Искуства со коронавирусот – симптоми, лекување, совети од прва рака

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Cosmi, 13 ноември 2020.

1. feministika

feministika Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    26
    Витамин Ц до 1000 мг дневно, во дози од по 500мг. (со акцент на внимание на бубрезите, доколку се работи за лица кои имаат претходен проблем, претпазливо внесување бидејќи вишокот не може да се складира како резерва во телото, тој оди и се складира во бубрезите заедно со останати хемикалии и може да предизвика штета, како формирање на камен, а потоа и други придружни проблеми како резултат на неговото формирање)
    Цинк 75-100мг дневно
    Витамин Е 400мг
    Витамин Д (доволно би било и до 4000ИЕ, со претходна консултација на матичен лекар) дневно (внимателно и со неговата употреба, има и негативни ефекти од истата доколку се внесува во претерани дози, ако истото не е потребно, односно немате дефицит на истиот за да го надоместувате во поголеми дози)
    Б комплекс, може да биде и како комбинација од Магнезиум со б-комплекс
    Мелатонин, се почнува во ниски дози кои постепено може да се зголемуваат и се пие навечер. Има добро антиинфламаторно дејство меѓу другото. Се препорачува бидејќи корона вирусот ја „напаѓа“ патеката на синтеза на мелатонинот во организмот.
    Дополнително како имунобустер кој може да го вклучите во поддигање на имунитетот е и бета глуканот кој во овој случај каде е потребен подобар одговор од имунолошкиот систем треба да се применува во дози од 500-1000мг дневно зависно од потребата, за подобро објаснување тој е имуномодулатор - активатор на имунитетот. Направете добар избор при земање на истиот бидејќи се нудат и производи кои содржат ниски вредности на бета глукан (100мг) кој не би доведил до подобрување.

На lady.N му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.474
    Допаѓања:
    91.067
    Кај лица со автоимуни болести не се препорачува никакво земање Бета глукан ,односно е контраиндициран.

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Rochelyne Fox

Rochelyne Fox Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2020
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    47

Kaj mene pak e obratno.
    Vkusot mi e nacisto izguben. Nit kiselo,nit luto, nisto apsolutno nemam oset.

Mirisot mi bese isto skroz izguben, ama od vcera pocnav so vezbi so ruzino maslo koe e mnogu intenzivno, nekolku pati na den go mirisam I deneska so mnoooogu golem napor I napreganje da osetam nesto, pocnav da osekam minimalni noti. No, sepak ne e toa - toa.

Vi preporqcuvam na site, po predlog na doktor zemete ruzino maslo, voda, seedno i pocnete so vezbi nekolku pati dnevno.

На lady.N и CrAzZyYy им се допаѓа ова.
  4. Darlingzz

Darlingzz Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2018
    Пораки:
    921
    Допаѓања:
    672
    И мене другарка ми кажа дека и кажале вежби да прави ама не и поверував дека би помогнало. Ама секако на ден по 10 пати (најмалце) се напнувам да мириснам нешто.

5. CrAzZyYy

CrAzZyYy Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2011
    Пораки:
    665
    Допаѓања:
    2.220
    Колку дум очајна во моментов, да ми кажат на бајачка да одам и таму би отишла за да ми се врати мирис и вкус :rofl::rofl:

На Darlingzz му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    Онака блиц, не за страв да сеам ама ради предострожност проверувајте си димери. Мајка ми со мали симптоми после недела и кусур откако тргна на работа и светна ќе проверува. Сега и се 800. Не се многу покачени ама пак се над граница.
    Матичната не ја ни прати ради минималните симптоми, па откако и кажа и дојде чудно. Со аспирин и рече по 3 на ден ќе паднат.

7. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Јас веќе 5 ден не осеќам мирис. Инаку она за вкус што го пишувате дека не осеќате, вкус е всушност солено, благо, кисело, луто доколку ги осеќате тие значи осеќате вкус. Храната не ја осеќате бидејќи немате мирис. :) Ама одвратно е мајке ми да не осеќаш ништо. Дали ви се враќаше постепено мирисот или наеднаш? Денес кога ќе помирисам јак парфем осеќам мала нота, а ќерка ми кога се покака сабајле не можев да осетам, не знам дали е добар знак ова :angel:
    Инаку подобра сум денес, 7ми ден од симптоми, само носот ми е малку чуден, не е затнат, а како да е го осеќам, ваљда оти е оштетена слузокожата внатре.

Ама загрижена сум за моите, мајка ми никако не спушта температура константно околу 38, по 2 парацетамола пие на 4 часа, плус панцеф, а докторот и рекол нормално било до 10 дена тт. На втор ден од симптоми со само црп испитано и даде панцеф. Не знам дали сум во право, ама мислам дека толку рано антибиотик само лошо му прави на организмот, го троши дополнително. Исто и на баба ми и дал панцеф, на уште не пројавени симптоми со чист рендген и бактериско воспаление на црп. На баба ми денеска и се слошило, инаку е жена со тромбоза, плус има покачен шеќер.

Многу сум изреволтирана од такви доктори како овој, па и не може да им закаже тестирање немало термин. Како мојата докторка најде за 2 дена термин, а тој не може да најде цела недела, па дури им рекол дека веќе е касно и да се тестираат нема да покаже тестот. Им рекол одете на приватно тестирајте се. И еве до утре и е боледувањето на мајка ми, зар треба од утре на работа да си тргне по неговата логика. Јас некако успеав да закажам преку епидемиологот да ги тестираат за утре бидејќи ги наведов како контакти со симптоми.
    Ај со помин нека е на сите и само билдање имунитет му е мајката.

Впрочем, димери за време на изолација може ли да се испитаат, која е процедурата? Како ќе го земам упатот, електронски ли го праќаат? Или подобро е отпосле да се испитаат. Прашувам бидејќи сум бремена па мислам дека добро е да ги испитам за секој случај.

Последна измена: 8 декември 2020
  8. Blackandwhite123

Blackandwhite123 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2018
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    113
    Здраво, би сакала да кажам и јас за мојата ситуација како заболена од корона моментално..Дома сме болни јас, татко ми, мајка ми и баба ми. Само баба ми и татко ми се тестираа и испаднаа позитивни, после неколку дена и јас и мајка ми добивме симптоми. Температура имаме сите, најчесто од 37.6 до 38.3, татко ми дури стигнува и до 39 а матичната на мене, мајка ми и татко ми ни вели ништо страшно пијте витамини, течности,ќе помине и ја поклопува слушалката. Е сега, не ми е јасно нешто околу терапијата, на баба ми и дадоа антибиотик азитромицин уште пред да се тестира ( кажавме дека татко ми е заболен и дека и таа има благи симптоми), витамин д, витамин ц, цинк+селен+хистидин+витамин ц такви едни ќесички, но нели антибиотик не се дава пред да се потврди инфекција? Секој различно кажува и се ни е измешано, инаку на татко ми му е веќе 11 ден и не се чувствува многу подобро..

9. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.798
    Допаѓања:
    145.365
    Барајте ртг, проверка на димери, крвна слика.
    Се тоа ви следи. И инфектолог да го види.
    Матичните се некогаш... Бог да чува.
    Нека мине.

10. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    382
    Допаѓања:
    573
    После колку дена изгубивте мирис и вкус?
    Наеднаш двете ги изгубивте или првин едното па после другото ?

11. Darlingzz

Darlingzz Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2018
    Пораки:
    921
    Допаѓања:
    672
    Јас на 26.11 почнав да пројавувам симптоми како настинка и веќе на 28.11 изгубив вкус и мирис. Наеднаш. Станав во саботата и не чувствував ништо. Сега вкусот како да ми е вратен, осеќам благо, кисело, не баш најубаво како нормално, а мирис сеуште не.

На Panovic му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Orange96

Orange96 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2020
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    103
    Пред 5 дена качив температура до 37.4.Матичната ми кажа дека нема термин за тестирање, дали доколу одам директно за да се тестирам со брз тест ќе ме тестираат или воопшто нема да ме примат ?

13. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    Најарно закази си во ИЈЗ приватно. Одма закажуваат и 1850 денари е. Не е преевтино ама за разлика од другиве лаборатории е поевтино.

14. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Мислам дека не се поврзани. Јас изгубив мирис 2 дена после први симптоми, вкус не изгубив.
    Слична ситуација со онаа на моите. И мајка ми е веќе 1 недела со температура, со тоа што они испитаа црп и правеа рендген уште на 3 ден од симптоми. Моите денес земале апарат за сатурација, кај сите била 90+ што би требало да е добро.

15. S.W.A.G

S.W.A.G Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.914
    37.4 не е покачена температура

16. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    А други симптоми имаш ли освен тт? Контакт со позитивен? Мислам дека нема да те тестираат без термин, мора да имаш закажан термин. Плус мојата матична рече дека брзите тестови покажуваат точно до 5 ден од симптоми.

17. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    37.4 не е покачена тт кога не би била целава ситуација со коронава но мојот 5 годишен син имаше контакт со заболен со корона и повеќе од 37.4 не качи тт но испадна позитивен и тоа на 8ми ден од контакт со позитивен. По 3 дена и ќеркичката од 18 месеци качи тт 39.7 исто позитивна а јас и сопругот на 7ми и 8 ми ден од први симптоми на синот качивме тт 37.4 која одеше до 37.9.
    Значи сите не сврте коронава. Децата за 4-5 дена се опоравија и тоа и двајцата со различни симптоми а јас и сопругот почнавме да осеќаме подобрување на 10 ден.

18. S.W.A.G

S.W.A.G Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.914
    А имавте и други симптоми?

19. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Да. Страшни болки во телото, вртоглавици, изгубен осет за мирис и вкус кој сеуште не е вратен целосно, дијареа, замор кој сеуште го чувствуваме,затнат нос, поткашлување. Тт до 37.9 околу 5-6 дена.
    Денес ни е 16ти ден.

На S.W.A.G му/ѝ се допаѓа ова.
  20. S.W.A.G

S.W.A.G Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.914
    Сите симптоми... Побрзо оздравување :hug:

На Miss.Sweet му/ѝ се допаѓа ова.