Како да се справите со некој кој постојано ве исмејува?

Discussion in 'Психологија' started by LGBT, Jul 21, 2011.

1. friendy

friendy Форумски идол

Јас не се согласувам со @Петре Прличко дека личностите кои исмејуваат, понижуваат, навредуваат се менуваат во понатамошниот живот кон подобро. Каков си скроен, таков ќе си останеш до крајот на животот. Таквите личности си носат дел од лошиот карактер и понатаму, само што животот им удрил по еден шамар, ги свестил и им го покажал местото во општеството. Не за џабе се рекло: "Волкот влакното го менува, но карактерот не"!
    Се потекнува од семејството. Домашно воспитание, осет за сочувство кон другите другите, што за жал го нема поголем дел од населението. Кога возрасните не се однесуваат како возрасни, што останало за децата?

Kid pwnz his school bully - Casey Heynes Interview

stojne-21 likes this.
  2. anina

anina Популарен член

Петре, јас тебе, те разбрав се што сакаш да кажеш ама не разбрав зошто си ме цитирал? Се контраш со мене или ме поддржуваш? Или пак само онака си ме цитирал?

3. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

Е добро Петре Прличко, свесен ли си што пишуваш? Некое малтретирано дете да го прочита ова одма ќе мисли дека треба да направи пластична операција за да престанат да го малтретираат, за да се допадне некому. Зарем вака треба некој да добие на самодоверба? Во основно може бев дебела и имав криви заби, па тоа им беше причината, ама во средно зошто уште сакаа да продолжат така кога бев и послаба од нив, и со поубави заби? Нели се изградени личности тоа, 18 години. пфф

Исмејувањето не е нормално, и не, некоја што малтретирала деца како помала не може да биде добра за мене никогаш, бидејќи тоа однесување е дел од неа, никогаш нема целосно да се промени, и да има шанса верувам дека пак така ќе прави. Тоа е толку бедна и ништожна личност. Еве пример, мојава цимерка се нема сменето ни малку, а 24 години веќе е.

Last edited: Nov 24, 2014
  4. XMaN

XMaN Популарен член

Исмејувањето знае да нанесе и непоправлива штета кај поосетливи психи, да влечат трауми со години.

Најдобра превентива е обука по самоодбрана и свесност за сопствените вредности посебно за понежните деца зашто булито знае непогрешливо да ги одбере најслабите.

Во моето одделение најголемиот були што ми се чини душа им извади да неколку девојчиња загина во сообраќајка во средно.

Во секој случај треба да се бара решение а не да се остави детето само да се справува со понижувањата кои траат подолг период.

5. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Така што го оставам да се исмејува па кога ќе заборави јас враќам кога најмалку очекува ;)

6. SexiLy

SexiLy Популарен член

Со сопствен став и тенденција кон ругање на неговите глупи аргументи за исмејување. Секогаш поентата е исмејуваниот да биде исмеан на префинет и софистициран начин.

7. Captain-Omni

Captain-Omni Популарен член

Јас сум повремен форумски bully. Сакам да ги исмејувам оние форумџии и форумџики кои исмејуваат бесправно други форумџии/ки или се суперглупи, ама пишуваат за некои други дека се глупи. Во принцип почитувам различности во секоја форма, ама нечија арогантна игнорантност кон чувствата на некој трет, не можам да ја поднесам. Малтретирам. Навредувам. Посочувам на недостатоци, вадам цитати и укажувам на таа нечија ароганција и неинтелигенција, зашто сакам да се гледам себеси како инстант карма кога за тоа имам време, простор и сум доволно иритиран.

Како да се справите со мене, како bully, во тие ситуации? Многу едноставно. Почитувајте го сечие мислење и спречете место да лечите. Ако веќе почнам да ве малтретирам, направете го она што е најпаметно и со bullies во реалноста, купете ми пиво, грицки и кажете ми повели. :emo:

8. vinozito1

vinozito1 Истакнат член

Секогаш исмјуваат луге, кои ви завидуваат.Тоа им е начин , да ве омаловажат а себеси да се издигнат.
    Никогаш не ги земајјте при срце нивните зборови.Напротив,може да речете дека ви ласка исмејувањето, посебно што доаѓа од толку совршена личност.;)
    А исмејување а љубомора, исто му доаѓа.Затоа главата горе.Исмејувачите се поразени кога вие се смеете заедно со нив, но не на вашите недостатоци како што мислат тие, туку на нивните.
    Што човек треба да си, па да ти смета изгледот на друг човек?:wasntme:
    Разликата меѓу лугето е внатрешна, таму некаде на левата страна :l: .

LittlePinky, stojne-21, susi and 6 others like this.
  9. presiosaP

presiosaP Популарен член

никогаш на никој не сум исмевала нити понижувала нити ке го сторам тоа...како помала ме имаат исмевано зошто имав криви заби ама сега не може никој да ме стигне...топ сум...со таквите подбивања се справував со тоа што ги игнорирав можеби ми беше тешко на душата и плачев дома но кога ме исмеваше еден ученик од класот јас не реагирав ...и ден денес и да се случи непто такво не би реагирала зошто само така тој што исмејува ке осети што прави....

stojne-21 likes this.
  10. anna.tesoro

anna.tesoro Активен член

Исмејувањето е карактеристика на слабаци и прости луѓе. Ако ме понижиш стануваш повреден/а од мене? Поубав/а? Побогат/а? Поуспешен/а? Или па ќе смениш нешто кај мене?
    Во основно ми се случи, бев исмејувана и понижувана од мои соученици. Тие беа од "Повисоката класа" за разлика од мене. Јас немав скапа облека. Не носев секој ден различни алишта. Немав убав телефон. Немав пари за "Наш свет".
    Ми беше многу тешко, не сакав дури ни да одам во школо, ама од мајка ми научив за трпение и издржливост и се справив со сето тоа. И благодарна сум им на сите нив бидејќи уште од мала ми покажаа колку луѓето знаат да бидат безмилосни. Ме научија дека не треба од никој ништо да очекувам и дека се што ќе постигнам ќе биде со моја пот и труд. И на некој начин ме поттикнаа да се трудам се повеќе и повеќе и можам да кажам дека сега сум на многу повисоко ниво од нив.
    Еден соученик ме исмејуваше за белегот на лицето. Знаете што има сега тој? -Белег на животот. Со неговото однесување и со тој начин на размислување, си донесе многу невољи.
    Тие луѓе не се менуваат. Или можеби, ама ретко. И не, не се издигнаа со тоа што ме понижуваа. Напротив, мене ме издигнаа ! :)

11. presiosaP

presiosaP Популарен член

веќе рецка не ставам на никој кој што сака нека збори секој си е за себе ...а таквите луќе се хрант со тоа да понижуваат да зборуваат глупости и разни др работи,ама сето тоа нив ги влече кон дното...на ниедна провокација не одговарам а тоа ги уништува ....

anna.tesoro and SwanMay like this.
  12. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Da mu pokazes zabi za da se otkaci ! :punch:

13. ccca

ccca Популарен член

faktot so zborovi gi osekas kako napad (ti sozdavaat custvo na ankcioznost/nervoza/nelagodnost) znaci deka imas nekoja oblast so koja ne si vored koja mozebi i ja kries od samiot sebe.

najdobar nacin da se spravis so nekoj koj ti stimulira takvi custva e i ti da mu gi stimuliras istite custva na nego (so dr zborovi da go izdominiras)

presiosaP likes this.
  14. presiosaP

presiosaP Популарен член

според мене најдобро справување со некој што се обидува да те исмејува а да си молчиш додоека другиот навредува нема од тоа поглема навреда кога ке осети деке не е во ред тоа што го зборува..верувајте

15. blackpanter

blackpanter Популарен член

јас мислам дека најдобар начин да се откачиш од некој кој постојано те исмејува е со тоа што ке му покажеш заби. имав еден ваков проблем во средно, еден типац кој мислеше дека е некоја фаца во класот постојано се закчаше и ги омаловажуваше некои девојчиња мегу кои бев и јас. го трпев незнам колку време, и после ми пукна филмот и бидејки знаев да се тепам му станав и го удрив пред целиот клас. од тој ден со мене не се закачаше

jacqueline.s likes this.
  16. Hristina-t

Hristina-t Активен член

За тоа можам да ви раскажам цела приказна што ми се случуваше.Но,јас решив на почеток да ги игнорирам тие личности.На почеток беше малку тешко затоашто навистина болеше.Подоцна ми стана полесно бидејќи си створив навика да не се вртам кога некои ме довикуваат за да ме исмеваат,не мислев на нив и полесно ми беше.Пронајдов други личности кои ме ценеа мене и сеуште ме ценат. И со нивна помош денес можам на истите тие што ме исмеваа да им се насмеам в лице,им се спротивставувам и покажувам заби и речиси воопшто не се исмејуваат.Инаку мислам дека тука клучен фактор игра самодовербата.Јас долго време работев на тоа прво се отварав на пријателите,се охрабрував себе си,подоцна почнав со шопинг и сл. кое дојде како јаготка на шлагот.Голема лекција која ја извлеков од сето тоа е дека за без потреба сум се нервирала.Како што јас сум имала моменти во животот каде што сум испаднала глупа,така и тие имале,нема потреба да глумат.Сите сме совршени во очите на оние кои се послаби од нас,нели?Така ако ги исфрлите од вашиот живот полесно ќе ви биде.Кога требаше да се соочам со нив го користев моето мото "сега или никогаш" Феминки се надевам дека мојот пример ќе ви биде од корист,и главата горе денес тие ве исмеваат вас утре вие нив :D

17. SwanMay

SwanMay Популарен член

Само со ова не се согласувам... Не би било во ред да правиме некому нешто што не сакаме да ни' го прават нам... :)

alana95 and Hristina-t like this.
  18. 702706

702706 Активен член

Секој си има слаба точка. Таму треба да гаѓате.
    Сигурно има некоја фалинка во физички изглед па ако не го знаете подобро човекот со љубезен и ироничен тон пенетрирајте во него. Највеќе боли кога е индиректно.
    Дали ќе делува не се секирајте, ако е доволно деген да ве исмејува значи си има проблем самиот со себе. Е сега другата страна од ситуацијата е тоа што можда и стварно испаѓате глупи и смешни па човекот што ќе ви го каже тоа у фаца го сметате за искомплексиран...

tessie likes this.
  19. galapce

galapce Форумски идол

E kako da se spravev,uste odkako znam za sebe site se ismejuvaa na smetka na mojata boja na kosa.
    Za razlika od decata vo skolo site vozrasni kaj i da ne sretnea so majka mi velea deka "e tokmu vakva boja na kosa sakam".
    Im se cudev na lugeto.Ili decat i tinejdjerite si baraat izgovor za zadevanje(oti neli site imavme po sto ne zadevaa)ili vozrasnive me sozaluvaat.
    Navistina dojde den i sega ja nosam istata boja na kosa i osven ponekogas po nekoj izvaden pramen bojata ja nemam prefarbano.
    Bebesko plava.
    Ismejuvanjeto e odlika na nezrelost,ljubomora,strav od konkurencija i nenaoganje nacin za soodvetno sprotivstavuvanje.
    Nema striktno odreden nacin kako da se sprotivstavime.
    Zavisi od covekot no zavisi i za sto se raboti.

toogood and SwanMay like this.
  20. FridaKahlo

FridaKahlo Истакнат член

Што се однесува до градењњто на самодовербата на помладите девојчиња поптолно се согласувам со многу феминки.
    Доколку сте повлечени и имате навика да се повлекувата пред поголема толпа луѓе, создавате впечаток на ранлива личност, следниот пат сменето го образецот на однесување, дадете забелешка или краток коментар за темата за која разговараат поголема група сокласнички, насмевнете се и забележето го пулсот на нивните рекации. Нека не ве плаши и недовербата, несакани реакции ( ролање со очи и сл. ) не е до вас и не е тоа ваш неуспех.
    Прашајте некоја сокласничка кога се часовите по аеробик или јога. Најдете начин да се зближите Воншколските активности играње ракомет, кошарка се најдобри начини за дружба, забавување и зближување. Ако сте новодојдени потрудете се и направете го првиот чекор, тешко е да влезеш во друштво во кое веќе се изградени односи на доверба и е потребно да се вклопиш во нивниот систем на вредности. И ним им е потребно време да свикнат на тебе, најчесто те преиспитуваат, ги следат твоите реакции, те ставаат под лупа. Многу од девојките напоменаа дека се одлични со надпросечно поведение и успех, па потсвесно префрлувањето и исмевањето доаѓа од стравот од конкуренција, загрозување на позицијата на булито. Ако групата е ептен затворена( тн несигурна и подсмевот е едно лице на исплашеност, да не и се приближуваш за да не ги ја загрозиш).

Делумно заговарам да се стопите со толпата бидејќи во секој од нас е вграден импулс да припаѓаме на друштвото, групата итн. Како ќе се социјализираме ако не сме прилагодливи кон групата,како ќе бидеме свои ако првин не сме дел од групата. Многу социјални пеперутки кои знаат да се снајдат секаде и со секој, често биле предмет на потсмев. Адолесцентските се години кога учиме за луѓето како да се поставиме со разни луѓе во разни ситуации. Тоа е добро школо за јачење на психата.

Ако сте подложени константно на потсмев, имате уста, кажете мечка страв мене не ме страв, и директно обратете му се на булито и во присуство на другите негови подржувачи. Малку пригушени емоции, концентрација и кажете што конкретно не ви се допаѓа и да го промени начинот на однесување, ако продолжува понатаму кажете му дека сте спремни и на физичка пресметка, бидејќи тој обично ја црпи силата не од мозокот него од оние околу него. Во случај да го каже времето и местото на средбата, нагласете дека се согласувате но под услов да дојде сам. Ова повеќе за машките преставници, они се поагресивни во пристапот.
    Во спротивно, ќутете, научете емотивно да не ве погаѓаат тие провокации, завртете грб, дигнете глава и игнорирајте. Ако тоа ве мачи толку многу што ви изгледа терор одењето на училиште најдобро е да разговарате со психологот на школото, да изнајдете некое решение. Тој е таму за тоа.