Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Искуства со коронавирусот – симптоми, лекување, совети од прва рака

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Cosmi, 13 ноември 2020.

1. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    171
    Sto bi kazale za analiza na d dimeri.. doktorkata mi kaza deka neman potreba, posto samo eden den imav simptomi i toa bez temperatura.. kako asimptomatski.. nekoi me plasat, obavezno da sum si proverila? Vasi iskustva

2. Heleny

Heleny Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2012
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    876
    Сега го тестирав и него, иако не знам дали правилно зедов брис дека многу се бунтуваше, излезе негативен.
    Се чув со матичен рече да го следам, па веројатно и него утре да го носиме на пцр кај нив.
    Искрено се надевам ќе мине без компликации

На Celltica му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Од исти причини и луѓето што ми се блиски не успеаја да ги тестираат децата, ама со оглед дека сите беа позитивни дома, знаеја што е, се виде исто и на крвните анализи дека е специфично за корона, а и педијатар им потврди дека често било да покажат како стомачен вирус симптоми без друго нешто. Едното дете мина само со дијареа и повраќање, во рок од 24 саата веќе немаше ништо. Другото дете само со 2 дена температура, ама се качувала повисочка, така што освен да се следи, да не дехидрираат и да пијат витамин и пробиотици, нема нешто друго.

На JuLleE и Heleny им се допаѓа ова.
  4. savageu

savageu Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2015
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    144
    Здраво. Да прашам дали знаете дали асимптоматски поминат ковид може да го снижи серумското железо? Пиев терапија за блага анемија и сега правам контрола хемоглобинот е океј но серумското пониско од пред терапијата. Пред десет дена брат ми испадна позитивен, јас правев тест негативна , а заедно живееме, имавме контакт. Па се размислувам сега дали е можно асимптоматски да сум го прошла, а да влијаело врз железото. Вакцинирана сум инаку со две Фајзер.

5. Beti16

Beti16 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2019
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    10
    Блиска особа со баш висока температура ден ипол, потоа никаква температура, дури се уште без знаци на респираторен систем освен краткотрајна болка во грло која помина, повраќање, дијареа, црп 15. 4ти ден веќе подобра, но со болки во телото се уште, поточно нозете. Кој сој е доминантен или искуства со ваква клиничка слика?

6. Heleny

Heleny Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2012
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    876
    Би сакала ли некоја доилка да сподели што земала при корона? Лани искрено со 2-3 парацеталоли само ја пројдов, засега немам температура и ништо сеуште не користам но би била благодарна да сподели некоја што може да се користи

7. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    171
    Pokaceni vrednosti na ALT, granica do 40, mene mi e 50.. mi dadoa silimarin da popiam, normalno bilo za korona?? Drugo se e ok vo kevna slika. Nekoj iskustva???

8. Reina.Gitana

Reina.Gitana Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2020
    Пораки:
    1.799
    Допаѓања:
    19.212
    Татко ми после прележување на корона пиеше силимарин отприлика еден месец и потоа се среди состојбата со црниот дроб. Многу луѓе после корона имаат како последица замастување на црниот дроб, така да не се секирај, почни да ги пиеш ќе биде се во ред.

На simoncelicius и maja.mitrova им се допаѓа ова.
  9. sofija014

sofija014 Популарен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2013
    Пораки:
    838
    Допаѓања:
    3.854
    Прележав корона пред 10тина дена. Сакам да прашам дали има ризик во скоро повторно да се заразам ?

10. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524

Омикрон, јас бев со тие симптоми, 8-ми ден ми е, веќе 5 дена немам никаков симптом, освен изгубен осет за мирис и вкус. Имав се’ од ова што го наброја, за 3 дена се’ заврши.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Beti16

Beti16 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2019
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    10
    Значи вкус и мирис ипак се губи и при омикрон?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524

Да, иако не толку често како со претходните соеви. Се надевав нема тоа да ми се случи, ама ете. Се’ ми е гадно, никаков вкус не осеќам, ни чоколада, ни сладолед, ни солено, буквално ништо. Мирис исто. Може да труе околу мене, ништо не осеќам :devil: Многу ме нервира состојбата.

На JuLleE и mal.ecka им се допаѓа ова.
  13. sazzi

sazzi Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2021
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    5
    Здраво, мајка ми, татко ми и брат ми се заразени со корона, имаат ниска температура, само брат ми не е вакциниран и е на возраст од 12 години, би сакала да ве прашам за некој совет, како полесно да се преброди ова, за секој одговор би била благодарна:)

14. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.283
    Допаѓања:
    147.210
    Витамини Ц,Д,цинк...
    Многу течности..чаеви ,сокови цедени , супи и свежа храна..

15. Mongolka

Mongolka Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2021
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    574
    Каде имате правено крвна анализа и д-димери на приватно во Скопје?
    Гледам голем дел немаат ценовник објавено, па да не се јавувам поединечно ако може некој да сподели доколку има ваква информација.:)

16. Mia 21

Mia 21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2021
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    122
    Имав близок контакт со позитивен, утре ќе се тестирам со брз тест. Лани прележав и многу ми беше лошо. Вакцинирана сум пред 5 месеци. Како поминавте вториот пат? Многу сум исплашена

На Nena Jovanova му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Nena Jovanova

Nena Jovanova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    1.306
    mn lesno za eazlika od delta sojot koj go prelezav avgust mesec,sesti den od koga sum pozitivna,bez panika i strav samo

На Mia 21 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Mia 21

Mia 21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2021
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    122
    Благодарам. А симптоми некои имаше ли? Страв ми е зошто сега брзо бев со бронхит...

19. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.641
    Допаѓања:
    8.502
    Само пази каде го правиш брзиот тест затоа што кај повеќето не го детектира омикронот. За систина со сигурност знам дека брзиот им го покажува и омикронот.

Подобра опција би ти бил pcr и да ти кажат колкаво ти е ct во случај да си позитивна да знаеш барем до кога си инфективна.

На Mia 21 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.641
    Допаѓања:
    8.502
    Два месеци е најкраток период за реинфекција. Порано од тоа нема податок.