Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Искуства со коронавирусот – симптоми, лекување, совети од прва рака

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Cosmi, 13 ноември 2020.

1. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.733
    Допаѓања:
    145.137
    Матичниот ако ги води во систем од 31ви, тогаш до 10ти се.

2. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    8.839
    Допаѓања:
    271.365
    Па тие значи само 7 дена имаат изолација.Може матичниве веќе имаат право помалку да даваат незнам.
    П.с.Еве Дафи објасни,може така да е ,да.
    Вие штом сте досега добри нема нишо са имате.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    а како може да ги води од 31ви? Муабетот ми е знаеле пред да ми кажат. Ако знаеле на 31ви требале да ни јават, а не на ризик да ги ставаме домашните.
    Убаво со никој не се гледавме, ама ај, запна дунде и жал ме фати. Живци искинав 5 дена да не сум заразила некој, плус мајка ми иде малово го чува. Памет за друг пат.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.733
    Допаѓања:
    145.137
    Од денот кога и јавиле на матичната и и им закажала тест , може да им почне одбројувањето на денови.
    За другото незнам што да кажам.

Последна измена: 8 јануари 2022
    На mal.ecka и kukla21 им се допаѓа ова.
  5. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.225
    Допаѓања:
    11.251
    Ох и тука ќе го поставам прашањето оти веќе сум во очај.

Прележав ковид пред скоро два месеца, позитивен пцр добив на средината на ноември. Од тогаш мака мачам со притисокот. 140/150 со 80/90/100 долниот. Еден период затаи чувството не го осеќав, ама сега последните неколку дена полошо е од што дури беше. Ме држи чувството а покачен притисок во текот на целиот ден. Вчера тркнав до итна помош, ми дадоа аналгин и дијазепам од 5 орално. Денес станувам пак истата песна. Отидов на кардиолог, 140/90, а мене ужасно лошо едвај стојам... Па ми препиша ко-пренеса, аспирин и масидо да пијам. Секој ден.
    Очајна сум буквално не знам што е работава. Немам прекумерна тежина, во граници на нормала сум, после ковид крвта беше добра, и тироидни хормони добри. Имам 29 години.. Ќе терам ли вака цел живот со терапија за притисок на неполни 30. Се чувствувам обесхрабрено, разочарано, исплашено.. Некој совет од вас, утеха, искуство? ;(

Имав стресен изминат период, некои случувања дома, на работа... Ама до толку да ме држи ова со притисокот..страв ми е веќе станувам нефункционална.

фала ви многу :l: секое мислење е добредојдено

6. gogimica

gogimica Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2010
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    148
    Земи морска сол и раствори во вода, измешај убаво. И во купатило земи со лажиче шмркни во едната ноздра па во другата.и издувај го носот.Напрај гаргара со морска сол на грло неколку пати. така го исфрлаш вирусот и мн.полесно ќе ти биде.Од пулмо ми кажаа

7. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.653
    Допаѓања:
    79.518
    @Maylin Витамини Ц, Д и цинк земај, има едни Аскорвита, тие ги содржат сиве три. Си прашала за сируп Хербион, јас таков пиев, ми помогна многу за кашлицата. И чај од бел слез. Како што ти рекле, пиј многу течности, мене и електролити ми дадоа. Капки од прополис исто се корисни.

На Maylin му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.195
    После 10 дена со сигурност веќе нема вирус во себе.

9. Baby-Blue

Baby-Blue Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    155
    Контакти бар кај нас не бараа, решенијата ги праќаат на вибер за 5 6 дена. За невакцинирани членови од семејството важи изолацијата а за вакцинираните не, ама не знам како е кај другите но кај нас никој не дојде да провери дали сме во изолација. За пред 1 месец зборувам.

На Angelceto му/ѝ се допаѓа ова.
  10. gogimica

gogimica Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2010
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    148
    Jas sum si 2 dozi fajzer, juni mesec, maz mi so Sinofarm vo juni isto, no toj e prelezan lani dekemvri.Jas sega fativ po N.Godina.Na 5ti januari pcr pravev i pozitivna sum.Fala bogu decata se ok za sega, za niv izolacija 10 dena, jas deka so simptomi 20 dena.Miris i vkus nemam temp.imav prvite 2 dena potocno na 4ti i 5ti i bolki vo kicma, pa eve i sabajle 37.5 i mn.krvaram dobiv sinoka plus i toa.Bolki imav vcera mn.vo stapalata potocno gore na koskata kaj risot, kaj sto vrzuvame patiki mi zezea od toplina kako reuma.Mi dade maticnata upat vo Idadija za d demeri i vrtam sabajle tamu mi vikaat mora da zakazete deka ste kovid.Istata sestra mi zakaza vo sreda sabajle, se nadevam ne e docna 7 dena pominaa od prvata krvna slika da proveram d demeri.Antibiotik ne pijam samo vitamini.

11. Terramr

Terramr Активен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2022
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    21
    Zdravo sakam da prasam pred dva dena mi bese mnogu ladno dobro sedev i pod a i poladno bese premrznav..vcera osekav deka malce me zezi grloto denes koga stanav osekam ko vnatresna temp i epten malce podkasluvam,merev temp 37 imav posle nekoe vreme pak 36 dali sum samo nastinata ili i jas sum go fatila glupiov virus
    (plus nevakcinirana i ne sum go prelezala )

12. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.653
    Допаѓања:
    79.518
    Следи симптоми, вака како што пиша може да си се преладила само.

На Terramr му/ѝ се допаѓа ова.
  13. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.236
    Допаѓања:
    170.283
    Се губе вкус и мирис од овој новиот сој?
    Ако да после колку дена од прв симптом
    Сакам да се тестирам со од аптека тест
    Тие со плунка ефикасни се?

14. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.502
    Допаѓања:
    39.116
    Кој-како, нема правило. Некои губат, некои не, но брзо после првите симптоми.

Тест од аптека само со брис, не со плунка или преку крв.

15. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.236
    Допаѓања:
    170.283
    Значи да барам тест со брис од грло

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.502
    Допаѓања:
    39.116
    Нема со брис од грло, само од нос, ама сега за Омикрон во Британија препорачуваат со истото стапче да се земе прво брис од грло, па од нос.

20220109_191244.jpg

На prashinka, Bozica1980 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  17. greenday

greenday Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    421
    Здраво луѓенца. Мене матичниот без да ме прегледа ми даде да пијам само парацетамол и витамини. Не сум во МКД тука ми вели антибиотик ќе ти препишам ако имаш температура што не спаѓа и ако кашлаш со шлајм. Инаку од симптоми имам нос затнат и болки во грло, 6ти ден од симптоми не сум кренала температура. Ептен се плашам, тука треба да си ептен тежок случај па да те прегледаат, нема ни крвна слика, ни рентген нит бутур.

18. Terramr

Terramr Активен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2022
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    21
    Denes grloto me zari ama ne kaslam mnogu glava me boli nosot nekogas mi se zatnuva nekogas mi tece,temperatura vnatrena vcera piev ferveks i paracetamol i pocnav da gi pijam Ascorvite vitamini za sekoj slucaj :/

19. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.150
    Допаѓања:
    50.526
    Со плунка тест од аптека не се точни, јас кога бев позитивна тие со плунка тестовите покажуваа дека сум негативна.
    Кога правев пцр од нос ми зимаа прво, па после од грло.
    Тој од грло ич не го можев, ќе повратев за малку, па маж мораше да ме држи. :D

20. starfish

starfish Популарен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2010
    Пораки:
    4.832
    Допаѓања:
    10.128
    Имал некој покачено железо за време на корона? :?:
    7ми ден од позитивен тест, д-димери уредни, а серумското железо за 11 единици над нормала. Матичната ме праќа пак на крвна слика, вели мора да е грешка. :?: Дали може од толку многу суплементи и витамини да се покачи:^)

На ALISA0000 му/ѝ се допаѓа ова.