Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Искуства со коронавирусот – симптоми, лекување, совети од прва рака

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Cosmi, 13 ноември 2020.

1. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.817
    А ве примаат ли на преглед матичните?
    Како да знам дали имам нешто на плуќа, овие само преку телефон кажуваат терапија..

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.405
    Допаѓања:
    126.850
    Мене не ме примнаа и планирам да ги сменам.

На Nigredo Odor му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.817
    Дечките твои имаа некои тегоби ?

Стванро безвезе.. ко лепрозни да сме,па никој не не прегледува.

На Kitten и mal.ecka им се допаѓа ова.
  4. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.132
    Допаѓања:
    5.664
    Инсистирај да те прегледаат, не дозволувај одма да те праќаат на ртг без да те слушнат. (доколку многу кашлаш, имаш тешко дишење, болки во гради, температура).

На Nigredo Odor и Chanell* им се допаѓа ова.
  5. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.405
    Допаѓања:
    126.850
    Поголемата воопшто не појави ништо,беба кашлаше еден ден два,и исто толку и течеше носе,ништо друго.

На Chanell* му/ѝ се допаѓа ова.
  6. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.724
    Допаѓања:
    35.728
    Мене еднаш ми дојдоа на врата, една недела по тестот, земаа податоци и тел. за контакт и понатаму ми се јавуваа на два, три дена да ме прашаат дали сум дома :D Инаку, многу фини и културни беа од МВР, морам да ги пофалам.
    Исто и пофалба до ЦЈЗ, вчера ми истече изолација, пред 9 наутро ми пратија смс со порака дека изолацијата ми е завршена и сум одјавена од СВР. Браво! Како што читав дека знае да се одолговлекува одјавувањето, кај мене експресно брзо беше (y)
    И сега сум фрее и излечена :wasntme:

На Antolinaa, LaTama, duffi и 2 други им се допаѓа ова.
  7. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.755
    Допаѓања:
    145.216
    Мора да те прими! Се нервирам од вакви.:@

На mal.ecka и Chanell* им се допаѓа ова.
  8. Lemonade_sweet

Lemonade_sweet Активен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2020
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    31
    Би ве замолила за ваше искуство. Два дена со висока температура, кашлање, пролив, повраќање. Испратена на тестирање. тестирањето е извршено денес со брз тест кој излегува негативен. Докторката инсистира дека станува збор за Ковид (според симптомите), а иако тестот е негативен. Не може да се направи повторно тестирање (освен на приватно, 2700 ден.), но овојпат да биде ПЦР за да се знае за сигурно. Сега повторно со висока температура, кашлица и тегоби на плуќата. На инфективно не може да не се зарази (оти нели брзиот тест беше негативен), а во друго одделение повторно не може барем една инфузија да се прими, бидејќи во случај да не бил веродостоен тестот (оти симптомите укажувале на Ковид) можело да зарази други пациенти. И сега?

9. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.336
    Допаѓања:
    18.508
    Мојава пред да се разболам неколку пати бев за друг здравствен проблем и само преку шалтер "ме прегледуваше" .
    Си викав ооо да фатам корона оваа нема на телефон да ми крене.
    Откако го добив позитивниот тест,мм беше по упат за кс и прашува дали ќе ја примите ако има потреба, вика да да секако.
    Ми се јавуваше секој ден за состојба и на 5ти ден од симптоми и викам ,а дали ќе може да ме прегледате или ако не ме примате дајте упат за ковид центар (зошто поткашлував) да знам на што сум (зошто не го пиев антибиотикот што ми го препиша на денот кога добив тест а немав симптоми) .
    А, па вика ,душо тоа вирусно е не се слуша на слушалка.
    По два дена пак спомнувам за преглед, не знам како се предомисли на 9ти ден ме прими. Ме слуша вика ,немаш ништо ама ти реков не се слуша тоа на слушалка мораш ртг. Направив другиот ден снимка ништо конкретно не пишуваше,асоцијација на воспаление. После снимката на 11 ден вика ај влези да видам сега дали ќе слушнам, а да доле лево има нешто.:^)
    Докторкава со мене си правеше експеримент.
    Од друга страна мајка ми беше со јака кашлица и тт околу 10 дена, нејзината матична ја прими и слушна неколку пати и бидејќи на 5ти ден слушна нешто на плуќа , ја прати на снимка и покажа ковид пневмонија.
    Како ќе ти се погоди докторот.
    Кај нас ниту се јави ниту дојде некој од МВР. Секој пат кога ние излегувавме по доктори се најавувавме за одење и враќање.
    Јас имам поплака за ЦЈЗ
    Јас имав позитивен тест,мм беше негативен ама го ставија во изолација како мој контакт. Анкета ни правеше некоја девојка другиот ден од тестот,решение чекавме 4 дена,а од работа ни бараа. Триста телефони свртев,патем никој не крева слушалка ,едван стигнав до решението.
    Во меѓувреме прави тест мм после 8-9 дена од мојот тест и испаѓа позитивен. Ок ќе добие ново решение веќе не е контакт туку развил симптоми и е позитивен. Му прави анкета една госпоѓа, зима податоци од мене (веќе со решение,кажано и беше и со датум,од до) па се распрашува за детето, го удави мм 30мин на тел.
    Другиот ден ми стига решение за изолација како контакт со што ми се продолжува мојата изолација (од 20 дена) за 5 дена.
    Вртам на бројот што ми прати решение не крева, вртам по др броеви во санитарна не креваат,на крај најдов број од некоја Лилјана викам како е можно јас да бидам контакт кога веќе сум позитивна, не можам пак да се заразам?
    Да во право си,не е возможно ама знаеш анкетите ги прават недоволно обучени лица,нови се и прават грешки,сега таа што ви правела анкета треба да прати до нас е маил да се поништи решението.
    Боже сачувај. Па додека со таа што правеше анкета се објаснивме..
    Ми чуреше главава,секој ден го броиш едвај чекаш да дојде последниот ден и заради грешка на недоволно обучени да седам дома, нема шанси.
    За изолацијата кога заврши исто каснеа еден ден,ама јас си излегов на последниот ден,нивни проблем што не се ажурни.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.336
    Допаѓања:
    18.508
    Колкаво е детето?

11. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.907
    Допаѓања:
    11.455
    Во Скопје колку е цената за антитела да се испита, во помалите места 2000-2500, многу е или толку е секаде?

12. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.336
    Допаѓања:
    18.508
    650 игг ,1200 игг + игм. Ова е најефтино.
    Од прилика околу 1500. Зависи каде испитуваш

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.817
    Ма неќе ни да чуе.
    Не смееле.
    Пред тест прегледувале а одпосле не.
    А нас не не прими пошо и кажавме дека кашлвме и двајцата, ден пред да ни закаже тест..
    Оригано чај дали смее да се пие?

14. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.755
    Допаѓања:
    145.216
    Смее и инхалации со маслото.
    Леле леле плаче за пријава. Смее и мора и те како!:devil:

На mal.ecka и Nigredo Odor им се допаѓа ова.
  15. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Смее.

Иначе кој ден да вадам крвна слика? Утре ќе биде 7 ден од симптоми.

16. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.688
    Допаѓања:
    39.784
    Мора да те прими, баш затоа што кашлаш треба преглед.

17. Mamatatolazar

Mamatatolazar Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2018
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    9
    син ми има 2 години но ништо не кажуваат за одрње дома

18. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.694
    Допаѓања:
    5.657
    Исто и јас кога заболив , едино матичната што ме проверуваше на два дена телефонски и ми даде насоки само , ако не сум добро ми кажа директ у ковид оделот да одам , а нешто со бременоста ако е на ургентен ќе ме примат или евентуално на брза помош да се јавам ќе дошле дома за преглед и систем ако ми треба . А кај нив одење не :x

19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.336
    Допаѓања:
    18.508
    Како дознавте дека има покачени ддимери? Затоа што моето не го ни тестираа а камо ли кс да направи.

20. Mamatatolazar

Mamatatolazar Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2018
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    9
    mu napravija test pred da bide hospitaliziran a pted toa go snimaa na rengen kade se pokaza mala bronhopneumonija

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.