Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Изгоре модуларната болница во Тетово

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Ahoy, 8 септември 2021.

1. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Нека се распадни еднаш ова го*но од држава и ај со здравје!
    Преку таквото ми е!

На vitamina и LejlaD им се допаѓа ова.
  2. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.755
    Допаѓања:
    16.487
    Не ги бранам тој што зема мито е крив, а исто и тој што дава, секој нека си одговара кривично за крминалот што го прави, а дека само една страна е крива не е точно.

На saki13, mKdevojce и WildMk им се допаѓа ова.
  3. Kanya

Kanya Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2015
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    4.509
    Темата замина во 3 лепе.
    Офф топик, но ако човек кој неколку пати си го сретнал случајно може да се нарече познаник, тогаш да имам познаници кои работат во државни институци но тоа и се познаници. Повеќе од неколку пати не верувам дека сум ги сретнала, и од тогаш не сум продолжила контакт.

За МВР, мој близок доби работна понуда, но ја одби. И не доби понуда бидејќи имаше врски туку бидејќи е докажан во професијата. Неколку месеци подоцна отвори своја компанија. И нај искрено во моментов не можам да се сетам на некој кој работи како полицаец во Македонија. Знам момци и девојки што сакаа но или се одселени или работат нешто сосема друго.

Не познавам нити една личност од моето окружување, особено пријатели кои сакаат да работат во државни институции или да идат по партии. Можеби не ви е јасно, но сите млади генерации или работат приватно, или работат за странски компании или работат надвор од Македонија, кој периодично на 3, 6, 9 месеци, а кој на подолг период или веќе се преселиле.

Апсолутно немам против ниедна професија и секого почитувам. Но ако размислам како здраворазумна личност, еве за работа како полицаец во МВР, да трчам со години по партии и да барам врски и платам мито, а потоа со години да бидам на договор и за најмала грешка да примам закани, а и за секои избори да молам луѓе. Потоа лоши работни услови и лоша плата, можност за напредување повторно со врски, не доаѓа во предвид и точка.

Всушност уште пред да дипломирам, се вработив во компанија која работи за странство, а откако помина одреден период напуштив и имам мои клиенти. Веќе година дена со исклучок на мал прекин сама си покривам придонеси и данок. И повеќето кои ги познавам се како мене.
    Од оваа перспектива што ќе ми е работа во државна институција и партија?

И да, на почетокот не ми беше најтешко да склучам договори со клиенти, туку со дел од блиските кои како навиени повторуваа дека подобро е некој друг "да се грижи за мене" т.е. компанија, отколку сама.

Има предизвици, не дека е лесно, но додека сум во Македонија, многу подобро е сама отколку некој секој ден при здрав мозок да ме прави глупава.

За да дадам мито исто не доаѓа во предвид. Доста рано се осамостоив, а искуството од надвор и тука направи да ги ценам парите и трудот. За некои стипса за некои праведна, но јас сметам дека имам доста цврст став.

И да, најтешко е да се објаснам со лица за кои животното мото е "клати врата, зимај плата". Или не оди странство, таму се работи. Живеев и да се работи уште од 14 години, но затоа тие се таму каде што се, а ние не ни тапкаме во место, туку се враќаме назад.

Ако не ми верувате, Finance think пред неколку дена објави истражување во кое Македонија во 2021 година е на истото ниво како Македонија во 1951.

Цел свет напреднал па макар и за 0.01% со исклучок на Македонија, Косово, Албанија, Србија, Босна и Црна Гора, кои се вратиле 70 години назад. Тоа е факт кој многу кажува.

На IRBBB, Amellie13, Idedemja и 9 други им се допаѓа ова.
  4. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Никогаш не сме работеле на државно.
    Ни јас, ни маж ми.
    Ни еден ден.

И не фаќаме врски за ништо.

5. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    1.751
    Допаѓања:
    3.614
    Се ова е во ред што си го пишала и секоја чест ако навистина е така како што пишуваш. Но, во Македонија сметам дека е исклучително тешко да успееш со свој сопствен бизнис зошто те "јаде" конкуренција баш од тие големи компании исповрзани ко црева и со партии и со се.
    Доста луѓе се жалат и дека ако не си од одредена партија дека ќе ти праќаат инспекции 10 пати на ден дури не ти најдат некоја грешка, макар и мала.
    Сори за оф топик.

На deskarada му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Anne Boleyn

Anne Boleyn Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2021
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    1.846
    Што да не ти веруваме ,ја живееме реалноста.Што сакаш поголем доказ од ова што ние како жители од внатрешност, децата пред некоја година прв пат видоа што е кино,а за базен досега не виделе.А јас истото го имав на располагање во80 и некоја.

На elenaklasik, LejlaD и Kanya им се допаѓа ова.
  7. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Не е точно.
    Инспекција си има редовно во сите фирми.
    Ќе те казнат ако прекршуваш закон, не те казнуваат оти 'така им се ќефнало'.
    Е сега, има инспектори кои 'прогледуваат низ прсти', ако им туриш нешто во џепот.

На g8lQQk и Tinka2304 им се допаѓа ова.
  8. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    1.751
    Допаѓања:
    3.614
    Можно е не викам не. Ова што го споделив е од рекла-казала.
    Ама во западна Македонија пример чисто се сомневам дека исто важат правилата за сите.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  9. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Таму е Дивиот Запад.

На x-MajaEsposito-x му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Anne Boleyn

Anne Boleyn Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2021
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    1.846
    Ај ти се молам не ни вади муабети не сме толку диви,тро агресивни сме само .

11. Kanya

Kanya Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2015
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    4.509
    Ни јас не фаќам нити пак давам за ништо, ти кажувам според оние кои јас ги знам секако, како размислуваат повеќето млади на 20-тина години. Затоа и бегаат/бегаме, бидејќи не секој може да се избори најнапред со своите дома, а потоа и со тие надвор.

И ден денес немам право да се пожалам, бидејќи нели сама си го барав. Затоа и знаат толку колку што ќе им дозволам јас.

Всушност отпор имав за секоја платена сметка, за секое пазарење. Јас ги плаќам/купувам, а тие веднаш трчаа некако да ми вратат. Вака беше првите 4 месеци, сега ги гледам им е убаво па и да побарам да ги платат ќе ме одбијат :wasntme:.

А ако купам нешто поскапо, знаат и на глава да ми се качат. Тоа е таа генерација од Југославија иако моите живееа во Скандинавија. Буквално за некои работи се поладни од Скандинавци, а за некои се балканци со тапија. Немаат средина.

@x-MajaEsposito-x до сега никој не ми дошол, можеби бидејќи почнав заедно со пандемијата, а и си работам дома и сум сама. Ама и да дојдат нема што да кријам. А конкуренцијата ми е во далечен исток.

На Idedemja, Rama, vitamina и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Ова е само кафански муабет. Може да ти дојде инспекција и ако си во ред ништо страшно. После има некој период, можеби 3 или 6 месеци не може пак да се врши инспекција. Тие муабети со конкуренции од големци и инспекции се само изговори за да не се превзема ризик. Приватниот сектор носи ризик, но и многу поголем просперитет, начинот на работа не се споредува со државниот.

На WildMk и x-MajaEsposito-x им се допаѓа ова.
  13. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Зависи колку му "сметаш" на некој друг. Инспекција не, ама рекет има и тоа како, дај Боже да беше само чаршиски муабет. Да не зборувам дека ако сферата во која работиш ти е врзана со тендери, без некаква поврзаност никогаш нема да добиеш тендер.
    Затоа и пропаѓаат голем дел од приватните мали бизниси.
    Најголем дел од приватните бизниси во земјава се странски капитал и сфери кои се неповрзани со тендери и слично. Или со државата воопшто.

На Idedemja, Rama, Abracadaver и 3 други им се допаѓа ова.
  14. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    На Rama, mal.ecka, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.452
    И, што се случи со оставките?:D

Ете, како пополека случајот се става во фиока, како емоциите спласнуваат, се си се враќа по старо. Секое чудо за три дена.

„Сите сме Венко. Ура!“

На IRBBB, christinnn, Rama и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Bratot

Bratot Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    4.599
    Допаѓања:
    15.941
    Пристигнаа експертите од Германија.

17. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    10.093
    Допаѓања:
    206.911
    Само да не излези работава-Касно стигна Крали Марко на Косово поле:tmi:.Доволно време им оставија...:?:

На mal.ecka, Mantub и Rama им се допаѓа ова.
  18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.152
    Допаѓања:
    181.034
    Заврна дожд во меѓувреме, да избрише траги?

Дури Зајко нешто оди по тенок конец, Дуи му го тенчи уште повеќе:wasntme:
    Меџити вели-оставките треба да се прифатат.
    https://mk.tv21.tv/medhiti-ostavkit...funktsijata-nikoj-ne-ja-nasledil-od-tatko-mu/
    Што игранка уствари се игра?:^)

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    10.093
    Допаѓања:
    206.911
    Им одговара да играме како тие што ни свират,,притоа заборавија дека музиката е од пари на народот платена...

20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    ВМРО да дој на власт, то е играта