Исхрана од 4 месеци па нагоре

Дискусија во 'Канта' започната од nataliaaa, 2 април 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.768
    Луѓенца, баш спуштив водич за храна на Хипп и по Скандинавскиве стандарди за јаце пишува 15 месеци +. Е сега за цело јајце со белка? Вие од кога давате белка?

2. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.982
    Допаѓања:
    108.440

јас на 9 месеца дадов првпат жолчка , а цело јајце по 12-тиот месец , белката се смета како пголем алерген од жолчката и затоа се дава покасно :)

На NoellePage му/ѝ се допаѓа ова.
  3. leo-n-tina

leo-n-tina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    386
    Сакам да почнам со по некое лаж кисело млеко во кашичките да му ставам на малиот ,па ме интересира од кој производител да земам дали е подобро кисело млеко или јогурт.

4. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    јас и давам на кри кри или бучен козјак

5. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    Абе луѓе оваа брокулата многу гадно смрди :worried:
    Јас не ја јадам, но и земав на малата да проба, ама ја отворив и незнам дали од што е расипана смрди или е таква, па ја ставив во фрижидер и не и дадов :devil:
    Леле душа не ми дава да и дадам да проба, а не сакам да ја учам да биде пребирлива.

6. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156
    Претпоставувам купи кашичка ? А да почекаш до полни 5 беше мислам ? и да и дадеш свежо купена сварена па кмбинирана со некој друг зеленчук и пасирана ? јас ја јадам свежа мислам во супа сакам да кажам плод не купечко готово јадење.

7. bitol4anka

bitol4anka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2011
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    32
    zdravo.kako se denes mamicki i bebinja.nie sme super samo sum vo dilema sto da mu dadam denes na maliot da jadi,sakav da mu napravam oriz ama neznam kako i so sto.dali znae nekoja mamicka da mi kazi recept nekoj so oriz kako da go podgotvam???inaku imame 6 meseci.ajde pisete ve molam.pozzz

8. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    па зависи што му имаш даено и колкаво е бебенцето
    со ориз можи морков или тикве или спанаќ
    морковот и тиквето јас ги давав со полни 5, а спанаќот со полни 6.
    оризот можиш и со овошје да му го даваш

9. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.904
    Тука имаш некое рецептче, прочитај си
    bebe/recepti-za-bebeska-hrana-t1775/
    и тука
    bebe/denesnoto-meni-za-bebinja-do-1-godina-t13791/
    на неколку страни имаме постирано и цел ден што има даваме да јадат на нашите деца, па можеш да добиеш инспирација. :)

На bitol4anka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Regenbogen

Regenbogen Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2010
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    175
    Леле тие не да смрдат уф, земи свежа свари и, или замрзната (моментално) па вади по 2-3 цвета, со малку путер за милина ќе си се најаде, а не тоа смрдливото. Јас јадам брокула, се давам, и ќерка ми исто, и на неа прв пат и купив таква-кашичка. одвратно, не можев јас да ја јадам па не она. Вие колку направивте...веќе се храните? ние сме 5м и 1недела па уште само цицаме :)

11. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    Не не се храниме, само си експериментираме, си пробуваме :)
    Брокулата не сакаше ни да ја погледне, ништо од мисијата, а искрено и не ја форсирав, одвратно мириса.
    Сега земавме една ваква кашичка

и една ваква
    со тоа што на нашата пишува банана и ориз, за 4+ м.

Земав и сокчиња, но неможам да ги најдам на нет, исто на Хип, од црвено овошје е едното , во него има јаболко, аронија и црвено грозје, за 4+м, а другото е мултивитамин од ананас, јаболка и банана исто за 4+м.
    Овој го пробавме и многу и се допадна(а и мене :$ засега јас повеќе користам :lol: )

12. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.686
    МеУ, првите 2 кашички се млечни, прочитај што имаат во составот....

13. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    Првата со спанаќ има :зеленчук 61%(спанаќ 30%, компир 31%), полномасно млеко, вода, павлака, масло од репка.
    Втората има :млечен состав(млеко 50%), пире од банана 6%, ориз 6%(оризов гриз, снегулки од интегрален ориз.
    Пишува дека се од 4+м, што значи тоа дека се млечни???

14. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    а да не е малце рано за спанаќ заради стомачето да не го оптерети знаеш и јас како тебе чим пишува од 7м да и дадам и давам али едни викаат немој други дај незнам а да купиш на хип тиква со компир мн.е убава

15. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.686
    Па „полномасно млеко“ и „млечен состав(млеко 50%)“ значат дека во нив има кравјо млеко.
    Тоа што напишале дека се за 4+ месеци мене лично не ми значи ништо....сакав само да ти напоменам, во случај да не сакаш да дадеш кравјо млеко од толку мала.

На AIT, lolyta777 и Mama25 им се допаѓа ова.
  16. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    да у правое сеа ми текна дека прашав педијатар за таква каша истото ми го рече и ми ерече дека можам да ја давам то беше бред еден месец

17. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    Јас и дадов, но само да проба, а тоа количински беше колку половина нокт.
    Демек чекав давидам одговори, но стаса детево за јадење, па прво ближна од кашичката со спанаќ, и си продолживме нормално со млеко.
    Денес сакав да отидеме кај матичната да се консултираме,да ја измериме малата, да видиме како напреднува зошто овој месец е само на АД, да добиеме совет за слабата крв, како и дали, до кога да продолжиме со терапија, но толку ни е зафатена, што дури после недела дена пак треба да се јавиме.
    И така фино сум изреволтирана, денес, па здравје вечер или утре ќе ја однесам во Систина, а и ќе се отпишам од кај матичната. Да неможе да добиеме совет кога ни треба, а ја плаќаме за тоа. Жива катастрофа, јас знам дека кај нејзе е секогаш гужва, ама па и ова не личи на ништо.
    Извинете отидов малку офф.

18. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.904
    МеУ јас колку што знам таа последната постирана кашичка е за добра ноќ и се дава како оброк пред спиење и тоа како млечен оброк кој треба да го замени подојот пред спиење т.е. да биде вечера. :?:
    Јас почнав пред неколку недели да му ја давам на малиот и тоа пола кашичка денес на пр., утревечер остатокот. :)

19. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    Онаа ноќната јас пак преку ден ќе и ја дадам да ја проба, зошто засега само пробува, а кога ќе дојде време за цел оброк дефинитивно ќе биде ноќна.
    Засега и ги давам да ближне, па си продолжува со шишето млекце.
    Денес поминавме со спанаќот, а гледам дека не се употребува долго, па мислам дека така ќе се фрли цела тегличка, страв ми е да и дадам и утре да проба,а ете едно лажиче не е употребено, како за беља и само големи теглички беа .
    Нема врска, дефинитивно ќе земам свеж па ќе го сварам.

20. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    Ние денес пробавме и сокче од кајсија само го разредивме, морам да и ја сликам фацичката кога и давам нешто ново . со оваа ке тераме 3 дена па после ке и дадам и кашичка од кајсија за прв пат.
    Maтичната ми рече дека можам да и давам банана ама јас сеуште не сум пробала.
    Ми рече дека можам да ставам банана со млекцето ама мене ми е страв да не ни направи запек.
    Кога ќе ја завршиме кајсијата ќе пробаме праска сокче па кашичка и после кашички од јаболче (сокче имаме веќе пробано) и на мисла сум да и направам мелен ориз ама има време :)

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.