Има денови кога јадам премногу кисело и луто (пиперки лути кисели од тегла) а има денови кога јадам ужасно многу благо , не се секирај ,наши труднички "маки" ,јатрва моја со ќерката кога беше трудна јадеше луто како луда дури и во супата ставаше цело мало кесенце мелен црн бибер што толку беше по лутото само да ни се живи и здрави бебенцата
Наидувам често на храна во конзерва на која пишува дека е без конзерванси. Истото го пишува на Аргета паштетите. Кое е вашето мислење, дали е во ред умерено да се конзумираат?
Оваа тема е конкретно за што да се конзумира во бременоста, што не треба да се даваат совети, прашања. А дневно мени за трудници е само да се пишува за тој ден што сте имале за доручек, ручек, вечера. Не се исти темите.
Не реков дека се исти - туку слични. Оти тоа што се консумира во бременоста е она што се состои менито на една трудница. Денес пример сакав да најдам некои мислења во врска со ананасот во бременоста, па буричкав по двете теми и ми се видоа ептен слични во содржина. Како и да е, ова е само мое мислење.
Толкава желба имам овие два дена да јадам луто, и еве сега си се накркав . Што мислите има некоја штета или може да се јаде ама умерено?
И јас така размислувам... Внимавам само конзервата да не е оштетена а паштетите со туна ги јадам еднаш на две недели. Исто докторката ми рече да не јадам тестенини, дури ни интегрални. Се обидов да ги замена со киноа и просо но имам забележано дека многу повеќе ми го намалуваат чувството за глад, а и секако ми се многу повкусни Благодарам за одговорост, мислам дека разумна количина од „забранетата“ храна е подобра отколку целосно да ја избегнувам и постојано да мислам на неа ))
Хаха. Абе и ја сум, не дека не ) Веќе коа ми се лоши од месо и јајца си викам некако да ги надокнадам протеините. Ама Виталиа викаат дека не била сурутката за трудници, а д-р ми вика можеш.
Јас пијам, ама не редовно. На кило си ја купив од маалско продавниче за здрава храна. Докторот баш ми рече пиј слободно. Инаку се изначитав, чини, не чини... а незнам дали и колку ми влијае.
Јас па често јадам тестенини ни на крај памет не ми текнало гинеколог да прашам ама одговорна јас и со прво и со второ па и со третово убаво што прочитав и јас ќе си прашам на следен преглед за тестенини и за тоа што обожавам марула салата и туна конзерва измешано
Во првата бременост ич не се замарав за исхрана ниту пак докторот ми се "мешал у штипки". Да се јаде сѐ умерено- јас вака знам па и сега одам по таа девиза. Ако со нешто се претерува, не само во бременост, и онака ќе ви биде лошо
Со првото немав нешто мн желби, освен за пченка и луто (пред да останам трудна не јадев ич луто, ни пак пиперки, и сега не ги јадам), ама пак можев да се контролирам. Сега само ми се пријадува нешто. Ама ми се пријадува да не можам да спијам, само на јадењето да мислам. Така за суши пукнав, цела недела го зборев и на крај не издржав - се частев за роденденот Пред тоа се изначитав што и како, и јадев само со прераборена риба, односно топли ролови. За со жива риба ми е шубе. Ама сега ми се јадат ракчиња. Освен морскиве работи, ми се јадат манџи (никогаш не сум ги сакала, мн малку ги конзумирам). Се удавив во леќа и грашак и грав