1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кандида

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од malaaa, 22 декември 2009.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.424
    Допаѓања:
    200.989

Кансен и канестен се исти, само мислам дека производителот е различен, а главната состојка треба да е клотримазол. Можеби се разликуваат во процентот на клотримазол.
    Нистатинот е нешто поефикасен од клотримазолот, ама во глобала дејството им е исто (фунгистатско и фунгицидно).
    А флуконазолот делува системски, ако не помага локално применетата терапија.

2. Dushichka

Dushichka Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2011
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    jas pred okolu 3-4 godini jadev preterano nogu blago i imav golem problem so kandidata,bev na ginekolog i dobiv kanesten vaginaleti i mast i mi pomina,posle nekoe vreme si rodiv bebence i sega nemam nikakov problem :) ama za vreme na bremenosta bese katastrofalna mojata kandida :worried: ama sepak se lekuvav so kanesten i sega nemam problem..pozz.

[mod-kirilica:1qh80xi1][/mod-kirilica:1qh80xi1]

3. st-el

st-el Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2010
    Пораки:
    677
    Допаѓања:
    4.705
    Пред недела дена бев на гинеколог и ми кажа дека имам габична инфекција и раничка на грлото од матката која ми била воспалена од инфекцијата. Ми препиша капсули Дифлуконазол, вагинални таблети Гино-Дактарин и маст Дактонал. Ја примив терапијата, но после неа пак исто - чешање, пецкање, т.е досадната кандида. Сега планирам да купам вагинални таблети на база на кантарион, а за некој ден треба да ми бидат готови резултатие од Папа тестот. Не знам дали да чекам до тогаш или да одам порано на гинеколог. Дали да ставам вагитории на база на кантарион , сега имам и мен. циклус, а чешањето е неподносливо... Ве молам за совет.

4. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    47.994
    Нема да имаш никаква штета од ставање на кантарион,но незнам дали е најпаметно да ставаш за време на циклус.Може од маста Дактонал да ставаш,сепак таа е антимикотик,и би требало да делува на кандидата.И така одиш на гинеколог скоро,па убаво раскажи за проблемот,може ќе треба промена на терапијата.Кандидата е досадна ,знае подолг проблем да се провлекува и ако имаш партнер би требало и тој да пие од капсулите,за целосно лечење на кандидата.

5. budala.sum-pa.sto

budala.sum-pa.sto Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2010
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    199
    Исто е канестен и кансен, баш и гинекологот мој го прашав, зошто кансен ми ги препиша. :!: Разликата е во цената. :)

6. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.429
    Допаѓања:
    5.389
    подобро е да го купиш оргиналот односно колку е 250 денари

отколку другите кансен. мене со кансенот ми се повтори инфекцијата па кога веќе мораш да се лекуваш лекувај се квалитретно

Прикачени фајлови:

• Canesten_Gyn.jpg
      Canesten_Gyn.jpg
      Големина на фајлот:
      57,7 KB
      Прегледи:
      598
  7. budala.sum-pa.sto

budala.sum-pa.sto Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2010
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    199
    Мене па кансен повеќе ми помогна, кај секој различно :?:

8. gwen

gwen Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2009
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    81
    Има по аптеките едни апчиња мислам дека се викаа Линкогин,
    ама не сум баш сигурна дали така им беше името.
    Како и да е одлични се за сите што имаат кандида,
    бидејќи овие апчиња ја обновуваат вагиналаната флора.
    Мислам дека околу 390 денари се.
    Го кажувам ова од лично искуство, бидејќи и јас не можев да се отарасам
    од таа кандида една година.
    Ама кога ги испив, веќе немам проблем.
    Аптекарката ми ги препорача и ми рече дека пожелно е
    за жени кои пијат антибиотик да ги земат и овие апчиња за да се избегне канидата.

На gj.emilija му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.106
    Допаѓања:
    155.749
    Сега ми е јасно она со делот фунги,ми се одјаде. :?:

10. Kala7

Kala7 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2011
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Moze ne pomaga kaj sekogo ne znam, ama mene mi e mnogu podobro a isto i na nekoi devojki na koj im imam kazano da probaat. Veruvam vo alternativna medicina pa i taka za kandidata koristam mnogu lesen nacin za lecenje, mozebi e permanentno do slednoto namaluvanje na imunitet ama mi pomaga. Na uloshka stavam jogurt na sredinata i cekam malce da upie i spijam taka sabajleto se tushiram i reshen problem ;)

[mod-kirilica:287rqlof][/mod-kirilica:287rqlof]

11. Landemora

Landemora Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    8
    Значи колку само е досадна, моментално пијам Дифлузол и употребувам Нистатин. Ке се повлече но мала настинка и еве ти ја пак.
    Чисто ме занима !? Дали воопшто може да се отарасам од „ Гостинката “ па луѓе божји ,неможам ни односи да си имам како што треба. Испробав и еден рецепт- Секое припремав лимун и мед, 4 лимуни исцедени во чаша, потоа половина чаша се полни со мед и тоа се пие на гладно. На почетокот имаше ефект! сега веќе нема :(
    Највише ме нервира што е се почеста и почеста! Има ли спас од ова чудо или нема ??

12. mec

mec Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2010
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    1
    И јас мака мачам со оваа досадна кандида веке 3-4 месеци . ја добив после терапија со антибиотици. Пробав со Kanesten i Mycoril крема прво бидејки немав исцедок никаков само пецкање и чешањеи оток. се измивав со сода бикарбона со камилица со бетадине раствор 1%се одмивав и со јаболков оцет . ке помине за некое време и пак се појавува . потоа ми се појави и исцедок и ми препиша гинекологот вагиналети Mycoril i mi рече да се мијам со 10% раствор бетадине .И од ова ми помина се. сеа пак ми се појави пецкање . Не знам веке што да правам никако не мозам да се откачам од неа !!!

13. Landemora

Landemora Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    8
    Девојки од рзговор со другарки, дознав дека чајот од Жалфија помагал.
    Па би замолила , дали некоја го употребувала ? Ако да кажете ве молам и ако не КАЖЕТЕ.
    Сепак премногу :puke: ако не помага воопшто да не ја измачувам душичката :( :)

14. mec

mec Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2010
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    1
    И јас така слушнав дека помагал. па го купив денес да пробам . Нема што да изгубам освен досадната кандида :'( :puke:

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.424
    Допаѓања:
    200.989

Помага, ама да се плакнеш со него, не да го пиеш. За здрава вагина најдобар лек е по една шолја јогурт секој ден (да пиеш, секако).

16. ence

ence Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2010
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    0
    Девојки..многу имате изнаказжано тука за кандида. Јас имав неколку пати незаштитен однос со партнерот, потоа ми беа тие плодни денови....го имав тој нормалниот исцедок. Но сега веке добив и чувствувам како мало пецење при одење во веце, и чешкање. Чешањето не е постојано од време на време е, но многу ме нервира. Ми е страв да не сум добила кандида прв пат ми се случува вакво нешто, ве молам за совет. Што да направам.

17. vlubena

vlubena Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2011
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    627
    Девојки вака вчера бев на гиниколог поради тоа што ми се јавуваше чешање докторката ме прегледа и ми рече дека нема ништо страшно и ми препиша маст и апчина canesten првпат ги користам и вчера првпат ги ставив се ставаат што подлабоко во вагината и апчината и маста (така прочитав во упатството) и така ги ставив само денеска цел ден ми течи нешто бело дали тоа е маста или пак нешто друго не знам ве молам некој што има користено вакви да ми кажи дали е тоа нормално или пак нешто не е во ред ве молам девојки пишете
    фала однапред ;)

18. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.429
    Допаѓања:
    5.389
    па нормално стави си секојдневна улошка. апчето нели е бело и ти треба да ти излагаат бели патчиња од апчето кое така стопено мора да се исфрли од организмот. ништо страшно не се паничи треба да си тече и ставај ги да не заборавиш навечер пред спиење ;)

19. eli12

eli12 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2011
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    8
    И јас подолго време мака мачев со кандидата,ама го решив проблемот .Ставав 3 вечери тампон натопен во кантарионово масло и се се исчисти.Кантарионот помага при чистењето на кандидата и го регенерира ткивото,така да доста е ефикасно

20. Sharlott

Sharlott Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    14
    Ence не плаши се. Изми се со млака вода со сода, или пак со чај од камилица. Оди на доктор најточно ќе ти кажат дали се работи за кандида или нешто друго, вака само нагодуваме.....