Кампања на владата за здрава исхрана

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Lilit, 30 октомври 2014.

1. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.522
    Допаѓања:
    92.118
    Јас пак со моето селце ама во контекст на муабетов со млеково.
    Баба ми чуваше коза, и чим си ја чуваше за неа нормално и дека се грижела се да биде како што треба.
    Има и други луѓе кои си чуваат овци, крави, кози... и освен млекото си прават и сирење. Кога ќе отидевме во село нормално беше кој ќе дојде да донесе нешто :D
    Еве имам 25 год. мене мајка ми никогаш не ми дозволила да се напијам пресно млеко и да јадам домашно сирење, урда.
    Вика можда и тоа што го купуваме не е добро ни млекото, ни сирењето ама барем поминало низ машини.

2. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.006
    Дали ќе го замрзнеш месото сам или од месарница не знам баш дали е исто, бидејќи тие нутритивни вредности кои спомна дека се губат, се губат баш при одмрзнувањето (нели тече сок од месото кога го одмрзнуваш, во тој сок се тие хранливи вредности). Работата е тоа што ти дома еднаш го замрзнуваш месото и после си го вадиш од замрзнувач за ручек. А месото купено од месарница прво не знаеш колку пати е одмрзнувано-замрзнувано, второ не му го знаеш потеклото. И баш правев муабет со татко ми на оваа тема (кој патем има друга титула, не е доктор :) ).

Јас не реков дека прасињата, или било кој друг добиток не е вакциниран, затоа се тие обетки на ушите што ги носат. Ама тоа се редовни вакцини, какви што добива и кучето мое. А во големите фарми добитокот превентивно го клукаат со секакви антибиотици, зашто една крава не смее ниту настинка да фати. Отиде цела фарма после тоа.

Добро, како и да е, дискусијава може до недоглед да тера и да се убедуваме.
    На крајот на денот, секој ќе јаде она што сака и мисли дека е здраво.

На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  3. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.234
    Допаѓања:
    4.290
    Идејата сама по себе не е лоша. Ми се допадна во кампањава што барем во некои од рекламите акцентирани беа јадењата без месо. Реалните темели на здрава исхрана не смеат да содржат риба и месо (вклучувајќи го и она божем органско-еколошкото месо).

Не ми се допаѓа начинот на кој што сето тоа се изведува, бидејќи звучи како потсмевање со народот. Не секој има бавча, многумина одвај имаат за бел леб, камо ли за тнр. здрава храна.

Наместо ваква кампања, мислам ќе беше сепак покорисно да се спроведеше кампања против ГМО и
    кампања за поефтина органска храна, брокула на пр. Како тоа брокулата 100-150 ден./кг кога тоа е зеленчук кој се размножува со брзина на плевел??? И зошто ладно цеденото сончогледово масло, интегралниот ориз, темниот шеќер и сл. да бидат поскапи од обичните, кога не поминуваат процес на избелување и термичка обработка? Добивањето на тие интегрални работи е далеку поефтин - соодветна треба да биде и цената! Тогаш народот речиси автоматски ќе се храни поздраво.

На irenna, kjukli, anaja1 и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Candice.S

Candice.S Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    233
    Допаѓања:
    286
  5. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.936
    Една моја баба еднаш ми рече: "Порано јадевме црн леб затоа што немавме пари, сега го плаќаме 2 пати повеќе од белиот."

На Valerin, Hipster, kukla21 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. clock.pot

clock.pot Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2013
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    335
    Интересно ова: Волку, Волку вели да јадеме ТРАДИЦИОНАЛНА здрава македонска храна, а у секој рецепт користи ладно цедено МАСЛИНОВО масло!
    Колку што знам, овде нема маслинки... :?:

На mims-89 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.234
    Допаѓања:
    4.290
    Има во Македонија, додуша Егејска Македонија, ама па нели тоа си е наше... :wasntme:
    Додуша за волја на вистината има маслинки и во Дојран - ако сте влегле низ Кам Маркетите можете да најдете Дојранска маслинка но немам слушнато дека прават ладно цедено маслиново масло.

На kjukli му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    6.261
    Само мене кампањата за здрава храна ми отвара апетит за нездрава???
    ... пржени лепчиња...од дете немам јадено. Вчера ја гледав епизодата... и утрово и се наканив на мајками на пржено лепче и сирење. Женава ми вели кај ти текна...Е кај ми текна де?

Последна измена: 22 ноември 2014
    На irenna, Valerin, kjukli и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. peperutka87

peperutka87 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    538
    Јас многу добро знам како и што да јадам,рецепти имам на нет,а владата може само со пари да не појача и нема д аима проблеми 8-|

10. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.841
    Многу нереални реклами. Никој нема стандард да готви и да купува ладно цедено маслиново масло. Маслото е добро зошто го намалува ризикот од срцеви заболувања, тоа е точно но е премногу скапо за да се користи секој ден. Не познавам никој што готви секој ден со маслиново масло.
    Ако јадеме месо два пати месечно цел метаболизам ќе си го пореметиме. Мора да се внесуваат и протеини и јаглехидрати и масти. Не може цело време салата да јадеш и да сркаш супа.
    Рекламите се катастрофа, а мислам дека и не треба да се пропагираат такви бесмислени работи.

11. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.533
    Допаѓања:
    139.546
    Јас готвам секој ден со маслиново, за салати. Буквално секој ден јадам салата.

За маслото... да прашам. Колку масло трошите неделно? Месечно? Се пржите по дома и трошите многу? Епа прекинете да пржите. Не е здраво. Јас купувам 10 кила маслиново и ми трае една година. 1500 денари е тоа отприлика, го купувам од Грција и ми трае една година. Јадам зеленчук и овошје без да ги пржам, а во тестенини ставам мнооогу малку масло. Знам куќи каде трошат по 5 кила зејтин месечно!!! Во тие семејства месото е пржено, зеленчукот е пржен, јајцата се пржени, тавчетео од шпорет не се трга. Епа за нив скап е зејтинот.

Не мислам дека е глупа кампањата, мислам дека луѓето јадат прженици.

На ArmaniCode, joy1 и crimson им се допаѓа ова.
  12. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.142
    Допаѓања:
    81.644
    Маслиновото масло е одлично за салати, меѓутоа јас колку што знам, не се препорачува за термичка обработка на храната. Еднаш мислам водевме таква дискусија, па Моира ако не се лажам или Анат објаснија нешто повеќе околу тоа.

Кај нас ретко се пржи, никој по дома не е љубител на пржена храна, па многу ретко јадеме таква.
    Ама затоа пак речиси секој ден се пече домашен леб, секакви месени работи и се готват манџи.
    Дури и она кое обично се пржи, ние го печеме, повкусно ни е така.

Факт е дека глупава им е интерпретацијата, кампањата е сосема во ред, ама како и обично, реализацијата е слаба.

На joy1 и Hipster им се допаѓа ова.
  13. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.422
    Благодарени на кампањава за здрава исхрана, цената на сите апетисани порасна магично преку ноќ. Не очекував да се намали, ама па не и да се зголеми.
    800 денари кило фстаци. 650 бадеми, 700 лешници.
    Горе доле во просек толку се на пазар зелен на мерење, каде се поевтини него по маркетиве.

Супер што ни кажа примиерот што да јадеме а што не, само за економијава да поводеше есап поише немаше да биде лошо.
    Сепак по професија не е нутриционист, туку економист, нели?

Последна измена: 14 март 2015
    На Sky-butterfly, Valerin, Doozy и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Beauty*

Beauty* Активен член

Се зачлени на:
    14 март 2015
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    42
    Мислам дека е време малку да стопираат со здодевни и потценувачки реклами.

15. girlx3

girlx3 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2012
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    142
    http://www.srekja.mk/faten-na-delo/ ми текна на темава кога ја видов сликава :D
    Иначе многу глупава реклама,сите ние знаеме што е здраво и природно,само уште и цените да ги намалеа,па да почнеме здраво да се храниме,а не денес на пазар гледам пиперот 160денари,а за оние бадеми,фстаци и слично да не зборам..торта со бисквити ке си правиш,или фстаци од кам и тие едно пакетче ке го штедиш за цела торта,зашто одвај 10тина има,а да не зборам ако така ти се пријаде...само да те настрват..
    Сите ние сакаме да јадеме разновидно овошје и зеленчук ама со нашиов стандард и цените ќе си купуваме само јаболки,мандарини портокали...

На Marossa му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Abrakadabra

Abrakadabra Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2015
    Пораки:
    1.468
    Допаѓања:
    20.046
    Овие како почнаа у живот да ни се мешаат со пропаганди и глупости, уште у WC не ни рекламираа кога да одиме и како тоа да го правиме. :tmi:

На Valerin му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.975
    Леле цениве, еднa дневницa дa дaдеш зa пoлa килoгрaм бaдем или лешник. Уствaри цените се кaкo и секaде, плaтите зa никaде. Пa уште имaaт лице и вaкви кaмпaњи дa прaвaт.

18. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.824
    Ајде што трубеа цело време со рекламиве да се избегнувало тоа пусто мрсно, па и вчера, прв ден Велигден, излегува доктор на телевизија и вели полека со мрсното и алкохолот денес.
    Абре аман, луѓе постеа 7 недели, нека си каснат без да слушаат попувања на телевизија!

Ко да не знаеме ние дека со мрсно не треба да се претерува |(

На Sunshine.Sunshine му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.870
    Исклучиво лешници и бадеми,се друго е строго забрането :D

На Hipster му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.533
    Допаѓања:
    139.546

Знае докторот што зборува. 7 недели пост и после јадење мрсно и месо, резултира со пукање на жолчката, прејадувањето со куп воспаленија.Шок е тоа за организмот. Ако ти знаеш дека по послт не смееш да јадеш мрсно, има некои што не наат. Луѓе умираат од јадење на Велигден, среќа ги спасуваат со операција, им вадат жолчка навреме. Кога им прскаат жолчките, плачат од јадење по 5 јајца на ден, оти се нафукале свинско.

Процедурата од оние што се прејадуваат за Велигден, а уште не се воспалила жолчката е гадна :)

По 7 недели пост, според мојот доктор, доволно е да каснам пола јајце вечерта, утредента малку месо, 3 залака и толку. А не да се истовам :) Не е негово месото па да вика да јадам помалку :)

На Captain-Omni, ArmaniCode и crimson им се допаѓа ова.