Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Искуства со коронавирусот – симптоми, лекување, совети од прва рака

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Cosmi, 13 ноември 2020.

1. Rochelyne Fox

Rochelyne Fox Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2020
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    47
    Zdravo na site. Izvinete sto nemam mak. Poddrska, se zacleniv samo za da spodelam iskustvo so Koronata. Ke ve zamolam da procitate, sekoe mislenje od Vasa strana bi mi znacelo I pomognalo da ja sovladan zagatkava.

Pred skoro 2 nedeli majkata na mojot soprug bez nitu eden simptom resi da napravi kovid test,bidejki bese vo kontakt so poveke luge toj period, normalno zastiten, a ona e vo kategorija tesko hronicni osobi, pa za samata sebe I stravot nametnat od sekoja strana resi da se testira. I bam! Iznenaduvanje na site, ispadna pozitivna. Skoro pola den po testiranjeto so bris vo edna od skopskite kliniki, ona pocna da gi oseka prvite simptomi. (nos zatnat, gubenje na miris vkus, glavobolka, itn itn.. Se tipicno za eden virus).

Otkako doznavme deka e pozitivna, zenata se izolira od site, nikoj nemase nikakov kontakt so nea. Po 4 dena se testirav jas, zdrava I prava, bez ni eden simptom, rabotam od doma, koronava me navede da gi izgubam skoro site kontakt sto sum gi imala, na kratko receno ovie nekolku mesec na nazad sum kako glusec vo dupka. Izleguvam samo po potreba, dukan po potreba I se toa bilo kratkorocno. Nikogas ne se opustiv za nesto poveke.. Mislam. Da ne ve zamaram bev premnogu zatvorena od site. Za zal. I ne zaradi Koronata samo, ete, taka se pogodi se slucija nekoi raboti, se preseliv I zivotot mi izleze malku poveke od normalnata pateka. Znaci se testirav za sekoj slucaj.

Nejse... Izlegov Pozitivna na 1vi Dek.
    Bez simptomi, bez nitu eden simpton sto bi naveduval na nesto. Krvnata slika ja proveruvav 1 mesec prethodno bese 10/10, se super.

Nekolku casa po testiranjeto I po zemeniot bris, pocnav da gi osekam prvite simptomi sto momentalno ni gi naveduvaat kako karakteristicni za Kovid. Sekoj grip gore dole gi nosi istite simptomi. Pocnav da gubam miris I vkus uste istiot den, pocnav da osekam golema omalaksanost, vrtenje na koskite, nos zatnat, itn itn.

Nejse.... Sakam da kazam... Semejstvoto ni go socinuvaat pretezno postari osobi so oslaben imunitet, osobi hronicno bolni I so red red drugi komplikacii so zdravjeto. So site imavme kontakt. Nitu eden od niv ne projavi simptom I ne se testirase.

Ne sum edinstvema sto posle zemeniot bris bez simptom pocnuva vednas da projavuva simptomi.

Ova mi go nametnuva prasanjeto dali PCR testotovite se kontaminirani??

Sto se slucuva so ovaa izmislena vestacka bolest sto uste svetot ne znae mnogu za nea? Dali namerno se nametnuva kaj narodot?

Ova e mojot 5 ti den so Kovid.
    Lezam po cel den zatoa sto stanot ni e edvaj 40 kvadrata I nemam prilika da se dvizam mnogu.

Kako sto napomenav, 5ti den po red nemam vkus I miris, po preporaka na maticen doktor primam samo vitamini za bildanje na stariot imunitet, nemam temperatura I seuste osekam omalaksanost I zasemetenost od lezenje.

Nekogas mislam deka pogresiv sto se testirav....

2. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.062
    Допаѓања:
    119.014
    Измислена вештачка болест???
    А сепак имате позитивни во фамилија, и самата си позитивна и ги имаш сите симптоми. Сепак не е нешто непознато.
    Добро си ги увидела симптомите и си се пазела, а сега збориш дека е наметната. Незнам, многу контрадикторно од твоја страна.
    И јас имам во фамилија позитивни кои многу тешко ја поднесуваат болеста, а мирис и вкус не ни изгубија, сеуште неможат да се опорават па не мислам дека е нешто наметнато, бидејќи пред мене ги имам нив кои ите како беа болни.

На CameliaMiller, bibiiii, eli25 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Rochelyne Fox

Се зачлени на:
    5 декември 2020
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    47

Ne sum kontradiktorna, samo mi se nametnuva prasanjeto bidejki ne sum edinstvena, kako e mozno vednas po zemeniot bris da se pojavuvaat simptomi kaj eden covek.

I ne e samo moeto I nejzino to iskustvo, red red drugi.

4. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.561
    Допаѓања:
    39.562
    И да биле контаминирани, немало веднаш истиот ден да развиете симптоми. Ќе важеше истиот оној период, 2- 10 дена за развој на симптоми по првиот "контакт".

На Kitten, tina2018 и JuLleE им се допаѓа ова.
  5. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.062
    Допаѓања:
    119.014
    Се погодило тој ден баш да се појават ете.
    Радувајте се дека се појавиле.
    Не е лажен тестот.
    Има пациенти каде имаат позитивен тест, а не развиваат симптоми, повеќе тие би се запрашале според мене, одколку пациенти кои веќе развиваат симптоми.

На eli25, tina2018 и JuLleE им се допаѓа ова.
  6. Darlingzz

Darlingzz Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2018
    Пораки:
    919
    Допаѓања:
    671
    Кога ти земале брис сигурно на стапчето имало корона и ти ставиле во нос и грло и затоа ти се пројавиле симптомите..
    Луѓе дај те бе, зошто да си погрешила што си се тестирала?? Подобро е да не знаеш, да не се изолираш и да заразуваш луѓе? Зошто баш после тестирањето ти се појавиле симптоми, по некоја случајност или на психичка база како кај другарка. Не се оптеретувајте со дополнителни работи, со лесно нека ви поминува и побрзо тоа е најбитно.

На eli25, tina2018, black-angel и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.237
    Допаѓања:
    89.134
    Не можам да читам вакви глупости повеќе.
    @Rochelyne Fox
    Сте имале контакт, сте развиле симптоми, толку.
    Аман со овие теории на заговор.

На eli25, Waverly Raven, H.VAGA и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Anabelle.Amorette

Anabelle.Amorette Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2013
    Пораки:
    3.077
    Допаѓања:
    44.185
    Не знаев во која тема да пишам, па ќе пишам овде.
    Од она што читав и што се распрашував по луѓе, ако добро сфатив, матичниот лекар нели одредува колку време треба да си дома.

Значи првите неколку дена лекарот ме бараше секогаш, сега еве 2-3 дена воопшто не, а секогаш кажував дека супер се чувствувам и немам апсолутно никаков симптом веќе, 2 недели сум дома и океј, разговорот е 5 секунди, ,,Здраво Анабел, супер си, поздрав“.

Спомнав еднаш за ова околу временскиот период за останување дома, ама го одбегна прашањево и не ми кажа ништо конкретно и навистина не знам на што сум, а имам работни обврски со рок за завршување до крајот на годинава кои не можам од дома да ги направам, па сакам да знам кога можам да се вратам на работното место или па да барам друга стратегија за снаоѓање со обврските ако веќе морам да останам дома.

Дали некој имал искуство каде што матичниот лекар воопшто не му кажува ништо околу ова и воопшто не знаел на што е и колку време треба да е дома?

9. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    6.235
    Еве јас сум доказ дека тестовите не се контаминирани. Колешка на работа беше заразена, јас имав блага настинка ама зошто се денес се поврзува со ковид ја замолив матичната да ми закаже тестирање. Се тестирав и испаднав негативна.

На H.VAGA, tina2018, Alishan30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Darlingzz

Darlingzz Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2018
    Пораки:
    919
    Допаѓања:
    671
    И мене не ми беше јасно, прашував тука. Како што знаеме веќе ако си без симптоми и темп. изолацијата трае 10 дена. Ако си со симптоми и антибиотик 20 дена. Не знам твојата ситуација каква била, ако си од првите 10 дена поминале како што велиш дека две недели си дома. Побарај ја матичната и консултирај се. Они не може да постигнат на сите да им се јавуваат секој ден претпоставувам. Мене само еднаш ми се јави, но при крај на изолацијава ако не ми се јави до тогаш ќе ја побарам јас за да ми каже што како.

11. Anabelle.Amorette

Anabelle.Amorette Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2013
    Пораки:
    3.077
    Допаѓања:
    44.185
    Вака, пред тестот веќе бев една недела дома јас, знаев што е ама се тестирав за да го имам доказот на документ. Кога се тестирав веќе бев во фаза на опоравување и воопшто не ни посегнав по антибиотик, освен со затнат нос и покачена температура од 2 пати не знам по која логика би се водела како тежок случај.
    Знам дека е хаос, ама не може некој месец дена да дреме дома со скрстени раце ако навистина нема потреба од ова, да бев од потешките случаи ќе разберев.

12. Darlingzz

Darlingzz Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2018
    Пораки:
    919
    Допаѓања:
    671
    Па исто и јас. Од прв симптом сама си се изолирав и после 5-6 дена се тестирав колку ете да имам "доказ" . Кај тебе поради температурата не знам искрено.. Ама имаш право да се јавиш и да прашаш, нема ништо страшно тука, нормално е имаш обврски и треба да знаеш. Пиши, јави се кај матичниот лекар.

На Anabelle.Amorette му/ѝ се допаѓа ова.
  13. choko

choko Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2012
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    90
    Дали има некој што бил позитивен и не се изолирал од останатите, каква била ситуацијата дали сите фатиле?

14. Darlingzz

Darlingzz Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2018
    Пораки:
    919
    Допаѓања:
    671
    Тие што сте во изолација, ве проверува ли полиција? Мене сеуште не, шести ден. На другарка одма на првиот ден и дошле..

15. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.448
    Допаѓања:
    12.982
    ЕКМО машината е слична на кардиореспираторниот бајпас. Во превод, функционира како вештачки бел дроб, така шо се извлекува крвта надвор од телото, се оксигенира и се враќа назад. Обично се користи постоперативно кај кардиохируршки интервенции или акутни срцеви/белодробни инсуфициенции, односно кај пациенти во многу тешка состојба.

На LaDyDoLl му/ѝ се допаѓа ова.
  16. MAJA BITOLA

MAJA BITOLA Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    178
    Zdravo! Koga e najdobronda se ispitaat ddimrei kaj pozitiven na covid?

17. Rochelyne Fox

Се зачлени на:
    5 декември 2020
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    47
    Jas sum isto uste 6 den vo izolacija.
    Seuste nikoj nema dojdeno kaj mene, a vednas ziveam do policiskata stanica vo mojata opstina. Ne znam se uste kako odi toa.

Bi sakala da prasam, osven vitamin C, D, cink, sto mi preporacuvate vie da pijam za da mi se krene imunitetot.

Malce sum zagrizena. Veke 6 den mi e, I tek sega pocnuva da mi se povraka, losi, na ednas da dobivam naplivi na toplina... :(

На Teaaa123 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Darlingzz

Darlingzz Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2018
    Пораки:
    919
    Допаѓања:
    671
    Јас пијам витамин ц, магнезиум, д 3 капки, витамини од а-з оние што се, алое гел, реиши печурка и плус правам сокови природни..

19. *Dariceto*

*Dariceto* Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2019
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    201
    Јас осекам само дали е солено,благо кисело ама вкус на ништо немам ни мирис

На Darlingzz и CrAzZyYy им се допаѓа ова.
  20. CrAzZyYy

CrAzZyYy Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2011
    Пораки:
    665
    Допаѓања:
    2.213
    Исто и јас еве веке 8-9 ден, со тоа што пеимер денес осеќам повеќе солено, вчера повеќе кисело. Различен интезитет ми е

На Darlingzz му/ѝ се допаѓа ова.