Исхрана од 4 месеци па нагоре

Discussion in 'Канта' started by nataliaaa, Apr 2, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Луѓенца, баш спуштив водич за храна на Хипп и по Скандинавскиве стандарди за јаце пишува 15 месеци +. Е сега за цело јајце со белка? Вие од кога давате белка?

2. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

јас на 9 месеца дадов првпат жолчка , а цело јајце по 12-тиот месец , белката се смета како пголем алерген од жолчката и затоа се дава покасно :)

NoellePage likes this.
  3. leo-n-tina

leo-n-tina Истакнат член

Сакам да почнам со по некое лаж кисело млеко во кашичките да му ставам на малиот ,па ме интересира од кој производител да земам дали е подобро кисело млеко или јогурт.

4. ikame

ikame Популарен член

јас и давам на кри кри или бучен козјак

5. meU

meU Популарен член

Абе луѓе оваа брокулата многу гадно смрди :worried:
    Јас не ја јадам, но и земав на малата да проба, ама ја отворив и незнам дали од што е расипана смрди или е таква, па ја ставив во фрижидер и не и дадов :devil:
    Леле душа не ми дава да и дадам да проба, а не сакам да ја учам да биде пребирлива.

6. pepus

pepus Истакнат член

Претпоставувам купи кашичка ? А да почекаш до полни 5 беше мислам ? и да и дадеш свежо купена сварена па кмбинирана со некој друг зеленчук и пасирана ? јас ја јадам свежа мислам во супа сакам да кажам плод не купечко готово јадење.

7. bitol4anka

bitol4anka Истакнат член

zdravo.kako se denes mamicki i bebinja.nie sme super samo sum vo dilema sto da mu dadam denes na maliot da jadi,sakav da mu napravam oriz ama neznam kako i so sto.dali znae nekoja mamicka da mi kazi recept nekoj so oriz kako da go podgotvam???inaku imame 6 meseci.ajde pisete ve molam.pozzz

8. stefi23m

stefi23m Популарен член

па зависи што му имаш даено и колкаво е бебенцето
    со ориз можи морков или тикве или спанаќ
    морковот и тиквето јас ги давав со полни 5, а спанаќот со полни 6.
    оризот можиш и со овошје да му го даваш

9. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Тука имаш некое рецептче, прочитај си
    bebe/recepti-za-bebeska-hrana-t1775/
    и тука
    bebe/denesnoto-meni-za-bebinja-do-1-godina-t13791/
    на неколку страни имаме постирано и цел ден што има даваме да јадат на нашите деца, па можеш да добиеш инспирација. :)

bitol4anka likes this.
  10. Regenbogen

Regenbogen Популарен член

Леле тие не да смрдат уф, земи свежа свари и, или замрзната (моментално) па вади по 2-3 цвета, со малку путер за милина ќе си се најаде, а не тоа смрдливото. Јас јадам брокула, се давам, и ќерка ми исто, и на неа прв пат и купив таква-кашичка. одвратно, не можев јас да ја јадам па не она. Вие колку направивте...веќе се храните? ние сме 5м и 1недела па уште само цицаме :)

11. meU

meU Популарен член

Не не се храниме, само си експериментираме, си пробуваме :)
    Брокулата не сакаше ни да ја погледне, ништо од мисијата, а искрено и не ја форсирав, одвратно мириса.
    Сега земавме една ваква кашичка

и една ваква
    со тоа што на нашата пишува банана и ориз, за 4+ м.

Земав и сокчиња, но неможам да ги најдам на нет, исто на Хип, од црвено овошје е едното , во него има јаболко, аронија и црвено грозје, за 4+м, а другото е мултивитамин од ананас, јаболка и банана исто за 4+м.
    Овој го пробавме и многу и се допадна(а и мене :$ засега јас повеќе користам :lol: )

12. Moira

Moira Популарен член

МеУ, првите 2 кашички се млечни, прочитај што имаат во составот....

13. meU

meU Популарен член

Првата со спанаќ има :зеленчук 61%(спанаќ 30%, компир 31%), полномасно млеко, вода, павлака, масло од репка.
    Втората има :млечен состав(млеко 50%), пире од банана 6%, ориз 6%(оризов гриз, снегулки од интегрален ориз.
    Пишува дека се од 4+м, што значи тоа дека се млечни???

14. ikame

ikame Популарен член

а да не е малце рано за спанаќ заради стомачето да не го оптерети знаеш и јас како тебе чим пишува од 7м да и дадам и давам али едни викаат немој други дај незнам а да купиш на хип тиква со компир мн.е убава

15. Moira

Moira Популарен член

Па „полномасно млеко“ и „млечен состав(млеко 50%)“ значат дека во нив има кравјо млеко.
    Тоа што напишале дека се за 4+ месеци мене лично не ми значи ништо....сакав само да ти напоменам, во случај да не сакаш да дадеш кравјо млеко од толку мала.

AIT, lolyta777 and Mama25 like this.
  16. ikame

ikame Популарен член

да у правое сеа ми текна дека прашав педијатар за таква каша истото ми го рече и ми ерече дека можам да ја давам то беше бред еден месец

17. meU

meU Популарен член

Јас и дадов, но само да проба, а тоа количински беше колку половина нокт.
    Демек чекав давидам одговори, но стаса детево за јадење, па прво ближна од кашичката со спанаќ, и си продолживме нормално со млеко.
    Денес сакав да отидеме кај матичната да се консултираме,да ја измериме малата, да видиме како напреднува зошто овој месец е само на АД, да добиеме совет за слабата крв, како и дали, до кога да продолжиме со терапија, но толку ни е зафатена, што дури после недела дена пак треба да се јавиме.
    И така фино сум изреволтирана, денес, па здравје вечер или утре ќе ја однесам во Систина, а и ќе се отпишам од кај матичната. Да неможе да добиеме совет кога ни треба, а ја плаќаме за тоа. Жива катастрофа, јас знам дека кај нејзе е секогаш гужва, ама па и ова не личи на ништо.
    Извинете отидов малку офф.

18. lolyta777

lolyta777 Популарен член

МеУ јас колку што знам таа последната постирана кашичка е за добра ноќ и се дава како оброк пред спиење и тоа како млечен оброк кој треба да го замени подојот пред спиење т.е. да биде вечера. :?:
    Јас почнав пред неколку недели да му ја давам на малиот и тоа пола кашичка денес на пр., утревечер остатокот. :)

19. meU

meU Популарен член

Онаа ноќната јас пак преку ден ќе и ја дадам да ја проба, зошто засега само пробува, а кога ќе дојде време за цел оброк дефинитивно ќе биде ноќна.
    Засега и ги давам да ближне, па си продолжува со шишето млекце.
    Денес поминавме со спанаќот, а гледам дека не се употребува долго, па мислам дека така ќе се фрли цела тегличка, страв ми е да и дадам и утре да проба,а ете едно лажиче не е употребено, како за беља и само големи теглички беа .
    Нема врска, дефинитивно ќе земам свеж па ќе го сварам.

20. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Ние денес пробавме и сокче од кајсија само го разредивме, морам да и ја сликам фацичката кога и давам нешто ново . со оваа ке тераме 3 дена па после ке и дадам и кашичка од кајсија за прв пат.
    Maтичната ми рече дека можам да и давам банана ама јас сеуште не сум пробала.
    Ми рече дека можам да ставам банана со млекцето ама мене ми е страв да не ни направи запек.
    Кога ќе ја завршиме кајсијата ќе пробаме праска сокче па кашичка и после кашички од јаболче (сокче имаме веќе пробано) и на мисла сум да и направам мелен ориз ама има време :)

Thread Status:
Not open for further replies.