Како побрзо да ми расте косата?

Дискусија во 'Коса' започната од skorpija1992, 23 декември 2009.

1. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.841
    Женски јас вчера си купив Фолна киселина од 0,4 мг. Фолната киселина го поттинкнува растот на косата, меѓутоа треба да се пие три месеци за да се заприметат резултатите. Исто така ставам масла на косата ( до сега имам пробано чичково, рицинусово, маслиново, бадемово, кокосово) и очекувам до крајот на летото да ми порасне до под градите :)
    Кратење никако, зошто така никогаш нема да порасне. Фен ќе користам само за на коренот да си ја исушам косата, на најмала брзина хаха.

2. sadgirl21

sadgirl21 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2013
    Пораки:
    7.357
    Допаѓања:
    8.482
    Дефинитивно шишањето на врвовите, еднаш месечно не е решение.

На мајка ми пријателка, имаше коса до раменици. После скоро 1 година ( и помалку) кога се сретнавме, останав запрепастена-имаше коса до половина.
    Значи си ја миела како вообичаено со шампон-2,3 пати во неделата.
    А во меѓувреме, корите од овошја-јаболко, круша, банана, портокал и сл., ги варела и потоа со процендената вода ја миела косата, без употреба на шампони.
    Исто и влакното и се зацврстило многу, и ефект беше видлив по густината на косата. :)
    А може и варени коприви.

3. luncika

luncika Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    171
    Девојки, велите дека кратењето на врвовите не е решение, но зарем е подобро да шетате наоколу со коса до половина, ама целата распукана? Многу е битна негата на косата, која вклуччува кратење барем на 1-2цм во рок од 3 месеци, ова мислам секој може да го практикува. Не дека ќе расте така косата повеќе, ама барем ќе имате здрава, а не уништена коса.

На poenta, MiloMalo, Hipica и 2 други им се допаѓа ова.
  4. sadgirl21

sadgirl21 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2013
    Пораки:
    7.357
    Допаѓања:
    8.482

Па тоа и зборуваме, дека ако секој месец се крати 2,3 cm нема простор да порасне косата.
    На 3,4 месеци е подобро. И плус природна нега на косата, како што во претходниот пост напишав, без хемикалии.
    Јас ја кратев на 5,6 месеци, и за 2 години од раменици ми порасна скоро до половина. Само што многу бавно :(

5. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.950
    ^Како тврдите дека нема ефект кратењето на косата буквално сите како фризери да сте,ајде ве молам еден фризер тука нека напиши и потврди дека кратењето на косата нема ефект никаков,како можи да нема? косата во просек раси по 1сантим и пол,на 2 месеци да ја кратиш косата (што мојата фризерка ме увери дека е доволно)за 2 мееци тоа ти се 3 сантими кога одеш редовно да ја кратиш косата нормално таја е негувана и се крати по 1 сантим ништо повеќе значи само врвовите,другите 2 сантими ти останват на должината на косата нормално...
    А кога се оди да се крати косата 2 пати годишно нема да има ефект нормално врвовите испукани ужасни постојано се кинат косата се плетка во чешлањето паѓа,се куби и што ли не и сега ова повеќе има ефект така?по која логика само не ми ејасно...

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  6. sadgirl21

sadgirl21 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2013
    Пораки:
    7.357
    Допаѓања:
    8.482
    Секоја коса е различна, т.е цврстината на влакното.
    И секоја различно се негува.
    Колешка на факултет баш пред некој ден ми се жалеше дека воопшто не и расте косата, иако редовно( не знам за некој што поредовно ја крати од неа), и тоа по 1 cm, и секогаш и е иста должина, никако да мрдне.
    Да јас ја скратувам може двапати годишно, ама немам проблеми со расцветани врвови. Најверојатно затоа што ја пеглам еднаш во месец( некогаш ни толку), не ја сушам со фен, нит користам фигаро и слични инструменти.
    Не мора да значи дека советите од фризери секогаш се општоприфатени стандарди по кои мора да се раководиме. И не секогаш кај сите имаат ист ефект.

Никој не изигрува тука фризер, туку само објаснува како ја негува косата и начините кои ги применува за побрз раст. Едноставно е. |(

На Salome му/ѝ се допаѓа ова.
  7. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.950
    ^па тоа и е муабетот дека не постои такво магично нешто што коста ќе порасне за 2 месеци 10 сантими барем кај нас не и ние не можиме да си го дозволиме тоа,да растењето е и ндивидуално разликата е во тоа кој колку ја малтретира коста и колку му е квалитетно влакното,тоа е едно а да се тврди дека не расти коста со редовно кратење и одржување тоа е друго никој од нас не е стручен да го потврди тоа...
    Јас пак имам другарка која порано постојано ја шатираше косата и ја пеглаше пуфка ја напрај и само не ми расти не ми раси само кукаше,па ок нормално дека нема да ти расти после сите хемикали и малтретирање на неа,коста му се ронеше тотално уништена му беше,кога престана да ја третира и да ја пегла косата му е како нова мека сјана порасната до гради преубава,за растењето на косата влијај и внатрешната исхрана ако не се храниш здраво со витамини сето тоа е одраз на кожата косата итн...
    Како можи коса која е испукана да расти не ми е јасно,таја се кини што сакаш ставај му |( и да не ја третираш на 2 месеци мора да се скрати малку да се освежи,на коста негативно не влијат само пеглата и фенот туку и надворешните влијанија...

8. cooll

cooll Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    3.110
    Допаѓања:
    10.944
    Планирам во 500 мл шампон да ставам 25-30 мл рицинусово масло , но се плашам да не ми ја мрси косата.Пробал некој? :D

9. Salome

Salome Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    1.245
    Допаѓања:
    10.422
    Мислам дека ќе ти ја мрси, оти рицинусовото има малце погуста структура од другите масла.Поефикасно би било пред бањање да го масираш скалпот со рицинусово и да ти одстои саат-два, а во шампонот стави си б комплекс ампули.Можеш и ад капки да си ставеш во шампонот јас така имам направено,они не ја мрсат косата. :)

На cooll му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Yeeah

Yeeah Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2012
    Пораки:
    706
    Допаѓања:
    2.822
    ЗА КОЛКУ ВРЕМЕ ОД ПРИЛИКА БИ МИ ПОРАСНАЛА КОСАТА Т.Е САМО ШИШКИТЕ НАПРЕД? КОЛКУ МЕСЕЦИ СЕ ПОТРЕБНИ ШТО МИСЛИТЕ?.. СМАЧЕНО МИ Е ВЕЌЕ НАПРЕД КРАТКИ ШИШКИ ДА ИАМ

11. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Е па за 5месеци очекувај околу 5цм да порасне :) +- така доајга тоа по 1цм месечно кај некој 1/2,користи рицинуово и не ја гори често.

12. Cvetetto

Cvetetto Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2011
    Пораки:
    2.834
    Допаѓања:
    1.891
    Епа со зелен чај! ;) Потврдено ви е ;) .Лани ова време мојата коса беше некаде до рамена сега подолга ми е.По едена година,притоа 2-3 пати се имам стижано и сега пред полуматура ќе се стрижам :)

Прикачени фајлови:

• PicMonkey.jpg
      PicMonkey.jpg
      Големина на фајлот:
      305,8 KB
      Прегледи:
      420
  13. Chikaa

Chikaa Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    46
    Ја измиваш со зелен чај или го пиеш често? :!:

14. Cvetetto

Cvetetto Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2011
    Пораки:
    2.834
    Допаѓања:
    1.891
    Ја измивам,варам чај и на крај пред да излезам од бањата си ја полевам косата со чајот ;) . Имам слушнато дека дејството било исто и ако го пиете чајот ;)

На Chikaa му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Freja.Stella

Freja.Stella Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2014
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    51
    Јас во шампон од 400мл ставив една аппула В6 и една В12. И многу бргу почна да ми расте косата уште го немам потрошено шампонот а косата веќе ми е порасната 2цм. Вистина :!:

На Dimkovska123 и Chikaa им се допаѓа ова.
  16. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    8.986
    Последно нешто што пробав за побрз раст на коса е маслиново масло со цимет, со тоа го масирам коренот 10 минути и оставам околу 30 мин. па потоа ја мијам косата.
    Исто така, кој сака да верува, косата расте побрзо ако се скрати пред полна месечина. Јас трети пат како пробувам и се уверив. Треба да ја скратите 2-3дена пред полна месечина, а уште подобро ако месечината е во некој од воздушните знаци. Ја скратив овој месец и за 10 дена ми порасна 1цм. :)
    Ако некој планира да посети фризер во јуни, нека биде на 9 јуни, тогаш е пред полна во знак на вага. Кој сака може да проба :)

17. AnaAni

AnaAni Активен член

Се зачлени на:
    25 септември 2013
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    12
    Џабе нема да ги шишате врвовите кога тие ако се распукани сами ке се откинат при чешлање на пример. Инаку и јас сум умрена за долга коса. Сега ке си купам шампон од Афродита тој од лук, ќе продолжам да ставам 1000 видови на масла пред бањање, па ќе видиме :))))

18. missfortuna

missfortuna Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2014
    Пораки:
    404
    Допаѓања:
    171
    :^) :headbang: :rofl: :rofl:

19. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    8.986
    Не го ставај маслото во шампонот, сигурно ќе ти ја мрси косата, а и којзнае дали ќе има некаков ефект. Подобро загреј го рицинусовото и со малку маслиново, јас така го разредувам оти ми е густо и го масирам скалпот,држи го барем 45 мин. и измиј ја косата.

На cooll му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Ekatarina95

Ekatarina95 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2014
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    37
    Рицинусово масло и копривен шампон од Илирија.