Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Искуства со коронавирусот – симптоми, лекување, совети од прва рака

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Cosmi, 13 ноември 2020.

1. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.938
    Допаѓања:
    26.234
    Нема проблем да ги пиеш заедно, ги даваат често, ама по ова што си пишала немаш потреба.

Како сакаш, веројаѕно знае зошто дал

На SexyDarling му/ѝ се допаѓа ова.
  2. SexyDarling

SexyDarling Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2011
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    212
    Ти благодарам :angel:

3. gogimica

gogimica Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2010
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    148
    Fala

4. Polnoletniot

Polnoletniot Активен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2022
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    4
    Kolkavi se sansite za reinfekcija so omikron sojot, kaj veke prelezan i vakciniran. Dosta kontakti so inficirani imav posle zarazuvanjeto i ne me povtori vo rok od 6-7 meseci a se vakcinirav pred 4 meseci. Rabotata mie takva sto postojano sum izlozen na kontakti a nemam bas moznost za odrzuvanje distanca.

5. gogimica

gogimica Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2010
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    148
    Mene mi e crp 8.9 od avicena mi zemaa krv, a treba da e pomalku od 3.Dodeka sedimentscija na eritrociti treba da e pomalu od 20 mene mi e 24.Maticnata mi rece nikako antibiotik samo vitamini.Izgubiv miris i vkus i 1den imav temp.37.5 i glavobolka kako migrenozna.Nosot mi e zatnat i na usta disam poveke.Me nervira sto nemam noke son ic. Ok sum inaku...za nos ispiranje si stsvam solen rastvor od morska sol i voda.Dr.e se vo red.

На SexyDarling му/ѝ се допаѓа ова.
  6. SexyDarling

Се зачлени на:
    29 мај 2011
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    212
    Значи слични симптоми имаме..
    Јас за нос користам септаназал, три пати на ден му доаѓа, се спасив за дишењето со тоа.
    Антибиотициве ми ги даваат заради наодот на белите дробови, да не се рашири претпоставувам и да се излечи. И следниве денови докторот ми кажа стриктно само мирување и лежење баш заради тоа.
    Мора да помине, само со позитивни мисли, тоа е што е :muscle:

На gogimica му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.653
    Допаѓања:
    79.517
    Има шанси, чувај се.

На WildMk и Polnoletniot им се допаѓа ова.
  8. littleflower

littleflower Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2012
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.484
    Разговарав со тројца лекари, и добив речиси слични одговори, но ве молам споделете мислење и искуства. Кога е сигурно да може да се бакне некој кој имал ковид? Знам дека е индивидуално од личност до личност, но позитивен тест пред 15 дена, два негативни брзи тестови деновиве и речиси сите симптоми поминати освен минимално поткашлување...

9. SexyDarling

Се зачлени на:
    29 мај 2011
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    212
    Да сум јас би почекала барем уште 5 до 7 дена, со оглед на тоа дека на луѓе со симптоми им даваат 20 дена изолација..

На gogimica, littleflower и Polnoletniot им се допаѓа ова.
  10. Maylin

Maylin Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2019
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    1.049
    Здраво девојки, знам дека терапијата за секого е различна ама ќе ве замолам за мислења и искуства.
    Вчера испаднав позитивна, имам претешки симптоми: температура 39.5 која 2 дена никако не ми спаѓаше од ништо, многу тешко суво кашлање, главоболка, болка во грлото (потечени и црвени крајници), ми се гади на моменти, омалаксана сум и многу тешко дишам.
    Е сега, матичната ми е на одмор и е тек во вторник на работа, не можам да и се јавам да ми каже какви лекарства да примам за барем малце да ги ублажам симптомите. Бев на брза помош, ми ставија инекција, ме прегледаа и ми рекоа демек уште не ти е спуштено на плуќа, затоа суво кашлаш. Толку.
    Ќе ве замолам за искуства, навистина ми е многу тешко, што би можела да земам, без разлика дали лекови од аптека или природни домашни.
    Пијам иначе парацетамол на секои 8 часа, витамини Б99 еднаш дневно, лижам стрепсилс за грлово ама некако се е џабе.

На gogimica му/ѝ се допаѓа ова.
  11. SexyDarling

Се зачлени на:
    29 мај 2011
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    212
    Парацетамол ако не се лажам при висока температура треба да пиеш на 4 часа (ако грешам исправете ме), витамин Ц од 1000 и Д3 од 2000 или 4000 еднаш денот (мене ми препорачаа од 4000), и секако многу течности, барем 3-4 литри денот, сите доктори со кои се консултирав истото ми го кажаа. Ова од мое и искуство на блиски (можеби некој постручен на форумов подобро ќе те советува). Од стрепсилс пробај од тие стрепсилс плус беа мислам појаки се од другите. Има и едни трахисан, мене доктор ми ги препорача кога имав грип и кашлав. Се надевам брзо ќе ти помине :f:

На gogimica и Maylin им се допаѓа ова.
  12. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.924
    Допаѓања:
    3.860
    Vit.c 1000mg, vit d. 2000 min, cink, za grloto zemi propolis kapki, ili sprej od divo origano, ili septolete total, mozes i angal sprej, strepsils ti se slabi. Sokovu cedeni, rasolnica mnogu pomaga i deluva ko priroden elektrolit sodrzi vitamini, simbuva i tt ( ova go procitav vo grupata kovid iskystva na fb a doktorite koi se vo grupata isto taka go potvrdija deka pomaga)

На Maylin му/ѝ се допаѓа ова.
  13. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.866
    Допаѓања:
    1.649
    Здраво, ми отекоја крајниците, главата ми тежи и омалаксана сум... Знаци на омикрон дали сее овие?

14. Maylin

Maylin Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2019
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    1.049
    @SexyDarling @butterflysk Ви благодарам. :hug:
    Парацетамол пијам 1000мг, затоа го пијам на 8 часа.
    Витамин Ц 1000мг по колку пати на ден се пие? Еднаш?
    И нешто хербион сируп да земам за кашлицава дали би помогнало?

15. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.924
    Допаѓања:
    3.860
    Mnogu ti e paracetamol od 1000mg ako nemas veke nad 38 tt nema ni pottrba, a ako veke ne mozes da ja trpis togas od 500.
    Vitamin C ednas na den da, ne e greska ni 1500 mg da se napies, se isfrla vitaminot ne se zadrzuva vo teloto, mozes da zemes sirup za suva kaslica od tegavec i pravi si pregoren seker so mleko da zovrie i puter otposle stavi i pij go vruko.

16. SexyDarling

Се зачлени на:
    29 мај 2011
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    212
    Еднаш денот од витаминот да. За хербион сируп немам никакво искуство, ама ми помагал рецептот на членката со млекото, за кашлица ми помагало дури и обично жешко млеко со мед (или шеќер), како и салеп.

17. Angelceto

Angelceto Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    529
    Допаѓања:
    236
    Моментално член од семејството е позитивен на ковид. Вакциниран е, му се јавија не знам од каде точно и го прашувале за симптоми само. Кога да очекуваме да го побараат за решение за изолација и за контакти?
    И дали на сопругата која не е вакцинирана и следува изолација како негов контакт, кој ќе го издаде решението за неа, дали можеби со боледување од матичен, дали е платено отсуството? Ќе ве замолам за искуство какви се правилата сега.

18. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Колку е изолација за ковид?

19. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    8.839
    Допаѓања:
    271.365
    Со симптоми 20 дена а без 10 дена.Иако матичниве веќе на сите им пишуваат само по 10 дена као без или со слаби симптоми.
    Ко што читам од наредна недела изгледа ќе ја намалат изолацијата на 7 дена.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    фала!

Бевме во контакт со пријатели на 30.12. На 2ри ноќта ми кажаа дека биле позитивни на домашен тест, а пср правен на 3ти. Фала богу, ние ништо немаме до сега, доста време мина.

денес ги прашувам до кога се во изолација. До 10ти. Не ми иде нешто математиката.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.