Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Искуства со коронавирусот – симптоми, лекување, совети од прва рака

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Cosmi, 13 ноември 2020.

1. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.472
    Допаѓања:
    38.535
    Од 37.3 нагоре рачунаат во симптоми за корона. Така му кажаа на мм од кај матичната ко се јавуваа за да запишат состојба секојдневно. И кај некој што нормална има 36.3-36.5 (како кај мм) и тоа како се чувствува дека е повишена температурата. Најмногу омалаксува некогаш таа температура гранична.

На Darlingzz, Miss.Sweet и S.W.A.G им се допаѓа ова.
  2. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    Татко ми, заврши со терапијата што му беше препишана за ковид, првин 6 дена Сумамед, и потоа 10 дена мислам беа Панцефт, плус витамини, и клексани за ддимерите сеуште прима.Направи крвна слика , црп веќе му е во нормала а му беше 146, исто и другите вредности подобрени, но сега вредностите на црниот дроб многу покачени, му кажале дека има некое "воспаление" на црн дроб. Целиот беше во паника вчера, зошто неработен ден додека оди на доктор, толку многу е вознемирен да не дошло сега до оштетување на црниот дроб...Дали има шанси да е тоа од антибиотииците? Дали се чисти по некаков начин црниот дроб со многу течност, други апчиња......?

3. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.062
    Допаѓања:
    119.014
    Има шанси да е од антибиотиците.
    Очекувано е.
    Ќе му дадат витамини, најмногу Б комплекс, можно е и силимарин, мнооогу течности и овошје и зеленчук

Колку му се вредностите на АСТ и АЛТ?

На babydust и Frosty! им се допаѓа ова.
  4. chocolateheart

chocolateheart Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    351
    Допаѓања:
    777
    Како излеговте од изолација, вие што сте биле заболени овој период?

Уште стојам на списокот кај матичниот лекар еве веќе цела недела повеќе од тоа што требаше и не можам да излегувам и ми вика дека се случувало луѓе и по 30 дена да стојат на тој некаков список. Од полиција викаат матичниот да достави потврда, матичниот вика дека треба од ЦЈЗ да ме избришат од списокот. :^)

Искуства?

5. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.472
    Допаѓања:
    38.535
    Кај мажот ми со 300 беа покачени и АСТ и АЛТ. Од антибиотиците е. Liver Care пиеше по 3 на ден, па денес испита пак после месец, ќе видиме како се вредностите.

На sunmoonstars му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Anabelle.Amorette

Anabelle.Amorette Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2013
    Пораки:
    3.077
    Допаѓања:
    44.184
    Татко ми и дедо ми имаат температура што де се накачува де се снижува малку ама никако да се нормализира. Пијат Бруфен мислам ако добро разбрав така им реков доктор, пијат и од оние лекови во форма на прашоци што обично се даваат за температура. Што друго би можеле да земат за да ја симнат температурата?
    Деновиве секој доктор механички препишува сумамед или други лекови како кај сите да е апсолутно истата слика.

7. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.062
    Допаѓања:
    119.014
    За бруфенот има студии каде не е дозволено при ковид. Шубе ми е да го давам.
    На моите им кажував да пијат по 2 парацетамоли доколку е околу 39 температурата.
    Им помагаше но за 4 часа, пак до 38,3 стигнуваше. Тогаш 1 парацетамол и така успеваа.
    Мноооогу течности, значи стварно многу.
    Лесна храна, овошје и зеленчук.
    И сигурно им кажале и витамини/суплементи да земаат (Ц, Д, цинк, селен). А сумамедот за што им е?
    Имаат лоши резултати на лабораторија, пнеумонија на рентген? Хронични бронхити?

На Herrera, mal.ecka, babydust и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Anabelle.Amorette

Anabelle.Amorette Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2013
    Пораки:
    3.077
    Допаѓања:
    44.184
    Татко ми пред некој ден правеше крвна слика, рече бил одобри, сега отиде на рентген нема кашлица, нема ништо освен малаксаност поради температура и нели, губење вкус и мирис. Лог аму препишана сумамед на почетокот немаше ни температура, буквално како од ракав сумамед, превентивно.
    Не знам што да речам, дијабетичар е плус, па затоа се плашам и сум многу многу гневна што вака си играат со терапиите.

9. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    Се тестиравме во неделата, маж ми позитивен,јас негативна. Симптоми имаше главоболка, подоцна качи температура. Јас до вчера вечер немав ништо, ноќта ме разбуди треска, температура. Утрово и поткашлувам. Тт оди од 37.7-38.8. За пиење витамини само, овошје, зеленчук течности. Во случај на главоболка да земеме апче и за тт парацетамол или ибупрофен. Плус утрово се јавија да се тестирам пак, да виделе дали е корона и кај мене. ??(facepalm) Јас па мислев сипаници се...|(Да, да одам кај матичниот со очигледни симптоми да се тестирам ( успат да заразам уште некој).:sweat: Ајде нека поминува што побрзо само.

10. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.146
    Допаѓања:
    67.348
    Јас, на пример, немам воопшто температура, не качив ниту еднаш. Ме боли грлото само, носот како што пишавте погоре, како некој скапан мирис одвнатре да се осеќа. И поткашлувам.
    Пијам ц и д само, течности многу, овошје и тоа. Маж ми од нога го помина, еден ден имаше 37,3, како настинка и толку беше.

На mal.ecka, LiliBoz, JuLleE и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.062
    Допаѓања:
    119.014
    А детето добро е?
    Секогаш прашувам за децата како минале, што од страв за малата, што од недоволни информации за децата и вирусов.
    Дај боже ако се заразиме да миниме со полесна клиничка слика како вас.
    Во моја блиска околина беа со температури, бронхопнеумонии, кашлици, малаксаност, изгубен апетит, кислород но не изгубија мирис и вкус.

На Herrera и mal.ecka им се допаѓа ова.
  12. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.146
    Допаѓања:
    67.348
    Ништо нема она воопшто, еве ние може две недели и повеќе се бафтаме со вирусот, она нема гајле, фала богу. Мене штом детето ми е добро ништо друго не ми е страшно.

На mal.ecka, LiliBoz, sanjaeva и 8 други им се допаѓа ова.
  13. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.237
    Допаѓања:
    89.133
    ЛДХ е многу важно за ковидов, колку е?
    Аст и Алт се често покачени кај Ковид заболени.

14. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Децата ги држи околу 4-5 дена. Кај мене двајцата беа со различни симптоми, единствено исто им беа црвени и насолзени очите и бледи многу. Големиот имаше тт до 37.4, немаше осет за мирис и вкус, киваше и носот му беше затнат. Малата имаше тт до 39.7 и на 4 часа едвај симнуваше. Носот чешма, чат пат кивање, слаб апетит и малаксаност. Очите им беа ко рефлектор црвени и солзи сами им капеа :(

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    И кај мене малата (18 месеци) мина лесно. Само 1 ден температура до 39, растечен нос, течна столица и немаше апетит воопшто. Многу ме исплаши, ама утредента беше како да не ни била болна воопшто.

На JuLleE и Alishan30 им се допаѓа ова.
  16. Darlingzz

Darlingzz Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2018
    Пораки:
    919
    Допаѓања:
    671
    Денеска 14ти ден, почна грло да ме боли и суво да кашлам. Можеби и не е од короната, но сакам да прашам да ми предложите нешто, сируп, таблети..?

17. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    @Alishan30
    АЛТ е превисоко 141 од вредности (3-45 U/l); АЦТ е 44.58 од вредности ( 4-34 U/l); a тоа ЛДХ неможам да го пронајдам незнам што значи ако е напишано под друго име. Му дале денеска некакви апчиња и му кажале многу течности да внесува. Ја излечи пневмонијата, нормализира се што му беше вон нормите како црп, железо и слично, сега тоа го испаничи и стресира до степен шѕо едвај збори од грижи, па незнам дали од мисли еве и немокри па и за уролог е сега.......

@kristina.k земавте ли вие резултати денеска за сопругот, добри ли се вредностите, подобрено ли е веќе?

18. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.472
    Допаѓања:
    38.535
    @sunmoonstars да, одлични се резултатите после еден месец. Или од антибиотиците беше или од самиот вирус. Ќе се среди, кај мажот ми беа 298 вредностите на двете, кај татко ти се многу пониски.

19. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.062
    Допаѓања:
    119.014
    Ќе се среди, се обновува црниот дроб.
    Му треба време.
    Само без паника и да си прима редовно витамини и течности

20. Rochelyne Fox

Rochelyne Fox Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2020
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    47
    Sakam da Ve prasam nesto.

Koi kapki za nos bi mi gi preporacale kako najdobri spored vas, za osoba sto pati od sinusi I i treba nesto epten jako za da mi go smiri nosot.

Maticnata ja prasuvav veke 2 pati, ednas mi dade operil, ne mi pomaga Operilot mene, I posle toa sledniot pat mi rece toj sto ke kupuva da prasa vo apteka sto preporacuvaat. I mi spusta slusalka.

Sto bi mi preporacale vie? Veke 10 dena ja osekam taa mrezicka vk nosot I edniot mi e stalno zatnat