Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Како да се задржи бракот после неверство?

Дискусија во 'Брак' започната од maca1987, 2 март 2011.

1. Saya

Saya Популарен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2011
    Пораки:
    1.190
    Допаѓања:
    5.554
    Така, така. Ама кој е доволно „маж“ да и го каже тоа на жена му во лице?
    „Драгааа, се вратив јас, ја опнав комшиката пошто тебе те боли глава“. Кога веќе ги следи тие животински нагони, нека се понаша ко животно до крај. Зошто се кријат? Морал? Кој морал?

Разликата меѓу тоа и примерот со кучето, е тоа мажот може да ја седне жена му на муабет и да и каже дека му пречи недостатокот на секс/неинвентивноста во кревет итн. Ама ко џукела да душка под туѓи опашки?

Ондак се` што заслужува е развод, по можност до гола кожа да го одерат на суд. Ништо повеќе. Луѓе сме, ја имаме моќта на говорот, кој не знае да ја користи не заслужува да биде во институција брак. Јебем ти компромис, јебем ти љубов.

На baby-star, tessie, Trendafilka и 3 други им се допаѓа ова.
  2. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.341

Сакаш да кажеш дека не постои никаде верност и не веруваш во љубовта?
    Ако така мислиш на твои 36год што останува на 50-60.
    Дефинитивно не ти се погодила партнерката во бракот. Ок тоа е твое размислување.

3. georgnicos

georgnicos Активен член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    14
    veruvam vo ljubovta i neveruvam APSOLUTNO vo vernost, zenami znae za mene i jas znam zanea, pa sepak nikogas ne sum povisil glas na nea, nikogas vo zivotot raka ne sum krenal na nea, nemozam da se pozalam, samo sum se pomiril so prirodata. a i razgovarano bilo istovo i otvoreno. i toa e toa. sekoj sto veruva sto procenti na potpolna vernost samo se zalazuva, i nema maz sto moze da spreci zena ako naumi da go ima nekoj, ako mazot ne e sposoben da go prifati toa, samo ke ja napravi zenata poitra i podobro da se pokriva i da se pazi. vo nikoj slucaj nema da ja spreci a ako ja nasiba, ja tepa, neka pisi krst, toj ke bide otpisan kaj zenata,samo ke ja zgolemi omrazata i ke i ja unisti sekoja zelba za sonego.

На pikolino му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Lacrimosa

Lacrimosa Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2010
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    2.932
    Каков е тој муабет.. "признал дека изневерил, фер е". |(
    Ма немој. Признал зашо го фатило грижа на совест и морал да се искаже, а не дека од ферноќа кажал.

Јас па во врска би опростила, зашо сепак е врска, не е толку сериозно, ама во брак? - Не.
    Па недај боже да ги фатам в кревет, никогаш ама никогаш нема ни да го погледам после тоа. Крај.

Ама жени понаивни сме, за разлика од мажот кој никогаш не би опростил неверство. Ни еднаш да било, ни два пати ни три пати.
    Или опростување само заради децата. Факт е дека не може да биде исто после неверство во бракот. Се губи таа хармонија на убаво и среќно семејство, зошто децата ќе забележат дека нешто не е во ред помеѓу родителите, и автоматски и тие ќе станат несреќни.
    Поубаво да живеат со еден родител и да се гледаат и со другиот, отколку да живеат заедно и да ги гледаат како едвај зборуваат, нервозни, се караат... едноставно комуникацијата да е сведена на нула.
    Не фала.
    А прилично сум сигурна дека некогаш ќе бидам изневерена. Кога тогаш ќе сака да проба нешто ново. Само да не дознаам. Зошто ако дознам, папа.

На srcekrsacka и INSIDIOUS им се допаѓа ова.
  5. georgnicos

georgnicos Активен член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    14
    zabegavme od temata, od problemot na cupeto, ...nemoj da se razocaruvas tolku zasto ako soprugot ti go posvetuva seto vnimanie i cuvstvuvas deka te saka, nemas nikakvi problemi i nevredi da se zamaras so toa sto "opnal" ako i voopsto opnal nekoja. Nikogas nemoj da veruvas na drugi lugje, ako ti reci nekoj znam za mazotti ova ili ona... odgovori mu: tebe da ne te boli za mazotmi i oteraj gi u pm, istoto zenatami go napravi so edna sto dojde da i se zala deka sum i baral, da ja videse samo...hahaha, si zamina ko postrana. a sakase kavga da ni napravi. ako sakas da znaes sigurno, raboti sama. barem denes ima milion uredi i tehnika. eden obicen telefon so android operativen sistem na primer HTC moze da ti ja zavrsi seta rabota i da go znaes i slusas vo sekoj moment kae i stopravi bez samiot da bide svesen. no nikogas ne se prepustaj na drugi sto zboruvaat.

6. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.341
    Веројатно се тешиш на таков начин бидејќи со жена ти си имате договор дека може да спие кој со кого сака. Па тогаш не ми е јасно зошто функционирате во институција ,,брак,,? Поради децата (ако ги имате) или чисто онака зашто сите тоа го прават?!?!
    Не веруваш во верност затоа што си бил изневерен. И самиот кажа дека жената врзува емоции кога легнува со некој тогаш како знаеш за жена ти дека не гаи емоции спрема некој друг, и не ми е јасно како после тоа легнете во брачен кревет.
    Со што си се помирил ?!?! Не сме животни, туку луѓе кои реагираме на разум и морал.

7. georgnicos

georgnicos Активен член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    14
    Ne, nemam nikakov "dogovor", imame deca i funkcionirame sovrseno. ednostavno ne mi smeta toa sto aj da se izrazam napravo...se ebavala so drug, i jas sum bil so druga i znae se, i so koja i kolku pati. i nemame kavgi voopsto, vejke napomenav, ni glas nemam poviseno i ja sakam so celo srce, e pa sea, dali sme tolku budali za ova opstestvo neznam, mozebi sme. zasto drugarite moi za glava se fajkaat, kako mozite taka, jas bi ja ostavil odma i slicno. no ajde razmislete, ...sto potoa, taa saka nejki ke mora da,si najdi nekoj, taka? i koja e garancijata deka toj.ce i bidi veren?...nikoja. istoto i za mene, i jas treba da si najdam nekoja?, koja e garancijata deka taa nema da odi so nekoj drug....nikojaaaa, po zosto da go rasturame brakot, koga nemame kavgi i sepak imame ljubov, i toa dosta dovolno, a toa e najvaznoto.

8. Lola-M

Lola-M Популарен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2011
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    536
    ^^^
    Имате деца, имате љубов, кавги нема и секој си ,,брка,, работа на страна.....
    Каква брачна идила :o :o :o Човек од памет да се извади од вашиов совршен брак.
    Шала на страна, секој има право на свој избор и свој живот.Терајте си така ако ви одговара.....
    Само, да бидеме реални, ова вашево нема:

1.ни Љ од љубов
    2.ни Б од брак
    3.ни С од семејство

На baby-star, tessie, sara81 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.639
    Допаѓања:
    22.098
    Те жалам...а па и не те жалам...и да најдеше вистинска жена, немаше да знаеш да ја цениш со вакво размислување.

Еве лично за мене, ми е гајле дали некој ќе ми поверува или не, ама мене совеста не ми дозволува да изневерам некого, дечковци не сум варала, а тек па мм. А ако дознaам (а секогаш се дознава) дека мм “работел“ на страна, јас веќе нема да легнам со тој човек во иста постела, којзнае кај бил и која гнасотија ќе ми ја пренесе, сепак отсекогаш сум била мошне внимателна. За што? За некоја уличарка така да ми го запечати животот? НЕ фала. Сепак на крајот од денот, здравјето ми е на прво место.

И аманте луѓе, не ги генерализирајте работите преку искуство со 2-3 мажи/жени, сепак 2.000.000 сме, не сме заедница од 5.000 луѓе па да не сме можеле да запознаеме различни типови на луѓе, јас пак ако се вратам назад, баш тврдам дека од оние кои ги знам ниту еднаш не се случило да речам „е овој е ист како оној“, баш сите познанства сум ги доживеала како луѓе со сосема различни карактери, навики, ставови...

A оној кој имал повеќе мажи/жени и сите биле со ист табиет...е тоа веќе е друг муабет, ја би рекла дека самиот/самата си ги бара таквите луѓе.

На Naseva му/ѝ се допаѓа ова.
  10. LakeGirl

LakeGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2012
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    44
    Епа ај честитам на искреноста. Вие сте школски пример на т.н. отворен брак, што е вистинска реткост на овие простори. Да не кажам дека сте, чекор пред времето. :rock:

Но, не верувам дека вашата рамнотежа во бракот била постигната преку ноќ, туку претпоставувам, требало време да стигнете до таа точка на разбирање, кога ќе "излезете" од своето его и ќе ја согледате работата од аголот на другиот брачен партнер.

И да, се согласувам кога кажа дека 100% верност не постои кај никого. Оној кој слепо верува во апсолутна верност, може да се спреми за големи разочарувања во животот. Впрочем, ние луѓето сме полигамни суштества по природа, а бракот налага да се држиме до моногамност.

11. Lola-M

Lola-M Популарен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2011
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    536
    LakeGirl, да школски пример за отворен брак.....
    А, зошто побогу би ми требал ,,отворен,, брак , ако мене ми мрда г..от?А, и на сопругот к..от?
    Што ние би имале заедничко?И ЗОШТО би биле заедно?Дали во таков луд брак има љубов,слога, заедништво!?
    Мене не ми треба фикус у дневна за украс!Не ми треба ни некој да ми смени сијалица или гумичка на чешмата у кујна- тоа можам сама!
    Кои се тие смешни илузии за отворен брак?!Никогаш не би правела таков циркус од својот живот!
    Или сме заедно или не сме!Ако не оди работата, боже мој, живи луѓе сме-постои и развод!
    Подобро развод,него паралелен живот.
    Или ние тоа се правиме многу современи и модерни, а всушност проблемот е подобро ,,бркај,, си работа на страна, него ли да се разведеме, па што ќе каже чаршијата после?! :x :x :x

На macence85, srcekrsacka и kravce им се допаѓа ова.
  12. LakeGirl

LakeGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2012
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    44
    Lola-M, ти се изјасни дека отворен брак не е за тебе, не е ни за мене,... но ако луѓево си се разбираат, тогаш нека си го живеат животот како што им одговара.

Единствено нешто кое не би било фер во било кој пример на отворен брак, е инволвирање на трети лица (љубовник или љубовница) на кои им се кажува дека бракот не штима или дека имаат проблеми, па да се наговестува директно или преќутно дека бракот е пред распаѓање (а не е!), се со цел да ги придобијат тие лица за мали излети од бракот.

13. georgnicos

georgnicos Активен член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    14
    samo nemojte vi se molam da krevate dzeva onie od tipot...ako samo nasetam deka mojot maz odi so druga, ke mu gi iskopam ocite i odma razvod a taa vo megjuvreme ima postojan ebac neznam kolku vreme. aman vi se molam takvi si se znaete i ne se pravete svetici. licno poznavam barem 2 takvi i toa familijarni. ne sme sovrseni i nie ama barem nemame lagi megju nas.

14. srcekrsacka

srcekrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    2.952
    Допаѓања:
    1.752
    примеров на Георгницос, ме потсека на примерот на братучедка ми
    тој ја изневери неа, и и кажа на мајка и, таа му врати и му кажа него т.е. му призна :fubar:
    а имаат две дечиња и пак живеат под ист покрив
    па тоа брак ли е :x

Веројатно се тешиш на таков начин бидејќи со жена ти си имате договор дека може да спие кој со кого сака. Па тогаш не ми е јасно зошто функционирате во институција ,,брак,,? Поради децата (ако ги имате) или чисто онака зашто сите тоа го прават?!?!
    Не веруваш во верност затоа што си бил изневерен. И самиот кажа дека жената врзува емоции кога легнува со некој тогаш како знаеш за жена ти дека не гаи емоции спрема некој друг, и не ми е јасно како после тоа легнете во брачен кревет.Славица :clap: за ова

15. georgnicos

georgnicos Активен член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    14
    Ajde skros izbegavte od temata, ne bese muabetot za da raspravame za mene i mojot odnos prema brakot tuku temata e kako da se zadrzi brakot posle neverstvo...
    toa sto sakav da kazam e ...So prostuvanje!, sea ako e neoprostivo za povejketo... terajte, sekojdnevni kavgi, omraza, prefrlanje, pa razvedete se bre ako ne vi odgovara, sto e tolku bunenje.

На LakeGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  16. lola-86

lola-86 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2011
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    198
    Досаден си,ало па дај успори. :^) се гледа од ова што си го пишувал колку си се внесол во темиве на неверства,развод и брак,сигурно некој јако те повредил па сега вреѓаш се живо.Ако ти имаш таков начин на размислување ок ама не го наметнувај и не не дави нас,некако си огорчен и како да бараш оправдување за неверствата или така се тешиш,мене така ми мириса од твоите постови.И да поарно е да се разведиш него да живееш со некој што "te saka"ама те изневерува,тоа е де само последица на отворениот брак и од љубовта што мавнала во глава,хахах ма дај не се филмај :D

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  17. LakeGirl

LakeGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2012
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    44
    Сакам да и предложам на мојата пријателка да посети психолошко советувалиште, гледам дека се уште ја погодува неверството на мажот и......
    Има денови кога не може да го смисли, ама има денови кога би се борела за него до смрт. Дали кај нас има такви советувалишта и кои се добри?

Благодарам!

18. verica81

verica81 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    55
    Абе има многу вистина во ова , ама мене ваквите отворени бракови повеке ми личат на братско - сестрински или договорно деловни врски, посебни партнерства незнам како да дефинирам отколку на брак. Навистина ми е чудно. Ама најбитно е вие да се слагате и ако сте се договориле така ок. Само ова ти е опасна работа тенка е границата помеѓу телесното задоволсво и љубовта што ако некој ѓи прекрши правилата и си замине од договореното. Еве да прифатам дека нема сто посто вернос ( што јас мислам дека може да има) , што ако едниот од вас сака ваков договор со некој друг без ама без дригиот во него . :rock: . Опасна игара ти е ова размисли си убаво. Јас лично незнам дали би простила неверство а се надевам дека нема да го доживеам за да има што да простувам. Меѓутоа работата во простввањето неверство според мене не е само во простување на тоа ако некој имал сек и останало на тоа ,( тоа лесно се простува) потешко е да се прости ако имало навреди, ќотек , напуштања и дуго попатно што оди со тоа, неверство во секоја смисла на зборот.

19. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    Биди и другарка и слушај ја ако сака да се пожали, ако сама праша дали сметаш дека ќе и помогне да оди да разговара со психолог, тогаш дај и свое мислење, а да и сугерираш не.

20. trtla

trtla Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2010
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    71
    Ги прочитав и посебно им се обракам на КЛУМ и на ТЕРАЕСТЕЛА....
    Ќе се потрудам да дадам свое мислење , па и објаснување...Кривци во однос на изневерувањето секако дека се повеќе страни , жената со која те изневерил , он , можеби делумно и ти....
    Повеќето жени кои ги познавам ,околината веројатно им наметнува да бидат фокусирани на децата , домот , семејните обврски, перење,пеглање,ручек и што е нормално го занемаруваат својот изглед , долна облека , често пати преокупирани од домашни обврски (па понекогаш може и напнати и нервозни ) немаат сила и енергија да ги задоволат барањата на мажот, а кај мажите нагоните се рековме поголеми од кај жените.
    Многу жени успеале да го средат својот брак давајки си себе време за прошетки и дружење со пријателките , фитнес,пилатес...Времето одвоено за себе дава енергија и ја регенерира љубовта спрема домот,мажот и децата,а мислам дека и мажите вака го менуваат својот однос спрема жената.
    Можеби некои мажи и покрај се ,пак би биле склони кон неверство ( нивното - секој ден грав не се јаде), но и тоа неверство ако е инцидентно според мене не е страшно затоа што е факт дека има жени кои трпат се и сешто од своите мажи - немаштија ,мрзеливост,неодговорност,насилство дома понижувани во јавност и третирани несоодветно, ама се додека не ја изневери нема проблем трпи се ако сте биле соодветно третирани по дома потрудете се да го воспоставите односот повторно.
    Имаше три златни правила за жени во брак што сум ги научила:
    1.Да ја има довербата на мажот
    2.Да му даде на мажот до знаење дека го цени и е благодарна за тоа што мажот го прави за неа
    3.Редовно да има секс со мажот!!! :D

На nitokris му/ѝ се допаѓа ова.