Искуства со коронавирусот – симптоми, лекување, совети од прва рака

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Cosmi, 13 ноември 2020.

1. MAJA BITOLA

MAJA BITOLA Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    178
    Koga prv pat proverivte dimeri i na kolku vreme? Dali e dovolno ednas da se proverat ili treba poveke pati? Imame provereno na 10 den od testiranje dali treba povtorno?

2. choko

choko Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2012
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    90
    Не знам дали мора со упат, а цена на д димери во Авицена е 800ден.

3. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Имам едно прашање. Д димерите у велико се спомињаат дури и за оние со многу малце симптоми... Што со оние луѓе што прележуваат лесно корона, или не знаат дека е корона, и не направат ниту едно испитување?

И уште некој ако има поискусен или медицинско лице да ми каже, зарем д димери не се покачуваат при секоја болест, настинка?

4. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.469
    Допаѓања:
    90.977
    РтГ на плуќа нека направи.

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Daisy_11

Daisy_11 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2020
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0
    Бев позитивна на ковид пред околу два месеци, кога целосно го имав изгубено мирисот, не осеќав апсолутно ништо, тоа траеше негде 10 дена и почнав да осеќам појаки мириси, ама сеуште не можам да осеќам некои полесни мириси.
    Дали имал некој слично искуство?

6. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.276
    Допаѓања:
    19.082
    Фала ти испадна на крај уринарна инфекција а симптоми многу слични со короната затоа не исплаши а често оди на пат

7. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.580
    Допаѓања:
    8.599
    Свекор ми се тестираше и е позитивен веќе 8 денови (веќе нема ни симптоми а имаше омалаксаност и болки во грбот), а од први симптоми 12 денови поминаа. Свекрва ми нема симптоми, ниту јас веќе . А мм во средата имаше болно грло вечерта, другиот ден веќе не го болеше. Од тогаш има шлајм и затнат нос не целосно но сепак му смета да спие да нспоменам и дека му тече, и температура 37 или 37.2 , 37.3 ама не постојано не ја ни мери толку. само на лицето ја осеќа дека му е жешко со парацетамол поминува.
    Да ве прашам да ми кажете некој лек што би му помогнал за носот? За колку време ви се одзатна вам носот?

8. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.350
    Јас се тестирав на 11.12 и испаднав позитивна. Претходно една недела имав проблеми со болно грло и затнат нос но не се тестирав. Матичната смета дека тогаш ми бил акутниот период. Од 11.12 сум во изолација. На 19.12 брат ми качи температура а на 21.12 се тестираше и испадна позитивен. Е сега, мајка ми денес почна да кашла ама не сува кашлица туку со мукуз. Знам дека не е карактеристичен симптом на ковид и затоа ме интересира дали некој тука имал влажна кашлица како симптом?

9. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.774
    Ќе кашла уште многу време додека да оздрави.

10. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.350
    Фала ама ова не е одговорот на моето прашање.

11. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.714
    Допаѓања:
    5.685
    кај нас у фам , сестра ми сува кашлица беше а зет ми влажна и со наод на гради и двајцата беа ..

Мислам дела нема правило и ред стварно со вирусов , сите се различно , јас бев само со затнат нос и на 5ден мирис изгубив ..

На Arja му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.350
    И кај нас така. Јас само со болно грло и главоболка, па изгубив мирис а брат ми само една вечер температура и нос му течеше и од тогаш нема ништо, ни настинка да не можеш да го наречеш тоа.

На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    995
    Ајде кој знае нека пише, која цената од ден за лекување од ковид во систина за пациент кој има потреба да биде поврзан со машина за дишење (потежок случај) и дали нешто покрива државата? Пациентот најпрво се лекувал во Гоб 8-ми Септември но заради компликации препорачале пациентот да биде префрлен во Систина заради подобри е поефикасни машини за дишење. Ај ве молам кој знае нека пише

14. MAJA BITOLA

MAJA BITOLA Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    178
    Posle prelezan kovid se uste visoka sedimentacija, drugite vrednosti vo red. Dali ima nekoj so slicno iskustvo?

15. neno0o

neno0o Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2010
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    1.940
    Систина наплаќа 500 евра на ден за ковид пациенти. Доколку е потребен и дополнителен третман најдобро е да одиш лично таму.

На Sofronko му/ѝ се допаѓа ова.
  16. motojlo

motojlo Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2020
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    355
    Летоска во семејството имав позитивен и седев во изолација. Од симптоми имав само болка во грлото наутро неколку дена, па докторот ми рече дека немало потреба да се тестирам за таков симптом. Е сега, пред 2 дена имав контакт со позитивен околу половина час, не носевме ни маска ни држевме растојание. Контактот беше непланиран инаку многу се пазам, буквално ограничено имам беспотребно излегување цела есен. Дали и колкава е веројатноста да сум заразена?
    Ве молам ако има некој стручен за мислење да ми одговори...:)

17. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.400
    Голема зошто не сте имале ниту маски, ниту дистанца сте држеле, а и 30мин не е кратко баш...

На motojlo му/ѝ се допаѓа ова.
  18. motojlo

motojlo Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2020
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    355
    Ме интересира затоа што не се поминати 6 месеци откако бев во изолација, не знам дали прележав летоска... а бев со заразениот во контакт по цели денови...

19. Alice998

Alice998 Активен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2018
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    12
    Здраво, јас бев болна од ковид19 пред месец дена и лесно го поминав. Проблемот е што од тогаш па навака скоро секоја вечер имам тахикардии и стегање во гради. Сите ми викаат дека е нормално тоа како пост ефект, но веќе почна да ме загрижува бидејќи трае долго време и немам како да го сопрам во моментот додека ми се случува. Дали некој од вас имал вакво искуство и ако да, за колку време поминало и како сте го лечеле?

20. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.350
    Дали можеби знаеш дали истото важи и за оние кои биле во изолација поради контакт со заболено лице? Прашувам поради татко ми кој прво поради контакт со мене а потоа со брат ми треба да биде во изолација вкупно 28 дена.