Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Како побрзо да ми расте косата?

Дискусија во 'Коса' започната од skorpija1992, 23 декември 2009.

1. Winter.Girl

Winter.Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2009
    Пораки:
    750
    Допаѓања:
    177
    Не можам од тие што се од бреза и коприви.Од нив исто првут ми се прави.Не можам соодветен шампон да си најдам никако. :(

2. Ashling

Ashling Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2010
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.577
    winter girl си пробала со субрина тој црвениот шампон?
    Од него многу ми се исчисти косата.
    А,има и рецепт против првут... штом го има и во аптеки,значи добар е :)

На Winter.Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.423
    Допаѓања:
    38.405
    Мене ми е многу изгорена косата бидејќи сум плава и пред неколку месеци ја скратив до рамена и никако не можам да ја пораснам барем малку ( знам дека расти но се кини кај врвовите) .Сега последниот месец воопшто не ја пеглам за да ми се среди малку и ставам масла разни (бадемово,маслиново,...) и маска на секое миење. Мене ме интересира за шампонот фитовал дали некоја од вас го има користено и каков е? Тој што е за оштетена коса сакам да го пробам , а тој против опаѓање ми е страв да не е многу јак.Немам прочитано тема посебно за него ако имате негде дискутирано ве молам ставете линк.

4. gwen

gwen Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2009
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    81
    Ја читам темава веќе 2 недели, и бидејќи имам еден познаник кој што работел на изработка на шампоните (во скопска веледрогерија) го распрашав за рецептиве :$ особено за рецептата со шампонот со Б-компекс ампулите, и колку тој е ефикасен.
    Малку ми се изнасмеа и ми рече дека нема ама баш никакво дејство, и дека така растворени само го губат дејството. Исто така ми напомена дека денешниве шампони од коприва и бреза,
    имаат само мирис на истите и дека порано се употребувал вистински екстракт од бреза
    или пак коприва и тие биле ефикасни, а не денешниве шампони.
    И ми рече ако сакаш да ти имаш убава и здрава коса вода само витиман Ц и Д(мислеше на орална употреба). За масна коса ми кажа дека е добро да се става лимон на темето или пак во шампомот и дека самиот лимон ја намалува високата РН вредност што ја имаат некои шампони.
    За следно инфо ќе пишам пак.
    Поздравки :)

5. n.a.t.t.y

n.a.t.t.y Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2011
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    763
    хахахах леле gwen ми го скрши филмот сеа :( џабе сум ги стаиле ампуливе во шампонот. ама ај нема везе, следен пат не ставам, ќе си продолжам само со маските :)

6. gwen

gwen Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2009
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    81
    Колку за утеха и јас си го направив шампонот и кога го слушнав муабетов си се разочарав.
    Ама ќе го потрошам.
    Пустата надеж последна умира :D

7. Ashling

Ashling Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2010
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.577
    За б-комплекс апчињата имам забележано по мене, косата ми е многу помека, полесно се чешла, немам потреба да ставам субрина воопшто и многу лесно ми се пегла.
    И имам една забелешка.
    Витаминот Ц е мошне силен витамин/антиоксиданс како сакаш наречи го и сам по себе има последици ако се употребува премногу често,а си сосема здрав.
    А витамин д капките едно време поради здраствени причини кога ги користев, добро ме здебелија.

8. Konfetka

Konfetka Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    35
    Сум ги користела и двата. Тој против оштетена коса ми ја правеше косата посјајна, но некако како подива ми изгледаше, па така да поубаво е да го користиш со некој кондиционер. А тој против опаѓање не е јак, јас од вториот сум повеќе задоволна еве и нова коса почна да ми расти т.е бебешки влакна но долго време ми паѓаше косата така да бебешките влакна воопшто не ми сметаат дури се радувам затоа што ми расте коса.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Mygirl

Mygirl Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2010
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    850
    Јас си направив мешавина за растење на косата со пола литар шампон од коприва, половина исцеден лимон и 12 б-комплекс таблети. Како само се зае*ав!!! Најпрво почна многу да ме чеша главата. Ај си реков, можеби не е од шампонот. Но последниот пат кога се миев со овој шампон, кожата на главата ме штипеше кога ставив шампон! И тоа многу силно и чувствував силен јадеж и печење на главата, најмногу на темето и на задниот дел на главата. И готово, го фрлив шампонот. Отсега оставам природата да си го направи своето. Нема со сила да ја терам косава да расти, гледам дава отпор ;)

10. Gea

Gea Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2011
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    11.605
    Сум слушнала дека косата побрзо расне со постојана масажа на коренот,може со прсти при миење или интензивно чешлање повеќе пати во текот на денот.

11. starfish

starfish Популарен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2010
    Пораки:
    4.832
    Допаѓања:
    10.128
    Па секако дека мора скалпот убаво да го измасираш. Не за џабе кога одиме на фризер по 15 минути ни ја масираат косата со шампон, па маска и уште нешто.
    Најубаво додека ја миеш главата, барем по 3 минути да ја масираш со прсти, никако со ноктите.

Морам и со Ашлинг да се огласам за б-комплексот. Мене таа мешавина најубаво ми одговара, и за квалитетот, и за растот на косата. Пет пати ми е поубава од кога почнав да си ставам б-комплес во шампонот. И за витминот Ц се согласувам.

12. sss-lady

sss-lady Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    0
    девојки а во шампон се става витамин ц или ......??? за витамин B-6 ок знам се става во шампон ама за витамин ц да ми казете :* :* :*

13. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.949
    стави и витамин Ц добро ќе ти дојди тоа ти е само плус ;)

14. TanYa

TanYa Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2010
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    2
    Витамин Ц да се пие. :D

15. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.949
    може да се стави и ампула витамин ц

16. interesna

interesna Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    1.919
    Допаѓања:
    673
    може твојот пријател има право во врска со ова, но јас лично откако користам б комплекс ампули во шампон приметив коста ми е погуста, поцврста и помалку ми се мрси.

а доколку пиеш витамини пак тие здебелуваат.

17. interesna

interesna Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    1.919
    Допаѓања:
    673

јас го користам веќе 3 години и за жива глава не би го сменила, го користев и тој против опаѓање што е во жолто пакување и предобар е воопшто не е јак, има многу подобар ефект од кафеавиот кој пак не е воопшто лош, жолтиот е поскап затоа престанав да го користам инаку е тоооп!

кафеавиот навистина го обновува влакното.

Напомена: и двата стимулираат нови влакна.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  18. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.949
    и јас доста време го кортистев ама престанав оти мислам да не е премногу јак го користев само тој во кафеаво паковање и имам кажано дека бев презадоволна но сега би сакала да го пртобам и тој со жолтото паковање ;)

19. Ashling

Ashling Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2010
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.577
    Морам уште еднаш да пишам за витаминот Ц.
    Од него не може да ти порасне косата.
    Ако мислите дека може земајте го по природен пат, јадете повеќе овошје.
    Го има во кивите(повеќе од три киви на ден не е препорачливо баш заради витаминов ц),лимон,портокал, зелка,спанаќ, домати..

Еве неколку извадоци:

Оние кои конзумираат големи количини на витамин Ц се со ризик за штетни несакани ефекти. Ова вклучува повраќање, лошење и дијареа, како и болки во стомакот и грчеви. Сврбеж, инсомниа, главоболки и дури и камчиња во бубрегот се другите потенцијални несакани ефекти.
    Препорачана доза

За децата препорачлива дневна доза е од 15 до 45 мг витамин Ц до нивната 13та година, додека од 14-18 години се движи од 65 до 75 мг на ден. Возрасните можат да конзумираат и до 2000 мг на ден, бремените жени 85 мг а оние кои дојат до 120 мг витамин Ц на ден.

и нормално позитивните страни (каде што никаде не се спомнати влакната)

Антивоспалително,ја подобрува крвната циркулација.
    Антиалергиско- го зајакнува имунитетот на респираторно ниво и помага во превенција на алергиите.
    Го подржува и зајакнува кардиоваскуларниот систем.Делува како природен лаксатив.

20. TanYa

TanYa Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2010
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    2
    Јас си направив маска од квасец, чичково масло и јогурт. Сега пред 15 минути ја ставив, за 1 сат ќе се искапам па ќе ви кажам резултати... :*