Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Искуства со коронавирусот – симптоми, лекување, совети од прва рака

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Cosmi, 13 ноември 2020.

1. TheGoldenPeach

TheGoldenPeach Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2015
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    3.778
    Кај мене и сопругот три дена благо покачена, пропратена со растечен нос, кивање и омалаксаност. На четвртиот ден изгубивме вкус и мирис, а другите симптоми почнаа да се намалуваат.

2. celineparis

celineparis Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2014
    Пораки:
    930
    Допаѓања:
    2.575
    Искрено нема правила, јас имав 7 дена со тоа што првите четири 37,5 па откако го земав антибиотикот ми скокна на 39.

3. темјанушка

темјанушка Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2015
    Пораки:
    1.021
    Допаѓања:
    4.641
    Рано е сега да испитувате антитела. Таму после еден месец, кога ќе се стабилизирате.
    Најверојатно малиот ви го има пренесено, подоцна ти си закачила и сега сопругот. Ги имате сите симптоми.
    Најважно да помине со лесно, па после се проверувајте.

На DarkStormm му/ѝ се допаѓа ова.
  4. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.886
    Маж ми е позитивен. Сега се потврди со ПЦР тест. Само не знам дали јас и син ми прележавме. Не се тестиравме тогаш, се сомневавме на стрептокока... Син ми на 22 окт. Јас минатата недела не бев добра.

5. yana147

yana147 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    222
    kolku vreme taka bese?koga se podobri situacijata? dali te bolea nozite?

6. Kala22

Kala22 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2014
    Пораки:
    859
    Допаѓања:
    1.081
    Кај мене траеше 5 дена, првите три дена до 38,5 додека наредните два дена константно имав 37,5.

7. темјанушка

Се зачлени на:
    26 јули 2015
    Пораки:
    1.021
    Допаѓања:
    4.641
    Нема зошто да се сомневате за тебе и малиот, штом тестот е позитивен.
    Најверојатно и го имаат погрешно лечено детето, за среќа ништо не му е.

8. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.886
    Па не знам.. Малиот беше на 22ри со првите симптоми. Јас околу 30-31 почувствував како ме гребе грло. Крвните слики и на двајцата ни беа со намалено железо и хемоглобин. Малиот имаше ЦРП 36, а јас 38. Температура качувавме. Ама за детево велеа гнојно чепче гледаат на крајник, личело на стрептокока. И јас му го гледав грлото, видов бело како ќеса. И мене кога ме заболе грло исто ми кажаа, гној на крајник, сме закачиле инфекција со малиот. До душа јас ништо не пиев. Докторот препиша клиндамицин, не земав. Малиот пиеше Амоксиклав, баш пишував по темите за деца зошто и после 3 ден од антибиотикот имаше температура..

ЕДИТ: Малиот и јас бевме со загноено грло. Мм нема такво нешто.. тој кашла..

Последна измена: 10 ноември 2021
  9. темјанушка

Се зачлени на:
    26 јули 2015
    Пораки:
    1.021
    Допаѓања:
    4.641
    Ланчано ги имате симптомите, плус намаленото железо и зголеменото црп се знаци. Требало уште тогаш да ви закажат тест барем превентивно.
    Амоксиклавот го препишуваат најчесто за гној на крајници, ама не делува против корона, затоа и температурата не се намалила.

Штом не сте сигурни носете маски и пијте чаеви и витамини превентивно.

Инаку мајка ми единствениот симптом што го имаше беше висока температура која одеше до 39, и никако не и се симнуваше, штом се истушира по кратко време пак и се качуваше. Сешто пробувавме и никако не спадна, утредента направи тест и беше позитивен.
    Нема правила..
    Затоа штом се појават и најмали симптоми најдобро веднаш тест, за да вака немаш сомнеж.

Последна измена: 10 ноември 2021
  10. celineparis

celineparis Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2014
    Пораки:
    930
    Допаѓања:
    2.575
    Ја намалив температурата бидејќи примав инфузија, а за нозете ме болеа мускулите и осеќав слабост.

11. Melani3

Melani3 Активен член

Се зачлени на:
    19 мај 2021
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    2
    Пред некој ден испаднав позитивна на ковид со температура, главоболка, малаксаност и кашлица. Докторот ми рече да пијам витамин Ц, Д и Цинк, пробиотик и изопринозон и ме пушти на снимање бели дробови и ми открија бронхопневмонија на едно крило..ми даде антибиотик панцеф да пијам ама нз дали да продолжам со изопринозинот од него пијам 3 пати по едно ама многу апчиња ми идат и се ми се расипа ,што мислите дали покрај антибиотикот пиевте и изопринозин дали да продолжам со се;(

12. Melani3

Melani3 Активен член

Се зачлени на:
    19 мај 2021
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    2
  13. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.221
    Допаѓања:
    18.965
    Како што ти кажал доктор така прави. На форум зар ќе бараш мислење. Значи не сама, не од Трајанка туку доктор како ќе ти каже. Ако во доктор не си сигурна утре спремање и на второ мислење на инфектолог

На Cosmic Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. st-el

st-el Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2010
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    4.752
    Melani3
    Немој да се плашиш, ќе помине, биди силна, после дожд сонце доаѓа. Знам, зашто и јас го поминав проклетиов вирус. Менувај мат. лекар или отиди на второ мислење од инфектолог ако не си задоволна од овој. Ако си од Штип можам да ти ја препорачам мојата мат. лекарка, таа ми го водеше лекувањето, мн задоволна сум од неа.

15. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.886
    Луѓе памет немам во главата. Пак качувам температура и поткашлувам. Сега мерев 38.3 имам.. Малиот е супер, нема ништо, вчера откако јас качив тт, на малиот му дадов Виранто сируп, превентивно, бидејќи пред само 3 недели многу беше болен и едвај оздраве. Денес ќе земам уште еден брз тест..

16. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    11.288
    Па најверојатно си позитивна, баталете изолација и терајте сите 3ца заедно. Консултирај матичен, направете крвна слика, витамини и одмор и со лесно на сите.

17. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.886
    ми закажа матичниот ПЦР во понеделник. Денес ќе правам пак брз тест. Инаку мм многу се мачи, не пие ништо за температурата. Докторов му рекол да не пие ништо под 38.5 за да се бори телото. И јас не пиев денес, ама кога видов дека не можам за детево да се грижам ваква малаксана испив tylolhot и одма после саат време почнав да потам и добив малку сила да присоберам дома..

18. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.169
    Допаѓања:
    8.482
    Џабе ги трошиш парите за брз тест. Стрпи се до понеделник за ПЦРот и однесувај се како да си позитивна, сепак имаш дома човек кој е веќе болен. Парите подобро да ги сочуваш за витамини, здрава храна или ако треба за некој лек зошто ќе ти треба се дупло од претходно. Температурата може да трае со денови, и ниска да е па ќе го исцрпи човекот. Не му советувал матичниот ваљда ич да не пие антипиретик? Па мислам за се треба да се има мерка. Температурата висока може да е знак дека има бронхопневмонија, не го се оставајте без контрола ни ти, ни тој. Одете до амбуланта на инфективна ако не се подобрува температурата (независно дали е викенд), ќе ве примат, ќе му направат снимки на плуќата, анализи, се што треба и ќе му кажат терапија соодветна. Тие знаат најдобро што да му дадат, а не матичниот. Маж ми имаше 13 дена температура над 38, пневмонија и на секои 2-3 дена одеше на инфективна на контрола. Терапијата му ја прилагодуваа на контролите ама за жал не реагираше на неа и решија да го примат за да му дадат со инфузија посоодветна терапија.

19. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.886
    Витамини во животов не сум пиела освен кога бев бремена. Од синоќа почнав. Антипиретици решив да пијам за да можам да се грижам за малиот, 18 месечен е, се надевам асимптоматски ќе биде. Кај него нема симптоми, вчера откако качив јас температура, и он кога кивна одма се јавив да донесат за него Виранто сируп и му дадов, и вчера и денес.
    Јас да земам ли виранто капсули за возрасни?

20. ☆°Night°☆

☆°Night°☆ Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2019
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    313
    Девојки се работи за баба ми (72) личноста која ја сакам повеке од самата себе си. Имаше мозочен удар од кој успеа да се осамостои (се може сама да прави и сама живее), има и шекер. Во неделата крена температура, но бидејки не излегува од дома, корона не беше опција. Во средата и направивме брз тест испадна позитивна, а вчера и вистинскиот тест исто позитивен. Сатурацијата вчера и беше 98 скоро и да некашлаше, температура 37.4 можеби имаше само 2 часа во денот. Денес 5ти ден сатурацијата и е 92-94 малку повеке кашла но повторно не многу, а температура има пак сега вечер. Омалаксана вели дека е добро, но вчера беше подобра.
    Премногу ме плаши сатурацијата. Не сакам ни да помислам каков ке биде исходот од тоа да се испрати 72годишна во болница. Многу ми е тешко. Како да и помогнам, што да и однесам како да ја закренам? Се плашам.
    Вакцинирана е со 2 дози Астра Зенека