Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Искуства со коронавирусот – симптоми, лекување, совети од прва рака

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Cosmi, 13 ноември 2020.

1. venus♡

venus♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    1.113
    Колега е заразен. Секојдневно во контакт, без дистанца (поради работните услови), со маска, вакцинирана сум. Последен контакт во среда. Не се знае од кога било заразено лицето, но претпоставувам било и претходните денови со оглед на тоа дека симптоми му се појавија во среда. Симптоми речиси и да немам, температурата дури и ми е пониска од 36, максимум вчера ми беше 36,3. Е сега, не знам дали се смета за симптом тоа што ми касни една недела циклусот. Дали тоа е можеби некаков показател за зараза?
    А го поврзуваат параметарот на железо со циклусот само не сум толку стручна за да објаснам зошто.

Се мислам дали да правам брз тест бидејќи имам дома, или директно PCR. Дали брзите се веродостојни при асимптоматски?

2. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.504
    Допаѓања:
    39.120
    Ако контактот ти бил средата пред 4 дена, направи си брз дома ама фино земи си брис, подлабоко во носот колку што можеш, ќе имаш точен резултат.

На LejlaD и venus♡ им се допаѓа ова.
  3. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.309
    Реално знам доста шо биле негативни на брз а позитивни на пцр. Ако си сигурна дека си заразена напрај пцр, а добиено знаеш може да е од тон други причини.( барем кај мене ако сум напната или сум се стресилала ми касни обавезно).
    Барем ја така би направила. Сепак се посигурни.

4. venus♡

venus♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    1.113
    Па немам други симптоми, вакцинирана сум, а и маска немам симнато воопшто. Поголеми се шансите да сум негативна бидејќи како што рече циклус може да доцни и ради стрес. Ќе направам најпрво брз.

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.567
    Допаѓања:
    201.758
    Ако немаш симптоми, може и да не покаже точно брзиот.

На venus♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  6. venus♡

venus♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    1.113
    Инаку дали веќе не даваат изолација на луѓето кои имале контакт преку маска. Бидејќи во анкетата лицето го прашале само за контакти без маска?

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.567
    Допаѓања:
    201.758
    На вакцинирани не даваат изолација. Мажот ми не го ставија во изолација кога бев позитивна, тој не одеше на работа една недела, не му правеа проблеми. А јас не се изолирав од него и децата.

На LejlaD и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  8. venus♡

venus♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    1.113
    Знам за тоа, но позитивниот не го прашале воопшто за вакцинирани/невакцинирани, а на моето работно место немаат информација кој е вакциниран кој не, ниту пак имаат информација од министрество за здраство бидејќи се вакцинирав во Србија. Го прашале само со кои имал контакт без маска.

9. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.309
    Епа ти си имала маска, на валцинирани не даваат. Чувај се и тестирај се после 5 дена носи маска и даље и тоа е тоа. Нема потреба да се паничиш нема назад, течности , витамини ако лекар цени дека треба, здрава храна. Башка давале недавале, правеле тест неправеле , лична одговорност имаш , избегнѕвај луѓе некој период и то е то.:hug:

На venus♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.585
    Допаѓања:
    40.013
    Може некој да ми објасни, матичнава ми е тотално неспособна и незаинтересирана.
    Јас сум тестирана на 23ти, прв симптом за кој бев свесна беше на 22ри, но мора да сум позитивна од претходно зошто мм отиде во болница на 17ти, а после со никого немав контакт, бев сама со бебето.
    Најтешкото можам да кажам дека помина, немам веќе грозници и температура, само кашлица, но мислам дека оштетувањето на плуќата ќе остане некое време.
    Крвна слика, д димери црп се е супер.
    Е сега, кога да се тестирам за да знам дали сум уште позитовна, дали е рано на пример во теков на оваа наредна недела да одам?

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.567
    Допаѓања:
    201.758
    Не си веќе заразна, ако тоа ти е мислата. Не е рано, ама тест не мора да правиш.
    До кога ти е изолацијата?

12. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.585
    Допаѓања:
    40.013
    Па има уште некои 10 дена, не знам како рачунаат. Ми рeкоа матичната ќе ти каже ама јас ја имам избрано најмутавата.
    Фала инаку.

13. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.446
    Допаѓања:
    23.110
    Дали примаше некаква терапија?
    И мене плуќата не ми е добра. Сатурација супер ми е .Утре треба да одам пак на контрола и крвна слика да направиме, но не примам никаква терапија засега.
    Инаку, кашлам премногу.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.446
    Допаѓања:
    23.110
    До 12ти октомври ти е изолација. Како прв ден се рачуна денот кога ќе добиеш позитивен тест, без разлика што претходно си имала симптоми.

15. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.585
    Допаѓања:
    40.013
    Првите неколку д цинк, д3, вит. Ц, на само витамини, хербион за сува кашлица. После ми се влошуваше и ми даде панцеф.
    Хербионот ми помагаше. Но сеуште ми е зезнато во плуќа.
    Снимај, ќе се види се

На Skorpija25 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.567
    Допаѓања:
    201.758
    А сопругот дома е?
    Јас пијам и NAC, добар е за клетките на белите дробови. По две на ден, наутро и навечер.
    И ливеркеар пијам, за црниот дроб. Уште ја пијам терапијата, иако помина месец од симптомите.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.585
    Допаѓања:
    40.013
    Дојде пред ден- два ама се задишува само 2 скали да се качи или само круг шо стан да сврти. Пиете иста терапија. Он многу тешко помина, а и црниот дроб му е оштетен. Му рекоа уште месец дена да не работи, а 20 да не оди меѓу луѓе зошто има слаб имунитет.
    А и свекрва ми фати зошто се погоди кај нас првата вечер кога он имаше висока тт. Седеше околу 30 мин. Едвај се извлече она, уште е во болница и ќе биде уште некое време

На mal.ecka и Annath им се допаѓа ова.
  18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.567
    Допаѓања:
    201.758
    Чувајте се, ќе биде подобро. Само треба време.

На Emotional123 и H.VAGA им се допаѓа ова.
  19. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.446
    Допаѓања:
    23.110
    Доиш? Мене не ме снимаа дека дојам.

20. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.196
    Не пречи рентген зрачењето на доење.

На kukla21, Cosmic Girl и mal.ecka им се допаѓа ова.