Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Искуства со коронавирусот – симптоми, лекување, совети од прва рака

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Cosmi, 13 ноември 2020.

1. Grimlinko

Grimlinko Истакнат член

Се зачлени на:
    19 октомври 2021
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    375
    Читам по странски вести дека можеби парацетамолот не е добар избор за намалување на телесната температура кога се прележува ковид, поради тоа што го намалува глутатионот и со тоа ја влошува состојбата. Препорачуваат наместо тоа да се користи аспирин, ибупрофен или вентор. Дали некој знае нешто повеќе?

2. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    904
    Допаѓања:
    1.021
    Прележав корона од 29ти ноември, негде пред 2 недели па и повеќе оздравев. Моите се вакцинирани со фајзер, сестра ми невакцинирана и никој ништо не префати. Сега мајка ми се жали на болки во грлото и поткашлува, 37.5 температура има. Дали можам пак да префатам јас? Ќе се тестира утре да види што е..

3. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.225
    Допаѓања:
    11.251
    Стварно не верувам дека за две недели можеш одново да се заразиш. А може и на мајка ти не и е ковид, има во моментов кружат настинки... Со среќа утре!

На Dodo1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    904
    Допаѓања:
    1.021
    Фала, правеа брз тест со татко ми негативни се. Дај боже така да биде

5. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.195
    Не!

На Dodo1 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.217
    Допаѓања:
    25.781
    Вакцинирана во мај со фајзер.
    На 12ти први симптоми: треска и малце омалаксана исто и на 13ти, на 14 изгубив мирис, на 15ти имав позитивен тест. На 22ри се тестирав пак и беше негативен.
    Поминав добро, како што пишав првите 2 дена со треска и слаба омалаксаност, и одвреме навреме кашлав ама кашлање јако од пети што би рекле. Мирисот ми се врати недела покасно откако го изгубив но некаде 30% само, и се уште не ми е вратен 100 %.

Од сите 4ца дома само јас сум вакцинирана и само јас дома седам, другите кој на училиште кој на работа. Мм помина без никакви симптоми, не сме ни сигурни дали воопшто имаше, дури се тестира и да имаше корона му беше сигурно помината.
    Малата само 2 дена по малце носот и течеше, а големата 1 недела пред мене беше многу настината и сега се сомневам дека беше корона и дека јас од неа ја префатив. Децава не ги тестиравме. Значи од сите дома само за мене сме сигурни дека 100% имав корона, за другите е мистерија :)

На Biljarkata и kikikikirika им се допаѓа ова.
  7. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    ох нека е со помин кај сите

а и детето исто со симптоми?

кај нас мажот ми е само, почна со грло, па синуси, температура 38, кашлица силна. два три дена веќе го држи. брзи тестови негативни. утре може ќе направи повеќе испитувања

другиве сме сите во ред и мене ме интересира, дали е можно јас исто да заразувам/пренесувам? татко ми се правеше операција и ќе сакам да го гледам а се мислам дека вака е добра идеја или не.. со маска на кратко?

8. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.585
    Допаѓања:
    40.012
    Детето со денови беше со тт.

Инакј јас не би ризикувала за тато ти, барем не некој ден.

9. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.115
    Допаѓања:
    88.072
    брзи тестови знаат да испаднат лажно негативни.
    Не ризикувај со татко ти.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  10. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.938
    Допаѓања:
    26.234
    Има многу раширен грип во моментов тип А, многу е тежок.
    Ние дома сега сме на поминување веќе ама баш тешко цела недела поминавме. Температура до 39.5 што не паѓа со ништо (на инфузија завршивме), тешка кашлица до повраќање, прво суво, после со секрет, затнат нос болка во грб и цело тело, болка во плуќа. Има симптоми многу слични со ковид, ние правевме пцр за ковид негативни, па со пцр за инфлуенца потврдивме грип. Јас волку болна не се сеќавам да сум била. Крвната слика ја прави исто слична ко а ковид, многу паднати лимфоцити и железо.

Никако мешање со повозрасни лица ако имате температура. И да не е ковид, може е грипов, па пак е тешко за старите.

На Alishan30, duffi, KidA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.115
    Допаѓања:
    88.072
    Да,многу има грип и баш е гаден.

12. choko

choko Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2012
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    90
    Колку дена ве држеше температурата?

13. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.938
    Допаѓања:
    26.234
    Маж ми еве го 5ти ден е со температура, ама пониска до 37.6. Јас немам веќе.

14. Кита

Кита Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2017
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    55
    Синоќа имав болки во коските на едната рака.Утрово се разбудив со треска температура и болки во коските и бубрезите особено левиот.Се тестирав позитивна излегов денеска пијам само парацтамоли така и ми рекоа од утре ќе почнам сигурно со некоја друга терапија витамини и слично.Ама како поминува денот мислам коските ќе ми се сронат особено колковите и бубрезите многу ме болат нонстоп сум у вц.Колку време ќе имам болки вакви знае ли некои?? Ни со 2 парацетамола не ми се смируваат скроз.Многу сум испаничена ланската година пак овој период со татко ми многу лошо поминавме и многу се плашам сега ;(

15. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    1.450
    A717EEAE-7A68-4FB9-A62D-E1B63D76A851.jpeg Zdravo,
    jas prelezev kovid kon kraj na avgust, nikogas ne sum primal nikakva vakcina protiv kovid.
    Pred edna nedela bevme site doma mnogu tesko bolni so infuzii decata so visoka temperatura i kaslica treska naoraviv vrz test negativen.Eve denska napraviv komplet analizi pokaceno sedimentacija i zelezoto pokaceno i uerata so bubrezite imam
    problem
    otsekogas imam kamcinja.
    Rezultatite od antitelata mi se 46.35 i se konsultorav so povekje doktori od koi tri mi vikat deka ne smeam sega da primam vakcina imam antitela, a edniot mi vika deka nema problem mozam
    slobodno da se vaksiniram?
    Ne znam
    kako da postapuvam, vie sto se vaksiniravte posle
    prelezan kovid kako vi bea vrednostite?

16. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.502
    Допаѓања:
    39.116
    Немаш многу антитела, можеш слободно да се вакцинираш. И периодот од изминати 5 месеци веќе е таман. Само прво целосно опорави се од болеста.

На slimy му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Angie77

Angie77 Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2019
    Пораки:
    441
    Допаѓања:
    1.706
    Imam termin za buster Pfizer vakcina zadutre na 6 Jan a treba da pravam krio transfer (IVF) na 26 Jan. Dali da go odlozam Ili ne? Bremeni zeni se vakciniraat I se mislam zosto bi bilo razlicno I rizicno pred IVF. Citav mnogu na net ne se preporacuva nekolku dena pred punkcija na jajce kletki Ili pred transfer najmnogu zaradi mozna temperatura posle vakciniranjeto. Kaj mene ke ima 20 dena pominato. Nekoj da spodeli iskustvo slicno

18. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.585
    Допаѓања:
    40.012
    Најдобро би било да се консултираш со гинеколог или некој што те води низ процесот. Секој е различен, па подобрп е да разговараш со некого кој е запознаен со твоја ситуација.

19. Angie77

Angie77 Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2019
    Пораки:
    441
    Допаѓања:
    1.706
    Veke pisav na klinikata no moeto custvo dlaboko mi veli da odam za transfer :)

20. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.225
    Допаѓања:
    11.251
    Исто бев и јас. Болка во бубрези која се ширеше накај препони и колкови. Ќе полудев. Бев само на витаминска терапија и парацетамол по потреба. Можеби парацетамолот помагал бидејќи не беше константна болката, пушти-фати беше и кај мене траеше 3-4 дена макс. После тоа одмина и од тогаш бубрег не ме заболел, а и тоа ми беше првпат.

На Кита му/ѝ се допаѓа ова.