Како да се справите со некој кој постојано ве исмејува?

Дискусија во 'Психологија' започната од LGBT, 21 јули 2011.

1. Kejti 17

Kejti 17 Нов член

Се зачлени на:
    25 јануари 2016
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    32
    Дали може да ми дадете некој совет како да се справам со исмејувањетто во училиште?Јас сум прва година средно и некогаш (ретко) ме исмеваат,јас се плашам дека ке се повтори тоа што ми го правеа во основно.Може совет?

2. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.845
    Допаѓања:
    17.743
    Nemoj da im se plasis. Toa niv i gi tera poveke da ismejuvaat. Ne sfakjaj ozbilno nisto sto ke ti recat. Pokazi im deka nivnite zborovi ne vlijaat na tebe i ti se nebitni. Dali ke gi ignoriras ili ke im vratis so ista mera spored mene ne e bitno. Najbitno e da im stavis do znaenje deka tie ne se nisto podobri od tebe. Sekoj ima maani. Ti samo druzi se so site i ne dozvoluvaj da ti ja namalat samodoverbata.

Ne bi znela da ti dadam drug sovet. Srednoto ke projde i nema sigurno da gi trpis cel zivot. Najbitno e da ne dozvolis da ti ja unistat samodoverbata.

На Kejti 17 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    Зошто те исмејуваат?

На Kejti 17 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. R.o.s.e

R.o.s.e Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2016
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    352
    @Kejti 17 Мила верувај дека тоа идиотско однесување од нивна страна нема да продолжи и понатаму. Кога-тогаш ќе престанат. Ама ти не си должна да ги трпиш.
    Ти мораш да покажеш заби, не им молчи, враќај им. Не се ништо повеќе од тебе.
    Јас ги жалам таквите личности. Сигурно се несреќни и имаат комплекси.

@friendy Најверојатно е тивка и повлечена, кога ќе ја прашаат или и кажат нешто не им враќала. А треба.

На sugarlips и Kejti 17 им се допаѓа ова.
  5. Kejti 17

Kejti 17 Нов член

Се зачлени на:
    25 јануари 2016
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    32
    Па мислам дека ме исмејуваат зато што сум страмежлива и не им враќам на нивните навреди :(.Ти благодатам затоа што сакаш да ми помогнеш.

6. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.933
    Сфаќај го како шала и немој да ми покажуваш дека се лутиш или нервираш кога те исмејуваат. Ако неможеш, не им враќај. Ако можеш да им вратиш, врати им.

На sugarlips и Kejti 17 им се допаѓа ова.
  7. justin4ever

justin4ever Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    36
    девојки ми треба совет..која сака да ме сослуша лп слободно

8. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.933
    Повели. Што те мачи?

На justin4ever му/ѝ се допаѓа ова.
  9. s1a1n1d1r1a1

s1a1n1d1r1a1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2010
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    14.362
    Мене не можам да кажам дека ме исмејувале. Иако никогаш не сум спаѓала во "популарните". Ама имав други прекари. Луто, клето, колку шо си ниско си злобно.. И сето тоа поради фактот дека јас не му ќутам на никој. Со сите влегвам во дискусија, во кавга ако треба ама на никој не му ќутам или лице му правам. Уште ми викат сите лоша, вештерка итн ама не ми е гајле. Ее боли вистината и ако то шо не ќутам и си се бранам себеси ме прај лоша, океј лоша сум.
    Имам видено исмејување на другари и сум се карала и за нив често. Мислам дека најдобра одбрана е напад. Низ мајтап, смеа шлакни му в лице и готово.

На sugarlips му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.309
    Допаѓања:
    22.602
    Најбитно за сите никогаш да не ја наведнат главата кога некој ќе се потруди да ги исмева. Главата горе и само контра, одма вратете им на муабетот, и тоа колку што може полоши да бидете. Знам дека тоа да си лош е вродено и неможат сите ама ете ќе мора да се потрудите. Сега дојде време не се цени добрината туку арогантноста. Така даа самите ќе си помогнете себеси.

11. ЈеленаЏиш

ЈеленаЏиш Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    1.891
    Додека бев на факултет, делевме превоз со колеги од различни години, па така, еден ден, имаше премногу гужва во комбето и доста луѓе мораа да стојат простум додека да стигниме до постојката каде што имаше и други комбиња. Беше гужва, задушливо, никакво и јас се обидов да влезам заедно со другарка ми, и во качувањето несакајќи со ранецот го поттурнав дечкото што седеше на првото седиште.

Се извинив, нели, како што носи редот, но тој беше напнат и грубо ми одговори „Ако подослабиш малку, може ќе можеш да ја затвориш вратата без да отепаш некој!“

Настана моментален молк во комбето, а да бидам искрена, во тој момент ми доаѓаше да се расплачам од една страна, а од друга страна, да му ја треснам една преку очи. Се разбира не го направив ни едното ни другото, само му упатив еден поглед :)^)) и се повлеков повнатре во гужвата.

Истиот тој господин, по една недела седна до мене и ми се извини.

Оттогаш сфатив дека на такви ниски провокации едноставно треба да одговориш со десен клик - игнор.
    Ако вратев некоја сочна досетка, никогаш немаше да ми се извини, ниту пак ќе прозборевме.
    Животот е прекраток за да се нервираме со небитни луѓе или со нивното мислење за нас или работите што ги правиме.

Мајка ми обожава да вели „нека ти чади оџачето, друго ништо не е битно“.

На Slavicak, elenaeli22, cresa-jagoda и 7 други им се допаѓа ова.
  12. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.933
    Колку повеќе се криете додека се исмејуваат, толку повеќе ќе ве газат.

На sugarlips и badgirl2 им се допаѓа ова.
  13. mynameislove

mynameislove Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    12.626
    So jasno sprotistavuvsnje I spustanje podolu od gomno.Ismevaat iskompleksiranite,probajte da im se sprotistavite I ke ja vidite nivnata nesigurnost.
    So zgolemeno rabotenje na sebe I redenje na uspesi.
    Ps ne gi opravduvaam tie,ama sekoj e dolzen da si se zastiti.

На Petar80 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.933
    Не секогаш помага спротиставувањето. Може и од некој будала и ќотек да добиеш.
    Но не значи дека и треба со главата надолу, со плачење, криење и тн.

15. mynameislove

mynameislove Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    12.626
    Normalno.I toa e bitno, ama nikako navednata glava.Toa samo ke ja vlosi situacujata I budalata ke go dobie posakuvanoto I ke bide uste posilen.

На Marick14 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. mode-kristina

mode-kristina Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2014
    Пораки:
    1.155
    Допаѓања:
    4.093
    Јас мислам дека малтретирачите малтретираат некој што е поуспешен од нив,а е молчелив,чувствителен,добар со сите и наивен. Јас го имам доживеано тоа и знам како е и секако,во основно го имам тоа доживувано. Од прво-четврто одделение се’ си беше во ред. Но,во петто откако направија нови класови,односно не’ измешаа, се паднав со најлошите во клас. Од тогаш,па се’ до крајот на осмо одделение,бел ден не видов. Некои си машки што не беа ништо повеќе од мене,ме викаа „дебелата“,а не беа некои згодни и плус се дружеа со некои дупло подебели од мене и на нив ништо не им викаа. Една доста пониска,а и подебела беше од мене,ме малтретираше и физички. Иако на класната сите се жалеа од неа,јас ако се пожалев веднаш следуваа клетви од типот „Дај Боже сите да ти се единици! Дај Боже да паднеш година!“ Имаше исто така и една шмизла што се дружеше со неа. Таа на сите слики на Фејсбук беше како и сите останати шмизли на Фејсбук,односно разголена,со штикли поголеми од неа и премногу шминкана. А за тоа што ми викаше имам пишано во „Денешната младина“ и не вреди пак да пишувам. Во осмо кога зборувавме што ќе носиме на полуматура,повеќето викаа кратки фустанчиња залепени за телото,а истите тие за кои пред малку кажав ми викаа „Не носиш тесен фустан зошто си дебела и не ти стои!“ А ништо позгодни не беа од мене. Ама од кога тргнав во средно,се’ се смени. Кога последен пат ме видоа тие што ме малтретираа и го покажав местото. Затоа кога некој/а ве исмејува прво игнорирај те го/ја, за да докажете дека тоа што го кажува тој/таа не допира до вас,а ако не успее,односно ако исмејувачот си продолжи,тогаш вратете му/и’ со иста мера,а со тоа кажете му/и’ директно кој е и што е в лице,што ќе го/ја здоболи бидејќи ја слуша вистината за него. А ако ни тоа не успее,тогаш побарајте помош.

На sugarlips и presiosaP им се допаѓа ова.
  17. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.701
    Различни „причини“ има за исмевање. Некои го прават тоа од завист (и мене ми се има случено, но не дирекно во лице зашто едноставно немаа смелост, стоев цврсто на земја и тие тоа го чувствуваа), а некои за да лечат комплекси, односно исмеваат некои победни од нив за да се чувствуваат помалку бедно. Баш во клас имам ваков случај. Ментално пореметено дете цело време е исмевано од една „принцеза“ и сега тоа дете смета дека цел клас му се смее и го исмева, па мора да го трпиме зашто ние сме виновни, не тој што ни пречи на часови со чудни крици и зборење неповрзани работи (според неговите родители). Ма да за ова родителите се виновни, но да не бегам од темата. Битно на „принцезата“ не и е гајле што оцени има, скоро 200 неоправдани доби и сите 1.

А, тие што сакаа да лечат комплекси, си лечеа на страна плукајќи по мојата облека на помулатура (не се дотерав многу, облеков црна кроп топ, карирана кошула, шорцеви и ниски патики), како тоа ми биле прекратки шорцевите (јас пливав во нив), како сум личела на ефтина курва (...ок:^)), додека тие биле најафтентични на полуматура, со кјот фустанчиња (до под гз), штиклички и што да ти кажам бејби, тамблр мач. :rofl: Еднаш една почнала да коментира како сум можела да бидам толку глупа и да пишам дека кучето ми еволуира во човек (постирав видео од моето куче како отвара врата само, и на зезанција пишав така), па имитирале како одам, се чуделе како сум можела да „искачам со постари од мене“ (да сигурно, вие го знаете цел мој живот). :rofl:Ама на тие само може да им се смееме на глупостите што ги прават и кажуваат само за да се утешат дека не се толку бедни...

На sugarlips и mode-kristina им се допаѓа ова.
  18. sugarlips

sugarlips Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2014
    Пораки:
    672
    Допаѓања:
    761
    Имаше едно девојче што,да си кажам искрено,погрешно го ,,протолкував''.Јас бев срамежлива,горе-долу,и мислев дека таа ме задеваше,а всушност сакаше да се дружи со мене,па несакајќи ја навредив.:) Ама нема врска,после станавме добри другарки :)

Да,остава,мислиш дека и другите што ќе ги запознаеш ќе се однесуваат така кон тебе.Само треба убаво да им се плесне се во лице на тие :swear:

19. jasmina00

jasmina00 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2012
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    1.377
    Јас во средно бев крупничка, од секогаш мака си мачам.
    И секогаш ќе се најде некој да викне буцка, дебела и незнам што. Лелееее колку солзи имам пролеано за тие психички малтретирања, иако знаев дека е така сепак болеше.
    Сега пораснав, и ако некој ми рече дебела - јас со насмевка ќе му вратам ама и ти си се здебелила некое килце, ќе ме стигнеш кај и да е. И нормално молк, да види дека боли...

На sugarlips и zhap4e им се допаѓа ова.
  20. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.933
    Де бре и за ова ли се лутите. :lol::lol: