1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кандида

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од malaaa, 22 декември 2009.

1. jov1234

jov1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2010
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Кандида

Veruvaj deka poveke ke dades vo frlanje pari za vaginaleti i trista cuda i nema da imas nikakov efekt samo ke ti se vraka ova go pies i nemas poveke nikakov problem..mozebi sega se poeftini neznam jas veke 2 i pol god nemam nikakov problem ..Moe bese da kazam sto mi pomognalo i da vi preporacam da ne se macite zosto znam kolku e grdo

2. janmi

janmi Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јули 2010
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Кандида

prvo treba da se miete so soda bikarbona bez sapuni i probajte so laktogjin tableti najnovi se kostaat nekade okolu 400 den i kandidata prorabotuva i koga piete antibiotik togas treba na tretiot den od antibiotikot da zemete edna kapsula diflazol

3. medce

medce Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2010
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    0
    Кандида

pozzz do site vas i jas imav kandida ja imav 2 meseci i tuka vo stip stavav edni vaginaletki ama ne mi pomognaa otidov vo sistina mi preporacaa drugi se vikaat gineks forte na prirodna baza se i mi pomognaa ja nemam kandidata veke

4. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Кандида

Мене ми препишаа Дифлазон и Polygynax, и открив дека животот е многу поубав без кандида :rock:

5. Street.chic

Street.chic Истакнат член

Се зачлени на:
    4 септември 2010
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    24
    Кандида

Драга Рената,

Кандидата е габа која живее во женскиот организам, самата се јавуват при слабост на организмот, настинки, намален имунитет, стрес, нервози... секоја втора жена имат Кандида. Јас ја имам веќе четврта година и знам дека при стрес(пред испит и сл.) ми се појавуват...
    Многу е непријатно, знам, што не пробав за да се излечам...Најпрво прбав со оние алтернативни начини на лечење, се миев со камилица, која го ублажвеше местото, а со содата премногу ме печеше(пошто тој исцедокот ми создават рани надвор околу отворов на вагинава)...тоа е поради тоа што содата ти ја нарушвит pH на вагината.....
    Многу ми беше срам ама морав да појдам на гинеколог. Самиот гинеколог на камера ми покажа како габата дејствуват и видов колку многу исцедок се создават во вагината.Тој ми кажа никако миење со сапуни и интимни гелови, ни интимни марамчиња. Какви не масти и апчиња ми препиша...последно што ми помогна беа вагиналетите од Canesten (ги користам нив иако сум невина), и Canesten маста...
    Последниве неколку пати ко ќе ми се појавит (обично пред менструален циклус) одам во аптека и си купвам маст и вагиналети....и после 4 дена сум како нова....

6. Fearless

Fearless Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2010
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.344
    Кандида

Мене ми се активира пијам антибиотици нормално. Леле како ме нервира :@
    Ама од благо уште толклу се храни, за неа не се откажувам колку можам намалувам ако гледам дека ми е заслабнат имунитетот.
    И редовно кога ке ми се појави, вагиналети, витамин б, и така.. па се чекаме до наредната средба :@
    Спас да се немало!

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.423
    Допаѓања:
    200.984
    Кандида

Знам дека одговорив во СДП, ама и тука ќе го повторам истото, за да знаат и другите кои ова ги интересира. Candida species не означува конкретен вид кандида, туку со тоа име се опфатени сите видови на габичката Candida, а Candida albicans како вид е најпозната и најчестo присутна во флората кај човекот (орална, вагинална - жени), а освен тоа е и начест предизвикувач на кандидијазата.

8. an-k

an-k Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2010
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Кандида

zdravo na site! me interesira dali imam kandida?? momentalno imam dobieno i menstruacijama mi mirisa nevideno, sram mi e od soba da izlezam mislam deka na km se oseka :$ , drugi simptomi nemam bas, osven malko cesanje okolu vaginata :!: . cekam da mi pomine menstruacijata pa da odam na ginekolog (za prv pat :$ )...

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.423
    Допаѓања:
    200.984
    Кандида

Никогаш досега не ти мирисала вака менструацијата? Некогаш може при промена на влошките да мириса поинаку. Исто така, чешањето може да биде од влошките. Сега засега, одржувај максимална хигиена, и штом ти заврши циклусот, право на гинеколог.
    Ако имаш 23 години, ме чуди што досега не си била воопшто на гинеколог. Па и тој е лекар, како и сите други...

10. an-k

an-k Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2010
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Кандида

prv pat mi mirisa vaka, cudno i neprijatno, i istite vloshki gi koristam so godini :worried: a ne sum bila na ginekolog edno od sram drugo ne sum imala potreba :$...

11. caci.caci

caci.caci Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2010
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    15
    Кандида

За време на инфекцијата треба да се пие многу јогурт и да се избегнуваат шеќери. Исто така е важен и имунитетот, некогаш се појавува поради слаб имунитет, заедно со другите причинители...

12. Lacrimosa

Lacrimosa Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2010
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    2.932
    Кандида

Како да спречите почеток на инфекција со Candida

Во 1 литар вода растворете 3-4 супени лажици јаболков оцет. Со растворот се прави тоалета на гениталните орагани во период од неколку дена. Постапката ќе ви помогне за превенција од candida инфекција и спречување веќе постоечката мала инфекција да премине во посериозна.

13. noni

noni Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2010
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Кандида

jas veke 7godini imam postojan iscedok na belo pranje 24casa sekoj den imam posetno genikolog koristeno vaginaleti napraveno pap test i mikrobioloski kade sto nemase nisto bese negativen i nisto ne mi pomogna inaku imam 19 godini i bi ve zamolila da mi preporacate nesto dokolku vi pomognalo kako na primer nekoj vaginaleti koj nema da mi stetat imam slusnato i jas za Lactogyn no ne znam dali da gi kupam

14. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Кандида

И јас си го имам стално, и нервира знам, ама па мене гинеколозите ми викаа нормално било тоа, секој го имал, некој повеке - некој помалку, и дека се зголемувало ако јадеш благо. Ако се јават некои несакани дејства - печење, чешање (т.е. кандида) тогаш се третира. Инаку јас си користам нон стоп секојдневни влошки, и не се замарам веќе со тоа.

Инаку јас имам 23 години, а бело прање имам уште од 13 год никаде.

15. Scarlet88

Scarlet88 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    753
    Допаѓања:
    328
    Кандида

Девојки а што велите за ова, дали е кандида?
    Изразено бело прање - и тоа баш бело, што на гакички се суши жолто, траги на гакичките како од јогурт, а и има мирис на јогурт!
    Немам чешање, црвенило само од тоа што ме стегаат гаќичките и ништо друго!

16. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Кандида

Па мислам дека да. Немора да има црвенило или чешање, ако е густо и ако мириса - кандида е. Туку те советував веќе оди на гинеколог и ке ги рачистиш сите сомнежи и на раат ке спиеш ;)

17. Scarlet88

Scarlet88 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    753
    Допаѓања:
    328
    Кандида

Фала Маја! Дефинитивно ќе одам! Ке правам и Пап и микробилошки тест!

18. Lina24

Lina24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    2.230
    Допаѓања:
    438
    Кандида

а можно ли од голем секрет на кандида, да ти доцни менструацијата?мене ми доцни 4 или 5 дена а имав и имам сеуште бело прање, густо и кога ќе се избришам, а пред една недела некои си 2 3 дена ми беше кафеаво??? многу сум загрижена :?:

19. d.Darla

d.Darla Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    661
    Допаѓања:
    160
    Кандида

Повеќето мислења тука ги прочитав, ама не сите (многу се :) ) ..Мене ме интересира значи дали ако ја излечам јас и имам однос со партнерот, пак ќе ми ја предаде? Две недели откако тестот со брисевите испадна негативен на кандида, при вагинален преглед гинекологот ми рече дека имам. Инаку да напоменам дека сум бремена. Ми препиша вагиналети и сега не ми е јасно, што ако ја исчистам ете, а партнерот ми ја предаде после..Никој не ми спомна за партнерот дали треба да се мачка со нешто итн. Инаку и сомнително ми беше дека ја имам, бидејќи освен нормалниот исцедок што се има во бременост, ја немам непријатна миризба или чешање, па и белото перење ми исчезна..Сепак, забележувам дека ги валкам гаќите (како од мокрача да речеме, жолтеникаво)..Дали знаете дали сепак се работи за кандида и дали се пренесува од партнерот .. :?: :)

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.423
    Допаѓања:
    200.984
    Кандида

Ти секако ја имаш кандидата, а кандидијазата може да се појави при бременост, дури и е многу почеста кај бремените жени. А партнерот исто ја има, ама без симптоми. Тој може евентуално со Бетадине да се мачка, чисто за дезинфекција. Штом немаш симптоми, не се плаши. И нормално е во бременоста белото прање да ти е поизразено, дури и жолтеникаво, исто е како пред да добиеш менструација. Најважно е да немаш активна кандидијаза при породувањето, бидејќи може да се пренесе на новороденчето.

На d.Darla му/ѝ се допаѓа ова.