Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Искуства со коронавирусот – симптоми, лекување, совети од прва рака

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Cosmi, 13 ноември 2020.

1. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.838
    Има ли некој што после 10 дена од позитивен тест и изолација сеуште не добил решение за истата, ниту повик од епидемиолог, само полициска посета секој ден?

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Ме интересира после прележан ковид што продолжувате да пиете од витамини/суплементи и колку време?

На Снегулк@23 и jagoda777 им се допаѓа ова.
  3. CrAzZyYy

CrAzZyYy Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2011
    Пораки:
    665
    Допаѓања:
    2.213
    Ај да ве прашам нешто, јас вчера се тестирав со брз тест и испаднав позитивна и докторката ми рече дома да седам, ама нели имаше муабети дека ако на брз тест испаднеш позитивна за решение треба уште еден? Мене не ми рече дека пак ќе се тестирам па нешто ме заплашува да не не добијам решение.

4. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Здраво. Ме интересираат искуства за мали деца, со каква слика го поминуваат вирусот, кои симптоми ги имаат и сл.
    Пред 6 дена ги добив првите симптоми, веднаш се изолирав од домашните. Вчера добив позитивен тест. Добра сум сега, но ќерка ми која има 14 месеци од денес има температура 38.6.
    Дали да инсистирам кај матичната за антибиотик? Ми рече нема потреба сега засега.
    Секое искуство би ми помогнало.
    Извинете на долгиот пост, но многу сум исплашена.

5. jagoda777

jagoda777 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    690
    Дали после прележување на вирусот брзо се заморувате ,имам чувство како да треба многу често длабоко да земам воздух

6. Darlingzz

Darlingzz Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2018
    Пораки:
    919
    Допаѓања:
    671
    Во која аптека е 1300? Во еурофарм е 2600 сега прашав...

7. feministika

feministika Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    26
    Кај мали деца Covid-19 најчесто се карактеризира со покачена температура, затнат нос, кашлица, а во некои случаи се забележани и симптоми слични на стомачен вирус, проследено со покачена температура, повраќање и дијареа.
    Од досегашните искуства, децата развиваат доста поблаги симптоми отколку возрасните и траат релативно пократок временски период. Сепак, како и кај возрасните така и кај децата, секој организам е индивидуален.
    Во однос на терапијата, доколку се работи за било каков вирус, вклучувајќи го и овој, доколку нема секундарна бактериска инфекција, нема потреба, ниту би направило разлика во однос на подобрување доколку се третира со антибиотик.
    Засега е најдобро да се третира со симптоматска терапија (парацетамол, за температура над 38.5), зголемен внес на витамини, се разбира и зголемен внес на течности (може да вклучите и електролити соодветно на возраста).
    За што и да се работи од голема важност е зголемување на имунитетот, за полесно „борење“ на организмот.
    Следете и понатаму, дали има пројавено и некои други, придружни симптоми освен покачена температура.
    Доколку сте во можност и температурата се уште перзистира и/или има и други симптоми, најдобро да направете и крвна слика.
    Секако, ова се само сугестии, сепак консултирајте се со Вашиот матичен педијатар, кој верувам веќе Ви го посочил претходно наведеното.

На Magic13 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Slatkata00

Slatkata00 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2019
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    1.558
    Да јас сеуште не сум како порано...брзо се заморувам и имам потреба да легнам да одморам... матичната ми кажа треба време за да ми се врати силата и рече повеќе да одмарам да не се оптеретувам многу

На jagoda777 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    2.913
    Допаѓања:
    4.026
    И какви витамини пиевте за корона?

На Принцезичка1 и elcezelce им се допаѓа ова.
  10. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    2.913
    Допаѓања:
    4.026
    Давај далерон за температура и капки витамин ц

На Magic13 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.170
    Vo bitola e tolku od roza vita

На Darlingzz му/ѝ се допаѓа ова.
  12. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Ние пиевме цинк 30мг.,селен 100мг.,витц 1000мг. и вит Д 4000ие плус аспирин.

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Знае ли некој дали изолацијата за лица кои не се болни, а се во изолација се води како боледување на работа? За маж ми прашувам, ако излезам позитивна тој ќе седи во изолација иако за сега нема симптоми, а со тоа ќе има повеќе од 21 ден боледување и нема да земе 13 плата што инаку го следува. А има и одмор неискористен, дали е можно да го земе одморот наместо изолација? Има ли некој што се соочил со истото?

14. NPN

NPN Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    448
    Допаѓања:
    487
    Не се води. Тој треба да добие решение од Институт за изолација 14 дена. Тоа се плаќа 100%.

На lady.N му/ѝ се допаѓа ова.
  15. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Од сигурни извори ли е ова? Кај нив мислам дека и боледување е 100% за 2 недели.

16. Darlingzz

Darlingzz Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2018
    Пораки:
    919
    Допаѓања:
    671
    Девојки кој одредува колку дена си во изолација? Јас бидејќи со матичната имав проблем не ми кажа она ништо, сега имам друга матична и таа не ми кажа ништо, а јас скроз заборавив да ја прашам, па не сакам да и досаѓам сега. Сабајле ми се јавија за решението. Ме интересира кој го одредува тоа и како да знам до кога треба да седам дома. На другарка матичната на тел и рекла 10 дена, на друга другарка 20 дена.. Јас од кога пројавив симптоми тоа беше на 26 во четвртокот, се самоизолирав сама, и единствено што излегов беше за да се тестирам. Во вторникот добив резултати, знам дека од тогаш се брои, но колку да седам не знам...

17. NPN

NPN Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    448
    Допаѓања:
    487
    Боледување издава матичен на болни од ковид. И се плаќа како и секое друго боледување- 70% /90%. За членови од семејство со кои живее, издава Институтот решение за самоизолација. Трае 14 дена и се третира како платено отсуство. Од искуство на работа ова.

На lady.N му/ѝ се допаѓа ова.
  18. NPN

NPN Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    448
    Допаѓања:
    487
    За тие со лесни симптоми и што пијат само витамини, 10 дена, за тие со антибиотик- 20 дена. Матичен издава боледување.

На sunmoonstars, lady.N и Darlingzz им се допаѓа ова.
  19. MAJA BITOLA

MAJA BITOLA Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    178
    Здраво! Дали некој има искуство со лекот Flexid ( levofloxacin ) - antibiotik?

20. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.546
    Допаѓања:
    35.777
    Искуство со лечење на Екмо машина?