зоза,грешка си сфатила.не дека пензиите моментално каснат и дека во моментот не можат да се исплатат. моментално има пари во буџетот,нели земавме заем од 400 милиони,колку беше точната бројка во моментов не ми текнува..мегутоа и тие милиони ке се потрошат...затоа што имаме огромна(и непотребна) јавна администрација,која треба да зема плати..пари за тие плати треба да се влечат од стопанството,а кое стопанство ние го имаме??само тонеме и ни се затвараат фирмите,претпријатијата...лугето се невработени,без работа и плата, и следствено не плакаат придонеси и даноци кон државата..од што ке се полни буџетот тогаш?а лугето одат во пензија не можеме да ги сопреме да стареат и заминуваат во пензија нели? а бројот на вработени наместо да се зголемува се намалува..така да ке дојде ситуација на еден вработен,да има еден пензионер..од што ке се исплакаат пензиите тогаш од кои пари? или да ја дигнеме старосната граница,да работат до 70 години лугето,со бастунче на работа да одат?па кој преживее повеке од 70 ке дочека пензија. .тоа е тоа што најверојатно сака да го каже прилогот а не дека сега во моментот касни пензијата .
Што се однесува за пензиите зависи од која банка ги земате. Тутунска на пример секој 1 ви во месецот исплаќа пезнии од оспствени средсства, кои после го покрива кога ќе се пуштат пензиите од пензиско. Другите банки, Комерцијална и Стопанска тоа не го прават и ги пуштаат пензиите кога ќе ги пуштат од пензиско. Може на 5ти може и покасно. Како ќе стигнат. Затоа има различни одговори кај пензионерите.
Извини Тања, но можеби и јас сум грешка, тоа беше пред 2 год, знам дека тогаш зедовме субвенции. И ок можеби таа информација им е точна, ама она за трето дете? Тоа со сигурност не е укинато како што кажаа на а1.
шкорпионке воопшто не измислувам,не се исплатени субвенциите,може зеле некои шо се блиски до вмро не велам не,тие привилегираните ...отиди во некое село и прашај ги земјоделците ако не ми веруваш мене .пред две недели бев на гости во едно скопско село каде имам блиски луге и се жалеа лугето на тоа баш.дека од лани не им се исплатени субвенциите,дека само ги залазуваат сеа ке биде утре ке биде наредниот месец итн.. п.с јас драга моја не измислувам,за нешто што не сум слушнала или видела со свои очи не пишувам,затоа што не бранам и не пропагирам ничија политичка пропаганда,никоја политичка партија,за разлика од тебе..така да немам потреба да измислувам,капираш?
Важи она за трето дете за оние со книшки од Вмро. Пријателка на мајка ми зема 18 000 или 8 000. Не ме држете за збор околу цифрава ^ Ова за Шкорпионка да види точно.
Ма немој, моите кумашинци земаат по 8 илјади секој месец, заедно со пензионерите. И што е најважно , гласаат за СДСМ. Од сигурни извори е ова,не измислувам
И моја пријателка зема за 4 то дете, ама сега ако родиш 3 то или 4 то не важи повеќе. Кој фати фати. Се се сеќавам до кој датум важеше законот ама знам дека сега да родиш 3 то дете не ти следуваат тие привилегии. http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=FB76919766C4004F8ECF4305AD92CAA4
Значи морав да болдирам за да ме сфатите, напишав не важи повеќе, што не беше јасно. Го укинаа, и тие што го фатија си зимаат уште, ама после тоа ако родиш 3 или 4 дете не ти даваат ни денар. Сега јасно е? Еве и Нена ви појасни со статија од весник.
Оваа статија е од четврток, 19 март 2009, а детето што јас го крстив(што е трето дете) е родено во август истата година. Тие земаат надоместок, ако тогаш четврток, 19 март 2009 пишале дека повеќе не важи тој закон би требало да не важи од тој ден,така? И + познавам уште едни кои имаат трето дете, лани им се роди,а земаат по 8 илјади. Cега ми текна ова. Нели го укинаа па после пак го вратија? Мислам дека така беше, прво законот важеше за тие општини со мал број на граѓани, тоа го укинаа, па повторно нов закон се донесе што важи за сите граѓани. Поправете ме ако грешам.
Мила само ова ке ти кажам- тогаш не пееше Велија и компанија друга песна него вие помаранџестите пеевте друга песна Велија и други од секад си ја пееа истата песна си се вртеа кај што имаа корист нормално...ама кога Грујо господ бог ваш да е скраја, праеше хајки со Велија и удираа по Фешпед на пример и по Лотарија за Вас Велија беше цар до толку што оној Јанко јади Г***а го носеше на маица и викаше дека Велија е најјакиот човек во Македонија а тоа го викавте сите...така да вие пеете друга песна не Велија или новинарите! Благодарам
Ја ке ти кажам кој и е проблем и неа и на многу портокалови испрани мозочиња: Значи сите Вие што го браните Груевски се надевам дека еден ден ке се разбудите од хипнозава во која што сте и ве советувам да го тужите дотичниот затоа што ве има морално и ментално осакатено....ве накажал ве потценува си го вреѓа и троризира народот сее омраза а вие па браво му викате и уште се силите...срамота. КОј сте вие или јас или било кој да се караме за некое човече што има многу комплекси и ке си ги лечи сега врз народот? Оштете траба да ви плати ало оштета....или имате мисија ? Како се вика ширење на омраза и зло? Тоа го правите. И остајте ги лугево раат и остајте се и вие раат само еден пример ке ви дадам што може секаде да го проверите на сите телевизии за да видите како ве мафта: НЕЛИ САМО КАЈ НАС НЕМАШЕ ЕКОНОМСКА КРИЗА СВЕТСКА? ТАКА? НЕЛИ МАКЕДОНИЈА НЕ ЈА ЗАФАТИ КРИЗАТА? ОВА СЕ ЗБОРОВИ НА ТОЈ ГРШНИОТ МОЖЕТЕ СЕГДА ДА ГИ НАЈДЕТЕ! Е ПА СЕГА ВО МАНИФЕСТОТ ПИШИ ДЕКА НЕ Е СЕ ЗАВРШЕНО ОД ПРЕРОДБАТА РАДИ СВЕТСКАТА КРИЗА? ПА НЕЛИ КАЈ НАС НЕМАШЕ? Ете ОФФИ тоа им е проблемот, ги работаат како бавчи и тие се караат со тебе тука....а ги испрале со АРИЕЛ и тоа помаранџаст. Оштета да барате ало, оштета.
И како е твојот пост поврзан со темава? Ајде ве молам, да не одите оф топик, туку да си се задржите на дадената тема.
Ме мрзи сега да гуглам и да барам за да ти докажам дека законот падна на уставен, не важи повеќе, зошто се обидуваш да убедиш дека важи. Или тебе ништо не ти значи тоа што Уставен суд го укина, па тебе така ти одговара и ајде сеа на сила ќе важи. Не важи повеќе, а и плус се знаеше дека ќе падне.
Не се обидувам да убедувам некој. Само пишав дека на тие што третото дете што им се роди лани земаат по 8 илјади. А таа статија за укинатиот закон е од полани. Оди па разбери.
Знаеш зошто? Затоа што некој мора да лаже. Еве ти кажувам ако е укинат уште 2009 логично би било да не зимат родените во 2010,ама земаат.
Гледате дека сеуште важи законот за трето дете. Што сте запнале дека е укинат. А и + дека е укинат законот за трето дете кажаа само на А1, на другите телевизии не кажаа.