Како што можам да приметам, американскиве рецепти ни се многу популарни, за жал доста од состојките ги нема кај нас (во оргинал) па се служиме со некои супститути. Ја прочитав цела историја на дискусијава и во однос на она мене што ме интересира: - маршмеллоу кај нас нема оригинал бели (може да си најдете рецепт на интернет еве тука http://napravisam.mk/recept-za-marsmelou/ ама во рецептот се бара сируп од пченка што исто не знам каде да го најдам) - сируп од пченка - грчки јогурт дали има оригинал кај вас или останува супститутот погуста кисела павлака? - што е heavy cream и дали има кај нас - што е whipping cream дали се мисли на хопла/неутрална павлака? - cream cheese ова го има во маркетите ама ако може како точно се вика кај нас и која марка го користите во испобани рецепти? - дали имаме готови теста за пица и дали имаме готови лиснати теста што може да се полнат со филови? - зачин cumin
Сируп од пченка можеби има во специјализирани продавници како Биокулт или Зегин за здрава храна. Кумин си е кумин, вид зачин, има зрна слични на ким. Грчки јогурт има, сврти страна поназад, Anath има објаснувано. Heavy и whipping cream мислам дека е исто, шлаг од Хопла по нашки. Готови теста за пица и лиснато имаш скоро во секој супермаркет. Имаш и готови тортиљи, принцес крофни без крем...
Marshmallows нема кај нас, ама многу лесно се прават, има Џејми Оливер рецепт, еве го http://www.jamieoliver.com/recipes/egg-recipes/magnificent-marshmallows/ Не ти треба сируп од пченка, мислам дека нема кај нас, ама за што би го користеле... Грчки јогурт не ти треба за да направиш било каков рецепт, може и со обичен јогурт/кисело млеко/кисела павлака да правиш. Во странство немаат како кај нас млечни производи, грчки јогурт им е нешто најблиску до нашето кисело млеко, само што има сладок вкус. Whipping cream и heavy cream ти е една иста работа, само разликата е во маснотијата. Значи се работи за слатка павлака. Ако има поголем процент на маснотии (38-40%) се работи за heavy cream, а ако има помал процент на маснотии, до 35%, тогаш е whipping cream. Има во секој маркет готови теста за пица, како и обично лиснато тесто во плочки, можеш со што сакаш да го полниш. Cumin ти е ким, можеш и сама да го мелеш дома.
предлог на марка на добар cream cheese? Инаку пошто гледам дека многу прашуваа за состојки за торти и слатки http://agroma.com.mk на странава најдов производи како што се: Ароми, бои, бази, емулзии, зачини Винобран Витамин Ц Гликоза Декстроза Белка во прав Глазури Емулгатори Згуснувачи Зрнести производи (бадем, орев, лешник) Jајце во прав (цело, белка, жолчка) Какао во прав Какао путер Какао маса Кокос Конзерванси Лецитин Лимонска киселина Маргарини Млеко во прав (полномасно и обезмастено) Нишесте Палмина маст/масло Сорбитол Сурутка Сусам Чоколадни полу-производи итн...
Извинете не најдов слична тема, а итно ми треба да прашам нешто ! Дали знаете каде низ Скопјево може да се купи бадемово или пак кокосово брашно?! Благодарам
Повели https://forum.femina.mk/threads/Каде-да-си-купам-Па-и-на-попуст-плус.1005/page-1152#post-3549658
Девојки каде да најдам киноа, а да не е на Виталија? На Виталија е само 250 грама, а јас сакам кило да купам или барем пола кило.
Mar- vik,Biocosmos. Ima na zeleno pazarce nivno prodavnice, vo Biser, Bunjakovec trgovskiot jas od kaj niv zemam na merenje se.