Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Искуства со коронавирусот – симптоми, лекување, совети од прва рака

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Cosmi, 13 ноември 2020.

1. valerija22

valerija22 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2011
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    11
    I jas gi imav istite problemi bev na internist mi dade apcinja i mi se smiri tahikardijata

2. valerija22

valerija22 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2011
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    11
    Zdravo jas prelezav kovid pred 40 dena
    Od vcera golemi bolki vo dojkite i duri bolki nakaj n miskite
    Dali nekoj se socil so vakov problem

3. saki13

saki13 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2013
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    976
    Здр татко ми правеше тест во петокот и е позитивен симтоми тем од 37 до 37,8. Вчера правеше крвна слика рпц 17.5 а димери мирни. И покажа наод на левата страна терапија му дадоа сумамед 2 дози па на кон. Првиот симтом му беа болки во грбот во средата ама не обрнал внимание а во четвртокот качи тем. 7 ден а уште има тем вас колку ве држеше тем . И која храна ви ја забранија матичните додека имате корона?

4. MarchelineAmaru

MarchelineAmaru Популарен член

Се зачлени на:
    7 јули 2010
    Пораки:
    2.261
    Допаѓања:
    1.346
    Најпрво, со помин нека му е.
    Во однос на исхраната, важно е да се консумира повеќе цитрусно овошје, зеленчук и пилешки домашни чорби ,додека пак месото и јајцата се забранети бидејќи се сметаат за прокоагуланси, т.е. го зголемуваат ризикот од создавање на тромби.
    Со примената на Сумамедот ,како што се чисти жариштето во белите дробови ,така треба да почне да намалува температурата, меѓутоа сето тоа земено со резерва, бидејќи кај секој организам различно се манифестира.

5. saki13

saki13 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2013
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    976
    Матичната му рече да нејаде месо зато прашав. А и многу се плашам и за него и за себе. Бев во контакт со него а бремена сум 8 недела.

6. Alice998

Alice998 Активен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2018
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    12
    Кои апчиња ти ги даде?

7. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.335
    Допаѓања:
    7.962
    Сопругот прв симптом главоболка и болка во грло. Вториот ден шлајм сабајлето грлото веќе добро. Потоа затнат нос и на 5ти ден ноќта потење и сабајлето губење мирис.
    Освен повремена главоболка и многу ретко поткашлување(пие сируп пд хербион), затнат нос кој со капки за нос се одзатнува, но сепак цело време зборува назално, и немањето мирис друг симптом нема. Некогаш се чувствува како да му е жешко на лицето мери температура секогаш 37 или најголема што му беше е 37.3 ...
    Пие само витамин ц и парацетамол.
    Ова се лесни симптоми? Има потреба од антибиотик? Матичната рече не. Ве молам споделете ваше искуство. Не сакам да се искомплицира.

8. S.W.A.G

S.W.A.G Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.913
    Нема да се искомплицира. Јас поминав слично, температура 2 дена до 37.9, мирисот и вкусот ми се изгубија на 3тиот ден и ми се вратија после 10 дена, затнат нос. Пиев Ц витамин, цинк и Д3. Парацетамол само кога имав температура. Само нека пие многу течности.

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Alice998

Alice998 Активен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2018
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    12
    Не треба да се јаде благо, бидејќи ако има бактерија така се храни повеќе и може да се искомплицира. Исто така чим пие сумамед никако млеко, јас пиев со кафе и имав страшни болки во стомал, гадење и грчеви. Бидејќи матичната ништо не ми кажа за млекото и исхраната, (само ми препиша лекови и за друго не се замараше) јас на google си дознав дека од комбинацијата на антибиотик и млеко ми биле болките.

На marchi-cool и mal.ecka им се допаѓа ова.
  10. gentle.girl

gentle.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    251
    За колку време даваат резултати од тест ?

11. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.086
    Допаѓања:
    33.213
    @saki13, @MarchelineAmaru од каде е ова за месово и јајцава? Мајками има венска тромбоза и никој никогаш не и кажал да не јаде месо и јајца. Дури ни кога имала тромб и примала хепарин (клексан или фраксипарин). Прележа и КОВИД и оттогаш уште повеќе мака мачи со хиперкоагулација и е на редовна терапија. Ама никој не и забранил месо и јајца. И забрануваат зелени листести производи зашто содржат големи количини К-витамин (значи сега припазува да не јаде многу спанаќ, марула, брокула, зелка и слични производи со витамин К). Еве и сега читам некои мнгоу посредни заклучоци околу месо и јајца. Наводно протеините ја менуваат цревната флора па тоа може да доведе до промени на крвта. Ама не можам да најдам студија за ова. Наоѓам само студии за црвено месо и особено месни преработки и инфаркти,ама врска со тромбоза (хиперкоагулабилност) и срвено месо не можам да најдам.

12. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    830
    Допаѓања:
    1.349
    Зависи каде се тестираш ама мислам дека во глобала сите даваат или истиот ден или наредниот. Јас, на пример, се тестирав во Синлаб и имав резултати до вечерта. Другарка се тестираше на државно во Ченто и исто така имаше резултати до вечерта. Дечко и пак, се тестираше на државно во Чаир и резултатите му ги дадоа наредниот ден односно доколку се тестираш на државно (со претходно закажан термин од матична), матичната е таа која те известува за резултатите. Во неговиот случај, матичната му е малку неодговорна и мислам дека таа е виновна што требаше да чека до наредниот ден за резултати.

13. MarchelineAmaru

MarchelineAmaru Популарен член

Се зачлени на:
    7 јули 2010
    Пораки:
    2.261
    Допаѓања:
    1.346

14. saki13

saki13 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2013
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    976
    Матичната му забрани месо веднаш штом доби позитивен тест. А друга докторка ми рече благо, млеко и кисело млеко дека исто така несмее дека го хранеле вирусот. Затоа и прашав за исхрана секој доктор различно кажува и тотално ме збунија.

15. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.335
    Допаѓања:
    7.962
    Ај некој што се разбира од толкување резултати од крвна слика нека ми пише лп

16. Принцезичка1

Принцезичка1 Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2016
    Пораки:
    1.064
    Допаѓања:
    5.399
    После колку дена од појава на симптом тестот може да е негативен?
    И дали е можно да си негативен, а да не си скроз оздравен?

17. AnonimnaDevojka

AnonimnaDevojka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    518
    какви се искуствата на трудниците со корона вирус? мене вчера ми потврдија позитивен тест и сум на крај на прво тромесечје

18. saki13

saki13 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2013
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    976
    Читав низ форумот дека вирусот не му наштетувал на плодот. И јас се интересирав бидејќи бев во контакт со позитивен. Ми дадоа неколку примери на трудници во рана бременост се испаднало во ред и бременоста си ја продолжиле без проблеми. Само позитивно и се ќе биде во ред господ е голем.

19. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.199
    После 10 дена. Не е поврзано со општата здравствена состојба. Има луѓе што се лечат по месец дена, но вирусот во човечкото тело не живее толку долго.

На Принцезичка1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.086
    Допаѓања:
    33.213
    Ние сите поминавме низ КОВИД и никој никогаш ништо од храна не ни забрани. Бап ни рекоа разновидна исхрана за да се примаат сите витамини и минерали потребни за имунитет. Плус коктел витамини и Бета глукани пиевме.
    На мајкаи ова со селзниве работи и од трансфузиолог за нејзината состојба целно насочено препорака.
    Ама и лекариве веќе не знаат кај да тераат. Се функционира и ништо не функционира. Нема правила со вирусов.