Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Каде на одмор со бебенце?

Дискусија во 'Бебе' започната од gorda, 9 мај 2013.

1. Puffy2019

Puffy2019 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    734
    Знае ли некој од вас дали може да се преспие во манастирот Свето Преображение во Крушево?
    Не можам да најдам број на нет да се јавам. Ако има некоја од вас информација, пишете :)

2. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.196
    Жал ми е за малата, се надевам лесно поминавте. Можеби си во право, какво е моево бело, па и осетлива кожа, облеката подобро. Сто пати се предомислив. :D

3. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.883
    Планираме краток одмор летово со бебето. Неколку дена но сепак има процедури. Да ве прашам како оди процедура за пасош за бебе? Нашево нема. Треба да го сликаат така? 11 месеци е. Некои луѓе ми имаа спомнато дека не се вадело пасош за бебе туку го додавале во пасошот на мајката. Ич не знам. Просветлете ме. И ПЦР тест за бебе дали треба?

На Филотеа му/ѝ се допаѓа ова.
  4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.050
    Допаѓања:
    36.381
    https://forum.femina.mk/threads/Документи-за-новороденче.12412/page-23
    Во погрешна тема си.
    Тест не знам дали треба за бебе. Тоа прашање е за во Корона темите.
    Пасош нормално треба, се слика бебето, во пасошот од мајката можеби ги заведувале пред 100 години. :D

На Ivanna23., firequeenn, mssuniquee и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.624
    Треба да се слика за пасош
    Пасошот откако ќе ви го издадат трае 2 години за бебе
    Тоа дека го додаваат во пасошот на мајката беше многу одамна
    Ако нешто пак не смениле сега со Коронава,нека пише некој и јас сакам да знам
    А за тест не треба за бебе

На dromka и Fallen.Angel им се допаѓа ова.
  6. BY<3

BY<3 Популарен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2019
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    2.218
    Посебен пасош треба за бебе. Двајцата родители треба да се присутни кога ќе се слика бебето. ПЦР за бебе не треба во повеќето земји, но има некои исклучоци каде што бараат но многу ретко.

На Fallen.Angel му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Zumbulce9

Zumbulce9 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2014
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    875
    Мајки, планираме одмор крај на месецов со 8 месеци бебе во Турција. Во дилема сум дали да јаде само купечки каши или можам да му давам нешто од храната таму? Знам дека во хотелот има посебно катче и блендер за подготовка на бебешка храна. Има 2 оброка, ама деновиве планирам и трет оброк да воведам, а паралелно и го дојам. Исто, некој совет околу брцкање во море, дали има некои гуми за пливање за толку мало бебе, колку смее во вода да седи? Дали голи ги бањате или со тие некои пелени водоотпорни? Дали целовреме под сенка да седи на плажа? Секако нема во најтоплиот период да сме на плажа. Со колкав фактор да го мачкам ( читам доста поделени мислења околу тоа) и ако може препорака за бренд. Ви благодарам однапред за одговорите.

8. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.079
    Допаѓања:
    7.360
    1.Bebe vo kola Ili avtobus do Turcija ne.
    2. Bebe se machka so 50+ faktor krema za bebe pola cas pred izlozuvanje na sonce.Ja koristev eucerin za bebe.Sega e na popust vo Zegin.
    3.Se izlozuva na rano sonce od 8_9 casot I kasno posle 18h. Postapno po 10- 15 min.
    4.Vo najako sonce na pladne da e vo soba zasto I vo senka moze da izgori.
    5.Nikako vo Guma. Ti go brcas malku vo voda I tolku.Obleceno vo kupaki.
    6.Obavezno da poneses lekovi protiv temperatura,protiv proliv, probiotic, nelit I elektroliti, antibiotic, toplomer.
    7.Voda flashirana da mu se dava.
    8.Dezinfekciono sredstvo da poneses I da si prebrishuvas soba I predmeti.
    9. Vo Avion ke mu stavis maska na lice.
    10.Vo vreme na Corona so bebe na odmor spored mene e mnogu golem rizik.Ke imate uste odmori koga nema da se stavate na rizik.

Последна измена: 7 мај 2021
    На Tanjamm, elimkd, Chuchanov и 4 други им се допаѓа ова.
  9. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Зашто никако не во гума?

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  10. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.079
    Допаѓања:
    7.360
    Zasto e malo I moze mnogu brzo da izgubis kontrola vo voda. Jas ne bi si igrala so gumi I so muskuli na tolku malo dete. Eden Mal bran e dovolen za da se izgubi kontrola.

11. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Не ќе го носиш ти бебето во длабокото па да изгубиш контрола со гумата.
    Поопасно е да му ставаш маска на 8 месечно бебе, недај боже спиејки да се угуши.

На minne992, Frosty!, kukla21 и 11 други им се допаѓа ова.
  12. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.079
    Допаѓања:
    7.360
    Toa e moe mislenje,a sekoj si pravi kako sto misli I si uchi od zivotot.
    Vo avion eden da e so korona site ke gi zarazi sto se bez maska
    Dodeka spie bebeto ke go gledas Ili edna pelena preku nego ke stavis,vo race ke ti bide zasto ne dozvoluvaat samo da bide na sediste.
    Turcija e mnogu topla letnite meseci.

Последна измена: 7 мај 2021
    На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  13. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Бебето и кога немаше корона ме да закачи било каква бактерија или вирус.
    Пелена преку бебе во Европа е најнедозволено.

На Lolipop23, dromka, Lianna Anna и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.952
    Допаѓања:
    177.749
    @Zumbulce9
    Во Турција секогаш хигиена била на високо ниво, не се сомневам дека сега е уште повисоко. Чим има кујна прилагодена за бебиња и деца јас би ја користела со сите мерки на заштита запазени. Ако даваш кашички, можеш да си напраиш и дополнителен проблем, за тие неколку денови, па после да ти одбива домашно готвено.

За бебе фактор 30ка е доволно со физички филтри да е. Со тоа што, имаш целосни костими за бањање, на долги ракавици и со долги ногавици. Има и на кратки, одлуката е твоја. И капче обавезно. И костимчето и капчето да се со заштита од сонце.
    Мојата лани лето беше таа возраст, имавме гума за во вода која што имаше седиште и мала тенда за да штити од сонце. За на плажа ќе го облакаш лесно, земи бели лесни маички и под сенка. На 8 месеци е лесно, кај ќе го стаиш таму ќе седи. Земи и мало базенче, стави малку вода, поише играчки, седни го внатре и ќе ужива, под чадор нормално.
    Мојава има 20 месеци, за пливање пак ќе и земам исто како лани, тендата од гумата ни се дупна па ќе нарачувам нова, иначе ќе ја користев старата.
    Убав помин.

На Frosty!, Lolipop23, Chuchanov и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Zumbulce9

Zumbulce9 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2014
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    875
    @Yowannty ти благодарам многу. Ако не ти е проблем да ми кажеш од каде имаш земено таква гума , базенче и купачи?

16. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.952
    Допаѓања:
    177.749
    Базенче имаш во Џамбо, разни димензии, ама најмалото ти е најпрактично. Еден куп од форумов такво имавме лани. Е сега не знам дали детето ти седи самостојно. Мојата на 9 месеци веќе седеше самостојно и цврсто. Ако не седи, можда не би требало да го форсираш со седнување во базен, консултирај педијатар околу тоа најдобро. Костим и капче со заштита земам во MotherCare. Сега и земав само капчиња оти уште немаа изложено костимчиња. Ама јас во Грција живеам, не знам во Македонија како е, можда имаат. Нарачав онлајн монокини ама тоа само за сликање, за во вода не. :)
    Гумата ми е земена овде во Грција, па не би знаела кај во Македонија можеш да најдеш таква. Мој совет е тендата да гледаш да оди до долу од страните оти така е позаштитено. Вака нешто. Јас имав ептен слична.
    51V6R7MfTgL.jpg
    Погледни на интернет, има најразлични и интересни, и со покрив само горе ама тие не ти се практични, не ги препорачувам.

На Annath и Zumbulce9 им се допаѓа ова.
  17. BY<3

BY<3 Популарен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2019
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    2.218
    Со маска само полошо можеш да му направиш. Толку мало бебе нема потреба од тоа.

На Frosty!, Zumbulce9 и thelittle17 им се допаѓа ова.
  18. Zumbulce9

Zumbulce9 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2014
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    875
    @mira.mira благодарам за советите. Со авион ќе патуваме, чартер лет и сите патници ќе бидат со негативен пцр тест. Хотелот има ковид сертификат и цел персонал е вакциниран затоа и се решив на одмор. Знам дека Турција е претопла во лето,сум била во Аланија август месец и затоа избрав во мај да патувам.

На Frosty!, emkaemka, mira.mira и 3 други им се допаѓа ова.
  19. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.423
    Допаѓања:
    113.498
    Како е во Аланија? Дали ти се допадна? Може во мај да се капиш, не е ладно?

20. Zumbulce9

Zumbulce9 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2014
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    875
    јас во август сум била и беше претопло. А сега беа дел од нашиве познати фаци на неколку локации низ Анталија тој регион преку Фибула и баш Лила имаше објавено стори дека се бањаа претпоставувам дека сега ќе биде супер за пливање, во август морете беше претопло, воздухот беше многу влажен, и од 11 до 17ч не излегувавме на плажа, ама затоа хотелите нудат секакви активности па нема да ви биде здодевно. За млади е супер Аланија, за со бебе според мене не, затоа овојпат ќе идам со бебе во Сиде, од што разгледував претежно фамилијарни беа хотелите во Сиде.