Итно! Прашања за здравјето на децата

Discussion in 'Дете' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Јас имам добиено на 10 години (пред 20 и кусур години беше тоа). Така што 9 не е рано да почне телото да се подготвува за мензис. Однеси ја на гинеколог за секој случај ако те мачи мислата што и е.

koritsaki likes this.
  2. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Не знам што е подобро. И кажав на членката да си поразговара со матичен лекар па тој ќе и каже што е подобро, а што не. Границата е поместена знам, па лекарот ќе процени дали е нормален развојот или не за таа возраст.
    Не сакам никој да исплашам, сите што имаме ќерки не е лошо после шесттата/седмата година да поразговараме со матичните за раниот пубертет и неговите ризици. Јас сум го прочитала на многу места раниот пубертет како ризик фактор за многу болести добиени понатаму во животот, а и многу психолошки состојби. Забавување на растот, порано влегување во менопауза/побрзо стареење, рак на дојка, депресија.... да не набројувам... кој сака може да изгугла, мада реков веќе најдобро е консултација со лекар.
    А дали раниот пубертет е природно нешто? Не би рекла, тој е последица на исхраната, на лекарствата, на изложеноста на хемикалии...

sofi2107, koritsaki, mariz and 3 others like this.
  3. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Фала ви женски погоре на одговорите , цела ноќ не сум спиена да ви кажам од мисли.
    Што да кажам , читам по нет дека поради храна , поради дебелина може да се влезе во ран пубертет , ќерка ми од бебе ја имам хрането колку што можам здраво без овошје-зеленчук не поминува денот , месо не јаде нешто којзнае колку а млечни производи не конзумира воопшто. Не е дебела туку напротив коска и кожа е. Инаку е највисока во класот моментално 1.41 пред да наполни 9 години , ете и ова прашање ме мачи , дали по добивање на мензис ќе расте се уште , или толку. Јас и татко и не сме високи и не очекувам да имам високо дете , ама барем да биде колку мене (156) а не да остане на 140 :sweat:
    Денес еве ја проверував пак , нема ништо освен што и се појавуваат ко некои жолтеникави траги.
    А и не сакам да бидам досадна само тоа да гледам , зошто ќе почне и таа да се загрижува. И објаснив во кратки црти и да се појави сега тоа е нормално и толку сега за сега.
    Од др страна , слушнав доста мислења од луѓе што ми кажуваат дека тоа се пред пубертетски знаци дека не мора да значи дека веднаш ќе се појави мензисот туку може и по 2 години..
    Ако е така ќе има време да созрее за две години па на 11 години е по друго него ли сега.
    Во понеделник сме на лекар и ќе видиме што ќе ни каже педијатарот

mariz, snegulkata, Sexybaby86 and 4 others like this.
  4. kikin

kikin Популарен член

И да е тоа, да знаеш дека баш пред некој ден со пријателка разговарав на темава, ќерка и пред да наполни 10 години добила мензис. И не единствена во класот била во последните. Ме зачуде муабетот, ама ете, времето во кое живееме го прави своето.
    https://forum.femina.mk/threads/Растење-по-менструацијата.18366/

koritsaki likes this.
  5. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Најдобро лекар да каже, внука ми е 10 години и имаше болки во стомак пред пола година, лекарот рече дела телото се припрема за циклус и еве пола година помина сеуште нема добиено. Јас пример добив на 13 години и годината после добиениот мензис се извишив нагло уште скоро 10 тина см така да не значи дека веднаш ќе престане да расте. Не е лошо и урина да проверите може не се работи за циклус.

koritsaki likes this.
  6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Јас би се консултирала со ендокринолог.
    Не дека нешто може да се смени, вистина животната средина е променета, премногу хемија и микропластика, ама ете...
    За растењето, јас мислам пораснав некои 8 см одкако добив до конечниот резултат, таа што веројатно има уште да расте девојчето. И за растењето-ендокринолог.
    Млечни произворди би требало да конзумира, не знам зошто би биле штетни. Некои работи кои ми паѓаат на памет од прва- не соја. И не процесирана храна. И избегнувајте пилешко и јајца, освен ако не се домашни/ органски.

Last edited: Feb 10, 2020
    koritsaki likes this.
  7. apple12

apple12 Популарен член

Вчера бевме во многу близок однос со детенце кое што ноќеска качи температура, и кажаа на другаркава дека е вироза со висока тт и кашлицаа.

Кога да очекувам симптоми на малиов? да давам ли нешто превентивно. Мојов кога крева тт секогаш е околу 40 С.. Иначе е 3 + години...

8. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Освен витамин ц и многу овошје и салати не би давала ништо. Не мора да значи дека и твоето ќе го фати вирусот. Многу миење на раце, течности. Тоа и би требало да е секојдневно, секако е сезона на вируси и настинки.

apple12 likes this.
  9. Petrova Ceca

Petrova Ceca Истакнат член

Sin mi povrakase i Temperatura imase ne visoka ama sepak... Tatko mu ke go nosi na lekar pa ke vidime

10. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Аман од таа тт веќе..
    3 дена, до 38,3 вечерва 39,6...
    Носе тече вода..
    Кашла чат пат и кива, на грло и гради нема ништо.
    Еве после саат од сируп почна да спушта и одма е весела иначе не беше за гледање.
    Уште и инатот го тера свој, па до сеа беше гола, а баш сега кога треба да се соблече дава отпор.
    Вирус ли е? Колку трае?
    Докторката кажа и до 40 да се очекува.
    Инаку предходните ноќи за чудо не качуваше тт, само дење.

11. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Еве и ние трет ден.
    Нека е последен веќе.

duffi likes this.
  12. duffi

duffi Форумски идол

Вирус е. Од денес ќе биде подобра.
    Ги сотре децава со високи Т кои тешко паѓаат.

13. Cka

Cka Форумски идол

7ми ден кај нас. Таков бил вирусот

mariz and duffi like this.
  14. duffi

duffi Форумски идол

Баш таков е. Нека мине само.
    Ги измачува ептен. :(

15. Annath

Annath Форумски идол

Грипот е. Чувајте се, школите и градинките се полупразни. Побрзо да поминува кај сите!

M&M and mariz like this.
  16. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

И ние сме дома со вирусот. Вчера носот чешма и кашлање ептен. И висока температура крена. Втор ден му беше. Денес е подобар сега за сега.

17. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Чекам рез од кс. Баш да видам што ќе покаже.
    Тек сабајле кај 5:30 качи пак ама не толку висока.
    Еве сега е околу 37..
    Давате сируп на 4 часа и ако нема тт или?
    Малце ми е нелогички да дадам а нема, што ако качи повеќе во меѓу време.

18. duffi

duffi Форумски идол

Не давам јас. Не давам ни на ниска, ако е свеж, весел. Ама ако кенка, стенка, само во раце сака , тогаш да. Не го мачам.

19. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Исто и јас, ама ај викам да не грешам.
    Еве ја се замлачува. Ама кснува пие јогурт... ќе ја освежи белким.

duffi likes this.
  20. kikin

kikin Популарен член

Сируп едино на температура над 38. 2, 3 давам. Малку ми е безвезе тие што даваат на 4 саата и да има и да нема. Никој доктор не советува така. Не му оставаат простор на организмот за борба само за да се раат неколку саата.

Biljarkata and Cka like this.