишано.

Замисли сега, какви вести читаат и што си мислат оние што читаат Њујорк тајмс, Еуроњуз, Алџезира. Истото што и јас си го помислив кога читав за Ирак и незнам кои азиски/афрички држави:x. Десетици починати во пожар во ковид центар.
    Браво министре, со вашата работа до Брејкинг Њуз стигнавте.

На Abeja, Аргентина * и Idedemja им се допаѓа ова.
  15. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.506
    Допаѓања:
    115.010
    А ти не си Македонка? Зашто станавте а не станавме?

16. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Кога мои блиски беа на инфективна, храната од дома што им ја носеа ја оставаа на една маса пред вратата, со лепенка на која го пишуваа името, презимето и бројот на соба.
    Глумат сите оние што им е нормално во ковид центар да се шетаат луѓе од надвор.
    Господ да ја прости девојката што починала, а била таму затоа што и помагала на мајка и.
    Но... ако ова не се случеше секој нормален ќе ја осудеше што помагајќи и на мајка и, ширела вирус и загрозувала нечие здравје.
    Но .. ако тоа било побарано од фамилијата, а верувам дека е така, тогаш тоа е уште една потврда дека државава ни ја водат морони.

На Bubce38, mal.ecka, noteforself и 17 други им се допаѓа ова.
  17. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.155
    Допаѓања:
    88.504
    Да,пациент бил.

На nena2010 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Па како да не си замине, кој му се работи под константен и додатен стрес од роднини? Да бидеме реални, и пред пандемијата беше терор да се работи таму, да не знаеш дали ќе добиеш ќотек или пиштол во уста од фамилиите на пациентите. Колку пати имало потреба да интервенира полиција и обезбедување таму баш? Живеам на друг крај од земјава, никогаш нешто слично нема се десено по болници или да постои такво безредие.

На KateKane, Angie1432, Tanjamm и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2020
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    43.104
    Јас се запрепастив кога го слушнав ова, изговорите му беа скромно речено дебилни. Само се правдаше други да сработат он да одлучел, абре нема што да одлучуваш, оставка од морално-етички причини и додека е тој главен у здравство све ко партали да лета од Тетовската болница. Тој ред на долгорочни стази кога веќе е на залез на кариера и по волку пехови нема да направи ни во ковид центриве ни никаде. Толку години имаше време и можности да се докаже, ама не, нема способност да раководи и менаџира, за провизии и сликање и снимање, а и со мотори лудување прв е.
    И темава (луѓе да не означувам поединечно ве има неколкумина) е прилично осетлива ја направивте партали со баба и жаба муабети мешање. Мислам сите сме потресени, разбирам, емоции ве водат, ама дајте малку свест, не се праите со сила саможивна центар пажња, осетлива тема е. Луѓе изгореле, изгубиле животи на најнедостоинствен начин, отишле да се лечат и видете што им направија, имаме блиски таму, работат во ова се вклучени.
    Осет малку не ќе е на одмет.

Последна измена: 9 септември 2021
    На spacegirl92 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.155
    Допаѓања:
    88.504
    Да не заборавиме и еден друг податок,директор на болницата во Тетово е Флорин Бесими брат на министерот Фатмир Бесими.

На mal.ecka, Tanjamm, Idedemja и 3 други им се допаѓа ова.