Исхрана од 4 месеци па нагоре

Дискусија во 'Канта' започната од nataliaaa, 2 април 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.027
    Во никој случај кравјото млеко не е подобро или поздраво како што велиш од адаптираното. Кравјото содржи помалку витамини и железо што може да створи анемија, има голема концентрација на протеини и минерали што го оптоварува бебешкиот организам.

Адаптирано и самото име кажува, прилагодено е за бебешкиот организам. Затоа, поради икс причини ако сте спречени да го доите бебето, најдобра варијанта по доењето е адаптирано млеко, во краен случај се дава млеко и тоа козјо пред кравјо. Ова важи за бебиња до 12 месеци.

2. rak11

rak11 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    77
    мозе ти имас такво искуство и видуванје јас го имам спротивното и немам никаков проблем а инаку сум мајка на 2 близнацки предвреме родени,зивеам во странство небитно каде е сега овде се деси на еддни наси пријатели на детето имаа операција на 12 заби млецни од прицина една и едниствена адаптирано млеко,детето пиесе само адаптирано др несакасе,4,5 години е

3. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.027
    Немам јас такво искуство, за среќа мојата до сега е само на мајчино млеко, тоа се истражувања и препораки од СЗО и како што кажав тоа важи за бебиња до 12 месеци. Потоа може да се дава полномасно кравјо млеко. Нема зошто бебешкиот организам уште од 5 месеци да се оптоварува со кравјо млеко.

И секој си прави како што мисли дека е најдобро за своето бебе, те цитирав поради твоето мислење дека кравјото млеко е поздраво од адаптираното.

4. rak11

rak11 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    77
    ti kazav moeto toa e moeto iskustvo i viduvanje

5. rak11

rak11 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    77
    a uste nesto velis kozjo pred kravjo a kozjoto mleko ima mn pogolema maslenost od kravjato znaci potesko e za organiszmot na bebeto da go prifati

6. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.027
    Да ти кажам искрено не сум ни за козјо ни за кравјо пред бебето да наполни една година, ама ете напишав во краен случај, не ми текнува сега причина зошто би се давало кравјо или козјо пред адаптирано. Ете ти можеш да кажеш поради кои причини даваш кравјо.

Инаку козјото е полесно сварливо од кравјото и е по формула поблиску до мајчиното отколку кравјото, колку што сум информирана.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  7. rak11

rak11 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    77
    pa ti kazav slucajot so deteto sto site zabi mu se ronea i operacija na 12 zaba imase
    minimum tri godini nea da i niknat trajnite zaklucokot go donesoa doktorite bidejki piela celo vreme ad mleko e sega kolku e tocno neznam,drugo snaa mi isto od 5 mes mu davase na maliot kravko i super si napreduvase,a i imam i dr takvi primeri na bliski lcnosti pa zatoa i ja se odluciv na kravjo

8. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.196
    Кравјото млеко се смета за неадаптирано за бебиња под 12 месеци и од сите педијатари во земјава каде го раснам моето дете е СТРОГО ЗАБРАНЕТО.

9. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Девојки фала ви за советите, изгледа и јас ја претерувам,сакам исто да ми пие млеко како кога беше само на млеко а плус и три оброка да и давам :D . Се изрегулиравме сега, па ја оставам да јаде и пие колку сака.

Аната па да може да сме се виделе,маливе врсничиња ни се. Јас се породив на ГАК, на 31.01. Ти изгледа си на 01.02 породена...Ама може сепак сме се виделе.Посебно ако и пред тоа си лежела на патолошка доле...сигурно се знаеме ;)

10. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771

љубичица и јас бев во дилема дали да му давам кравско и прашував во bebe/mleko-i-mlecni-proizvodi-t9490/ ама ме предомислија, почнв со кравско на 11 и пол месеци.
    ако сакаш да му даваш пред година почекај кај септември-октомври, не се пропорачува сега на жешкото на кравско да менуваш. иначе се дава 2:1 пр 100 гр млеко 50 гр вода.
    ама сепак почекај да залади малку заради проливи повраќање, така имам слушнато.

11. Bright

Bright Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    5.522
    Ќе може некоја да ми објасне како се приготвува хељдата? Благодарам. :)

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.160
    Хељдата се вари во сооднос 3:1 - односно 3 филџани вода со еден филџан хељда. Јас така ја правам за син ми (а и за мене). Некогаш ја варам во млеко (ама тоа ептен ретко), т.е еден филџан ми е млеко, другите два вода. Може да ја комбинираш и со овошје и со зеленчук по избор, а може, ако најдеш брашно да си направиш и лепче или тортиљи (подебели палачинки). Може исто да ја оставиш преку ноќ во вода да из'рти и така да ја јадеш, во салата со зеленчук. Има доста рецепти на интернет ;)

На Bright му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bright

Bright Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    5.522
    ^ Читав на интернет дека во зовриена вода се вари уште 10-15 мин. се додека водата не се впие во хељдата. Така треба?
    A како со овошје/зелечук? :$

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.160
    Ставаш вода и хељда, се вари додека испари водата, точно. Инаку, јас ја мешам со парчиња овошје, како овошна салата да му дојде, или ја ставам во смуди, или пак само така ја јадам, со мед и цимет. А со зеленчук, во секоја салата може да ја додадеш, ама буквално. Ептен е добра. Може да направиш варијанта на табуле салата (еден вид ориентална салата со многу магдонос за која се користи булгур), наместо булгурот ќе ставиш хељда.

На Bright му/ѝ се допаѓа ова.
  15. anata

anata Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    40
    silk на 31.01 се породив и јас во гак,и бев два дена на патолошка,сигурно се знаеме,пиши ми приватна порака и дај ми фб профил,па ке се видиме

На silk му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    Цурици ,малиов ми кркаше досега компирче, тиква, тиквица, морков ориз пашканат , карфиол , палента јееееееееее, утре тргнувам со грашок , па после брокула , па да видиме како ќе биде , сакав да прашам , тестенини без глутен од кога може да давам, има во керфур па ги купив шпагети и макарони без глутен, па се мислам да почнам да давам да ги измиксам со морков тиквица тиква , пред да почнам со мевце, а после со мевце ама се мислам дали можам веќе да давам...Давајте совет ;)

17. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    јас пред некоа ден имав купено без глутенски макарони (ама и почнав со глутенот од вчера му дадов малку лепче) а макароните му ги дадов сварени со малку телешко месо сварен домат и лукче, сето изблендирано син ми се изнајади. А денес за прв пат му направив комбинација од ориз, морков, бамја,тиквица,и блитва, сето сварено убаво и потоа му ја исцадив водичката што се вареше во блендер со малку јогурт и супер кашичка излезе. а за утре планирам да варам пченка и ке му ги одберам зрнцата заедно со уште некое друго зеленчукче и ке видиме дали ке го бендиса.

18. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    да и јас мислев да почниме со кравјо млеко некад наесен,, само ме интересираа искуства од др мамички :)
    а вие сињорита веке се имате речиси пробано :)
    е сега дали може некоја мамичка со поголемо бебенце да кажи од 6 м. шо зеленчук, месо, овошје т.е шо му давала на бебушко??? на инт има толку мн ама секаде речиси се е различно, а и мислам дека подобро е да се слушне искуство ;)
    мене др ми даде листа за ихрана и замислете шо пишува?? глупости, на пр од 6м блендирано овошје, зеленчук, а каков зеленчук , овошје е тоа не пишува :devil: а и на листата пишува кајсии и праски по 1 год???? јас тие му ги дадов во првите вкусови шо ги проба
    краставица, лубеница, диња, домат кога можам да му дадам,??
    леле само прашања сум , еххеех ама шо да правам таква сум, поарно да си прашам отколку да згрешам ;)

19. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    љубеница, диња, домат можиш,
    а за краставица не сум сигурна, изгледа и тоа можиш големи сте веќе.

20. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Јас на моето синче вчера му дадов да шмука од едно парче лубеница и му се допадна исто и диња, јадевме ние, а тоа не гледаше златното и му дадов да шмука и си го исшмука сокчето и уште сакаше, ама не знаев дека може од сега лубеница и диња да се дава , мислев понатака, после 7 месец, 8 ми, ама штом може од 6 м ќе му давам, само не знам како, изблендирана лубеница или како им давате вие ?

Инаку да ви кажам денес прв пат пробавме блитва, ја направив во комбинација со морковче, компирче и 1 мала лажичка кисело млекце, се тоа изблендирав и прво се мрштеше, демек не му се свиѓаше ко за прв пат, ама така не сакајќи си ја изручка цела чинија :clap: Ептен сум задоволна, ајде лека полека да почнеме да ги сакаме зеленчуците и ние па да заменуваме и оброк, еве сега го заменивме овој за ручек, не пиевме млеко туку само ова со блитвата и супер му дојде и си заспа сега. :)

На silk му/ѝ се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.