Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Искуства со коронавирусот – симптоми, лекување, совети од прва рака

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Cosmi, 13 ноември 2020.

1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.349
    Допаѓања:
    286.154
    Средата бев повеќе часа со другарка ми, се возевме во кола заедно, јадевме,кафе пиевме. Четвртокот(пак кафе пиевме) без буквално никаков симптом испадна позитивна на брзиот а денес и резултатите од Пцр и потврдија.
    Од четвртокот до денес се тестирам 3пати на ден…за сега сите се негативни и немам никаков симптом.
    И мене ме интересира после колку денови се јавуваат првите симптоми?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Polnoletniot

Polnoletniot Активен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2022
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    4
    Nema potreba od testovi ako nemas simptomi. Najcesto od 3-5 se pojavuvaat simptomite. Mozebi si imala sreka da ne se zarazis i ti.

3. Nena Jovanova

Nena Jovanova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    1.306
    pocna i kaj mene grebenje na grlo i custvo na suvo grlo,vajda od mazmmi me ima potkaceno,ova ke mi bide reinfekcija ,tesko mene,so edna doza sum Fajzer,sega za nekoj den trebase vtora da primam

4. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.503
    Допаѓања:
    39.120
    Статусот на имунизација за жал не игра улога во поглед на заразувањето, освен ако не е бустиран на било каков начин пред 2-3 месеци. Пример, прележан се вакцинирал пред околу толкав период или двојно вакциниран ставил бустер доза. Ова ако се работи за Омикрон, а тешко дека е нешто друго.

Можеш да не се заразиш, зависи во кој "стадиу" била особата со која ти бил контактот. 24ч. пред појавата на нејзините симптоми (некогаш и 48ч., но поретко), таа почнува да е "опасна" за околината и потенцијално да шири вирус. При такви услови, какви што наведе, во затворен простор и нема баш шанси да не си заразена ако особата била во погоре наведениот период. Отворен или проветрен простор ги намалува шансите за инфицирање.

Тест 5-6 дена после контактот е најдобро.

Веројатно не си префатила, до сега сигурно би имала симптоми или позитивен резултат. Тестирај се уште утре и евентуално задутре, со брис прво од грло па потоа од нос, убаво земен, без јадење и пиење 30мин. пред тестот.

Првите симптоми од Омикрон се јавуваат најчесто на 3. и 4. ден, почесто на трети ден од изложувањето.

Не е страшно Нена сега, не се грижи. Реинфекциите имаат доста лесен тек. Сега може да имаш и блага температура и затнат/растечен нос 2-3 дена и толку. Не е страшно.
    Нека минува со лесно :)

На poi, danichap и Ugly Duckling им се допаѓа ова.
  5. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.143
    Допаѓања:
    88.370
    Другарката нема никаков симптом на болеста?
    Веројатно не е и ни болна.
    Не те заразила.

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  6. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.480
    Допаѓања:
    7.258
    Јас после 7 дена од контакт со позитивен пројавив симптоми, а од сестрите мои едната имаше симптоми после два дена, другата после 5.
    Во недела имавме контакт со лицето, во понеделникот ни кажа дека е позитивно, од тогаш се изолиравме.
    Јас имам прележано пред една година, вакцинирана со две дози Фајзер летово.
    Сестрите не се прележани, вакцинирани се исто.
    Симптоми имаме исти, температура, болно грло, затнат нос.

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  7. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.349
    Допаѓања:
    286.154
    Мажот и еден ден беше омалаксан, ништо друго. Она ниту тоа. Децата негативни им се за сега. Они бустирани се со бионтех, децата мали се, не се.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. MkdBoy

MkdBoy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2012
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    718
    Во кој период го изгубивте мирисот и вкусот? ( П.с 7/8 дена поминаа од кога кренав мала температура која траеше 2 ипол дена, после тоа 3 дена попара синусите ми беа, за да сега во моментов немам ништо).
    Вчера одручекта забележав дека неам ни вкус ни мирис. (Односно мирис имам ама ептен слаб.

9. Nena Jovanova

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    1.306
    se testirav,negativ sum,vajda os veterov vcera,imase nevreme storm ,ne ubi mislam

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  10. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    368
    И јас вчера го изгубив целосно вкусот и мирисот а први симптоми мислам имав пред 7дена.(јас имам и многу силна болка во синуси,глава)

11. @Zaljubena

@Zaljubena Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2020
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    335
    Од кој ден важи решението за изолација од денот на тестирање или од денот на резултатот?

12. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    459
    Допаѓања:
    171
    Poale kolku vreme od poz rezultat de pravi krvna analixa. Denes pozitivna maticnara mi veli pon3delnik krvna slika? Normalno li e?inaku imam samo zaripnat glas

13. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    863
    Допаѓања:
    2.236
    Ако се осеќаш добро може и покасно да правиш крвна слика.
    Јас на 14ти ден правев крвна слика, познавам луѓе што во изолација не правеа воопшто крвна слика. Некои од нив пост ковид си проверија кс и ддимери, ретки од нив што воопшто ништо не проверија ни пост ковид.

14. maja.mitrova

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    459
    Допаѓања:
    171
    Ok fala me smirivte.. mene denes mi e 3 den od simp i koleskata mi vika ako cekas do ponedelnik mlze zanikade da ti bide krvna slika i zatoa se isplasiv

15. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    863
    Допаѓања:
    2.236
    Некои матични воопшто не те ни праќаат на крвна слика, ако се осеќаш горе доле добро. Обично ако има некој температура висока, упорна кашлица, земаат прават крвна слика да не настапила бактериска инфекција па да воведат антибиотик.
    Вака бидејќи ковид си е вирус и крвната слика може да си укажува на тоа, ама пак за вирус ќе ти кажат повеќе внес на витамини и течности, евентуално инхалации.
    Највеќе проверуваат за д-димерите ама и за тоа не се прави одма после 2-3 дена, него да помине барем недела дена. Плус матичната може да те советува да пиеш Аспирин и превентивно.
    Не се стресирај само, психата е чудна работа. Think positive, be positive, и со лесно да го поминеш :)

едит: најубаво ќе си се советуваш со матичната. батали колешки, ние на форум што ќе пишеме :) сепак доктор си е доктор

На maja.mitrova му/ѝ се допаѓа ова.
  16. lale22

lale22 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2021
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    2.101
    9 den od pocetok na simptomi kako mravi po celo telo tem. 36,9 do 37 drugo sum dobra Neznam so da recam aman veke . A mozno e da mi e od depresivno anksioznata sostojba.

17. maja.mitrova

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    459
    Допаѓања:
    171
    Bas taka si e..panikata pravi da ne razmisluvas racionalno

18. unicornstar

unicornstar Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    198
    Zenski
    Ima li slucaj so vrtokglavici mene sve mi pomina super sum osven ddimerite kontrola za dva dena treba da pravam ,ama imam mnogu vrtoglavici i zatnati usi

На Ivaaaaaa92 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. JennyKuld

JennyKuld Активен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2021
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    6
    Ја прележав на старт на годинава и тоа надвор од земјава, бидејќи живеам странство, а тука многу строго здравство имаат, од 02.01.22 до 14.01.22 си бев во карантин со сите симптоми. Бидејќи скијав и беше многу ладно не ни помислив дека е ковид кога почна мислев дека е настин. Прв ден температура 37, втор ден 38 без да падни, трет ден нема температура веќе со пиење ибубруфен на 6ч така скоро 7 дена. Антибиотик немав и не ти даваат тука... Многу чаеви, исто варев лимони со ѓумбир и супи си правев 4 ти ден не можев да одам немав сила како прегазена, бев затната во носот и почна да ме боцка како иглички грлото, 5 - ти ден немав мирис и малаксана само, 6 ти ден ми се намали и вкусот. За да не мислам многу психички гледав филмови и се дружев играв забавни игри сакав да не мислам. 7 ми ден и ќивав и ми течеше нос. Како минуваа деновите симптомите се смируваа и се враќав во нормала. Сега после 4 дена прележан ковид освен што немам уште енергија и брзо се заморувам ми доцнеше и циклус 3 дена. Планирам да мерам д-димери и екг срце. Бидејќи со аспирин почнав на 10 ти ден позитивна и сега сеуште ќе ги пијам.
    Заклучок ние бевме четворица и сите различно го поминавме со различни последици без последици.
    Што ни е најслабо индивидуално тоа и ни напаѓа, останете силни во психата и гледајте како настин се ќе помине.
    ⚠️ Бев вакцинирана со Синовак. Дали предност беше или плацебо примив појма немам како инфо за сите тука.

Во цела несреќа дозволено ни беше да пешачиме надвор бидејќи се наоѓавме на планинско место без да влегуваме во маркети и да се мешаме во луѓе.
    Но бидејќи немав сила 50 метра одев пред сместувањето и назад. Чуствував брзо тахикардија што никогаш немам.

Последна измена: 18 јануари 2022
  20. Nena Jovanova

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    1.306
    zdravo decki,detevo mi e vtor den so kovid,inaku 15godisen vakciniran so dve dozi Fajzer,so konstantna temperatura koja retko paga i se dvizi od 37-38,davam vitamin c1000 i d vitamin 1000 i paracetamol za simnuvanje na temperaturata.Me interesira kako gi lecevte vie vasite deca vo ovaa sostojba,da napomenam i prirodni sokovi i carvi konstantno konzumira