Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Искуства со коронавирусот – симптоми, лекување, совети од прва рака

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Cosmi, 13 ноември 2020.

1. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.644
    Допаѓања:
    39.332
    Да, секако ако има потреба мора на специјалист, ама зборев за најобичен преглед.

На DarkStormm му/ѝ се допаѓа ова.
  2. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.886
    Да во право сте и ти и @Cosmic Girl значи не можеш да бидеш паметен. Не знаеш кој пат да го фатиш. Прво немаме специјалисти. Немаме инфектолози. Еден епидемиолог е. Не можеш да дојдеш до него. Во ковид центар има пак општи лекари, интернисти, гинеколози и педијатри, кој стигне врши прегледи. Значи ви кажувам нема персонал болницата и секој доктор е ангажиран, ротираат постојано.. хаос е.. финансиски до денес сме оптеретени 600 евра.. За една недела.. Не ја рачунам храната. Само лекови, испитувања, суплементи.. А на приватно крвните слики ќе коштаа многу... не сакам ни да помислам што би се случило ако ни е потребно престој и терапија болничка.. Во ковид центаров кога видов колку им е смачено на докториве, не би сакала да влеземе пак..

3. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.644
    Допаѓања:
    39.332
    600 евра? :o

Со каква клиничка слика сте, имате ли тешки симптоми штом толку пари сте потрошиле?

4. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.886
    Сопругот е со потешки симптоми. Јас со полесни. Меѓутоа пиеме Фавиковир. 70 евра е едно кутивче. А едно кутивче двајцата го пиеме за 2 ипол дена, по шема. Мултивитамини добри исто не се ефтини, јас ете земав од 2400 ден(40 евра) сопругот зеде повеќе одделно да пие поголеми дози и чинеше многу повеќе. Крвни слики на приватно за двајца е 50 евра, тоа еднаш само правевме.. Затоа денес во Ковид центар дремевме за бесплатно..

Едит: Да не ги бројам поефтините работи, парацетамоли, аспирин, алгофрен од Грција, различни лекови за пролив, пробиотици, чаеви, природни масла, не знам какви додатоци..

5. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.644
    Допаѓања:
    39.332
    Мултивитамини ти се само маркетинг.Доволно е како додаток витамин д, друго сѐ се внесува преку зеленчук и овошје.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  6. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    1.750
    Допаѓања:
    3.596
    Ццц страмота.
    После умирале луѓе. Епа не секој има пари да плати толку многу за лекарства.

7. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.886
    Нема апетит човекот. Едвај сосила јаде. Пред тоа не пиевме толку. Сега земавме..

На Angie1432 и Cosmic Girl им се допаѓа ова.
  8. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.886
    Па немаме и ние, месечни плати не стигаат за сметки. Ова е од заштеди што сме тргале на страна, од на детето што му чуваме парички, нашите по нешто ни помагаат со храна, со намирници. Еве сега порачавме од Косово фавиковир, не можеме тука да го плаќаме дупло, таму е 42 евра...

На Cosmic Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    1.750
    Допаѓања:
    3.596
    Се печалат пари, не се грижи. Здравјето е најбитно само треба некој да се запраша, да потегне иницијатива да се намалат овие лекарства што се за короната лечење ама излега им одговара да бидат поскапи.
    Те читав и претходно, многу си под стрес малце смири се за да можиш да функционираш оти му требаш на домашните.
    Позитивни мисли само и се ќе биде во ред:hug:

На Biljarkata, Cosmic Girl и DarkStormm им се допаѓа ова.
  10. Brinetka

Brinetka Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2018
    Пораки:
    620
    Допаѓања:
    8.059
    Сакам да прашам какво искуство имате со овие брзите тестови од аптека, посебно од зегин? Колку се точни?

11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.264
    Допаѓања:
    76.318
    Точни се. Оди во темата за тест за корона. Синчето денес ми е со потврден тест во лабараторија позитивно. А утре и јас ќе правам. Позитивни сме на тие од аптека.

На mal.ecka, DarkStormm и Brinetka им се допаѓа ова.
  12. Brinetka

Brinetka Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2018
    Пораки:
    620
    Допаѓања:
    8.059
    Јас правев прегеска, излегов негативна ама симптомите ги имам и ме зачуди кога покажа негативно. Со помин и на двајцата, само со лесно да поминете :angel:

13. Kala22

Kala22 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2014
    Пораки:
    872
    Допаѓања:
    1.087
    Ццц врска нема..Матичен лекар може да ви издаде упати. Нас матичниот ни даваше упати за Идадија за крвна слика со црп, д димери и лдх и чини 250 денари. Првата крвна слика со овие параметри ја правевме во Авицена и таму чини 1450 денари.

На DarkStormm и Angie1432 им се допаѓа ова.
  14. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.886
    Не сме од Скопје. Така рече. Во Ковид центар крв проверување, не сме смееле да се шетаме низ болницата и низ лабораториите. Е сеа ако сакаме на приватно можеме кај сакаме, на државно не, само во Ковид центар.
    Првата крвна слика сопругот ја направи на приватно 1500 ден.

15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.264
    Допаѓања:
    76.318
    Фала ти, ние сме сите дома позитивни... Јас и двете дечиња имавме прееска жар две линии на тие од аптека, синчето е лабараториски потврден и јас утре ќе се тестирам со пцр... Маж ми минатата недела со бледа цртка беше, кашлаше он, ама сега е добар. Фала :hug:

На mal.ecka, Brinetka и DarkStormm им се допаѓа ова.
  16. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.886
    Добри да бидете! Колкави се дечињата?

17. Aronika

Aronika Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    26
    Зошто мене не ми го препишаа овој лек Фавиковир кога бев болна прв пат слушам дека го даваат. Каков тип на лек е?

18. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.264
    Допаѓања:
    76.318
    Фала! 6ипол и 4год и со изразени симптоми се, висока температура едното до 40, другото не толку висока ама има... и кашлаат и двајцата. Бевме на лекар, имаат терапија и двајцата.

На mal.ecka и DarkStormm им се допаѓа ова.
  19. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.886
    Антивирален лек некој.
    Мали се. Веројатно брзо ќе им помине. Не би требало да ги држи долго..

На Aronika и mariz им се допаѓа ова.
  20. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.192
    Допаѓања:
    8.607
    Абе не дека не може да ти даде упат за д-димери и се што треба ама проблемот е таму каде што ќе одиш кога ќе завршиш работа, зошто има гужва. Во Идадија како поминавте? Кога има многу болни, кога е „бран“ тие лаборатории се преоптеретени.
    Памтам пролетта во Јане Сандански не беше така лесно брзо да направиш анализа преку фондот. Со закажување термин за боцкање, кој може да биде за неколку денови па одиш таму во гужвата. Мислам дека беа ограничени во некои 2-3 часа кога работат со ковид позитивни, пошто една лабораторија е за сите пациенти и останатите се во друг период во денот. Кога се тестирав на бит пазар за ковид преку фонд, со мене чекаа на студ надвор пред врата еден куп народ за д-димери да проверат. На куп сите - и за тест и за крвна слика. Кој болен, кој сомнителен на ковид, кој не знам што..Да не зборам па за резултатите ако треба пак одење, пошто не ги праќаат сите на твојот приватен мејл. Кој има зорт, или не сака да чека, ќе си оди приватно и ќе си плати.