Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Искуства со коронавирусот – симптоми, лекување, совети од прва рака

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Cosmi, 13 ноември 2020.

1. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.546
    Допаѓања:
    35.796
    Фала ти, се од напишаново прават, се немаме видено, но од разговори по тел супер звучи. Јас во споредба бев катастрофа од 5 до 10от ден. Тој освен што изгуби мирис и тт нема ништо друго. И сношти во болница додека примал инфузија цело време сатурација 98. Стресот и психата чуда прават. А е маж 2 м висок со 100кг.
    Вчера шлаг во инфективно бил човек што починал во собата. На сите присутни и кислород им уклучиле, од стрес.

2. Pelargonium

Pelargonium Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2018
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    973
    Мажите се општопознати како нежни пациенти:D Психата е страшна работа, ама позитивна мисла е многу битна во вакви ситуации. Јас цело време го бодрев мм иако тој уверено тврдеше дека дошол крајот |(:D

На LaDyDoLl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    да ве прашам кој знае, во Македонија клексан се купува во аптека без рецепт? и има ли кај нас некоја (проверена) онлајн аптека со достава?

4. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.472
    Допаѓања:
    38.535
    Не, мора специјалист да препише клексан.

На KidA му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Slatkata00

Slatkata00 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2019
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    1.558
    Ве молам за мислење и ваши искуства или искуства од ваши блиски,кое испитување треба да се направи за да се дознае дали по оздравувањето од корона може да се дарува крвна плазма?

6. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    580
    Ако толку е исплашен има тел.бр за психолошка подршка. Нека побара помош полесно ќе му е

7. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.092
    Допаѓања:
    33.247
    @KidA клексани мора да препише специјалист и за тоа мора да има добра индикација. Зашто ако се прими без потреба може да направи внатрешно крварење. Затоа само врз основа на крвни параметри се дава.
    @Slatkata00 еве линк од институт за трансфузија каде што се дарува плазма. Таму има се објаснето: ДА ГО ПОБЕДИМЕ COVID-19 Дарувај плазма, спаси живот - Институт за трансфузиона медицина (itm.org.mk).

На Slatkata00 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Darlingzz

Darlingzz Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2018
    Пораки:
    919
    Допаѓања:
    671
    Јас пред 10тина дена имав болки во грлото, чувство на температура, но немав. Лабава болка во мускули, класична настинка. Поминав со рино стоп, парацетамол, витамини.. И ми помина за 3-4 дена. Но од вчера пак болки во грлото и пак чувство на настинка. Проблемот е што мене секоја година ми се случува ова, а залади почнувам да настинувам и цела зима ми е вака, но сега дека постои корона се плашам повеќе. Дома ми се сите ок за сега, но дечко ми (што многу ретко се разболува) веќе 3-4 дена се жали на болно грло, треска, болки во мускули, без температура. Вкус и мирис имаме. Не знам дали да се тестирам или да почекам. Контакт само со моите дома и со него имам, но сепак не сакам да заразам никој доколку сум позитивна, но чудно ми е бидејки еднаш ме фати и ми помина и сега пак, во рок од еден месец, а не можам цело време да се тестирам, скапо ми е..

9. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.771
    И мене ме интересира тоа.
    Исто и кои се услови треба да ги исполнува лицето кое сака да дарува крвна плазма?

10. Slatkata00

Slatkata00 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2019
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    1.558
    Членката пушти линк од трасфузиологија можеш да прочиташ

На friendy му/ѝ се допаѓа ова.
  11. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.493
    побарај од матичен лекар упат, бесплатно е. Во ИЈЗ е 1800 ден приватно. Не мора да одиш по лаборатории или приватни клиники.

12. Darlingzz

Darlingzz Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2018
    Пораки:
    919
    Допаѓања:
    671
    Како што знам сите се жалат дека нема термини..

13. Tamarkaa

Tamarkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    141
    Дали знаете колку време може некој да го пренесува вирусот?Денес ми е 14ти ден од покажувањето на првиот симптом (веќе немам никакви симптоми после 12ти ден)

14. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.236
    Допаѓања:
    4.903
    Комшивката моја имаше ковид, демек оздраве и рекле дека веќе не е заразна и славеше дури и слава, во неделата се видовме надвор во двор од далеку, ми даде торта од славата. Од вчера ме фати грло, носот како полузатнат, мирис осеќам ама тешко дишам, денес темп. 37.3 маж ми денес сп страшна главоболка и мајка ми исто, сите јадевме од тортата пред 5 дена, можно ли е да сме заразени?

15. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.946
    Допаѓања:
    3.929
    Ako kivnala na tortata i odma vi ja dala ne znam kako poinaku bi se zarazile od tortata, pa i taka ne znam dali se zadrzuva virusot na hrana. Aj da ne ti pravam potesko da ti e ama ne se zima be taka hrana pogotovo ne sega :( ne znam moze i do mene e jas sum gadliva i ne zimam taka nikogas, sega pa ic..

На GirlLove, edna_malecka и marchi-cool им се допаѓа ова.
  16. Coece

Coece Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    65
    Nekoj drug sto bil na slavata ima li nekakvi simptomi? Ne bi trebalo da se zarazite od tortata ili od cinijata vo koja vi ja dala...ama nisto nevozmozno? Drugi kontakti so pozitivno lice ste imale li? Mozebi od drugo mesto ste fatile virus...iako osven simptomite nikoj ne e potvrdeno pozitiven..ne panicete

17. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    Прашувам чисто за информација, матичните покрај витаминска терапија каков антибиотик ви препишале при појава на први симптоми на корона и секако потврден корана тест. На татко ми после 4 дена од појава на симптоми и потврден корона вирус му дадоа терапија со витамини и антибиотици Сумамед и Паницеф. Но нели цело време докторите по ТВ апелираат да не се земаат повеќе видови антибиотици????

18. Slatkata00

Slatkata00 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2019
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    1.558
    Мене ми дадоа сумамед и витамини...бев со симптоми и позитивен тест

19. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    Да на ТВ во повеќе интервјуа на различни доктори и статии што сум читала ,кажуваат дека вирусот не се пренесува преку храна...многу често го имам сретнато оваа тврдење, но сепак кажувам тоа што го следам сега по ТВ и интернет.
    Дали си веќе подобро, или дај Боже веќе излечена. Колку време примаше Сумамед? зошто нели и за него кажуваат дека не се пие многу долго. Додуша секој пациент си е различен ама ете чисто да слушнам и искуства од други.

20. Slatkata00

Slatkata00 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2019
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    1.558
    Да подобра сум сеуште убаво не ми се вратени вкус и мирис.
    Сумамедот го пиев 6 дена.