Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Искуства со коронавирусот – симптоми, лекување, совети од прва рака

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Cosmi, 13 ноември 2020.

1. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.207
    Допаѓања:
    8.948
    Би требало да добие ново решение. Башка ако е со симптоми изолација е 21 ден не 14

2. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.559
    Допаѓања:
    39.556
    Да, ново решение од денот кога се тестираше.
    Со помин.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.559
    Допаѓања:
    39.556
    Не.
    Околу 90%.

Можно е да си на брз негативен, на ПЦР позитивен, ама не и обратно, затоа што ПЦР- от е повеќе сензитивен.

4. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    5.666
    Епа сега 90% или 100 % е?

Или ајде вака, колкава PPV имаат брзите тестови?

Во случајот со членката не знаеш, не знам ни ја зошто не знам од кој производител и кој rapid тест е користен/за кој прашува. Секој тест излегува на пазарот со овие проценти утврдени претходно и кажуваат колку % има можност за грешка и каква.
    Ама ни еден до познат нема PPV од 100%, значи МОЖНО е да биде некој позитивен на брз тест, а негативен на PCR.

Поверојатно е ако некој е позитивен на брз тест да е позитивен и на PCR, односно поголеми се шансите за лажно негативен брз тест, отколку за лажно позитивен, ама 2-3 % не е еднакво на твоите "нема шанси".

Да пиша членката дека има симптоми, има лаб.наод за ковид, наод на КТ, покачени д-димери, во тој случај и јас ќе речев дека нема шанси, PCRот не е убаво земен, ова Е ковид, ама вака не можеш да кажеш.

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.559
    Допаѓања:
    39.556
    Во ред, веројатноста е многу мала.

Не сум сретнал никој досега со брз позитивен, ПЦР негативен, додека обратно ги има.

Ако рапидот детектира вирус, па скоро и да нема шанси ПЦР- от да не го детектира и да не даде позитивен резултат, особено имајќи предвид со колку висок титар го земаат за позитивни тестовите и тоа што ПЦР- от е многу сензитивен.

6. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    5.666
    Не знам за каков титар збориш, мислев за антигенски брз тест правиме муабет, титар се мери кај антитела.
    PPV зависи и од преваленцата на болеста во подрачјето каде што се испитува.

https://www.fda.gov/medical-devices...tection-sars-cov-2-letter-clinical-laboratory

А постои и нешто што се вика контаминација.
    Nevermind.
    Во медицината "нема шанси" не постои.
    Ниту PCRот не е 100% точен, ама за тоа во друга прилика и расположение.

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.207
    Допаѓања:
    8.948
    Ја плус цела фамилија го поминавме, некој полесно некој потешко. И сеа незнам како да се понашам? Претходно ептен се пазев, и џабе, фатив. Сеа искрено не внимавам премногу (сепак внимавам контакти со други у смисла да не бидам ја преносител).

Прашањето ми е
    Дали до сеа сте слушнале некој што бил еднаш позитивен со симптоми со све, да го закачи втор пат?
    И дали вие што сте го имале се плашите пак да не го фатите? (Особено сега со секакви типови и соеви)

8. *Ива

*Ива Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    429
    Дали некој што бил позитивен на корона имал чуство на бодежи во левата страна ( кај срцето и под раката) и позади кај грбот? Веќе 14 дена се поминати, екг и ренген правени пред 1 недела уредни и на слушалки нема ништо. Дали е можно да е некој проблем со срцето?

На Hortenzija му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Hortenzija

Hortenzija Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2019
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    15.149
    Istoto e kaj mene i soprugot prelezavme vo oktomvri se e posledica od virusot

10. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.086
    Допаѓања:
    26.702
    да, има случаи на реинфекција, иако не се чести.Проверете дали и колку антитела имате, и во зависност од тоа треба да видите колкава е шансата пак да се заразите.
    Инаку, иако исклучително ретко, има луѓе кај кои не се појавуваат воопшто антитела и тие можат и да се заразат по втор пат.. За другите се смета дека се заштитени бар неколку месеци.

11. *Ива

*Ива Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    429
    А што ви кажуваат на лекар? Матичнава вика ако е се друго во ред тоа е мускулна болка, ама некако чудно ми е, баш околу срцето е

12. Hortenzija

Се зачлени на:
    14 април 2019
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    15.149
    Deka vakvi bolki ke osekame 6 do 8 meseci posle prelezan virus. Maz mi se zivo proveri i se e vo Red, a kaj mene mava seuste i na psiha

13. *Ива

*Ива Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    429
    Офф тоа и јас викам, кога претходно за вирус сме проверувале димери? Јас со температура сум одела на работа, ќе пијам еден парацетамол и одам.. ова од што слушаме повеќе на психа удира, само очекуваш да се влоши, а всушност клиничката слика ти е иста како со некој претходен вирус (има и тешки случаи, не велам не)

14. Hortenzija

Се зачлени на:
    14 април 2019
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    15.149
    Kaj mene ima isti bolki i kaj nego znaci posle virusov no jas nemozam psihicki da se priberam i na psihijatar bev dzabe ista sum i ne se sakam vakva ic ic ic ama nemozam posilno e od mene

15. Denicijaaaaaa

Denicijaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Девојки, ме интересира следново. Јас сум асимптоматски случај, веќе 13ти ден од изолација.
    Матичниот вели, ќе те одјави епидемиолог, јави се во полиција прашај дали те избришале од список.
    Во полиција велат матичниот одлучува и треба да ти издаде потврда која ќе ни ја доставиш.
    Епидемиолог вели дека системот треба автоматски да те исфрли и за тоа те информира матичниот.
    Некој со искуство во скоро време?

16. day.dreamer

day.dreamer Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    900
    Мене матичната ми рече дека ми е завршена изолацијата и дека во полиција ќе испрати одјава епидемолог. Доколку сум сакала да се јавам и јас да ги известам.

17. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.920
    Дали некој се лечел без антибиотик? Крвна слика и црп се супер, мал наод на плуќа. Препорака витамини, течности без антибиотик. Дали да барам второ мислење. Денес ден 7.

18. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.207
    Допаѓања:
    8.948
    Мене не ми дадоа антибиотици. Ама немав ништо на плуќа а ддимери и црп беа покачени ама у граници не беа многу. Имав само температура...

На Mari-Li му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.337
    Допаѓања:
    18.508
    Мене уште од позитивен тест ми рече матичната одма сумамед. Го давале превентивно. Се подзамислив и не го земав.
    После 10 дена правев ртг на бели дробови. На извештајот пишуваше дека можно е да има воспалителен процес. Матичната одма се испаничи,ете ти реков да земеш сумамед,одма почни го.
    И викам ова пневмонија ли е? Вика да .
    ( врска нема, мајка ми беше со тт 7 дена и покачено црп и кај неа апла пишуваше пневмонија типична за ковид)
    Го почнав сумамедот колку да не сум на мисла,а во меѓувреме зборував со радиолог да ми го објасни резултатот.
    Тој рече дека во извештајот пишале нешто колку да пишат и дека не гледа причина да пијам антибиотик.
    Мм и тт имаше два дена,па не пие антибиотик. Крвната слика му е ок.

На Mari-Li, KuklickaSk и fana им се допаѓа ова.
  20. Принцезичка1

Принцезичка1 Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2016
    Пораки:
    1.064
    Допаѓања:
    5.399
    Јас и татко ми сите 20 дена ги поминавме без антибиотик.Дури ни кажаа дека тие превентивно што пиеле антибиотик посебно Сумамед полошо поминувале после.