Не ги бранам тој што зема мито е крив, а исто и тој што дава, секој нека си одговара кривично за крминалот што го прави, а дека само една страна е крива не е точно.
Темата замина во 3 лепе. Офф топик, но ако човек кој неколку пати си го сретнал случајно може да се нарече познаник, тогаш да имам познаници кои работат во државни институци но тоа и се познаници. Повеќе од неколку пати не верувам дека сум ги сретнала, и од тогаш не сум продолжила контакт. За МВР, мој близок доби работна понуда, но ја одби. И не доби понуда бидејќи имаше врски туку бидејќи е докажан во професијата. Неколку месеци подоцна отвори своја компанија. И нај искрено во моментов не можам да се сетам на некој кој работи како полицаец во Македонија. Знам момци и девојки што сакаа но или се одселени или работат нешто сосема друго. Не познавам нити една личност од моето окружување, особено пријатели кои сакаат да работат во државни институции или да идат по партии. Можеби не ви е јасно, но сите млади генерации или работат приватно, или работат за странски компании или работат надвор од Македонија, кој периодично на 3, 6, 9 месеци, а кој на подолг период или веќе се преселиле. Апсолутно немам против ниедна професија и секого почитувам. Но ако размислам како здраворазумна личност, еве за работа како полицаец во МВР, да трчам со години по партии и да барам врски и платам мито, а потоа со години да бидам на договор и за најмала грешка да примам закани, а и за секои избори да молам луѓе. Потоа лоши работни услови и лоша плата, можност за напредување повторно со врски, не доаѓа во предвид и точка. Всушност уште пред да дипломирам, се вработив во компанија која работи за странство, а откако помина одреден период напуштив и имам мои клиенти. Веќе година дена со исклучок на мал прекин сама си покривам придонеси и данок. И повеќето кои ги познавам се како мене. Од оваа перспектива што ќе ми е работа во државна институција и партија? И да, на почетокот не ми беше најтешко да склучам договори со клиенти, туку со дел од блиските кои како навиени повторуваа дека подобро е некој друг "да се грижи за мене" т.е. компанија, отколку сама. Има предизвици, не дека е лесно, но додека сум во Македонија, многу подобро е сама отколку некој секој ден при здрав мозок да ме прави глупава. За да дадам мито исто не доаѓа во предвид. Доста рано се осамостоив, а искуството од надвор и тука направи да ги ценам парите и трудот. За некои стипса за некои праведна, но јас сметам дека имам доста цврст став. И да, најтешко е да се објаснам со лица за кои животното мото е "клати врата, зимај плата". Или не оди странство, таму се работи. Живеев и да се работи уште од 14 години, но затоа тие се таму каде што се, а ние не ни тапкаме во место, туку се враќаме назад. Ако не ми верувате, Finance think пред неколку дена објави истражување во кое Македонија во 2021 година е на истото ниво како Македонија во 1951. Цел свет напреднал па макар и за 0.01% со исклучок на Македонија, Косово, Албанија, Србија, Босна и Црна Гора, кои се вратиле 70 години назад. Тоа е факт кој многу кажува.
Се ова е во ред што си го пишала и секоја чест ако навистина е така како што пишуваш. Но, во Македонија сметам дека е исклучително тешко да успееш со свој сопствен бизнис зошто те "јаде" конкуренција баш од тие големи компании исповрзани ко црева и со партии и со се. Доста луѓе се жалат и дека ако не си од одредена партија дека ќе ти праќаат инспекции 10 пати на ден дури не ти најдат некоја грешка, макар и мала. Сори за оф топик.
Што да не ти веруваме ,ја живееме реалноста.Што сакаш поголем доказ од ова што ние како жители од внатрешност, децата пред некоја година прв пат видоа што е кино,а за базен досега не виделе.А јас истото го имав на располагање во80 и некоја.
Не е точно. Инспекција си има редовно во сите фирми. Ќе те казнат ако прекршуваш закон, не те казнуваат оти 'така им се ќефнало'. Е сега, има инспектори кои 'прогледуваат низ прсти', ако им туриш нешто во џепот.
Можно е не викам не. Ова што го споделив е од рекла-казала. Ама во западна Македонија пример чисто се сомневам дека исто важат правилата за сите.
Ни јас не фаќам нити пак давам за ништо, ти кажувам според оние кои јас ги знам секако, како размислуваат повеќето млади на 20-тина години. Затоа и бегаат/бегаме, бидејќи не секој може да се избори најнапред со своите дома, а потоа и со тие надвор. И ден денес немам право да се пожалам, бидејќи нели сама си го барав. Затоа и знаат толку колку што ќе им дозволам јас. Всушност отпор имав за секоја платена сметка, за секое пазарење. Јас ги плаќам/купувам, а тие веднаш трчаа некако да ми вратат. Вака беше првите 4 месеци, сега ги гледам им е убаво па и да побарам да ги платат ќе ме одбијат . А ако купам нешто поскапо, знаат и на глава да ми се качат. Тоа е таа генерација од Југославија иако моите живееа во Скандинавија. Буквално за некои работи се поладни од Скандинавци, а за некои се балканци со тапија. Немаат средина. @x-MajaEsposito-x до сега никој не ми дошол, можеби бидејќи почнав заедно со пандемијата, а и си работам дома и сум сама. Ама и да дојдат нема што да кријам. А конкуренцијата ми е во далечен исток.
Ова е само кафански муабет. Може да ти дојде инспекција и ако си во ред ништо страшно. После има некој период, можеби 3 или 6 месеци не може пак да се врши инспекција. Тие муабети со конкуренции од големци и инспекции се само изговори за да не се превзема ризик. Приватниот сектор носи ризик, но и многу поголем просперитет, начинот на работа не се споредува со државниот.
Зависи колку му "сметаш" на некој друг. Инспекција не, ама рекет има и тоа како, дај Боже да беше само чаршиски муабет. Да не зборувам дека ако сферата во која работиш ти е врзана со тендери, без некаква поврзаност никогаш нема да добиеш тендер. Затоа и пропаѓаат голем дел од приватните мали бизниси. Најголем дел од приватните бизниси во земјава се странски капитал и сфери кои се неповрзани со тендери и слично. Или со државата воопшто.
ДИРЕКТОРОТ НА ТЕТОВСКАТА БОЛНИЦА БЕСИМИ БИЛ В.Д. 11 ГОДИНИ, ОСТАВКАТА УШТЕ НЕ ЈА ДОСТАВИЛ ДО МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО https://sdk.mk/index.php/naslovna/d...e-ja-dostavil-do-ministerstvoto-za-zdravstvo/
И, што се случи со оставките? Ете, како пополека случајот се става во фиока, како емоциите спласнуваат, се си се враќа по старо. Секое чудо за три дена. „Сите сме Венко. Ура!“
Заврна дожд во меѓувреме, да избрише траги? Дури Зајко нешто оди по тенок конец, Дуи му го тенчи уште повеќе Меџити вели-оставките треба да се прифатат. https://mk.tv21.tv/medhiti-ostavkit...funktsijata-nikoj-ne-ja-nasledil-od-tatko-mu/ Што игранка уствари се игра?
Им одговара да играме како тие што ни свират,,притоа заборавија дека музиката е од пари на народот платена...