Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Искуства со коронавирусот – симптоми, лекување, совети од прва рака

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Cosmi, 13 ноември 2020.

1. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.335
    Допаѓања:
    7.962
    Луѓе како да се одзатне носов веќе аман... со капки се одзатнува но сепак цело време зборувам назално.. полудев споделете некое искуство, лек

2. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.946
    Допаѓања:
    3.929
    Pozitivni ste? :( mi teknuva na muabetot sto go pisuvase deka vikase ne se.prenesuva taka lesno i deka i platnenata maska te stiti , znaci ne bilo taka..so lesno neka pomine :(

3. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.335
    Допаѓања:
    7.962
    Свекорот беше позитивен затоа а заедно живееме и нема можност за изолација.

4. gentle.girl

gentle.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    251
    Колку време се лежи во болницс од корона? Ако има подобрување може да биде пациентот пуштен или мпра три недели да биде во болница ?

5. Deva Path

Deva Path Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2020
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    259
    Врз основа на конзилијарно мислење на докторите. Треба да се согласат сите доктори (кои се вклучени во лекувањето на одреден пациент) па да се отпушти пациентот. Член од семејството помина 18 дена во еден од ковид центрите во Државна болница (станува збор за хронично болно лице), но има кажано дека други пациенти во неговата просторија се имат отпуштано и порано, околу 10-11ти ден, пациенти кои биле во претежно "добра" состојба и можеле да го довршат лекувањето во домашни услови. Според зборовите на докторите и медицинските сестри во тој дел од ковид центарот, просекот на хоспитализација на ковид пациенти бил околу 14-15 дена.

Последна измена: 1 јануари 2021
    На gentle.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.493
    те цитирав зашто сакам да прашам доколку некој го има твојот проблем дали и колку би помогнала инхалацијата со физиолошки и дексазон? Ме интересира,тоа го препорачуваат при затнат нос при обилен секрет... Ама дали кај ковид пациенти е дозволено?

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  7. gentle.girl

gentle.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    251
    Дали треба да е во многу лоша состојба пациентот за да биде постојано на кислород.? (За мајками прашувам ми кажа дека само за во wc го вади)

8. Deva Path

Deva Path Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2020
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    259
    Сите кои имаат потешкотии со дишење (или би можеле да имаат потешкотии) се вклучени на кислородот постојано. Како што ви пишав претходно за искуства со ковид центарот врз основа на престојот на член од семејството таму, така и во однос на ова прашање пишувам врз основа на тие информации само. Членот од семејството и сите други во просторијата во ковид центарот што престојуваа беа приклучени на кислород и го тргаа само при јадење, одење до тоалет или вршење други работи. Со тек на време самите пациенти ке престанат да го користат оти ке им пречи, што е добар знак според објаснувањето од страна на докторите.

Последна измена: 2 јануари 2021
    На marchi-cool и gentle.girl им се допаѓа ова.
  9. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.087
    Допаѓања:
    26.715
    20 дена е просечна хоспитализација на Инфективна во Скопје. Ама таму се најтешките случаи.

10. INEEDLOVE

INEEDLOVE Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    189
    Поради тоа што си имала болки во градите по нова ПОСТ КОВИД инфекција кај некои пациенти има оштетување на срцевиот москул.
    Не би ти било лошот да направиш еден кардиоваскуларен преглед за секој случај :)

На Принцезичка1 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. lipstickmadness

lipstickmadness Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2014
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    761
    Мене најмногу ми помогна серапептазе и aquamaris спреј(на природна база).

12. *katja*

*katja* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2016
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    964
    Мене ми траеше отприлика 2 недели. Само тој симптом го имав и ме нервираше ептен многу, не дека не можев да дишам, можев, ама и јас така зборував. Инхалирав камилица и морска сол и користев aquamaris спреј + јадев супи и примав многу течности и одмарав.

13. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.335
    Допаѓања:
    7.962
    Здраво на сите
    Јас морам да ви се пофалам. Денес почнав по малку да мирисам, може со напрегање со душкање, но сепак минимално ми се врати мирисот. Осеќам по некои ноти.
    А дали и на вас што немавте мирис ви мирисаше така чудно во носот? Како кисел да ви е, и како да мириса постојано на цигари, или на чад...

14. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.199
    Чувство како да си шмркнала вода? :wasntme: Некое тапа чувство што не се опишува?

15. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Ти си +?

16. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.199
    Појма неам. Не се тестирав. Ама многу очигледни симптоми имав плус се поклопија настаните, прво децава беа болни, па ја и мајка ми во ист ден, а она се тестираше и е позитивна (ем болна). Затоа прашував за серолошкиот во другата тема.

17. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Кои симптоми ги имаше?

18. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.199
    Прв ден главоболка и малаксаност како пред качување температура (а не качив воопшто) па последователно уште 4 дена главоболка, четвртиот ден почна нос да ми тече по малце и се затнав, од утредента скроз изгубив вкус и мирис. Најкарактеристично ми е губењево вкус и мирис, зашто и јас порано коментирав-ма ајде бре, ова е исто како секогаш кога си затнат и не осеќаш мирис и вкус. Ама не. Ова е многу поинаку. Само два дена бев затната, еве веќе десети ден јас уште немам јасно изразено чувство за мирис, слабите миризби не ги осеќам. Ручек кога се готви не осеќам (освен лукот).

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.335
    Допаѓања:
    7.962
    Баш не се опишува. Многу чудно чувство. Како да мирисам некој мирис као чад што го лути носот хехе

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Rose-tulip

Rose-tulip Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2014
    Пораки:
    233
    Допаѓања:
    287
    Ве молам за мислење....веќе трети ден имам дијареа, со тоа што првиот ден имав и благо покачена темп 37, ама еднократно и силни грчеви во средишниот дел на стомакот, кои веќе се намалија со интнзитет денес. И секако малаксаност, ама поради дехидрацијата претпоставувм. Не знам што да правам дали да се тестирам за ковид, бидејќи и сум во поодмината бременост. Колку што знам, не сум била во директен контакт со заболено лице...можеби станува збор за стомачен вирус, ама секако сум загрижена...