Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Како до чисто лице?

Дискусија во 'Лице' започната од LovelyGirl, 21 февруари 2010.

1. Ele24

Ele24 Активен член

Се зачлени на:
    18 април 2020
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    11

Fala tii :)

2. Milen4etooooo

Milen4etooooo Истакнат член

Се зачлени на:
    8 април 2010
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    80
    Здраво. Дали имате конкретни производи кои ги користите (кој витамин ц и каква заштитна крема користите вие) Фала

3. Ele24

Ele24 Активен член

Се зачлени на:
    18 април 2020
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    11
    Devojkii help
    Koristam aknefug+ la roche posay effaclar duo plus (nautro) i aknefug + sona (navecer)
    Nautro koga stavam od kremata na laroche licevo uzasno me pece! Isto ko da mi gori
    Dermatologot mi rece deka posle nekolku dena treba da se navikne kozhata a veke 6 dena ja koristam ova terapija
    Mu se ima i na nekoj od vas deseno?

4. skin.aficionado

skin.aficionado Активен член

Се зачлени на:
    19 мај 2020
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    59
    Терапијава ти е премногу агресивна како за почеток. Побарај мислење од друг дерматолог најубаво, а ако не си во можност намали малце со производиве. Како за почеток можеш да ги користиш акнефугот и кремата еден ден, а соната друг. Вметни ден за хидратација измеѓу неколку недели.

5. pdb123

pdb123 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    1.443
    Допаѓања:
    5.894
    Со оглед на тоа што на форумов читав дека брзо оксидирале витамин Ц серумите на Dr. Viton и REVOX, го купив витамин Ц (5%) серумот од Purito (го има на bebehome.mk) и ми се допаѓа, но би сакала да купам серум со повисока концентрација, па во иднина би сакала да пробам и од True Alchemy во Bellina.

За СПФ крема, ја користам Purito Green Level Unscented Sun SPF50+ PA++++, но во овој момент не би ти ја препорачала поради проблемот што настана со СПФ (можеш да прочиташ овде околу тоа). Ја користам неа моментално бидејќи ја купив пред да се дознае ова, инаку следно би пробала некоја од кремите на Bioderma. Покрај оваа, мене ми се допаѓа и таа на Frezyderm Sun Screen SPF50+ (го има во Zegin). Има две верзии: обична (оваа сум ја пробала јас) и со покривност, доколку би сакала малку корекција. Има матирачки финиш, иако некаде на форумов прочитав дека не им се допаѓа на луѓе со мрсна кожа (јас имам нормална кон сува), па најдообро би било да прочиташ reviews и да видиш дали би одговарала на твојот тип на кожа.

Вака, ние не сме дерматолози и тоа што ќе ти го пишеме земи го со резерва, бидејќи не мора да значи дека е точно (особено за твојата кожа и состојба). Ако имаш можност, најдобро би било да го прашаш дерматологот.

Моето скромно мислење е ова:
    Со оглед на тоа што најочигледни знаци за иритација се црвенило и печење, мислам дека ти доживуваш иритација кога го нанесуваш Effaclar Duo Plus. Сите производи кои ги користиш се моќни за справување со акни, меѓутоа со моќноста се зголемува и можноста за иритација и ова е особено точно кога користиш комбинација од моќни производи, како во твојот случај. Мисли како ова да се лекови (што дел мислам и дека се сметаат како лекови за кожни болести) и како и секој лек, има можност за контраиндикации и тоа зависи индивидуално за секој човек.

Колку што знам јас, нормално е да чувствуваш некој вид на пецкање или дури и привремено црвенило кога првично почнуваш со користење на ваков тип на производи (затоа веројатно и дерматологот ти рекол дека потребно е некое време да се навикнеш на нив, т.е. да развиеш толеранција), но не сум сигурна дали е во ред да искусуваш толкава реакција и да треба да ја трпиш. Од она што сум слушала/читала, во вакви случаи се намалува зачестеноста на употреба на некој производ, целосно се отстранува или се наоаѓа друг начин како да ги искористиш придобивките од некоја состојка без да доживуваш иритација. Ова најдобро може да ти го каже дерматолог.

Доколку моментално немаш пристап до него, можеби би можела да пробаш наизменично да ги ставаш акнефугот и дуото, т.е. едно утро да ставаш само акнефуг, друго само дуо - можеби не ја трпиш само нивната комбинација, а би ги трпела одделно. Од друга страна, може да испадне дека ни вака не можеш да го трпиш дуото и тогаш најверојатно кожата ти е пречувствителна од соната што ја ставаш навечер. Иако не ги користиш соната и дуото заедно, соната може да ти ја направи кожата толку чувствителна, што дури и наутро ко ќе ставиш нешто друго, ќе ти реагира, т.е. пече. Во овој случај, би го прекинала дуото некое време (2 седмици, месец, повеќе месеци, колку и да треба - би проверувала дали ми реагира кожата со мачкање на дуото на мал дел од лицето, не на цело лице) додека кожата не се навикне целосно на соната, а тоа може да биде побавен процес.

Како што кажав, кога се работи за толеранција, никој (дури ни дерматолог) не може да предвиди што ќе можеш да трпиш, а што не: тоа може да се види само со пробување.

Последна измена: 22 декември 2020
    На Romantic, Slatkish255, Ele24 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.500
    Јас кога користев акнефуг и сона, почнав секој втор ден, првите две недели, па после секој ден. Мора да и дадеш време на кожата да се приспособи. Направи пауза сега некој ден, да се смири и хидратантна крема навечер обавезно.

На Romantic и Ele24 им се допаѓа ова.
  7. Ele24

Ele24 Активен член

Се зачлени на:
    18 април 2020
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    11

Fala vi i na dvete na iscrpnite odgovori
    Jas dermatologot go prasav za hudratantna krema i rece ne mora i za spf rece nemalo sonce
    Delov na bradava presusen se lupi a pecenjeto od effaclarot e odgomno taka da ke gledam sekoj vtor den da pocnam da gi stavam
    Fala vi :***

На IM.TMKQ и pdb123 им се допаѓа ова.
  8. Coco11

Coco11 Активен член

Се зачлени на:
    23 септември 2020
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    2
    Може некој да сподели некоја комбинација на сериуми или рутина што ви помогнала за акни,веќе не знам што да пробам...

9. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.500
    Си била ли на дерматолог?

10. Coco11

Coco11 Активен член

Се зачлени на:
    23 септември 2020
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    2
    Да сум била
    Немам некои озбилни акни,само на образите ептен ми се како воспалени.

11. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.500
    Баш погоре пишувавме. За spot treatment јас котистев benzoyl peroxide (акнефуг), но не би можела да ти речам да го користиш и ти обавезно. Сè зависи од состојбата и колку имаш потреба. Зависно и какви се акните, обични гнојни од запушени пори, хормонски, цистични. Салицилна киселина е уште една добра опција за длабинско чистење на порите. Би ти рекла да разговаташ повторно со дерматолог и да ја најдете најдобрата опција. Исто, обавезно хидратантна крема во зависност од типот на кожата, спф и нежен гел за миење лице. За мене креми и гелови без алкохол и парфем, се покажале како најдобар избор, со огледа на тоа дека имам доста чувствителна кожа.

На Coco11 и pdb123 им се допаѓа ова.
  12. Mrs.Sofija

Mrs.Sofija Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2020
    Пораки:
    443
    Допаѓања:
    564
    Напишав во темата the Ordinary продукти, ќе го ставам постот и тука
    Девојки може ли да препорачате нешто за лузни од акни? Иако се повеќе мислам дека ако воопшто може проблемот да се среди, тоа би било со третмани, не со козметика. Но, може некоја од вас има позитивно искуство.
    Благодарам, секое инфо е добродојдено

На Bella ••• му/ѝ се допаѓа ова.
  13. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.190
    Зависи какви ти се лузните. Мене ниацинамидот на ревокс ми ги белее бидејки се во форма на флеки, плус со целата рутина со него, салицилната и хијалуронската киселина ми се намалуваат делумно и порите.
    А ако прашуваш за дупки од акни, тоа само ласериски. Препаративе никакво дејство немаат, кај шо има дупка си е дупка пак.

14. Mrs.Sofija

Mrs.Sofija Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2020
    Пораки:
    443
    Допаѓања:
    564
    Да, како дупчиња се, не се познаваат многу ама мене лично ми сметаат кога ќе се погледнам во огледало. За ласер не можам да се решам, се плашам да не настане поголем проблем (од типот изгореници илу само промена на формата на лузната).
    Исто имам и проблем со проширени пори.
    Мислев да не има некој искуство со киселини или пилинзи.
    Само што видов дека има и посебна тема за оваа проблематика ама не е нешто многу активна

15. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.190
    За ласер и јас не се решавам, можда понатака. А за порите некое конкретно решение немам најдено досега.

16. pdb123

pdb123 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    1.443
    Допаѓања:
    5.894
    @Mrs.Sofija, мислам дека најјакиот можен производ што можеш да го искористиш ти сама дома и можеби да видиш подобрување по подолга употреба е AHA 30% BHA 2% пилингот на The Ordinary. AHA 30% е најјаката можна концентрација на овие киселини што е слободно достапна за секој. Над овој процент можеш да добиеш пилинзи само кај козметичари или дерматолози. Ако се решиш да се пробаш, внимателно следи го упатството, т.е. прво истестирај го на одреден дел од кожата и ако заклучиш дека можеш да го користиш, не го оставај подолго од времето кое е напоменато на пакување. Можеш на почеток да го оставаш пократко време, но не го оставај подолго време. Под нормална реакција при користење се подразбира благо пецкање на кожата; ако те пржи/боли значи не можеш да го користиш и веднаш измиј го.

Што се однесува до проширени пори, како што напиша и @СуперДевојка, нешто може да ти помогне привремено да се намали, т.е. подобри изгледот на порите, но не постои трајно решение. Порите се генетски дефинирани, т.е. родена си со таа големина и не можеш да ја смениш, исто како што не можеш да смениш големина/должина и на други делови на телото.

На ludamaja10 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mrs.Sofija

Mrs.Sofija Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2020
    Пораки:
    443
    Допаѓања:
    564
    AHA 30% BHA 2% пилингот го употребувам, не гледам некоја значителна промена веројатно си треба време

На ludamaja10 и pdb123 им се допаѓа ова.
  18. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.676
    Допаѓања:
    39.640
    Сериозно, само што купив вит. ц на Витон и сега читам брзо оксидирал.:D
    Има некој задоволен од него?
    Исто ме интересира како нанесувсте, на чиста кожа, па витамин ц, па moisturizer, еднаш на ден?

На pdb123 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. pdb123

pdb123 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    1.443
    Допаѓања:
    5.894
    Чувај го во фрижидер во кутивчето и внимавај добро да го затвораш за побавно да оксидира :D (без мајтап ова).
    Инаку да, така би се нанесувал.

На ludamaja10, Angie1432 и eva993 им се допаѓа ова.
  20. poppie

poppie Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    6.496
    Јас го користев 2 месеци, летен период и немаше оксидирано.