Како побрзо да ми расте косата?

Discussion in 'Коса' started by skorpija1992, Dec 23, 2009.

1. crazylady

crazylady Форумски идол

не знам што можеш да направиш за толку брзо време :D :D

2. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Нема шанси за месец дена што и да ставаш треба за се да почне да делува време.Прочитав поназад дека за кожа треба најмалку 4-5недели, а за коса 3месеци.Не знам дали е баш 3месеци најмалку ама еве јас почнав неколкупати се измив со шампонов во кој имам стаено ампули и нема баш ефект па чекам,ако не ќе почнам можеби да ја мијам со чај од коприва.Туку прашањето ми е дали ако се пие чајот од коприва, а не се нанесува само на коса почнува забрзан раст по моја логика на сите влакна на телото цури :^) ?

3. babyblond

babyblond Популарен член

мене фризерката ми препорача шампон од коприва а во него да се стават б- комплекс гранули , и секако еднаш неделно маска за коса и по секое капење да ставам силиконски капки на врвовите. Исто потрудете се да бидете поопуштени бидјќи еден период косата не ми растеше од стрес, атоа е можно кај секого. :)

4. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Гранули? Или ампули? Гранули колку што знам јас се оние што се јадат во разни бои :^) :| Јас маска за коса ставам по секое миење на косата на пола коса кон врвовите, а ако мислиш на маска како на пр. матено јајце тогаш ок прифаќам :D

5. babyblond

babyblond Популарен член

да баш тие што се јадат Б-КОМПЛЕКС ГРАНУЛИ и при самото триење на косата и топлата вода тие се топат и навлегуваат во кожата :)

6. nedzma

nedzma Истакнат член

Епа и јас сакам, ама чуда не постојат кои ќе ти го забрзаат растот на косата за еден месец 5-6 см. :D

elcezelce and unique123 like this.
  7. unique123

unique123 Истакнат член

СЕ согласувам најдобри се за растење на коса, се разбира треба и почесто миење, колку почесто се мие косата толку побрзо расте ;)

8. crazylady

crazylady Форумски идол

Здравјето и косата

Косата не е само еден од аспектите на нашата личност, туку и показател за тоа колку се грижиме за нашето здравје. Стресот, видот и квалитетот на храната која ја јадете се одразуваат на косата. Ако не водите грижа за себе и имате нездрава и небалансирана исхрана, вашата коса ќе ги изгуби сјајот, еластичноста и ќе стане кршлива.

Избегнете го или погрижете се за тоа преку конзумирање здрава храна и редовно вежбање.

Протеини
    Косата е примарно направена од протеини и затоа потребно е да се внесува храна богата со протеини. Протеините ја зајакнуваат косата и ја заштитуваат од кршење и разделување на краевите. Во квалитетна храна која содржи протеини и која е корисна за косата спаѓаат: риба (особено лосос), млеко, житарици, месо (пилешко и мисиркино), јајца, грав и сирење.

Вода
    Водата зазема една четвртина од вкупниот состав на косата. Таа ја прави косата мека и еластична и затоа треба да се внесува вода во доволни количини. Не дозволувајте да ожеднете па да пиете вода. Доколку сте жедни тоа значи дека сте изгубиле вода и вашето тело бара надополнување на загубата. Пијте доволно вода за да имате свиленкаста и сјајна коса.

Минерали

Различни минерали се потребни за здрава коса.

Железото ја снабдува косата со кислород, а недоволна количина железо ќе ги изгладне фоликулите. Богат извор на железо се црвеното месо и темно зелениот зеленчук (спанаќ и брокула).

Цинкот го спречува опаѓањето на косата. Toj во големи количини се наоѓа во месото и морската храна.

За подобра боја на косата потребно е во исхранатa да е вклучен и бакар преку внесување на свеж зеленчук, ореви, месо и црн дроб.

Витамини

Вашата исхрана мора да изобилува со сите потребни витамини кои помагаат во развојот на здрава коса.

Витаминот А го прави скалпот здрав и е добар за кожата. Внесувајте го преку јадење зеленчук, особено преку моркови и спанаќ.

Витамините B и C го поттикнуваат растењето на косата и придонесуваат за убава боја. Со внесување на овие витамини ќе имате здрава коса и ќе ја заштитите од разделување на краевите. Затоа, јадете овошје, зеленчук и житарици.

Витаминот С исто така придонесува и за подобра апсорбција на железото, чии ефекти врз косата претходно ги споменавме. Затоа внесувајте портокали, јагоди, киви и лимони, плодови кои изобилуваат со Витамин C

Вежбање
    Покрај здравата и разновидна исхрана важно е да вежбате правилно и редовно. Со тоа ќе ја стимулирате циркулацијата низ телото, соодветно и во вашиот скалп и ќе помогнете за растот на косата.

Мали совети

- Пред миење на косата секогаш чешлајте ја. Така, при шампонирањето полесно ќе ја исчистите гнасотијата од косата.

- Масирајте го скалпот на главата со масло барем еднаш месечно. Оставете го маслото преку ноќ и наутро темелно измијте ја косата. Се препорачува употреба на бадемово масло.

- Избегнете користење на фен и препарати за коса секогаш кога можете.

- Користете млака вода за миење на косата, додека за последното миење пробајте да користите што е можно поладна вода.

- Никогаш не ја чешлајте косата кога е водена бидејќи тогаш е најкршлива и може да изгубите многу коса.

- Шишајте ја косата на секои 6 – 8 недели, за да спречите разделување на краевите.

- Избегнувајте многу солена храна, рафинирана и конзервирана храна. Јадете свежа храна што повеќе.

9. butterfly.93

butterfly.93 Истакнат член

И јас ова го слушнав од некаде, дека колку почесто ја миеш толку повеќе ќе ти расте, демек као тревата, повеќе вода-повеќе расте, и една фризерка ми рече дека нема врска, со честото миење можеш да дојдеш само до мрсна коса. А забрзан раст НЕ.

10. crazylady

crazylady Форумски идол

- Избегнете користење на фен и препарати за коса секогаш кога можете.

Добро ова советиве за здрава коса се супер само што јас кога не ја сушам со фен ми е како сплескана како измрсена неубаво изгледа а фенот ми ја права бујна косата така да не можам да се откажам од користење на фенот и затоа никогаш нема да ми порасни косава. :devil: :devil: :devil:

11. Moments

Moments Истакнат член

juhuuuu....sega i jas ke probam od tie tableti :D a moze da mi kazite kolku cinat i kako se pijat?

12. crazylady

crazylady Форумски идол

б комплекс апчињата се пијат , и чинат 30 денари гранулите се ставаат во шампон не знам точно колку чинат тие ама еве феминкиве викат не помагале ич ;)

13. agirl17

agirl17 Истакнат член

замре темава некако...:worried:...туку, да ве прашам....од докторс тој шампонот со прополис, божем за побрз раст на косата, го има некоја користено?

14. teddybear

teddybear Популарен член

Од докторс не сум користела, ама од рецепт со хмељ шампонот на другарка ми косата турбо и порасна. Аман мори и викам запри малку ќе ме престигне људи мои. :D Сега и јас сум во план да си го купам :wasntme: И дупла доза инЈекции во него да ставам :wasntme:

15. agirl17

agirl17 Истакнат член

колку пари е тој шампон?

16. ElenI777

ElenI777 Истакнат член

Јас пиев Дермабион таблети,за коса,кожа и нокти,ептен ми помогнаа,косата почна да ми расте многу побрзо.Има навистина резултати,а не се скапи,околу 130 денари се,во секоја аптека може да се најдат :)

17. teddybear

teddybear Популарен член

Агирл, поим немам. Ај ако одам да земам ќе те известам. Другарка ми го земала на поминување, имало некоја акција и 200 милилитри плус нешто така, за згуснување демек ама стварно и се гледа дека и порасна. Ама и она почна да ја чува, не ја гори веќе.

18. interesna

interesna Популарен член

150 денари ама мислам 400 мл, јас пак го користам само лосионот, приметив дека ми расте повќе од што ми растеше и ми мириса на машка пена за бричење :D .

19. agirl17

agirl17 Истакнат член

аууу ај и јас ке го пробам :angel: од аптека го купи или?

20. interesna

interesna Популарен член

Веро но каде и да го купиш е скоро иста цена, но мислам Зегин најевтини цени има.