Ќе направиш поголема беља ако чекаш. Оди на лекар, јас одев на инфузии некогаш по 2 пати, не помагаа сами болки се смируваа, мендиаксон, нолпаза пиев и џабе почнав и нив за 2 минути да ги повраќам одкако ќе ги испијам. Треба многу да внимаваш на храна, само варено и печено. Кај мене дојде до паѓање кај папокот, затоа ти викам оди, упут под рака ќе речеш кај кој др сакаш и директно, ќе ти каже што понатака.
Јас немам искуство со државна ама многу ми кажале дека и итни пациенти со панкреатит ги оставале да чекаат со месеци. Знам близок случај од човек со пукната жолчка што му давале само инфузија за болки и исто му рекле - ќе си чекаш термин, па среќа неговите го носат навреме во 8ми Септември. И матичната ми имаше кажано дека во дигестивна тешко доаѓаш до термин. Во градска јас ко шо реков брзо ме оперираа и други што чекаа со мене знам си завршија брзо. Како и да е, неќам никого да насочам погрешно ама сепак распрашајте се за хирург и каде кој најбрзо се оперирал. Јас последните месеци немав напади ама од све живо ми се лошеше и повраќаше, заби не можев да измијам без да добијам гадење. А и општо од ден на ден ми беше сѐ полошо. За ова година не треба да чекаш
Проблемот е што бев ми рекоа морало да се чека државно ама приватно секогаш можело одма работава е итна значи џабе е што уплаќаме во фонд кога мора приватно.